Dodaj do ulubionych

Gronkiewicz-Waltz i ITI

01.06.09, 08:23
Już wiadomo, skąd taka hojna dotacja na budowę stadionu Legii:

www.dziennik.pl/polityka/article390729/Gronkiewicz_Waltz_kupiona_przez_koncern_ITI_.html
Obserwuj wątek
    • uzman Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI 01.06.09, 08:35
      Wiadome od dawna.

Smutne, ale nie będzie żadnych konsekwencji. GW zaraz wszystko tak
      odkręci, że winnym uznana zostanie Polonia Warszawa, że nie wpłacała
      na kampanię PO, czyli pośrednio wspierała faszystów z PiS.

Głupie? Może i tak, ale wystarczy poczytać, jak Gadomski z GW
      usprawiedliwiał Palikota kilka dni temu.
    • Gość: kixx Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.opera-mini.net 01.06.09, 14:28
      Dajmy spokoj bufetowej.Przeciez Ritzy juz dawno udowodnil ze to wszystko klamstwo
    • Gość: Ania Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.aster.pl 01.06.09, 19:23
      Pewnie tam nie wszystko było w porządku, ale mimo tego cieszę się z
      nowego stadionu. Kiedyś i tak by musiał powstać.
      Nie można też odmówić słuszności zdaniu: "Ratusz inwestuje w swoją
      własność".
      • Gość: Fan ZDM Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.chello.pl 01.06.09, 20:23
        Masz rację, a ten artykuł to stek kłamstw dobranych pod z góry założoną tezę.
        Począwszy od tego, że w 2005 r. Walter czy Wejchert musieliby być jasnowidzami,
        żeby 'inwestować' w HGW, bo Warszawą rządził ktoś zupełnie inny. I gdyby już
        miało do czegoś dojść, to 10 tysięcy byłoby kwotą po prostu śmieszną. No, ale
        czytelnicy ścieków Axela Springera są zadowoleni, bo dostali kolejną porcję
        taniej sensacji.
        • Gość: Adam Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.centertel.pl 01.06.09, 22:07
          Tak, PO, ITI i HGW to sami uczciwi ludzie, a GW też jest jedyną sprawiedliwą i
          jedynie słuszną gazetą, reszta to śmieci, których nie warto czytać i cytować.

A ja w dalszym ciągu uważam, że budowa stadionu na łazienkowskiej w takiej a nie
          inne formie jest jawnym wspieraniem biznesu Waltera w zamian za inne korzyści
          dla PO i HGW teraz, w przeszłości, lub przyszłości.

Jest budowany stadion narodowy, po co nam drugi obiekt za pół miliarda złotych,
          z tych pieniędzy można by kilkanaście boisk i szkółek piłkarskich wybudować.

Legia jest ITI, to niech ITI się martwi o miejsce do grania.
          • Gość: Fan ZDM Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: 67.159.44.* 02.06.09, 11:16
            > Tak, PO, ITI i HGW to sami uczciwi ludzie, a GW też jest jedyną sprawiedliwą i
            > jedynie słuszną gazetą, reszta to śmieci, których nie warto czytać i cytować.

To już twoje fantazje, ja tego nigdzie nie napisałem.

> A ja w dalszym ciągu uważam, że budowa stadionu na łazienkowskiej w takiej a ni
            > e
            > inne formie jest jawnym wspieraniem biznesu Waltera w zamian za inne korzyści
            > dla PO i HGW teraz, w przeszłości, lub przyszłości.

A obiecał ją już twój idol, kiedy był jeszcze prezydentem Warszawy. Ciekawa
            sprawa, Kaczyński wspiera biznes Waltera.

> Jest budowany stadion narodowy, po co nam drugi obiekt za pół miliarda złotych,

Tobie - po nic.

> z tych pieniędzy można by kilkanaście boisk i szkółek piłkarskich wybudować.

Nie ten worek.

> Legia jest ITI, to niech ITI się martwi o miejsce do grania.

Stadion jest własnością miasta i to miasto inwestuje w jego rozbudowę. Tak samo
            jak w Krakowie, Poznaniu czy Kielcach.
            • Gość: gość Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.centertel.pl 02.06.09, 12:21
              > A obiecał ją już twój idol, kiedy był jeszcze prezydentem Warszawy. Ciekawa
              > sprawa, Kaczyński wspiera biznes Waltera.

a skąd wiesz kto jest moim idolem?
              Czy krytyka PO i HGW musi od razu oznaczać sympatię, czy wręcz uwielbienie dla PiS ?

Tu się koleżko mylisz?

> > Jest budowany stadion narodowy, po co nam drugi obiekt za pół miliarda zł
              > otych,
              >
              > Tobie - po nic.

A tobie po co?

Jeżeli stadion jest własnością miasta, to dlaczego przeznaczony jest dla tej, a
              nie inne prywatnej drużyny?
              Dlaczego np nie został rozbudowany, przebudowany, czy jak to tam nazwać stadion
              Polonii, Gwardii, czy Skry??
              Czy ja zwykły Warszawiak, będę mógł sobie przyjść z synem ,czy kumplami pograć
              na tym miejskim (podobno) stadionie?
              Czy cała kasa za korzystanie z tego stadionu będzie wpływać do kasy miasta, czy
              jednak część to będą zyski dla LEGIA/ITI ?
              • Gość: Fan ZDM Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: 67.159.44.* 02.06.09, 13:23
                > > A obiecał ją już twój idol, kiedy był jeszcze prezydentem Warszawy. Cieka
                > wa
                > > sprawa, Kaczyński wspiera biznes Waltera.
                >
                > a skąd wiesz kto jest moim idolem?
                > Czy krytyka PO i HGW musi od razu oznaczać sympatię, czy wręcz uwielbienie dla
                > PiS ?

No, skoro według ciebie krytyka brukowców Axela Springera oznacza uwielbienie
                dla Wyborczej...

> A tobie po co?

Ja tam dość często bywam. Cieszę się, że Warszawa nie zostanie w tyle za
                Krakowem, Poznaniem czy Wrocławiem i też będzie można u nas obejrzeć mecz w
                normalnych warunkach. Miasto przejmując grunt od AMW do czegoś się zobowiązało.
                Za to na przykład kompletnie mnie nie interesuje Muzeum Historii Żydów Polskich
                czy też Most Północny. Ale nie gardłuję przeciwko tym inwestycjom.

> Jeżeli stadion jest własnością miasta, to dlaczego przeznaczony jest dla tej, a
                > nie inne prywatnej drużyny?
                > Dlaczego np nie został rozbudowany, przebudowany, czy jak to tam nazwać stadion
                > Polonii, Gwardii, czy Skry??

W której lidze gra Gwardia czy Skra, i komu miała by służyć rozbudowa ich
                stadionów? Równie dobrze można wybudować most na środku pola. Nota bene duży
                remont stadionu na Konwiktorskiej też jest w planach. Tylko nie wiadomo, czy do
                tego czasu Groclin znowu się gdzieś nie przeniesie.

> Czy ja zwykły Warszawiak, będę mógł sobie przyjść z synem ,czy kumplami pograć
                > na tym miejskim (podobno) stadionie?

Jasne. Jak go sobie wynajmiesz od miasta. Taka Legia będzie płacić 3 mln z
                hakiem rocznie plus koszty utrzymania, bo przykładowo o trawkę na płycie trzeba
                dbać. Wszystko razem szacowane na jakieś 8 mln. Stać cię?

> Czy cała kasa za korzystanie z tego stadionu będzie wpływać do kasy miasta, czy
                > jednak część to będą zyski dla LEGIA/ITI ?

Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałeś. Podpowiem - KP Legia płaci miastu za
                korzystanie ze stadionu, więc jakim cudem ma mieć z tej opłaty zyski?
                • Gość: gość Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.centertel.pl 02.06.09, 15:01
                  a ja nie bywam wcale, bo mnie siedzenie i patrzenie na podrzędny zespół nie
                  interesuje, za to interesują mnie szybkie połączenia komunikacyjne pomiędzy
                  dzielnicami, interesuje mnie druga linia metra, interesują mnie mosty, nie tylko
                  ten północny i zapewne nie tylko mnie te sprawy interesują ale kilkaset tysięcy
                  Warszawiaków, którzy codziennie stoją w korkach, jeżdżą w zapchanych autobusach itp.

Ale nie, HGW na to pieniędzy nie ma, ale na stadion dla paruset kiboli jak
                  najbardziej.

Skra, czy Gwardia są tam gdzie są, bo na siłę promuje się Legię, gdyby miasto
                  poświęciło tyle samo energii na inne warszawskie kluby, na ich infrastrukturę,
                  na szkółki piłkarskie, czy lekkoatletyczne to nie musielibyśmy się niezdrowo
                  ekscytować jakąś podrzędną Legią, która w starciu ze średnimi europejskimi
                  klubami dostaje po tyłku, że aż miło popatrzeć.
                  Jeżeli legia będzie mogła się pochwalić takimi sukcesami jak MU, czy Barcelona,
                  albo Milan, to wtedy pogadamy, a na razie ...

I takie zdanie miałem od momentu kiedy tylko ukazała się informacja, że HGW
                  również za moją kasę wybuduje stadion dla Legii/ITI, równocześnie informując
                  mieszkańców Warszawy, że nie ma kasy na inne inwestycje.
                  • Gość: Fan ZDM Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: 67.159.44.* 02.06.09, 15:51
                    > a ja nie bywam wcale, bo mnie siedzenie i patrzenie na podrzędny zespół nie
                    > interesuje, za to interesują mnie szybkie połączenia komunikacyjne pomiędzy
                    > dzielnicami, interesuje mnie druga linia metra, interesują mnie mosty, nie tylk

Ja tam na połączenia nie narzekam. Wszystkie drogi w okolicy albo pięknie
                    wyremontowane, albo się budują. Metro - jeśli chodzi o jakość podróżowania nim,
                    to nie mamy czego się wstydzić w Europie. Przebieg linii też mi odpowiada. I
                    kilkuset tysiącom mieszkańców Ursynowa czy Mokotowa również.

> o
                    > ten północny i zapewne nie tylko mnie te sprawy interesują ale kilkaset tysięcy
                    > Warszawiaków, którzy codziennie stoją w korkach, jeżdżą w zapchanych autobusach

Wystartuj z tymi hasłami w wyborach samorządowych, przekonasz się, ile oznacza
                    twoje "zapewne".

> Ale nie, HGW na to pieniędzy nie ma, ale na stadion dla paruset kiboli jak
                    > najbardziej.

Nie ma pieniędzy na Most Północny? Ten, przy którym dwa tygodnie temu zaczęły
                    się prace? Interesujące.

> Skra, czy Gwardia są tam gdzie są, bo na siłę promuje się Legię, gdyby miasto
                    > poświęciło tyle samo energii na inne warszawskie kluby, na ich infrastrukturę,
                    > na szkółki piłkarskie, czy lekkoatletyczne to nie musielibyśmy się niezdrowo
                    > ekscytować jakąś podrzędną Legią, która w starciu ze średnimi europejskimi
                    > klubami dostaje po tyłku, że aż miło popatrzeć.

Ty się przecież nie ekscytujesz. Tylko "kilkuset kiboli". To co ci za różnica, z
                    kim wygrywa, a z kim nie? A o sytuację Gwardii to pytaj policji.

> Jeżeli legia będzie mogła się pochwalić takimi sukcesami jak MU, czy Barcelona,
                    > albo Milan, to wtedy pogadamy, a na razie ...

Z kibolami będziesz gadał? A tak na marginesie, pierwszym krokiem na drodze do
                    silnej drużyny jest przyzwoity stadion.

> I takie zdanie miałem od momentu kiedy tylko ukazała się informacja, że HGW
                    > również za moją kasę wybuduje stadion dla Legii/ITI, równocześnie informując
                    > mieszkańców Warszawy, że nie ma kasy na inne inwestycje.

Zacytuj tę informację, bo coś mi się wydaje, że konfabulujesz. Choćby budowa
                    Mostu Północnego, Muzeum Historii Żydów Polskich czy Centrum Nauki Kopernik są
                    ewidentnym zaprzeczeniem tezy, którą usiłujesz tu wcisnąć.
                    • ats31 Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI 03.06.09, 16:11
                      a nie mogą grać na stadionie narodowym tak jak w Mediolanie
                      • fan.zdm Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI 03.06.09, 23:30
                        Stadion w Mediolanie nie jest stadionem narodowym. Należy do miasta.
                        • ats31 Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI 04.06.09, 06:49
                          Dokładnie ,tu nie chodzi o status stadionu dałem przykład miasta,w którym dwa
                          wielkie kluby grają na jednym stadionie.Przecież stadion budowany w Warszawie
                          przez większość czasu będzie stał pusty zamiast służyć kibicą
                    • Gość: gość Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.centertel.pl 03.06.09, 21:45
                      > Ja tam na połączenia nie narzekam. Wszystkie drogi w okolicy albo pięknie
                      > wyremontowane, albo się budują. Metro - jeśli chodzi o jakość podróżowania nim,
                      > to nie mamy czego się wstydzić w Europie. Przebieg linii też mi odpowiada. I
                      > kilkuset tysiącom mieszkańców Ursynowa czy Mokotowa również.

widzisz buraczku, tylko czubek własnego nosa cię interesuje, dla mnie i kilkuset
                      tysięcy innych mieszkańców tego miasta przebieg linii metra jest do bani i
                      dlatego czekamy na drugą linię, bo o trzeciej to nie śmiem nawet śnić,
                      które to drogi masz takie piękne, wyremontowane, w pełni przejezdne, bez korków?
                      Bo chyba poruszasz się po osiedlowych uliczkach, wypuszczenie się gdzieś dalej
                      może grozić zagubieniem się w wielkim mieście
                      Most, no cóż dwa tygodnie temu powiadasz, a tu info z dzisiejszej wyborczej
                      "Dzisiaj o godz. 12 na budowie mostu Północnego oficjalnie rozpoczęto prace
                      budowlane. Pierwszą łopatę w ziemię wbiła prezydent Warszawy Hanna
                      Gronkiewicz-Waltz.
                      "
                      no to jak to jest w końcu, dwa tygodnie temu, czy dzisiaj?

Ja się nie ekscytuję legią ale BARDZO EKSCYTUJE mnie na co wydawane są moje podatki.

Pierwszym krokiem jest przyzwoity stadion ... niesamowite
                      A ja myślałem, że trener, piłkarze z talentem i chęciami do grania, a tu proszę
                      wystarczy mieć przyzwoity stadion i od razu będziemy mieli puchar UEFA, -
                      HUURRRAAAA !!!!!

• fan.zdm Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI 03.06.09, 23:28
                        > widzisz buraczku, tylko czubek własnego nosa cię interesuje, dla mnie i kilkuse
                        > t
                        > tysięcy innych mieszkańców tego miasta przebieg linii metra jest do bani i
                        > dlatego czekamy na drugą linię, bo o trzeciej to nie śmiem nawet śnić,

Słuchaj no, szczylu, jak dla mnie, to możesz chodzić do pracy piechotą. Pewnie mieszkasz w jakimś bieda-blokowisku typu nowy Tarchomin albo inne zadupie, bo na porządną, dobrze skomunikowaną dzielnicę nie było cię stać. Twój problem - widziały gały, co brały. Ale jeśli popiera cię kilkaset tysięcy innych mieszkańców, to masz szanse daleko zajść w najbliższych wyborach samorządowych. Zacznij już zbierać podpisy.

> które to drogi masz takie piękne, wyremontowane, w pełni przejezdne, bez korków
                        > ?

Skup się, podaję przykłady niedawno zbudowanych lub (wy)remontowanych ulic: Trasa Siekierkowska, Sobieskiego, Wał Miedzeszyński, Patriotów, Al. Wilanowska, Rosoła. O "bez korków" nigdzie nie pisałem, ale tworzą te korki pewnie takie buraki jak ty, którym nie chce się wsiąść w autobus. W stronę, w którą ja jeżdżę, żadnych korków nie ma.

> Most, no cóż dwa tygodnie temu powiadasz, a tu info z dzisiejszej wyborczej
                        > "Dzisiaj o godz. 12 na budowie mostu Północnego oficjalnie rozpoczęto prace
                        > budowlane. Pierwszą łopatę w ziemię wbiła prezydent Warszawy Hanna
                        > Gronkiewicz-Waltz.
                        "
                        > no to jak to jest w końcu, dwa tygodnie temu, czy dzisiaj?

Łopaty pod most Północny wbijali wczoraj też m.in. minister infrastruktury Cezary Grabarczyk i burmistrz Białołęki Jacek Kaznowski. Nad uroczystością unosił się duch Stanisława Barei: prace budowlane trwają bowiem już od 21 maja. Czy „spóźniona łopata“ to element kampanii do Parlamentu Europejskiego?

źródło: www.zw.com.pl/artykul/10,368854_Most_Polnocny_wystartowal__Znowu.html

Inteligentny czytelnik zwróciłby uwagę na słowo oficjalnie i zauważył w dalszej części cytowanego wcześniej artykułu wzmiankę o koparkach, które już wcześniej wjechały na plac budowy.

> Pierwszym krokiem jest przyzwoity stadion ... niesamowite
                        > A ja myślałem, że trener, piłkarze z talentem i chęciami do grania, a tu proszę
                        > wystarczy mieć przyzwoity stadion i od razu będziemy mieli puchar UEFA, -
                        > HUURRRAAAA !!!!!

Kłania się umiejętność logicznego myślenia. Pierwszym nie oznacza jedynym. Piłkarze i trener "z talentem" odpowiednio kosztują. W drużynę grająca na zabytkowym (tak, elewacja Krytej jest wpisana do rejestru zabytków) stadionie z 13 tysiącami miejsc nikt rozsądny nie zainwestuje tyle, aby miała szansę ugrać coś sensownego w pucharach. Ćwierćfinał Ligi Mistrzów w 1996 roku był niestety ewenementem, w zupełnie innych warunkach. Zainteresuj się lepiej, jaki stadion i budżet ma drużyna, która wygrała w tym roku Puchar UEFA.
                • Gość: kixx Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.opera-mini.net 02.06.09, 15:51
                  Najbardziej mnie smieszy ten wasz argument o placeniu za stadion.A przeciez nawet uczen podstawowki nie mialby klopotow z policzeniem jak proporcjonalnie niski jest ten czynsz w stosunku do wartosci obiektu.Mniej wiecej tak jakby wynajmowac 100 metrowe mieszkanie za 500 zl miesíecznie.Jesli to nie jest forma ukrytej dotacji,to ja nie wiem co moglo by nia byc
                  • Gość: Joe Collins Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.chello.pl 02.06.09, 20:56
                    > Najbardziej mnie smieszy ten wasz argument o placeniu za stadion.A przeciez naw
                    > et uczen podstawowki nie mialby klopotow z policzeniem jak proporcjonalnie nisk
                    > i jest ten czynsz w stosunku do wartosci obiektu.Mniej wiecej tak jakby wynajmo
                    > wac 100 metrowe mieszkanie za 500 zl miesíecznie.Jesli to nie jest forma ukryte
                    > j dotacji,to ja nie wiem co moglo by nia byc

To policz - o ile skończyłeś już podstawówkę. A potem policz, ile miasto dostaje
                    czynszu od Muzeum Historii Żydów Polskich albo od Centrum Nauki Kopernika.

Śmieszne pieniądze to płaci klub grający na licencji Groclinu. 30 tysięcy
                    miesięcznie, a buraczany właściciel narzekał, że to i tak za dużo.
                    • Gość: kixx Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.opera-mini.net 02.06.09, 21:30
                      Kibic legii..
                      500 (tyle 100 metrowych mieszkan w Warszawie stanowi rownowartosc stadionu legii)x500 miesiecznego czynszu za kazde z nich x 12 m-cy i otrzymamy 3mln zl-czyli roczny czynsz za stadion.A porownywanie jakiegokolwiek muzeum do budowy niepotrzebnego Warszawie drugiego tak duzego stadionu jest zalosne
                      • Gość: Joe Collins Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: 67.159.44.* 03.06.09, 13:14
                        Koszt stadionu to 456 mln. Pomyliłeś się więc już w danych początkowych o drobne
                        10 %. Nie wspominając o podatku VAT, który po zakończeniu inwestycji będzie
                        odzyskany przez miasto. A jak się 3,7 mln czynszu rocznie ma do śmiesznych 30
                        tysięcy miesięcznie za stadion, na którym aktualnie gra Groclin?

> roczny czynsz za stadion.A porownywanie jakiegokolwiek muzeum do budowy niepot
                        > rzebnego Warszawie drugiego tak duzego stadionu jest zalosne

Muzeum, które jak dla mnie całkiem niepotrzebnie jest budowane z budżetu Warszawy.

Traktowanie stadionu jako inwestycji komercyjnej, a tym bardziej porównywanie go
                        z mieszkaniem do wynajęcia, jest czystym absurdem. Już tu był taki jeden idiota,
                        który wyliczał ile to miasto mogłoby zarobić na lokacie w banku, zamiast wydawać
                        na inwestycje.
                        • Gość: Podatnik Nie kręć-chodzilo o odsetki jakie miasto zaplaci! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.09, 18:41
                          >Już tu był taki jeden idiota, który wyliczał ile to miasto mogłoby
                          zarobić na lokacie w banku, zamiast wydawać na inwestycje.<
                          Miasto na sfinansowanie stadionu Legii wzięlo 0.5mld kredytu.Kredyt
                          to odsetki - licząc 10% to 50mln rocznie!!!Skarb Państwa pozycza na
                          mniej więcej 7%.Podejrzewam,że Warszawa nie taniej...
                          • Gość: Joe Collins Uderz w stół, kłamca się odezwie. IP: *.chello.pl 03.06.09, 22:55
                            > Miasto na sfinansowanie stadionu Legii wzięlo 0.5mld kredytu.Kredyt

Miasto nie brało 500 mln kredytu na sfinansowanie budowy stadionu Legii.

> to odsetki - licząc 10% to 50mln rocznie!!!Skarb Państwa pozycza na
                            > mniej więcej 7%.Podejrzewam,że Warszawa nie taniej...

Po drugie, przegapiłeś ostatnich kilka zmian stóp procentowych. Dokładniej -
                            spadków.

Wracaj do swojej nory, forumowy głupku.
                            • Gość: kixx Re: Uderz w stół, kłamca się odezwie. IP: *.opera-mini.net 04.06.09, 13:43
                              Miasto wyemitowalo obligacje,a nie wzielo kredyt.Jak oprocentowane latwo sprawdzic.Ale wiesz dlaczego musialo je wyemitowac?
                              Bo wydalo wszytkie pieniadze na nikomu niepotrzebny drugi stadion
                              • Gość: $ Miasto emituje obligacje i(!!!)bierze kredyty! IP: *.tktelekom.pl 05.06.09, 14:14
                        • Gość: kíxx Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.opera-mini.net 03.06.09, 19:20
                          Tu nie chodzi o procenty ,a o rzad wielkosci-to raz.VAT moze i odpisze,ale tez odda 18 % tego VATu od dosc í tak symbolicznego czynszu-to dwa.A trzy,to o ile argument z muzeum jest jeszcze do przyjecia,to jednak nie dotyka on sedna rzeczy.Warszawie potrzeba w tej chwili pieniedzy na drogi,chodniki,infrastuktvre miejska.Budowanie DWOCH wielkich stadionow to nuworyszowska rozrzutnosc.SMiało mozna sytuacje porownac do zakupu dwoch garniturow D&G,w dodatku na kredyt,przez osobnika z widocznymi brakami w uzebieniu.
                          • Gość: Joe Collins Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.chello.pl 03.06.09, 22:57
                            > y.Warszawie potrzeba w tej chwili pieniedzy na drogi,chodniki,infrastuktvre mie

Gdybyś nie zauważył, to tych dróg całkiem sporo się buduje i remontuje. U mnie w
                            długi weekend kolejne frezowanie.

> jska.Budowanie DWOCH wielkich stadionow to nuworyszowska rozrzutnosc.SMiało moz
                            > na sytuacje porownac do zakupu dwoch garniturow D&G,w dodatku na kredyt,przez o
                            > sobnika z widocznymi brakami w uzebieniu.

Budowanie jednego stadionu. Narodowy finansuje budżet państwa. Ale masz rację,
                            do Konwiktorskiej nie należy już dokładać ani grosza. Budowanie DWOCH wielkich
                            stadionow to nuworyszowska rozrzutnosc.
                            • ritzy Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI 03.06.09, 23:11

I w dodatku nie ma potrzeby rozbudowy stadionu na Konwiktorskiej.
                              Jest propozycja, aby Polonia (pod dowolna nazwa) grala w przyszlosci
                              na Stadionie Narodowym. Powinni sie cieszyc. Będą miec jeszcze
                              wiekszy stadion niz Legia.
                              • Gość: kixx Re: Gronkiewicz-Waltz i ITI IP: *.opera-mini.net 04.06.09, 13:32
                                Frezowanie,zostanmy przy porownaniach,mozna porownac do malowania przezartej przez rdze rury.A Ritzy swoje rady niech zachowa dla síebie.Polonia,w przeciwienstwie do legii,nigdy nie lizala po dupíe ekip rzadzacych-czy to byly komuchy,PIS,czy PO, i jakos sobie radzila.Teraz tez sobíe poradzimy .A budowa dwoch duzych stadionw to marnotrawstwo potrzebnych gdzie índziej pieniedzy
    • ritzy Nie wiedziałem,że na świecie jest tylu kretynów, 02.06.09, 00:59
      dopóki nie zacząłem korzystać z internetu"

Stwierdzil Lem. I ja sie z nim zgadzam.

Wlasciwie to nie za bardzo mam co pisac, bo juz Fan ZDM napisal
      wszystko to, co ja chcialem tu zamiescic.

Ale niech moze powtorze. Wtedy kiedy chlopcy z ITI wplacali na
      fundusz wyborczy (do Sejmu) HGW, Warszawą rzadzil PiS. Po roku, w
      2006, roku wyborow samorzadowych w Warszawie, Kazio M. byl wlasciwie
      pewien zwyciestwa. Rowniez wiekszosc mediow byla o tym przekonana.

Jak ktos przy zdrowych zmyslach moze twierdzic, ze wplacajac
      pieniadze na kampanie PARLAMENTARNA HGW w 2005 - gdy nie bylo mowy o
      jej kandydaturze na Prezydenta miasta w roku 2006, nie mowiac juz o
      zwyciestwie - ofiarodawca chcial sie wkupic w laski przyszlej wladzy
      Warszawy?

Malo tego, jak pisano juz 100 razy, umowe z ITI zawarl
      Marcinkiewicz. Sadze, ze nie nalezy mylic go z HGW. To dwie rozne
      postacie.

I wreszcie na koniec. Fan ZDM tez o tym pisal. Czy Wy jestescie
      swiadomi, o jakich sumach jest mowa? Milionerzy wplacaja na konto
      milionerki po 10,000 zlotych. Powtarzam, po DZIESIEC TYSIECY. To
      chyba na waciki, bo na co innego takie "sumy" moga byc przeznaczone?

I, wedlug Dziennikow i Kixxow, owe 10,000 zaowocowalo kontraktem na
      460,000,000. Trzy lata pozniej.

Nie wiedzialem, ze ludzie nie maja instynktu samozachowawczego i
      napisza kazda bzdure, nawet jesliby ich do konca kompromitowala. Co,
      oczywiscie, potwierdza owe Lemowe stwierdzenie z poczatku postu,
      ze "Nie wiedzialem, ze na swiecie... itd."
      • uzman Re: Nie wiedziałem,że na świecie jest tylu kretyn 02.06.09, 08:28
        Przekonałeś mnie - te pół miliarda na stadion ITI było dobrym
        posunięciem. Tym bardziej, że zamiast stadionu miasto mogło, nie daj
        Boże, uchronić od katastrofy Olimpię, Sarmatę, Hutnika, Marymont. To
        by dopiero była bzdura bo przecież wszyscy warszawiacy kochają Legię!
        A te 10000 zł to było wpłacone ot tak sobie. Bogacze tak mają, że
        przelwają pieniądze na obce konta od tak, z czystej niechęci do
        własnego majątku.
        • Gość: festyniarz Re: Nie wiedziałem,że na świecie jest tylu kretyn IP: 212.180.183.* 02.06.09, 09:27
          Przebudowa stadionu Legii to inwestycja niezbedna dla miasta. Warszawa bez
          stadionu nadal bylaby zakorkowana i nieprzejezdna, a ludziom zyloby sie
          zdecydowanie gorzej.
        • Gość: kixx Re: Nie wiedziałem,że na świecie jest tylu kretyn IP: *.opera-mini.net 02.06.09, 09:32
          Obaj macie racje.bogaci ludzie wlasnie dlatego sa tacy bogaci,bo rozdaja wszystkim,od ktorych nic nie zalezy,po 10,albo nawet i 20,tys zlotych
          • le.chujarek Re: Nie wiedziałem,że na świecie jest tylu kretyn 02.06.09, 09:56
            > Obaj macie racje.bogaci ludzie wlasnie dlatego sa tacy bogaci,bo
            rozdaja
            > wszystkim,od ktorych nic nie zalezy,po 10,albo nawet i 20,tys
            zlotych

trafiłeś w sedno - oni po prostu wiedzą w co (w kogo) zainwestować.
            chciałbym podkreślić że wpłaty na komitety wyborcze sa najzupełniej
            legalne. nawet jeśli zna się obdarowywanego, a w opisie przelewu
            doda "dla józka".
            natomiast dziennik rozdmuchuje sprawę jakby miał dowody na łapówki i
            taśmy beger w jednym.

btw, uzman, popracuj nad swoja sygnaturką
            • Gość: gość Re: Nie wiedziałem,że na świecie jest tylu kretyn IP: 217.17.35.* 02.06.09, 10:05
              tak, tak, a świstak siedzi i zawija ...
              • le.chujarek może i zawija, ja tam go nie widziałem 02.06.09, 10:30
                myślę po prostu ze dobrą manierą dziennikarzy (zwłasza w czasie
                kampanii wyborczej) jest pisanie o tym o czym się wie, a nie o tym
                co się wydaje.
                zbyt dużo wymagam?
                • Gość: gość Re: może i zawija, ja tam go nie widziałem IP: *.centertel.pl 02.06.09, 12:23
                  pokaż mi więc tych obiektywnych dziennikarzy, w innych gazetach, czy mediach,
                  którzy piszą o czymś o czym wiedzą,

• le.chujarek Re: może i zawija, ja tam go nie widziałem 03.06.09, 12:25
                    > pokaż mi więc tych obiektywnych dziennikarzy, w innych gazetach,
                    > czy mediach, którzy piszą o czymś o czym wiedzą,

co prawda nie mam niestety przykładów z innej gazety, ale za to
                    jeden świetny z tego samego dziennika.
                    Wojciech Cieśla tak dobrze wie o czym pisze że gdy
                    przeprowadza wywiad, nie musi nawet zadawać pytań. ba, nie musi się
                    nawet z daną osobą spotkać.

gazeta, która i tak zaraz zniknie z rynku to świetny obiekt do
                    wszelkiego rodzaju manipulacji, nie sądzicie?
        • Gość: gość Re: Nie wiedziałem,że na świecie jest tylu kretyn IP: 217.17.35.* 02.06.09, 10:01
          cóż panowie jesteście tak jak ja kretynami,, bo nie wierzycie w czysto
          altruistyczne pobudki panów z ITI

Chociaż ... jeżeli biedni studenci wpłacali po kilka tysięcy na pana Palikota,
          od tak z czystej sympatii, to co dopiero tacy krezusi jak Walter, czy Wejhert,
          dla nich 10 tysi, to jak dla mnie 100 zł.

Legia nasza kochana, wizytówka miasta musi mieć stadion na pół miliarda, bo
          przecież inaczej spadłaby z ekstraklasy i co wtedy?
          Czym byśmy się chwalili w kraju i na świecie?
          Drukarzem?, Hutnikiem, Sarmatą?
          Co tam Gwardia, co tam Polonia, ważne że promujemy czysto warszawski klub LEGIA,
          a że przy okazji właścicielami klubu są panowie którzy zarządzają jedną z
          największych i bardzo opiniotwórczych stacji ...
          To czysty przypadek
          • ritzy Altruizm 02.06.09, 19:57
            Dokladnie nie wiem, jakie sa wewnetrzne motywy prezesa i
            kierownictwa ITI. I, poza nimi, nikt tego porawdopodobnie nie wie.

Niemniej jednak warto pamietac, ze juz od paru dobrych lat ITI
            wzielo na swoj garnuszek nasz warszawski klub Legie, wydajac na nia -
            i na nasza rozrywke - wielkie pieniadze, a w zamian otrzymujac
            jakies nedzne wplywy z biletow od kibicow, ktorzy wykazali
            wystarczajaco duzo hartu ducha aby chodzic na "kurnik" (czyli
            zbudowany lat temu 80 stadion Legii).

Teraz jest nadzieja, ze bedzie nowy, przyzwoity, na europejskim
            poziomie stadion. I my, warszawiacy, doczekamy sie druzyny i meczow
            na takim samym, europejskim poziomie.

Natomiast sadze, ze sprawa wlasnosci klubu, inwestowania w niego i
            zarzadzania duzym przedsiebiorstwem, jakim bedzie Legia wraz ze swym
            nowym stadionem, nie jest zamknieta na wieki wiekow. Mysle, ze
            mozecie, pyskacze forumowi, zalozyc firme, wziac kredyt i odkupic
            Legie od ITI. To zapewne tylko kwestia ceny. No, do roboty,
            zacznijcie zbierac na ten cel. A przy okazji jakies wieczorowe kursy
            zarzadzania ukonczcie. I w wolnych chwilach pomyslcie, kogo by
            trzeba dokupic w przyszlym sezonie do zespolu pilkarzy. Jak tez i o
            tym, ze wplywy z biletow beda przez najblizsze dwa laty b. niskie.

Ale oczywiscie nie wszystkich pilka nozna musi obchodzic. Niektorzy
            interesuja sie czym innym. Latwo ich zreszta poznac ("kto nie
            skacze, ten jest gej").
            • nefil Re: Altruizm 02.06.09, 20:45
              Stadion się buduje na miejscu Stadionu X-lecia. Czy Warszawa potrzebuje bardziej
              2 stadionów niż 2 linii metra?
              • uzman Re: Altruizm 03.06.09, 08:32
                Tak naprawdę nie jest ważne czego potrzebuje Warszawa, tylko czego
                potrzebuje PO, a HGW w szczególności.

I jeszcze jedno - bezsensem jest przeznaczanie pieniędzy na sport
                zawodowy w ogóle, nie tylko w tak monstrualnie wysokiej kwocie, czy
                tylko dla Legii. Nie powinno się wspierać ani Legii, ani Polonii,
                dopóki dotyczyć by to miało sportowców zawodowych. Jedynie dotacje
                dla sportu młodzieżowego i rekreacji mają sens. Dlaczego ITI, czy z
                drugiej strony JW Construction mają czerpać dodatkowe profity od
                miasta?
                • Gość: Robert uwaga Uznam to kolega Hanki GW IP: *.aster.pl 03.06.09, 22:43
                  mordo ty moja!
            • Gość: gość Re: Altruizm IP: *.centertel.pl 03.06.09, 21:09
              ritzy napisał:
              Niemniej jednak warto pamietac, ze juz od paru dobrych lat ITI
              > wzielo na swoj garnuszek nasz warszawski klub Legie, wydajac na nia -
              > i na nasza rozrywke - wielkie pieniadze, a w zamian otrzymujac
              > jakies nedzne wplywy z biletow od kibicow,

nie rozśmieszaj mnie, tak durnego argumentu nie czytałem od dawna.

> Mysle, ze
              > mozecie, pyskacze forumowi, zalozyc firme, wziac kredyt i odkupic
              > Legie od ITI. To zapewne tylko kwestia ceny. No, do roboty,
              > zacznijcie zbierac na ten cel.

znam ciekawsze sposoby na wydawanie pieniędzy, a nie sponsorowanie bandy facetów
              z przerośniętym ego, którym trzecioligowy zachodni zespół spuszcza łomot.

Na zakończenie panie mądraliński, kursów wieczorowych kończyć nie muszę, mam
              własną firmę, która sobie dobrze radzi, na swoją działalność nie wyciągam ręki
              po kasę z miasta, tak jak to robią uczeni prezesi ITI i właściciele
              "wspaniałego" klubu legia.

Zastanawia mnie jedno czy jakby panowie Walter i inni wpłacili kasę na kampanię
              SLD, PiS, czy PSL to pani HGW też byłaby taka chętna do budowania stadionu dla
              legii.
              Jak znam życie to na 99,99 % NIE !!!
              Resztę sobie dośpiewaj.
              • ritzy Przybłędo forumowa, o tajemniczym nicku "gość" 03.06.09, 21:59
                Cieszy mnie, ze moj opis wkładu ITI w Legie, nasza warszawska Legie,
                wzbudza w Tobie wesolosc. Moglbys jakos rzeczowo wyjasnic powod swej
                wesolosci?

No i koniecznie wytlumacz, dlaczego sponsorowanie Legii,
                utrzymywanie klubu przy zyciu i dawanie tym samym radosc nam,
                warszawiakom, swiadczy o przerosnietym ego.

I wreszcie, ujawnij wielkosc firmy, ktorej jestes wlascicielem.
                Nadmieniam, ze sprzedajaca truskawki z ruchomego straganu pani
                Malina tez, podobnie jak Ty, szkol nie konczyla i "nie wyciąga ręki
                po kasę z miasta", choc wyznala, ze za uzywanie miejskiego chodnika
                miastu nie placi.

Wyjasniam, poniewaz tego nie rozumiesz, ze tzw. kasa z miasta, to sa
                tez moje podatki. A ja jestem bardzo zadowolony, ze przeznacza sie
                je na taki cel, jak budowa nowoczesnego stadionu dla miasta, czyli
                dla nas wszystkich. Z promocji miasta przez futbol korzystaja nie
                tylko kibice. Powiedz, na przyklad, z czym Ci sie kojarzy miasto
                Manchester. Tylko nie oszukuj i nie wspomagaj sie googlem, a powiedz
                ot tak, prosto z Twej pustawej glowy.

Przykro mi, ale brak sluchu powstrzymuje przed spiewaniem na zadany
                temat. Mozesz to zrobic za mnie. Razem z pracownikami Twojej "firmy"
                (duet?).

Na zakonczenie wspomne jeszcze, ze masz - razem z innymi inwalidami
                moralnymi, ofiarami wczesnego kapitalizmu - podejrzliwie-merkantylny
                stosunek do zycia. Nie jestes w stanie zrozumiec, ze ktos chce cos
                zrobic dla miasta, w ktorym zyje i dla jego mieszkancow.

Moze Twoje wnuki to zrozumieja. Postaraj sie im jednak zapewnic
                porzadne wyksztalcenie. To pomaga w zyciu. Nie tylko zawodowo.
                • Gość: gość Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego IP: 217.17.35.* 04.06.09, 11:36
                  Wesołość wzbudza twoje bezkrytyczne uwielbienie dla tego przeciętnego zespołu i
                  informacja o tym jaki to ITI biedny jest bo musi utrzymywać ten dziadowski klub,
                  właściwie działając charytatywnie.

Ilu tych Warszawiaków czerpie radość z tego, że na Łazienkowskiej jest klub
                  piłki kopanej? jakieś kilka tysięcy, na dwa miliony mieszkańców.

No naprawdę niesamowita sprawa.

Co do firmy to nic ci do tego, może sprzedaję sznurowadła w podziemiach
                  centralnego, a może zatrudniam 300 osób.
                  Co do szkół to również nie będę się wypowiadał, bo przecież ty wiesz lepiej, kto
                  jakie ma wykształcenie.
                  Pewnie gdybym chwalił pod niebiosa decyzję HGW, to byłbym światowym człowiekiem
                  z dyplomem Oxfordu, ale że jestem przeciwny to już jestem cham bez wykształcenia.

Manchester - cóż masz rację z klubem piłkarskim, ale jeżeli jest to jedyny powód
                  do dumy to cienko z tym miastem.
                  Z czym kojarzy ci się Londyn, bo jeżeli tylko z ze stadionem na Wembley, czy
                  Chelsea, to cienko z tobą, bo mnie w pierwszej kolejności z Buckingham Palace,
                  Tate Gallery, British Museum, Natural History Museum, Shakespeare's Theatre,
                  Hyde Parkiem, Tower Bridge, Tower, West Endem, Bond Street, Oxford Street,
                  mógłbym jeszcze długo wymieniać, ot tak z mojej pustej głowy, bez korzystania z
                  google, to samo dotyczy Rzymu, Paryża, Madrytu, Barcelony, Lizbony, Mediolanu,
                  Turynu, Moskwy, Krakowa.

Te miasta słyną z zabytków, muzeów, galerii, kultury, przez duże K, a dopiero w
                  następnej kolejności z klubów piłkarskich

Więc skończ te dyrdymały o promocji miasta poprzez klub sportowy. Dla mnie to
                  żadna promocja, jeżeli zespół z mojego miasta dostaje baty od przeciętnego
                  klubiku z innego kraju. Jest to raczej powód do wstydu.
                  I zapewniam cię, że stadion, nawet za miliard tego nie zmieni, będą dostawać
                  baty tak jak dostawali do tej pory.

Ktoś chce coś zrobić dla miasta - proszę bardzo:
                  obwodnica, kolejne linie metra, ścieżki rowerowe, renowacja zabytków, parki,
                  place zabaw dla dzieci, hala koncertowa z prawdziwego zdarzenia, uporządkowanie
                  Placu Defilad, podziemne parkingi, systemy P&R połączone z szybką komunikacją
                  kolejową i autobusową z podwarszawskich miejscowości, dużo jest do zrobienia.
                  Piękny stadion już jeden się buduje - wystarczy

• Gość: arno Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego IP: 212.180.183.* 05.06.09, 14:37
                    Dokladnie. Juz przez 20 lat nikt nie potrafi nic sensownego zrobic z Placem
                    Defilad! Do 2012 nic tam nie zostanie zbudowane.
                    Tymczasem zabudowywane sa przedmiescia miasta, ktore maja ciasniejsza zabudowe
                    niz scisle Centrum. Centrum zaczyna zas przypomninac dzielnice slumsow.
                    Przejdzie sie chociazby Al. Jerozolimskimi badz Chmielna. Zenada!
                    • Gość: Ania Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego IP: *.aster.pl 05.06.09, 20:55
                      To ścisłe centrum ma właśnie ciasną zabudowę, a mimo to zdarzają się
                      jeszcze "upychania na siłę" nowych budynków. Wystarczy zobaczyć
                      Al.Jerozolimskie róg Brackiej i Marszałkowską róg Żurawiej. Raczej
                      to można prawie nazwać "żenadą".
                      • nefil Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego 06.06.09, 20:57
                        Gość portalu: Ania napisał(a):

> To ścisłe centrum ma właśnie ciasną zabudowę, a mimo to zdarzają się
                        > jeszcze "upychania na siłę" nowych budynków. Wystarczy zobaczyć
                        > Al.Jerozolimskie róg Brackiej i Marszałkowską róg Żurawiej. Raczej
                        > to można prawie nazwać "żenadą".
                        A na pl. Defilad hula wiatr od 1955 roku.
                        • Gość: Ania Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego IP: *.aster.pl 07.06.09, 00:09
                          Ale za to, jest to największy plac w Europie, więc też na swój
                          sposób się wyróżnia.
                          • nefil Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego 07.06.09, 08:42
                            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Ale za to, jest to największy plac w Europie, więc też na swój
                            > sposób się wyróżnia.
                            Oj, w Mińsku i Moskwie mają bolsze...
                            • Gość: Ania Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego IP: *.aster.pl 08.06.09, 01:05
                              Nie, plac Defilad jest od nich większy.
                              • Gość: alex Re: Przybłędo forumowa, do ritzy'ego IP: 212.180.183.* 08.06.09, 13:38
                                Plac Defilad to zenada. Gorzej niz w Mongolii.
                                • Gość: Ania plac Defilad IP: *.aster.pl 09.06.09, 02:47
                                  Piękny architektonicznie to on nie jest, ale ma przestrzeń i zieleń.
                                  • uzman Re: plac Defilad 09.06.09, 08:38
                                    Proszę państwa, tu jest wątek o komunistycznym klubie i politycznym
                                    łapownictwie a nie o architekturze!
                                    • Gość: Ania Re: plac Defilad IP: *.aster.pl 09.06.09, 20:00
                                      Myślę, że mieścimy się w temacie, przecież dyskutujemy o
                                      KOMUNISTYCZNEJ architekturze postawionej dzięki POLITYCZNEMU
                                      poparciu KOMUNISTYCZNEGO KLUBU.
                                    • ritzy Re: plac Defilad 09.06.09, 20:23
                                      Ale jest tez rowniez o internetowych kretynach, drogi Uzmanie.
                                      • uzman Re: plac Defilad 09.06.09, 22:55
                                        Dzięki czemu możesz śmiało wziąc udział w dyskusji drogi Ritzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka