Dodaj do ulubionych

mam pytanko

16.07.04, 12:23
Czy poduszka uaktywnia się w momencie uderzenia samochodu w przeszkodę jeśli
mam nie zapięte pasy bezpieczeństwa?
Obserwuj wątek
    • millerek Re: mam pytanko 16.07.04, 14:00
      He widzę, że podziałałem wczoraj no twoją wyobraźnię. Byłbym bardzo dumny z
      siebie, gdyby okazało się, że za moją namową zaczęłabyś jeździć z zapiętymi pasami.
      Nie mniej jednak pytanie jest ciekawe. Kto wie czy poducha wystrzeli przy nie
      zapiętych pasach?
      Wydaje mi się, że w nowych i luksusowych samochodach pewnie nie bo są nawet
      takie systemy dzięki którym poduszka nie uaktywni się jak pasażer nie siedzi na
      danym fotelu, ale np. w „Renówce” mojego znajomego (rok produkcji 96) raczej
      chyba wystrzeli – on też nie zapina pasów. A jak kupił to auto to chwalił się,
      że ma 2 poduszki.

pozdrawiam
    • cynick1 Re: mam pytanko 17.07.04, 20:15
      Generalnie producenci zakladaja ze kierowca ma zapiete pasy i poduszka nie jest
      sprzezona z nimi.Mysle ze w Twojej skodzie tak jest wlasnie.
      Widzialem kilka doszczetnie rozbitych autek i ich kierowcow calych i zdrowych
      a mimo wszysto majacych pretensje ze poduszki nie odpalily.
      System czujnikow ma za zadanie konrolowac strefy zgniotu i dopiero w
      ostatecznosci doprowadzic do wybuchu poduszek.Tak wybuchu i uwierz na slowo
      srednia to przyjemnosc.
      Jezdzac bez zapietych pasow przy najmniejszej stluczce ryzykujesz
      wybitymi zebami i oszpecona twarza wskutek uderzenia glowa o kierownice i szybe
      ale to juz Twoja broszka.

pzdr.
    • cynick1 Re: mam pytanko 18.07.04, 12:35
      Zapomnialem o typowym urazie komunikacyjnym i tutaj poduszka Cie nie uchroni.
      Kiedy samochod uderza w przeszkode w przypadku niezapietych pasow tulow
      przesuwa sie ku przodowi a kolana napotykaja na opor deski rozdzielczej ,
      dochodzi do zlamania kosci udowej przy stawie biodrowym (zapytaj ortopedy
      bo zapomnialem nazwy tego miejsca)
      Koncowym efektem urazu jest 3 do 6 m-cy na wyciagu z przewierconym kolanem.
      Rozumiem niechec kobiet do pasow(wrazliwe sutki czy druty w biustonoszu)
      ale jesli jezdzisz jednym autkiem na codzien kup sobie pokrowce ( zawsze to
      zmniejszy tarcie) a kiedy braknie regulacji wysokosci to kombinuj z wysokoscia
      siedziska. Warto poswiecic godzinke czy dwie regulujac pasy tak by nie uwieraly
      i jeszcze mozesz wykorzystac dodatkowe poduchy na siedzenie.
      Mysle ze Cie przekonalem .

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka