Gość: plk. Zuber IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.12.03, 00:01 Zamiast gadac ze sponsorami pogadalbys z kuria. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roza Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.12.03, 02:15 Skandal.Przez 40 lat nie znalezc 50 tys.zl na gablote i klimatyzacje! Kazdy bank pozyczy .A obecnie obraz przechowywany jest w klimatyzacji? Zamiast sie szczyscic z mozliwosci udostepnienia ludziom arcydziela wielkiego malarza,zachowuja sie jak opetani skapcy,co to sami nie uzyja a drugim nie dadza.Co to za placz,ze trzeba dziadowac na gablote z Unii?Przeciez taki obraz to gwarancja turystyki ,a turystyka-to pieniadze. A moze ktos ma w tym jakis nieuczciwy zamysl,ze nie chce udostepnic obrazu pro publico bono.A moze ktos go sobie przywlaszczyl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 06:36 Nudzisz, dziadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek z Poznania stwierdzenie, iz kwestia obrazu jest wewnetrzna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 08:20 ...sprawa kosciola dokonale ilustruje autopercepcje polskiego kleru. Oni sluza duszyczkom, dlatego tez moga od swiata zewnetrznago czegos zadac! Kosciol to wciaz organizacja ukierunkowana na wlasny interes. Dlatego tez MUSIMY zdecydowac, albo sekularyzacja i upanstwowienie sluzby duchownej, albo jej opodatkowanie i traktowanie jako podmiotu, ktory ma obowiazek dzialania jak stowarzyszenia nonprofit. Taka postawa, jaka przyjmuje ten kasiadz, nie jest wyjatkiem i de facto swiadczy o roszczeniowosci organizacji. Roszczeniowosci jaka wykazuje sie kazda organizacja na siebie nie zarabiajaca, lecz utrzymujaca sie ze wsparcia. Jest "rozpaskudzona" i mysle, ze jeszcze wiecej jej sie nalezy. A jak juz cos ma, to juz jej i z nikim sie nie podzieli. Tak bylo od stuleci i w Polsce tak zostalo. W innych krajach rowniez Kosciol Katolicki przyjal zalozenie dzialalnosci misyjnej i budzetowania. W Polsce dla ksiedza na parafii "im ciemniej tym lepiej" - dlatego bez zmian systemowych nie wymusimy zmian mentalnosci kosciola, tak jak dobra perswazja nie daloby sie przekonac gospodarki komunistycznej do efektywnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FGIF Re: stwierdzenie, iz kwestia obrazu jest wewnetrz IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 29.12.03, 08:51 No to co laska drodzy parafianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianin Re: No to co laska.... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 11:04 Laskę księdzy niech robią parafianki, chyba, że woli od parafian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: stwierdzenie, iz kwestia obrazu jest wewnetrz IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 29.12.03, 10:17 Ten kler jest jednak zasciankowy. W wielu belgijskich holenderskiech czy wloskich kosciolach sa wydzielone nawy , dobrze zabezpieczone i z wejsciami platnymi. Mysle, ze kazdy bank porzyczy pieniedzy pod taka inwestycje. O co tyle halasu? Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: stwierdzenie, iz kwestia obrazu jest wewnetrz IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.03, 10:50 50 tysiecy?Toc to cala miesieczna pensja biskupa!Czysta poszaleli?A co biedaczek do garnka wlozy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłośnik sztuki Re: stwierdzenie, iz kwestia obrazu jest wewnetrz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 11:15 "Autorytety moralne", jak sami się uwielbiają nazywać, mają mentalność Kalego. Przez całe stulecia darli ze społeczeństwa na swe skarby, a teraz to "wewnętrzna sprawa Kościoła". Ale na remont do państwowej kasy pierwsi lecą, bo trzeba ratować dziedzictwo narodu. Jak brać - to naród, jak pokazać - to wara!!! Ale ryba - znany symbol chrześcijaństwa - zdecydowanie psuje się od głowy. Wspaniale pokazały to serwisy informacyjne o trzęsieniu ziemi w Iranie. Po liście krajów, które wysłały pomoc, pora przyszła na wieści z Watykanu. Watykan pomógł???!! Nie, przecież kasa jest nasza, ale papież zdobył się na to, co nic nie kosztuje. "Jan Paweł II zaapelował o pomoc dla Iranu." Ot, i całe miłosierdzie papieża. Bo kasa to "wewnętrzna sprawa Kościoła". Ładnie to sobie wykombinowali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bamako Re: stwierdzenie, iz kwestia obrazu jest wewnetrz IP: 195.85.227.* 29.12.03, 12:06 Słuchałeś dokładnie papieża, misiaczku? Wezwał _kościelne_ organizacje charytatywne do niesienia pomocy Iranowi. Czyli de facto wydał zarządzenie o pomocy dla Iranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amos Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: *.nfz.gov.pl / 62.233.197.* 29.12.03, 11:14 Ooo, to nowa jakość w podejściu kościoła do zabytków. Dotychczas kościół bardzo chętnie występował o pieniądze państwowych służb konserwatorskich mówiąc, że jest to dobro narodowe. A teraz nie jest? Jeśli nie, to nie będzie narodowych pieniądzy - p. Drozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazuraw Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 13:28 Z tego co wiem to 5 kwietnia 1967 r. płótno zostało wpisane do rejestru dóbr kultury, stając się dobrem ogólnonarodowym. Tak więc twierdzenie, że jest to wewnętrzna sprawa Kościoła, jest twierdzeniem delikatnie mówiąc odległym od prawdy. Mam to autora tego stwierdzenia pytanie, kto wyłożył środki na konserwację obrazu. Obraz został odkryty w 1964 roku i był "(...)pociemniały, brudny i rozdarty w rogu zaskoczył nas już wówczas swym artyzmem" - wspominały po latach pracownice PAN, które go odkryły. Mam podejrzenia, że konserwację przeprowadziło państwo. Mam też propozycję dla GW, która słynie z dziennikarskich śledztw, aby wyjaśniła te wszystkie wątki. Już widzę ten nagłówek "Przychodzi El Greco do Biskupa..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: *.ne.client2.attbi.com 29.12.03, 14:44 Lepiej niech ten obraz lezy gdzie lezy. Pojdzie do muzeum, stamtad prosto na salony Kwacha, a pozniej do jego daczy i tyle narod bedzie go widzial. Opamietajcie sie z ta dyskusja. Gierka nie pamietacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWC Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: *.rdc.pl / *.rdc.pl 29.12.03, 15:00 ksiądz Drozd jest hmmmm "mądry inaczej". Już mam dość takich zachłannych plebanów jak on. Oni tylko by łapki po kasę do "owieczek" wyciągali. Pogonić Drozda!!!!! PS. Mam dość takich nadętych plebanów. Mówię tak, bo wiem, że ksiądz jest takim samym facetem jak i ja. I nie jest świętm. Jak i ja. I njie zamierzam respektować nowej wersji piątego przykazania kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 15:43 Przekazać do Muzeów Watykańskich, Ojcu Świętemu w darze i będzie po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonardo Re: Obraz El Greca ukryty w Siedlcach IP: 62.233.238.* 29.12.03, 16:26 >Przekazać do Muzeów Watykańskich, >Ojcu Świętemu w darze i będzie po problemie. i to jest rozsadne, slalomowe, rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś