skodziara 16.07.04, 12:23 Czy poduszka uaktywnia się w momencie uderzenia samochodu w przeszkodę jeśli mam nie zapięte pasy bezpieczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millerek Re: mam pytanko 16.07.04, 14:00 He widzę, że podziałałem wczoraj no twoją wyobraźnię. Byłbym bardzo dumny z siebie, gdyby okazało się, że za moją namową zaczęłabyś jeździć z zapiętymi pasami. Nie mniej jednak pytanie jest ciekawe. Kto wie czy poducha wystrzeli przy nie zapiętych pasach? Wydaje mi się, że w nowych i luksusowych samochodach pewnie nie bo są nawet takie systemy dzięki którym poduszka nie uaktywni się jak pasażer nie siedzi na danym fotelu, ale np. w „Renówce” mojego znajomego (rok produkcji 96) raczej chyba wystrzeli – on też nie zapina pasów. A jak kupił to auto to chwalił się, że ma 2 poduszki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: mam pytanko 17.07.04, 20:15 Generalnie producenci zakladaja ze kierowca ma zapiete pasy i poduszka nie jest sprzezona z nimi.Mysle ze w Twojej skodzie tak jest wlasnie. Widzialem kilka doszczetnie rozbitych autek i ich kierowcow calych i zdrowych a mimo wszysto majacych pretensje ze poduszki nie odpalily. System czujnikow ma za zadanie konrolowac strefy zgniotu i dopiero w ostatecznosci doprowadzic do wybuchu poduszek.Tak wybuchu i uwierz na slowo srednia to przyjemnosc. Jezdzac bez zapietych pasow przy najmniejszej stluczce ryzykujesz wybitymi zebami i oszpecona twarza wskutek uderzenia glowa o kierownice i szybe ale to juz Twoja broszka. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: mam pytanko 18.07.04, 12:35 Zapomnialem o typowym urazie komunikacyjnym i tutaj poduszka Cie nie uchroni. Kiedy samochod uderza w przeszkode w przypadku niezapietych pasow tulow przesuwa sie ku przodowi a kolana napotykaja na opor deski rozdzielczej , dochodzi do zlamania kosci udowej przy stawie biodrowym (zapytaj ortopedy bo zapomnialem nazwy tego miejsca) Koncowym efektem urazu jest 3 do 6 m-cy na wyciagu z przewierconym kolanem. Rozumiem niechec kobiet do pasow(wrazliwe sutki czy druty w biustonoszu) ale jesli jezdzisz jednym autkiem na codzien kup sobie pokrowce ( zawsze to zmniejszy tarcie) a kiedy braknie regulacji wysokosci to kombinuj z wysokoscia siedziska. Warto poswiecic godzinke czy dwie regulujac pasy tak by nie uwieraly i jeszcze mozesz wykorzystac dodatkowe poduchy na siedzenie. Mysle ze Cie przekonalem . pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś