Gość: az100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 16:55 A ja proponuję zakazać jazdy po mieście na motocyklach o pojemności powyżej 50ccm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e-pedro Wiele hałasu o hałas w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 16:58 dodajmy hałaśliwy boleśnie dżwięk w kinach,samochód z reklamą przez głośniki-kto wydał na to zgodę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Wiele hałasu o hałas w stolicy IP: *.chello.pl 20.04.09, 17:07 I znowu nastawiają debilnych ograniczeń, których nikt nie będzie przestrzegał, a budowę ekranów uwalą obrońcy "miejskiego krajobrazu". Tylko sensowna sieć nowoczesnych obwodnic może zdjąć część ruchu z centrum, ale tu potrzeba kasy i zdecydowanych działań władzy, która nie może ulegać grupkom lokalnych pieniaczy, którzy zazwyczaj są najgłośniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Wiele hałasu o hałas w stolicy IP: *.aster.pl 20.04.09, 17:25 Ograniczyc predkosc do 50 km/h? Przeciez juz jest ograniczona do 50 i malo kto jej przestrzga. Konieczne jest wyegzekwowanie przestrzegania przepisow i ograniczenie predkosci w centrum do 30 km/h (i jej egzekwowanie). A przy okazji - likwidacja wiekszosci zielonych strzalek, ktore sa powodem tego, ze przejscia dla pieszych sa niebezpieczne. Ale to ma mniejszy zwiazek halasem, wiekszy z ogolna polityka miasta wzgledem srodkow transportu, ktore sa powodem najwiekszej liczby zagrozen (w tym halasem) i przyczyna najwiekszej liczby aktow wandalizmu w miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Wiele hałasu o hałas w stolicy IP: *.chello.pl 20.04.09, 19:35 > Konieczne jest wyegzekwowanie przestrzegania przepisow i > ograniczenie predkosci w centrum do 30 km/h (i jej egzekwowanie). Egzekwowanie? Takie ograniczenie będzie olewać KAŻDY, nawet 70-letni kapelusznik, więc koszty tego będą niewyobrażalne, a powstać musiałby system godny "Roku 1984". > A przy okazji - likwidacja wiekszosci zielonych strzalek, ktore sa powodem tego > ze przejscia dla pieszych sa niebezpieczne Bzdooora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet problemy ze słuchem IP: *.chello.pl 20.04.09, 17:44 kurde, co mają problemy młodzieży ze słuchem do hałasu ulicznego?? jeśli młodzi ludzie mają coraz gorszy słuch to jest powód, żeby rozluźniać normy hałasu, bo przecież półgłuchemu mniej przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek problemy ze słuchem to tylo czesc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 17:51 problemu nadmierny halas wywoluje stras (mechanizmy atawistyczne) - dlugotrwaly stres jest przyczyna nadcisnienia, alergii, bialaczki i zawalow w dodatku ruch uliczny wystepuje lacznie z emisja spalin - program ochrony powietrza w Warszawie to kuriozum - ogrnaiczenie ruchu ciezkich pojazdow i innych nie bedacych autobusami miejskimi (z napedem na gaz !!! a nie olej napedowy) to potrzeba cywilizacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: problemy ze słuchem IP: *.sds.uw.edu.pl 20.04.09, 19:22 To, że jest problem nie ulega wątpliwości. - Badania pokazują, że z roku na rok coraz więcej młodych osób ma poważne problemy ze słucham - mówi dr Juliusz Piotrowski, specjalista od badań słuchu. Problem jednak tkwi w tym jak z tym walczyć. Na pewno ekrany wzdłuż tras pomogą tym, co nastawiają sobie taką głośność w mp3, że słychać na drugim końcu autobusu :D Aha, no tak - przecież ta biedna młodzież dlatego tak głośno słucha muzyki, żeby zagłuszyć miejski hałas (na przykład odgłosy ze słuchawek innych osób w tym samym)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek o czym tu gadac w mniescie, w ktorym 7 km od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 18:08 centrum funkcjonuje lotnisko a jego cwani operatorzy kombinuja jak tu zrobic w srodku miasta port przesiadkowy obslugujacy loty do Azji i drugie lotnisko na Bemowie - z ktorego startuja loty cwiczebne (ladowan jest troche mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: o czym tu gadac w mniescie, w ktorym 7 km od IP: *.merinet.pl 20.04.09, 20:10 Gość portalu: jacek napisał(a): ...i drugie lotnisko na Bemowie - z ktorego startuja loty cwiczebne (ladowan jest troche mniej) Teraz ci jeszcze Bemowo przeszkadza? Miszkam 300m w prostej linii od jego pasa startowego (widzę go z balkonu) i nie mam żadnych zastrzeżeń do istnienia i funkcjonowania tego lotniska. Również moi sąsiedzi nie mają problemu z jego istnieniem. Zajmij się czymś pożytecznym, a nie "uszczęśliwiaj" ludzi na siłę. Ty masz jakąś fobię związaną z lotniskami i samolotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek o czym tu gadac w mniescie, w ktorym 7 km od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 20:13 zdanie twoje i twoich sasiadwo maja niewielki wplyw na prawa fizyki - a to one decyduja o poziomie halasu proby uciszenie mnie nie zmniejsza halasu w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: o czym tu gadac w mniescie, w ktorym 7 km od IP: *.merinet.pl 20.04.09, 21:08 Tylko że my nie rozmawiamy tu o prawach fizyki, a o tym że mnie jako mieszkającemu na Chomiczówce, w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska na Bemowie nie przeszkadza jego funkcjonowanie. Powiem więcej, lubię to lotnisko. To ogromny teren zielony, jeden z ostatnich nie zabudowany i nie podzielony płotami jak w obozie koncentracyjnym. Ja cię nie próbuję uciszać, ja tylko udowadniam że piszesz bzdury. Z tego co się orientuję jesteś mieszkańcem okolic Okęcia, a gadasz bzdety na temat rzekomej uciążliwości Bemowa. Nie wypowiadam się na temat Okęcia, bo nie czuję się do tego upoważniony. Korzystam z niego często, uważam że jest znakomicie położone jeżeli chodzi o wygodę podróżnych. Ale przyjmuję do wiadomości, że tobie jego funkcjonowanie może przeszkadzać i nie neguję tego. W związku z tym proszę abyś na siłę nie próbował przekonywać mnie, że coś co ewidentnie mnie i moim sąsiadom nie przeszkadza jest dla mnie złem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek o czym tu gadac w miescie, w ktorym 7 km od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 21:43 mozesz sie upierac przy swoim subiektywnym zdaniu ile chcesz - masz racje ze samo lotnisko nie halasuje - moze byc zielone i piekne, halasuja za to samoloty mozesz nazywac to co ja pisze bzdurami, co nie zmieni faktu na halas narzeka wiele osob z blokow nad ktorymi lataja samoloty startujace z lotniska na Bemowie - i jesli nawet nie jest ich obecnie zbyt wiele - to jak wiadomo istnieja dwa modele rozwoju lotnisk - zmniejszajacy sie ruch i likwidacja (Tempelhof, Aspen) albo stale rosnacy ruch i powiekszajacy sie obszar dotkniety halasem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: o czym tu gadac w miescie, w ktorym 7 km od IP: *.merinet.pl 20.04.09, 21:57 Gość portalu: jacek napisał(a): > mozesz nazywac to co ja pisze bzdurami, co nie zmieni faktu na halas narzeka wiele osob z blokow nad ktorymi lataja samoloty startujace z lotniska na Bemowie Udowodnij proszę tą teorię. Bo ty piszesz coś co rzekomo słyszałeś, a ja wiem jak jest naprawdę. Na Chomiczówce powstał nawet Komitet Obrony Lotniska będący odpowiedzią na zakusy ULC by je brzydko mówiąc "uwalić" i sprzedać teren deweloperom. A co do protestów - to wnoszą je osoby mieszkające na dwóch NOWYCH osiedlach na Bemowie, które zostały zbudowane kilka lat temu bezpośrednio pod linią, którą podchodzą do lądowania samoloty. A te osoby z całym szacunkiem niech "walą się na r.je". Kupiły mieszkania świadomie i wiedziały gdzie będą mieszkać. To nie jest sytacja, że coś im "podrzucono". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek o czym tu gadac w miescie, w ktorym 7 km od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 07:37 sam udowodniles - przy okazji stawiajac watpliwej jakosci teze, ze nowe bloki nalezy stawiac daleko od miasta - poniewaz niewygody innych sa warte tego zebys mial fajny widok z okna i do samolociku spacerkiem niestety - zyjesz w miescie i Bemowo jak i Okecie musza podzielic los Goclawia, Tempelhof i Aspen Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: o czym tu gadac w mniescie, w ktorym 7 km od 21.04.09, 07:48 Gość portalu: jacek napisał(a): > centrum funkcjonuje lotnisko a jego cwani operatorzy kombinuja jak > tu zrobic w srodku miasta port przesiadkowy obslugujacy loty do Azji No podziel się tą wiedzą gdzie to lotnisko w środku miasta miałoby powstać? Na Placu Konstytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek o czym tu gadac w mniescie, w ktorym 7 km od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 18:41 jakies klopoty z czytaniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yey Motocykle z "niby tłumikiem" jadące ponad 120km/h IP: 193.201.36.* 20.04.09, 20:59 O północy, na każdej większej ulicy w Centrum to standard. Odpowiedz Link Zgłoś
kojot66 Program walki z hałasem lotniczym 20.04.09, 23:03 Przeczytalem projekt programu walki z hałasem, przygotowany jako materiał do konsultacji społecznych na temat hałasu. I stwierdzam stanowczo, że w tym projekcie znacznie wiecej miejsca poświęcone jest walce z hałasem lotniska na Bemowie niż z problematyka Okęcia. Władze Warszawy problem hałasu lotniczego, jak by nie było - najwiekszego źródła hałasu w Warszawie (patrz: mapy akustyczne na stronach Urzędu Miasta) załatwiły paroma zdaniami. Zdaniem władz, rozwiązaniem problemu jest ustanowienie obszaru ograniczonego użytkowania. W ten oto prosty administracyjny sposób zlikwiduje się hałas w miejscach zamieszkałych (bo przecież w oou nie nalezy mieszkać). To, że na terenie oou mieszka ponad sto tysięcy osób, twórcom programu walki z hałasem zupełnie umknęło. Tymczasem hałas lotniczy na bemowie przeszkadza, więc proponuje sie tam konkretne rozwiązania, dosyc połowiczne zresztą. Osobom zainteresowanym tematem radzę odwiedzić Wydział Ochrony Środowiska Urzędu Miasta, Pl. Starynkiewicza, przejrzeć projekt programu, złożyć wnioski. Może coś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolkowianka Wiele hałasu o hałas w stolicy IP: *.aster.pl 21.04.09, 06:34 A może władze stolicy przekonają proboszczów niektórych parafii, żeby przyciszyli dzwony robiące za dużo hałasu, szczególnie jeśli kościoły znajdują się blisko domów mieszkalnych? Ich mieszkańcy codziennie cierpią z powodu nadmiernego hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Wiele hałasu o hałas 21.04.09, 07:17 Dziś po 6 rano /więc "legalnie"/ między moim blokiem a sąsiednim stanął samochód, który najpierw z hukiem "zrzucił" przyczepę, do której pracownicy zaczęli ładować wystawione przed śmietniki stare meble, złom etc. Pracowicie rozwalając je na kawałki i z solidnym hałasem wrzucając na platformę. Z kolejnych okien widać było częściowo tylko rozbudzone twarze. Jest 7.16 - auto pojechało pod kolejny blok. Może nie tylko o przepisy chodzi, inwestycje itd. - ale i odrobinę zrozumienia i życzliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek 29 kwietnia - miedzynarodowy dzien swiadomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 18:41 halasu The 14th Annual International Noise Awareness Day is scheduled to take place April 29, 2009 w Warszawie tymczasem 25.04 ropoczecie sezonu motocyklowego na lotnisku Bemowo niezly kontrast Odpowiedz Link Zgłoś