Dodaj do ulubionych

Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15

05.05.09, 10:27
Zwiazki wyznaniowe, w szczegolnosci gminy zydowskie oraz Kosciol
Katolicki, odzyskaly wiele nieruchomosci po 1989. Wiekszosc z nich
wcale jednak nie sluzy zadnym celom spolecznym, tylko jest na pniu
sprzedawana inwestorom. Przyklad szpitala przy Lesznie, dobitnie
swiadczy, ze zwiazki wyznaniowe niekoniecznie musza byc
zainteresowane zachowaniem dziedzictwa kulturowego i czy spolecznej
roli przejmowanych obiektow. Bez wzmozonej kontroli konserwatorskiej
sie nie objedzie. Gmina zydowska w Warszawie juz pare razy
skompromitowala sie w tej kwestii, wiec moze trzeba uwazniej
przygladac sie proponowanym przez nia projektom.
Obserwuj wątek
    • extrafresh Kasa, misiu! Kasa! 05.05.09, 10:29
    • Gość: wiarus Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: 94.254.176.* 05.05.09, 11:10
      Może Mazowiecki Urząd Marszałkowski wesprze inicjatywę ? Przecież to Dentysta
      Giertycha z LPR a potem z PSL likwidował szpital przy Lesznie i zabezpieczał
      nioeruchomość.
      • servicio > Gmach nie był pod ochroną konserwatora 08.05.09, 17:49
        Jaki historyczny budynek, jeżeli piszecie, że

> Gmach nie był pod ochroną konserwatora

To znaczy, że albo nie był historyczny i nie ma sprawy, albo konserwator nie
        docenił i wtedy pretensje do konserwatora.
      • Gość: Dawny pracownik Sz Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: 193.0.60.* 11.05.09, 13:23
        Do mieszkańców Dzielnicy Wola.
        W odpowiedzi na artykuł w Gazecie Wyborczej chcieliśmy zapytać gdzie
        byliście gdy garstka ludzi zaciekle walczyła o Szpital na Lesznie,
        który przetrwał 416 lat i dopiero nowe władze go zamknęły?
        Gdzie byliście, gdy burmistrz i radni Woli nie umieli udzielic nam
        pomocy?
        Gdzie byliście, gdy p. marszałek Struzik i p. marszałek Roszkiewicz
        oddali Gminie Żydowskiej szpital, sprowadzając przed tym
        dziennikarzy żeby zobaczyli jaka to ruina?
        Gdzie byliście, gdy Pani Prezydent Gronkiewicz-Walz odmawiała
        ratowania szpitala twierdząc, że nie ma pieniędzy na jego utrzymanie?
        Gdzie byliście, gdy Muzeum Powstania Warszawskiego pozwoliło żeby
        zniknął z powierzchni ziemi Cmentarz Powstania (Niemcy wymordowali
        chorych , personel szpitala i oddz. AK na podwórcu szpitala).
        Łatwo jest zwalić całą odpowiedzialność na Gminę Żydowską, która
        jako jedyna chciała pomóc ginącemu szpitalowi i która następnie z
        taką łatwością odzyskała budynek od p. Marszałka Struzika.
        Szpital cały czas oflagowany, wszyscy wiedzieliście, że źle się
        dzieje, ale przechodziliście koło tego obojęnie więc nie czas teraz
        narzekać.
    • Gość: Me Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.u.itsa.pl 05.05.09, 15:13
      Pięknie, ale trzeba najpierw zorientować się o czym ma się zamiar
      pisać... po pierwsze nie zabytek - konserwator nigdy nie był nim
      zainteresowany, po drugie - DZIEDZICTWEM trzeba było się
      zainteresować 15-20 lat temu, kiedy było jeszcze do odratowania. Na
      ochronę DZIEDZICTWA niestety potrzebne są pieniążki, o czym święcie
      oburzeni zdają się nie pamiętać, nieprawdaż? Czuję hipokryzję...
    • Gość: kuna A po cholerę? IP: *.chello.pl 05.05.09, 21:27
      o czym ty mówisz, może i zabytek ze względu na wiek, ale żadne
      dziedzictwo, tylko punury, brzydki, totalnie zaniedbany budynek.
      Widziałeś te szczeliny w ścianach? Wiersz, jaki tam był syf, mimo
      remontu pomieszczeń. I w takich warunkach leczono chorych. A jak po
      wyprowadzce stał pusty, pies z kulawą nogą nie krzyczał, a teraz,
      kiedy jest po ptokach się odzywacie? Rozwałka jest w toku, chyba już
      połowę zburzyli, a może i więcej. Niech zniknie to straszydło
      wreszcie. Chrońmy to, co jest rzeczywiście dzidzictwem narodowym i
      co jest niepowtarzalne, a nie bloki - tak, bloki, bo w swym wymiarze
      czasowym ten szpital był takim ówczesnym blokiem, bryłą potrzebną
      ale koszmarną.
      • Gość: lejzorek r Re: A po cholerę? IP: 188.33.38.* 05.05.09, 22:09
        Ty kuhn, ty jesteś taki głupi i zakłamany jak ten pan tadeusz z toruniu. ty rabuśniku, ty podniósł bys taki giewałt pod niebiosa, ze sam Pan Bóg musiał by cie kopnąć w tyłek żebyś zamilczał na krótką chwilę gdyby to goje kazały zburzyć ten zabytek. tfu! na ciebie i twoi przyjaciele z gminy pieniądzowej co szacunku dla historii nie mają.
        Ty za to czekasz, aż ci głupi Polacy Muzeum za swoje pieniądze wybudują. A ja sie boję, że ty doczekasz na niedoczekanie twoje...
        • Gość: kuna A zupa była za słona... IP: *.chello.pl 05.05.09, 22:25
          Ty, lejzorek, a ty to o czym i w jakim temacie, że tak zapytam, bo
          związku nie widzę ni przyczyny zamieszania. I nie życzę sobie
          stanowczo do mafii toruńskiej porównań. Ty się lepiej zastanów, czy
          aby na pewno zupa nie była za słona...
          • Gość: lejzorek r Re: A zupa była za słona... IP: 188.33.38.* 05.05.09, 23:06
            Ty kuhn, ty nie udawaj zwykłego polnego kuny. ty kuhn wiesz bardzo dobrze, że
            jak nie wiadomo o co chodzi to idzie o pieniądz. duży pieniądz. większy niż na
            ten wywiert co go wasz idol z torunia skołował za pomocą ładnych słów i lewych
            kwitów.

szalom
            • Gość: kuna lejzorek, niepoprawny jesteś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 07:38
              Ale tobie o co chodzi, lejzorek, to ja nie wiem. Jak żeś wykoncypował i
              dlaczego, że ja nie wiem, że o pieniądz chodzi, to doprawdy mnie zdumiewa...
              Lejzorek, ty mi wytłumacz swoje stanowisko wobec mnie, a nie tłumacz mi
              oczywistych rzeczy i bandyckiej ekonomii.
              • Gość: lejzorek r Re: lejzorek, niepoprawny jesteś IP: 94.254.248.* 06.05.09, 11:02
                jak ty kuhn piszesz, że ty nie wiesz, to ty tylko piszesz. ale jeśli ty, kuhn,
                naprawde nie wiesz, to ty, kuhn, przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i to co
                ja lejzorek r odpowiedziałem na twoje zapytowywania.

szalom
                • Gość: kuna Re: lejzorek, niepoprawny jesteś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 11:32
                  Lejzorek, ja nie zapytuję o to dlaczego burzą i kto, ja w ogóle nie muszę o to
                  pytać, bo wiem. Ja stwierdzam, że żadne to dziedzictwo, co przez lata zaniedbane
                  było przez państwo i inne matactwo, w teraz wielkie aj-waj się podnosi, gdy jest
                  za późno i nie ma co ratować. A że domiszcze paskudne jest i ponure, to i lepiej
                  żeby go nie było. Takie moje zdanie jest, a ja ciebie ponownie pytam, lejzorek,
                  czego ty mi wpierasz, że ja czegoś nie wiem.
                  • Gość: obywatelka pukie Re: lejzorek, niepoprawny jesteś IP: *.multimo.gtsenergis.pl 06.05.09, 16:18
                    czy ty kuhn szaleju sie objadłeś i myślisz tak wolno jakbyś był
                    jakiś myszugene? wszyscy wiedzą, że ty wiesz, że burzycie... ;-)
                    i dla czego burzycie też.
                    lejzorek krzyczy aj!waj! ze zdziwienia, że ty kuhn nie krzyczysz aj!
                    waj! tylko powynapisywałeś tu jak jakiś prymus z chederu o
                    paskudnych, ponurych domiszczach a to przecież była ochronka dla
                    dzieci z pieknymi werandami do kompieli słonecznikowych. wiem bo
                    sama na własne oczy taką werandę oglądałam.
                    i ja, obywatelka pukie też się ciebie pytam kuhn dla czego nie
                    krzyczysz głośno AJ!WAJ! tylko klepiesz głupoty o jakichś
                    domiszczach. jak ty nie wiesz co powiedzieć to ja ci powiem.
                    ci, kuhn, kasa przesłoniła wszystkie ludzkie uczucia i ty kuhn razem
                    z twoją gminą sie nie spodziewaj takich uczuć spowrotem od innych
                    jak będą niszczy@ inne domiszcza i rudery.
                    a jeszcze trochę ich w Warszawie zostało.
                    • Gość: lejzorek r obywatelko Pukie IP: 188.33.41.* 06.05.09, 18:04
                      Ja przejrzałem tą kune na w drugą stronę! Ta kuna to nie jest żaden Kuhn tylko małżonka jego - Szyja Kuhn. Ostatnio przesoliła mocno gesie pipki i porywczy Kuhn sprawił jej taki Jom Kipur, że do dzisiaj siedzi w kuczki i w zawiści swojej cieszy się na każdy zburzony żydowski dom bo w szałasie jej niewygodnie a Kuhn zapowiedział, że jej z tego szałasu do domu nie wpuści dopóki nie przestanie kręcić i zwalać winy na tę młodą gojke Zosie co u nich służyła. Ale szyja jak to szyja kreci głową i nie przestaje...
                    • Gość: kuna heh, zakłamane narody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 08:25
                      Kto burzycie? Ja burzycie? Tyś sam szalejem się objadł, jeszcze z uszu ci
                      sterczy nadmiar. Jezu, jak łatwo w tem państwie zostać członkiem Gminy
                      Żydowskiej - wystarczy z pospólstwem nie iść ramię w ramię. Co mi za kasa
                      ludzkie uczucia przesłoniła, ty mi powiedz, wszak ja z tej kupy gruzu ni
                      złotówki nie ciągnę, tylko co dzień przechodzę pod temi walącymi się ścianami do
                      pracy i zastanawiam się, kiedy to komu na łeb zleci. A ty się wierandami z
                      sierotami kochaneczku nie zasłaniaj. Jakby jeszcze były, to by dawno na łby
                      kamieniami się posypały, a jak nie ma, to się tam ściany pękały. Widział ty te
                      szczeliny w murze? Trzeba było aj-waj`ować gdy szpital o remonty błagał i
                      płakał, że się sypie. Może by się dało uratować ten wasz zabytek. Gdzie
                      byliście wtedy, obrońcy obecnej rudery?
    • Gość: gość Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.05.09, 10:47
      A mówią, że Żydzi chcą odzyskać zagrabione majątki po to, by
      ratować żydowską historię w Polsce, a Polacy zaś udają, że historii
      wspólnej nie było... Jak widać jest dokładnie odwrtonie -
      wspólczesnym Żydom zależy jedynie na kasie. To Polacy, zwłaszcza
      stasri jak najbardziej szanują naszą wspólną polsko-żydowską
      historię i chcą ją chronić od zapomnienia. Nie wmawiajcie nam
      współcześni Żydzi, że nie szanowaliśmy waszych przodków i byliśmy
      współodpowiedzialni za holocaust -to bzdury! To tylko wymówka by
      wywrać jak najwięcej grosza od Polski! Wstyd!
    • Gość: :-P Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.chello.pl 07.05.09, 11:40
      i jak ich kochać? niech mi nikt nie mówi o anty semityzmie! jak
      powiem "głupek" na katolika - to jestem niewychowana, ale jak
      powiem "głupek" na semitę - to już jestem złem tego świata i
      wywołuję wojnę? dlaczego ONI są swiętymi krowami? dlaczego nie mówi
      się o zagładzie ludzi w czasie wojny, tylko o zagładzie zydów? cały
      Oswięcim zagarnęli dla siebie, tylko ONI ucierpieli i tylko ONI mają
      prawo do zadośćuczynienia. ale dlaczego ci ONI trzymają tyłki za
      granicą i wymądrzają się z daleka?????? moi bliscy też zginęli w
      Oswięcimiu po Powstaniu Warszawskim! nie mam ŻADNYCH pamiątek
      rodzinnych, żadnych zdjęć, wszystko spłonęło, nie mam kogo spytać o
      historię rodzinną... a tylko ONI ucierpieli? a chała!!!!
    • Gość: Leszek Ostrowski Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 15:31
      Jeżeli budynek nie był wpisany do Rejestru Zabytków ,to o co ten cały
      skweres?! Właściciele lepiej wiedzą co on dla nich i dla ich żydowskiej
      historii przedstawia.Przypomina mi się Boy ,który opisał pewnego ówczesnego
      działacza samorządowego z dumą pokazujacego duże drzewo mówiąc że : "Pod tą
      gruszĸą Tadeusz Kościuszko załatwiał mały interes!"
      • felek_zdankiewicz Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 07.05.09, 18:43
        Lechu, to był Kołłątaj Hugo a nie Kościuszko.I to była druga gruszka ;)
        To po pierwsze. Po drugie jakoś nie przypominam sobie aby właścicielem placu na którym ma stanąć muzeum...
      • alexis_corner Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 10.05.09, 01:02
        Gość portalu: Leszek Ostrowski napisał(a):

> Jeżeli budynek nie był wpisany do Rejestru Zabytków ,to o co ten cały
        > skweres?! Właściciele lepiej wiedzą co on dla nich i dla ich żydowskiej
        > historii przedstawia.

Oni zawsze wiedzą lepiej... Nawet konserwatora zabytków przekonali, żeby się
        tym domiszczem zbytnio nie interesował ;)

- wredna alexis
        • Gość: adi Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.aster.pl 10.05.09, 23:20
          Przeszedłem się specjalnie na Leszno, żeby zobaczyc jak burzą, kupa gruzu,
          cegły, powywalane instalacje - ewidentna strata historyczna, ewidentny zysk
          ekonomiczny. Od zawsze Żydzi mieli nosa do interesów, nawet w czasie
          największego głodu w gettcie w czasie okupacji byli tacy co robili ogromne
          pieniądze na szmuglu, handlu, przekupstwie i szantażu, robili to oczywiście
          kosztem tych którzy umierali z głodu, chorób - zresztą w wielu ksiązkach sami
          Żydzi o tym piszą. Dlatego zupełnie mnie nie dziwi ich kompletny brak sentymentu
          do budowli tego typu - geszeft to geszeft, karuzela kręci się dalej... Tylko po
          co przy tym wszystkim tyle martyrologii, udawanego cierpienia i żalu.
          • Gość: kuna Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 08:34
            Tak, Żydzi to wszystko robili, zgadza się, bo jak w każdym narodzie są jednostki
            wredne i podłe. Polacy jednakowoż - wzór cnót wszelakich! Nie było folksdojczów,
            rabowania getta, o wydawania Żydów Niemcom, o mordowania Żydów. Bajki, nieprawdaż?
            Udawanie martyrologii? Człowieku, lepiej w tym temacie zamilcz na wieki.
            I ciesz się, że w czasach względnego pokoju żyjesz, a jak ty byś bohaterszczył w
            czas wojny, to lepiej nie wiedzieć.
            Ech, my Polacy - naród dumny tyleż samo co zawistny. Kto broni Polakowi interesy
            robić, kasę mnożyć? Jak nie umiesz, to drugiemu też nie dasz zarobić, jasna
            sprawa. Do Żyda przypiąć łatkę lichwy, a do Polaczka białą chustę panieńską.
            Sprawiedliwość...
            • Gość: lejzorek r Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: 94.254.212.* 11.05.09, 10:17
              Gość portalu: kuna napisał(a):
              Ech, my Polacy - naród dumny tyleż samo co zawistny. Kto broni Polakowi interes
              > y
              > robić, kasę mnożyć? Jak nie umiesz, to drugiemu też nie dasz zarobić, jasna
              > sprawa. Do Żyda przypiąć łatkę lichwy, a do Polaczka białą chustę panieńską.

Ty kuhn idziesz wyglądać na takiego co ma 100% racji. Ale ty wiesz dobrze, że ten kto ma sto procent racji to jest największy oszust i rabuśnik ;)
              Tylko ty kuhn zapamientaj sobie o tym, że oni, te Polaczki, nie mają taki geszeft co się nazywa holocaust industry
              i dla tego ciężko im budować np muzeum za nasze pieniądze...

No i kuhn, na litość boską, co ma znaczyć jakaś panieńska chusta biała przypieta do Polaczka?! Na co jemu ona? Ja raz widziałem na dworcu w Kałuszynie jednego rezerwiste co z wojska wyszedł ale on miał chuste kolorową i ta panienka co na niej była wyhaftowana wcale nie wyglądała na niewinną ;)

szalom
              • Gość: kuna Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:01
                Lejzorek, ja mam 100% racji - ale swojej racji, nikt uznawać jej nie
                musi. I lepiej, bo by dyskusji nie było, jakby się wszyscy zgadzali ;-)
                Może my Polaczki, jak to ujmujesz, nie mamy holocaust indutry, ale mamy
                od lat wielu martyrologia narodu polskiego industry, co daje niezłe
                wyniki w wynoszeniu narodu pod niebiosa, budowaniu pomników i miejsc pamięci,
                wyciąganiu kasy z różnych skarbonek. I to jest spoko, w porząsiu i ok, wszak
                Polak umęczonym był i jego prawo - i tylko jego - o tym krzyczeć, byle głośno.
                Inne narody umęczone - cicho sza, bo nie daj Bóg któryś bardziej wycierpiał i
                nas zagłuszy! Zapytujesz, lejzorek, co biała chusta panieńska oznacza i na co
                ona obywatelowi polskiemu? Otóż oznacza ona ni mniej ni więcej (w przenośni
                naturlament) niewinność dziewiczą, dobroć i skromność, czyli to, czym świecić
                chcemy w obliczu reszty zepsutego świata, win swych i wad nie dostrzegając. Ta
                biała chusta, po prawdzie, pod wierzchem już jest jak chusta tego rezerwisty.
                • Gość: lejzorek r Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: 94.254.141.* 12.05.09, 01:09
                  No widzisz ty kuhn jaki ty myszugyne jesteś. ty wstyd tylko przynosisz swojej Mame i Tate.
                  To nie ja ujmuje Polaków jako Polaczki. To ty kuhn to zrobiłeś a teraz mojego cytata ujmujesz jak bym to ja tak nazywał przedstawicielów tego dzielnego narodu. Ty naprawde przestań udawać polne kune.ty się przyznaj, że przesoliłaś zupe kuhnowi i on cie uderzył w głowe i teraz ci się wszystko miesza kto ty naprawde jesteś. ;)
                  Na reszte tych metafizycznych rozważań z twojego postu ide odpowiedzieć jutro bo mi sie teraz chce spać a obywatelka pukie wygląda dzisiaj wprost jak czarna doda... :-D
                  • Gość: kuna Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 08:39
                    Rację lejzorek tu masz z Polaczkiem, spojrzałam wstecz i przepraszam za tego
                    fopasa.
                    Polak Polakowi nierówny, jeden Polakiem jest, a drugi tylko Polaczkiem. Ja o
                    Polaczkach głównie skrobię, choć sama do miana Polaka nie aspiruję, bo w czasach
                    wygodnych i bezpiecznych przyszło mi żyć i moje wrodzone bohaterstwo i
                    patriotyzm rozmiękły nieco zapewne i się rozpuszczają ;-) Choć, kto wie, jakby
                    bić się przyszło o wolność narodu, czy bym szabli w dłoń... i te rzeczy...
                    Ale co ty, lejzorek tak o tym biciu po głowie, jakieś doświadczenia ze swego
                    dzieciństwa przekładasz na życie innych? Martwię się o ciebie troszka. Bidulek,
                    o nędza nieszczęsna, jakbym mogła, to bym utuliła. Ale nie mogę.
    • Gość: gość Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:37
      Tam chodzi o większą sprawę.Gmina żydowska już ma we władaniu skwerek między
      blokami karolkowa 55 a 53(budynek prawdopodobnie do rozbiórki,mieszkańcy
      wysiedleni)Co do 55 władza chyba jeszcze ma ból remontować pękający budynek czy
      nie,a budynek ten sąsiaduje od południa ze szpitalem i stoi tak samo jak i o
      nr.53 na działce gdzie przed wojną był przytułek dla starozakonnych.I tak
      pozbywając się tych dwóch budynków Gmina Żydowska zostaje z piękną działeczką od
      ulicy Leszno do Alei Solidarności.
      • Gość: kuna Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:45
        53 stoi już pusty bardzo długo, nie wiadomo co z nim będzie, władze Woli dają
        wymijające odpowiedzi, co świadczy o tym, że coś tu chyba śmierdzi i nie jest to
        psia kupa. Co do własności - możliwe, że ten teren od przedwojnia w całości
        należał do GŻ, a nie że mają go już we władaniu, więc jako powracający
        właściciele zrobią co zechcą, bez względu na nasze zdanie. Co nie zmienia
        faktu, iż cieszę się, że zburzyli szpital, bo był on okropnie brzydkim, smętnym
        straszydłem.
    • Gość: gość Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 16:16
      Teren od ulicy Leszno do przedwojennej Wolskiej wzdłuż Karolkowej i szerokości
      mniej więcej do Schroniska Młodzieżowego należał do GŻ.Były tam zabudowania
      zniszczone w PW.Co do skwerku to gdy mieszkańcy bloku 55 zwrócili się do
      Administracji z prośbą o skrócenie gałęzi kasztanowców to odesłano ich właśnie
      do GŻ tłumacząc że to ona jest zarządcą tego terenu.Fakt blok 53 stoi już kilka
      ładnych lat pusty.55 będzie niedługo też tak wyglądał jeśli nie zabiorą się za
      jego remont.A co do Szpitala ,faktycznie pod koniec swojego żywota wygłądał
      żałośnie.Tylko czy czasem komuś nie zależało aby doprowadzić go do tego stanu?
      • Gość: kuna Re: Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 08:46
        No mogło być i tak, ale teraz pytanie, do kogo władze szpitala występowały o
        remonty i ratunek budynku? Czy w ogóle ktoś się tym interesował, czy było to
        tylko odbijanie piłeczki? Gdzie był konserwator zabytków? Spał snem zimowym? Bo
        jeśli Wola odsyłała w sprawie remontu do Gminy Żydowskiej, to mogło być i tak,
        że tamci nie mieli funduszy na remont.
        Boże, co ja piszę... sama się teraz obśmiałam jak kuna w zbożu ;-)
    • Gość: obywatel VRP Ocalmy budynek szpitala przy Lesznie 15 IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.10.09, 14:25
      oodział dermatologiczny dla dzieci to koszmar był, wyjatkowo złosliwe
      pielegniary, palące papierosy na oodziale, chamskie wyjatkowo, relikt PRL-u,
      nie zycze nikomu takiej opieki (a raczej olewactwa) i ciemnoty. Nawet cieszę
      się że to zburzone bo jak mi sie przypominało przechodząc koło tego budynku co
      tam sie wyrabiało z dziecmi i rodzicami to tylko zburzyc a baby rozgonic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka