kubajek 31.01.02, 10:22 Czytaliście w Newsweeku o amatorskim browarnictwie? Dla mnie rewelacja. Biorę się za to. Postawiłem pierwszy krok na tej drodze. Czy może ktoś ma jakies doświadczenia? newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6751 :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotrek Re: Do amatorów browaru !!! IP: 192.168.30.* 31.01.02, 15:27 Jakp amator browaru (każdego dobrego) z miłą chęcią przeczytam o wyrobie domowym tego napoju. Gazetkę już mam, a w niej......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thorgal Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.pentor.com.pl 31.01.02, 15:40 błagam!! skąd wziąć przepis!!!!!!!?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutboj Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.acn.waw.pl 31.01.02, 16:45 Gość portalu: Thorgal napisał(a): > błagam!! skąd wziąć przepis!!!!!!!?????? Jak skorzystasz z tego to może jakąś radę podrzucą. www.piwosz.com.pl/katalog.php?pwd=%2F1% 2F126172&ngrp=&sortuj=&sess_id=296899280 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.matrix.pl 31.01.02, 15:33 Trochę mniej amatorsko, ale i nie przemysłowe browarnictwo mozesz zastać w klubie Soma na Foksal. Całkiem niezłe pifko trzaskają, także w róznych smakach i o różnej "ciężkości"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetor Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 31.01.02, 16:43 zgadza sie, soma na foksal, a jesli ktos zahaczy o krakow to w ck przy bagateli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 18:09 Ja to sam warzyć nie bedę, ale wdzięczny pozostanę za info gdzie w Wwie moża nabyc drogą kupna Amstel Light`a ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 23:11 eee tam , ja jestem profesjonalista browaru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon06 Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.cvx20-bradley.dialup.earthlink.net 01.02.02, 08:22 kubajek napisał(a): > Czytaliście w Newsweeku o amatorskim browarnictwie? > Dla mnie rewelacja. Biorę się za to. > Postawiłem pierwszy krok na tej drodze. > Czy może ktoś ma jakies doświadczenia? Robilem piwo 10 lat temu poraz pierwszy Ontario, CAN. Niesamowita przygoda! W ciagu 3 lat sprobowalem dwa tuziny przepisow. Byl tam zaklad z profesionala instalacja 8x 50 L kotly ogrzewane para. Wszystko ze stali nierdzewnej i miedzi. Wybieralo sie recepte, odmierzalo skladniki i gotowalo wg przepisu. Oczywiscie rozmawialo sie z innymi "browarnikami" i probowalo ich piwa. Potem zawartosc byla pompowana przez filtr i chodnice do pokojowej temperatury i dodawalem drozdze. Stalo tydzien w nierdzewnym tanku,w skladzie o temperaturze pokojowej (szybka fermentacja) i drugi tydzien w chlodni. Przychodzilem, dodawalem CO2 i nalewalem do 1 L plastikowych butelek. Potem jeszcze tydzien w mojej piwnicy (cool room). Smakowalo dwa razy lepiej a kosztowalo polowe. A przede wszystkiem bylo zdrowe, tylko malt syrop, chmiel i woda (czasami demarara, dextrina albo malted wheat). Zadne tam ukryte chemikalia, przestrzegalem "German Beer Purity Law/Reinheitsgebot" A.D. 1516. Piwo mozna tez robic calkowicie w domu. Ponizej jest obszerna informacja: www.doublesprings.com/BasicHomeBrewiing.html Powodzenia:) Pozdrawiam z Kaliforni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Do amatorów browaru !!! IP: 192.168.30.* 01.02.02, 16:28 Oczywiście przeczytałem to wczoraj. Rozmarzyłem się nieco, bo bardzo spodobała mi się miniatura (w pomieszczeniu 2,5 x 2,0 m) browaru w Radomiu - zamkniętego w 1997. Miniaturowy browar produkuje 7 hektolitrów piwa rocznie. Ale nie jest to łatwe, wymaga sporej wiedzy i czasu, ale propozycja jest kusząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Hmm - za cara batiuszki w Wwie ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 18:21 (czyli na przełomie XIX i XXw) działało coś ok. 15 browarów (znaczy firm - bo fizycznie było ich więcej) i wszystkie znajdowły zbyt (no fakt - sporo wysyłały też na wschód). Z tego wniosek, że dobry browar swer wyroby sprzeda zawsze i wszędzie a aby zarobić nie koniecznie trzeba warzyć w hektolitrach na sekundę - niezły pieniądz uzyskać można i "zdobywając" rynek lokalny, jak choćby warszawski ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobilny Re: Hmm - za cara batiuszki w Wwie ... IP: *.chello.pl 01.02.02, 19:09 to ja schodzę do piwnicy zdobywać rynek Odpowiedz Link Zgłoś
ogon123 Re: Hmm - za cara batiuszki w Wwie ... 01.02.02, 20:45 Gość portalu: mobilny napisał(a): > to ja schodzę do piwnicy zdobywać rynek A ja dobrze że mam garaż, zima już chyba minęła więc autko na dwór :) i browarek jak się patrzy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobilny Re: Hmm - za cara batiuszki w Wwie ... IP: *.chello.pl 01.02.02, 23:03 jak tak dalej pójdzie to wielkie browary pójdą z torbami Odpowiedz Link Zgłoś
ogon123 Re: Hmm - za cara batiuszki w Wwie ... 02.02.02, 11:20 no cóż takie jest prawo rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAN Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.vancouver34.dialup.canada.psi.net 02.02.02, 17:14 Egon, masz racje. Tzw U-BREW mozna znalesc w Stanach czy Kanadzie na kazdym kroku. Zamiast paprac sie w domu, idzie sie do takiej profesjonalnej firmy, wybiera recepture i..... za pare tygodni kilkanascie litrow napoju jest gotowe (za pol ceny). Zeby wszystko bylo zgodnie z przepisami, ty osobiscie musisz dodac drozdze i rozlac napoj do butelek. Bylo tutaj paru stazystow z Polski, i taka dzialalnosc browarnicza spodobala im sie bardzo. Odgrazali sie, ze przeniosa pomysl do kraju. I.......................g... Okazalo sie bowiem, ze te same polskie przepisy , ktore pozwalaja na rejestracje samochodu osobowego jako ciezarowki, nie toleruja takiej firmy browarniczej. I po co wracac, jak nie mozna sobie nawet porzadnie uwarzyc piwa. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon123 Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.chello.pl 02.02.02, 17:29 Ale jak już się naważy to co zrobić z tą pianą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAN Re: Do amatorów browaru !!! IP: *.vancouver35.dialup.canada.psi.net 06.02.02, 03:41 Piana piana, ale widze ze dzialalnosc domowa w postaci robienia domowych piw lub win upada w pokomunistycznej ojczyznie. A jak pedzilo sie za komuny!!!!!!!!!!! Mlodzi, zapytajcie sie rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś