Gość: voyager IP: *.jzo.com.pl 19.03.04, 13:14 witam wszystkich, czy to prawda ze kierowcy rajdowi uzywaja lewej nogi do hamowania??? jesli TAK to co im to daje??? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nelsonek Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.03.04, 14:00 nie wiem bo nie jestem kieroiwca rajdowym, ale moze nie "traca czasu" na przekladanie nogi z pedalu gazu na pedal hamulca i na odwrot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 14:04 swego czasu miałem trabanta a potem garbusa. Często mi gasł gaz tak więc podczas hamowania trzymałem prawą noge na gazie a lewą na hamulcu. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 19.03.04, 21:41 Jechałem kiedyś z gościem, który bawił się w rajdy i był wicemistrzem Pl w swojej kategorii. Używał lewej nogi do przyhamowania przy redukcji z międzygazem (jeśli wiecie o co chodzi): sprzęgło, jednocześnie gaz i hamulec (lewą stopą), sprzęgło i niższy bieg. To tak w skrócie. Przegazowanie było potrzebne do synchronizacji, hamulec niezbędny by przyhamować - dla zaoszczędzenia czasu obiema nogami naraz. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyager Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.03.04, 18:39 vatseq, przyznam ze twoja wypowiedz brzmi profesjonalnie dla mnie (laika) ale zupelnie nie wiem o co chodzi. moglbys to rozwinac albo wyjasnic bardziej lopatologicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 22.03.04, 10:18 Mówimy o przypadku ze zwykłą ręczną skrzynią biegów i o przypadku redukcji na niższy bieg. W sytuacji, gdy z prędkości samochodu wynika, że po wrzuceniu niższego biegu obroty byłyby znacznie wyższe od obecnych dla wspomożenia pracy synchronizatorów (lub w przypadku ich braku ocvzywiście też) stosuje się "redukcję z międzygazem". Sekwencja czynności jest taka: - pedał sprzęgła - luz - puścić sprzęgło - dodać gazu (podnieść obroty silnika do tych, jakie będą potrzebne PO zapięciu niższego biegu) - nacisnąć sprzęgło - zapiąc niższy bieg - puścic sprzęgło W filmie "Znikający punkt" jest taka scena, gdy Kowalski zjeżdza na pustynię i robi redukcję z międzygazem - kamera pokazuje jego ręce i nogi n apedałach. Wzorcowe wykonanie. Jeśli jednocześnie z redukcją trzeba przyhamować, a prawa noga jest zajęta przegazowaniem, to na pedał hamulca trzeba nacisnąć nogą lewą - albo stracic ułamki sekundy. Redukcja z międzygazem (jak i podwójne wysprzęglanie przy podnoszeniu biegów) jest też korzystne (ze względu na pracę skrzyni i synchronizatorów) w cywilnej jeździe na bardzo zimnym silniku, np. podczas dużych mrozu, zanim silnik się nie rozgrzeje. pozdrawiam vatseq PS sam bardzo często, zwłaszcza przy zimnym silniku stosuję podwójne wysprzęglanie i redukcję z międzygazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmar A dlaczego DWA razy wysprzęglać? IP: 195.94.193.* 22.03.04, 11:21 Pytam poważnie. Po co dwa razy wciskać sprzęgło? Czy nie wystarczy przegazować w chwili gdy jesteśmy wysprzęgleni (pedał sprzęgła jest wciśnięty)? Mówię oczywiście o sytuacji gdy nie musimy przyhamowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: A dlaczego DWA razy wysprzęglać? 22.03.04, 14:13 Chodzi o to, aby 'rozkręcić' koła zębate skrzyni biegów, a nie sam silnik. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.mis.com.pl 22.03.04, 11:40 >Sekwencja czynności jest taka: > - pedał sprzęgła > - luz > - puścić sprzęgło > - dodać gazu (podnieść obroty silnika do tych, jakie będą potrzebne PO > zapięciu niższego biegu) > - nacisnąć sprzęgło > - zapiąc niższy bieg > - puścic sprzęgło piszesz o kierowcy rajdowym, czy kierowcy ZIŁa? Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 22.03.04, 14:15 Czy Kowalski w "Znikającym punkcie" prowadził ZIŁa??? :-) Przeczytaj mój pierwszy post w tej dyskusji - widziałem ten manewr w wykonaniu rajdowca, a nie w ciężarówce. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 15:51 Hmmm. Mam poważne wątpliwości, aby w dzisiejszych rajdówkach ktoś stosował dwukrotne wysprzęglanie... Albo korzysta się ze sprzęgła w do zmiany biegów w tradycyjny sposób, albo tylko do ruszania... Jeśli chodzi o Kowalskiego i znikający punkt to fikcja filmowa mnie nie interesuje. Może nazwisko tego rajdowca? Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 23.03.04, 10:25 Jeśli chodzi o "Znikający punkt", to fikcją nie była zmiana biegów realizowana przez bohatera, lecz fabuła. Jeśli chodzi o nazwisko rajdowca, to bez jego zgody nie mogę podać :-( ale zapewniam, że to człowiek z krwi i kości. Jeździł w czasach, gdy nie było jeszcze sekwencyjnych skrzyń biegów. Dziś to już starszy pan. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.mis.com.pl 23.03.04, 11:42 Z tego co się znam na historii motoryzacji to podwójne wysprzęglanie było używane w skrzyniach bez synchronizatorów. Dziś tego nikt nie stosuje. Wyczynowe skrzynie nie mają synchronizatorów, ale mają za to proste zęby i można w nich zmieniać biegi wogóle nie używając sprzęgła. Tak jak w przypadku skrzyń sekwencyjnych. Kierowca nie traci czasu na przekładanie nóg i ma dodatkową możliwość kontroli nad autem. Przy sportowej jeździe (choć niekoniecznie) lewej nogi na hamulcu używa się przede wszystkim do dociążenia przodu auta (zwiększenia jego przyczepności). "lewa noga" umożliwia znacznie większą precyzje niż hamulec ręczny. Kierowcy w ten sposób asekurują się, "lewa noga" daje trochę dodatkowego marginesu przyczepności. Oczywiście w skrajnym wypadku, przy zbyt silnym wciśnięciu hamulca, można spowodować zblokowanie tylnych kół i efekt podobny do pociągnięcia ręcznego (o czym ktoś już pisał w tym wątku). Można wymyślić jeszcze inne przyczyny stosowania "lewej", ale starczy tego wymądrzania się ;-) Jakby ktoś chciał spróbować hamowania lewą, to proponuję zapiąć pasy, znaleźć kawałek prostej drogi i upewnić się, że nikt z tyłu nie nadjeżdża ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 22.03.04, 14:23 Jeszcse jedno: spróbuj wrzucić przy prędkości, powiedzmy, 100 km/h dwójkę. Jak zachowa się synchronizator?? Z międzygazem zrobię to nawet w maluchu! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 15:44 przy 100 km/h dwójkę? Nie ma problemu. Zrobię to NIE WCISKAJĄC sprzęgła ani razu. A jeśli chodzi o malucha, to nie sądzę żeby udało Ci się rozkręcić silnik do odpowiednich obrotów... Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 23.03.04, 10:28 Gość portalu: góral napisał(a): > przy 100 km/h dwójkę? Nie ma problemu. Zrobię to NIE WCISKAJĄC sprzęgła ani > razu. ale gazem bedziesz operowal, aby zsynchronizować :-) Bardziej cywilizowanym sposobem (z mniejszym ryzykiem zniszczenia skrzyni) jest międzygaz. > A jeśli chodzi o malucha, to nie sądzę żeby udało Ci się rozkręcić silnik do > odpowiednich obrotów... też tak uważam, to był przykład. Zresztą nigdy nie miałem malucha i jeżdziłem nim tylko sporadycznie, więc nie upieram się. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.mis.com.pl 23.03.04, 11:19 > ale gazem bedziesz operowal, aby zsynchronizować :-) No pewnie ;-) > Bardziej cywilizowanym sposobem (z mniejszym ryzykiem zniszczenia skrzyni) > jest międzygaz. Bardziej cywilizowanym sposobem redukcji jest wciśnięcie sprzęgła i wyrównanie obrotów gazem. Ale nie ma potrzeby w dzisiejszych samochodach wciskania sprzęgła dwukrotnie. W rajdach to strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.mis.com.pl 22.03.04, 11:13 > ..sprzęgło, jednocześnie gaz i hamulec (lewą stopą) Lewą stopą? Gaz i hamulec? Akrobata, nie rajdowiec ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 22.03.04, 14:21 ... jednocześnie gaz (w domyśle prawą stopą) i hamulec lewą. Nota bene widziałem też tak przerobione pedały hamulca i gazu (poszerzone, z niewielką szczeliną pomiędzy nimi), aby było możliwe robienie międzygazu i hamowania jedną stopą w tym samym czasie. To jest dopiero akrobacja. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
greenblack Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 20.03.04, 10:37 W rajdówkach WRC są skrzynie sekwencyjne, czyli nie naciska się pedału sprzęgła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.03.04, 22:23 Nie wiem jak jest w rajdówkach ale jak się przesiada z manual na automat to deptanie podłogi i gazu lub hamulca i gazu jadnocześnie to norma! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktb Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: 213.17.181.* 24.03.04, 19:13 Nareszcie ktoś dał głos co zna temat. Hamowanie lewą nogą to : 1. Niezły szok dla pasażera jeżeli np. do automatu wsiada ktoś, kto się tego uczy. Często sprawdza czy szyba jest miękka. 2. Po pewnym czasie normalka bo ma się zbędną nogę, aż się chce ją czymś zająć. To samo uzasadnienie w rajdzie. Strata czasu na przekładanie nogi przy zmianie biegu jeżeli ma się sekwencyjną skrzynię doliczyłaby się do zwolnienia wywoływanego przez sekwencję i byłoby wolniej niż ze sprzęgłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 00:17 Za to ty tematu wcale nie znasz. Jaka strata na jakie przekladanie nogi? Jakie zwolnienie wywolywane przez sekwencje? Bredzisz cos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktb Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: 213.17.181.* 07.04.04, 19:33 Powiedz z czym masz problem. Czytanie i rozumienie tekstu nie jest teraz obowiązkowe w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 15:42 Ja? Z niczym. Za to ty masz ewidentnie problem z rozumieniem tego o czym piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 20.03.04, 23:39 Jeśli interesuje Cię jazda rajdowa, masz dużo "kasy", stać Cię na nowe: skrzynię biegów, tarczę sprzęgła, opony, jeśli nie jeździsz po "zwykłych" drogach - to chyba pomyliłeś forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmar Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: 195.94.193.* 22.03.04, 09:58 Z tego co czytałem (bo nie robiłem tego osobiście), chodzi o zerwanie przyczepności tylnych kół w przednionapędowcach. Przy dużych prędkościach ręczny hamulec staje się nieskuteczny, więc aby wejść w poślizg naciska się jednocześnie gaz i hamulec. Hamowane są cztery koła, ale napędzane przednie koła obracają się dalej (bo napęd jest silniejszy od hamulca) a tylne się blokują. I oczywiście trzeba "niemać" ABS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WURC Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 07:37 Prada, prawda.... Zmienia się charakterystyka prowadzenia przednionapędowych (asekuracja na zakrętach), oszczędza czas, przy hamowaniu z dużych przędkości maleje ryzyko zablokowania przednich kół. pyzdra Odpowiedz Link Zgłoś
swimmer84 Re: LEWA NOGA NA HAMULCU?! 11.04.04, 01:08 nie chodzi to Panowie tylko o miedzy gaz. hamowanie lewa noga mozna wykorzystac(po uwczesnym opanowanu, poniewaz lewa noga nie jest tak czula jak prawa bo wciskamy nia caly czas sprzelglo) np w szybko pokonywanych, ciasnych zakretach (tym bardziej na sliskiej nawierzchni) na pelnym gazie jesli kola zaczynaja buksowac(przeslizgiwac sie) dochamowje sie je lekko wlasnie lewa noga po to by nie stracily kontaktu z podlozem co w przednionapedowym aucie moze sie skonczyc ladowaniem w rowie. taka technike najlepiej cwiczyc sobie na parkingu robiac tzw tes losia na mokrym asfalcie badz szutrze. moze sie przydac:) Odpowiedz Link Zgłoś