tiges_wiz 13.10.14, 22:39 www.auto-swiat.pl/porady/test-opon-calorocznych-185-60-r15-jeden-komplet-na-caly-rok/65wh2 i w sumie napisali to o czym trąbię od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 13.10.14, 22:57 Czy mozna te wyniki rozciagnac na inne rozmiary? I ciekawe czemu nie przetestowali nawigatorow. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Trąbisz niepopularnie... 13.10.14, 23:14 ...a spamerzy swoje. Ja w BMW powinienem w przyszłym roku zmienić letnie... i całkiem serio (także z racji symbolicznych przebiegów tego auta ostatnio) zastanawiam się nad całorocznymi. Tyle, że żal 4-sezonowych GY UG7+ w takim wypadku... ale może ktoś zechce :) Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Trąbisz niepopularnie... 14.10.14, 08:25 Spamerzy dzialaja na czyjes zlecenie. Ostatnio sporo czytam i przegladam rozne sklepy i spotkalem gdzies ze wedlug oznaczen UE vectory sa gorsze od zimowych na mokrej nawierzchni. A swoje ug sprzedasz miskowi Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Trąbisz niepopularnie... 14.10.14, 09:09 samspade napisał: > Spamerzy dzialaja na czyjes zlecenie. Ostatnio sporo czytam i przegladam rozne > sklepy i spotkalem gdzies ze wedlug oznaczen UE vectory sa gorsze od zimowych n > a mokrej nawierzchni. Raczej trudno w to uwierzyć. Zwłaszcza, że zimowe najczęściej są sporo gorsze od letnich właśnie na mokrym (przynajmniej te tańsze - półka "średnia" czy "średnia wyższa", a gdzieś pomiędzy nimi są UG już ładnie zachowuje się na wodzie). > A swoje ug sprzedasz miskowi Obawiam się, że nie zmieszczą mu się w błotnikach (szerokość!). Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Trąbisz niepopularnie... 14.10.14, 09:18 Mnie tez ciezko bylo w to uwierzyc. Ale moze ktos sie zniecheci i kupi 2 komplety opon. Trzeba rozouszczac te magiczne mityczne 7 stopni. Trzeba powtarzac ze jak cos jest do wszystkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow inna nie popularna alternatywa - bieżnikowane 14.10.14, 10:22 alternatywa dla nowych kpl. mogą być opony bieżnikowane (średnio ok 100-120 za oponę w popularnym rozmiarze) z pewnych względów zdarzyło się tak, że na zimę (zupełnie nieprzekonany) założono mi takie właśnie opony - na śniegu i mokrym radziły sobie porównywanie z zimową klasą premium (7x droższą), na lodzie/ubitym śniegu nieznacznie gorzej. minęła zima, wiosna... lato też na nich jeździłem - prócz tego, że czasem piszczały w zakrętach reszta zachowania była poprawna na jesień sprzedałem auto - opony raczej nadawały się już do wymiany (~40kkm przebiegu) obecnie mam auto z 2 kompletami (tak kupiłem), ale jakbym miał zmieniać to chyba bym się nie zastanawiał Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: inna nie popularna alternatywa - bieżnikowane 14.10.14, 14:50 > na jesień sprzedałem auto - opony raczej nadawały się już do wymiany (~40kkm pr > zebiegu) Tez kiedys takie zalozylem. Najwieksza wada byla dramatycznie kiepska trwalosc. Nie wyszlo zatem taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 bieżnikowane 14.10.14, 14:56 Poprzyglądaj się po poboczach dróg, tam często znajdziesz całe bieżniki które odpadły od opony, To te właśnie biżnikowane. Spore ryzyko, zwłaszcza w upalne letnie dni kiedy asfalt potrafi przekroczyć 60st.C. BRRRyy, atrach pomyśleć co dzieje się dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: bieżnikowane 14.10.14, 14:59 > Poprzyglądaj się po poboczach dróg, tam często znajdziesz całe bieżniki które o > dpadły od opony, To te właśnie biżnikowane. Spore ryzyko, zwłaszcza w upalne le > tnie dni kiedy asfalt potrafi przekroczyć 60st.C. > BRRRyy, atrach pomyśleć co dzieje się dalej. Wedlug tego, co ogladalem w TV, prawidlowo zregenerowana opona nie powinna ustepowac oponie nowej. Prawidlowo, to znaczy taka, ktora zostala zbadana przed regeneracja, odpowiednio przygotowana i zwulkanizowana zgodnie ze sztuka. Oderwanie sie bieznika, jak sadze, jest wynikiem bledu technologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:05 Jaką masz gwarancję że jest prwidłowo wykonana ? Ja się ich jednak boję. Właśnie z tego względu. Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:08 wydaje mi się, że takie "myślenie", że na poboczach leżą właśnie opony bieżnikowane to stereotyp rozmawiając z wulkanizatorem nt. bieżnikowanych jedyne na co narzekał to trudność w ich wyważeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:08 > Jaką masz gwarancję że jest prwidłowo wykonana ? Zadnej. Byc moze zaklady zajmujace sie regeneracja powinny miec homologacje? Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:11 wraz z oponami dostałem pisemną gwarancję (tak, wiem... papier przyjmie wszystko) oraz odpis homologacji producent (jeśli tak można to nazwać) pochodził w PL Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:19 > producent (jeśli tak można to nazwać) pochodził w PL To akurat nie wydaje sie zla rekomendacja. Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:25 Wiem że dla lotnictwa to właśnie "made in poland" jest jak najlepszą rekomendacją, jeśli idzie o bieżnikowanie opon, a tam są dopiero obciążenia. Jednak przy samochodzie, no nie ufam... Może jestem jakiś inny... Jak kolwiek bodaj Michelin Olsztyn to robi, to jednak Ja pass. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:30 > samochodzie, no nie ufam... Proces wulkanizacji, o ile przeprowadzony jak nalezy i z uzyciem gumy, powinien spajac wszystko jek leci. Wystarczy zobaczyc jak produkuje sie nowe opony, aby nie miec problemu z regenerowanymi. Przeciez nawet te nowe, to w sumie jak manufaktura, a bieznik powstaje dokladnie w taki sam sposob, jak w "nalewkach". Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: bieżnikowane 14.10.14, 16:15 > Wybacz sąsiad, ale nie ufam. Spoko. Nie sprzedaje ich. Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: bieżnikowane 14.10.14, 15:32 nie uważam, że "Made in Poland" miałoby w jakikolwiek sposób dyskwalifikować produkt. cieszy mnie, że $$ zostały w PL napisałem, że producent pochodzi z PL tylko dlatego by zaznaczyć, że Polska to nie do końca dziki kraj i nie każdy i nie wszystko robi w przydomowym garażu :P Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: inna nie popularna alternatywa - bieżnikowane 14.10.14, 15:02 w moim przypadku wyszło taniej (ale to kwestia stylu jazdy kierującego, auta i warunków w jakich się poruszamy) kpl. zimówek kosztował do auta ~2600-3000 (tylko zimówek!) tutaj za 500 przejeździłem ~40kkm (i jeszcze z 3mm zostało - osobiście bym wymienił, co kupujący zrobił - nie wiem) na oponach niebieżnikowanych podobne przebiegi też zmuszały mnie do wymiany opon. z trwałością wydaje mi się, że było ok - latem prędkości ~180, 2tonowym kombi nie robiły na nich wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 12:00 > i w sumie napisali to o czym trąbię od kilku lat. Nie mozna zapominac o tym, ze wprawdzie bardzo duzo mowi sie o bezpieczenstwie, ale jeszcze wiecej o sportowym charakterze chyba juz kazdego auta na rynku, o maksymalnych walorach w ekstremalnych sytuacjach itp. "Rozkrok" logiczny wynika z jednego - z ekonomii. Oczywiscie wylacznie z punktu widzenia producentow. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 13:09 Ale co trąbisz? Że coś się zaoszczędzi? I tak trzeba co pół roku koła zdjąć i wyważyć, więc koszt jest taki sam jak przy zmianie całych kół. Zużyjesz te opony szybciej 2x szybciej, bo jeździsz na jednym komplecie, więc musisz kupować je 2x częściej. A wielosezonówki są jednak droższe od letnich czy zimowych - więc wychodzi drożej. Jedyna zaleta - nie jest się zaskoczonym śniegiem. Ale ten dzień - dwa (o ile faktycznie nie zmienię wcześniej) jakoś przeboleję w imię lepszych właściwości jezdnych w lecie i w zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 13:30 > I tak trzeba co pół roku koła zdjąć i wyważyć, więc koszt jest taki sam jak prz > y zmianie całych kół. Nie kosztuje tyle samo. Co wiecej, zawsze masz opony gotowe do warunkow, niezaleznie od tego, jak kaprysna jest aura, czyli jak cieplo jest w grudniu lub/i zimno w maju. Unikasz rowniez, przy tym wywazaniu, kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 13:43 edek40 napisał: > Nie kosztuje tyle samo. Zdjęcie koła, wyważenie, założenie kosztuje tyle samo, niezależnie od tego, czy wyważanym i zakładanym kołem jest to samo co koło zdejmowane. > Co wiecej, zawsze masz opony gotowe do warunkow "Do warunków" to dla mnie "do warunków zimowych". Jazda na zimówkach w lecie nie jest tragedią. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 13:38 A czemu trzeba kola wywazac co pol roku? I z lepszymi wlasciwosciami zimowek tez bym nie przesadzal. Szczegolnie na mokrym czy suchym asfalcie. Caloroczna jest kompromisem. Mam na kolach opony, ktore poradza sobie w kazdych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 13:46 samspade napisał: > A czemu trzeba kola wywazac co pol roku? Bo mają niedoważenia rzędu 20g? > I z lepszymi wlasciwosciami zimowek tez bym nie przesadzal. Szczegolnie na mokr > ym czy suchym asfalcie. O ILE zimówka jest gorsza na mokrym czy suchym asfalcie? Oczywiście przy wyższych temperaturach, bo przy niższych już niekoniecznie. > Caloroczna jest kompromisem. Mam na kolach opony, ktore > poradza sobie w kazdych warunkach. Nie poradzą sobie tak dobrze na śniegu, jak poradzi sobie zimówka na ciepłym, suchym asfalcie. Wybór zależy od aury. Jakbym mieszkał w Szczecinie, to bym jeździł na całorocznych. Chociaż i to może się źle skończył - "ale urwał" ze Szczecina chyba pochodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 13:55 Przymierzam sie do kupna vectorow. Mieszkajac na mazowszu. Tyle ze nie wierze w magiczna reklamowa temp 7 stopni. Istotne jest dla mnie to ze ta opona bedzie zachowywac sie dobrze w kazdych warunkach. A co do wywazania. Po jakim czasie ubywa te 20gram? To moze trzeba wywazac po 3 miesiacach kiedy jest 10. I jak to jest ze nie mialem takich problemow z niedowazeniem kiedy zmienialem cale kola. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 14:13 samspade napisał: > Przymierzam sie do kupna vectorow. Mieszkajac na mazowszu. Jak jeździsz tylko po mieście i po dobrze utrzymanych drogach, a zima cię często zaskakuje, to jest to lepszy wybór. > A co do wywazania. Po jakim czasie ubywa te 20gram? Po pół roku. Może ubyć oczywiście mniej. Zależy to nie tyle od czasu, co od przebiegu. > To moze trzeba wywazac po 3 miesiacach kiedy jest 10. Może by się i przydało. A może zawieszenie to wytrzymuje do jakichś prędkości. > I jak to jest ze nie mialem takich problemow z niedowazeniem kiedy zmienialem cale kola. Widocznie opona zużywała ci się równomiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 14:21 Jeżdżę po różnych drogach. Jeździłem z różnymi oponami. Miałem i takie które na śniegu zachowywały się świetnie a na mokrym asfalcie to jedna wielka tragedia. Mówię oczywiście o zimówkach. Dlatego najprawdopodobniej kupię te całoroczne. Wychodzę z założenia że lepiej mieć dobre całoroczne niż średnie zimówki. A co do wyważania nie dam się zwariować i nie będę wyważał co pół roku. Przecież to nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 14:35 tydzień temu dałem do wyważenia koła ściągnięte po tamtym sezonie zimowym (każdy wie jaki on był - śniegu mało, dziur przybyło) w moim aucie (ok 20kkm, trasy różne, koniec listopada - środek marca) 2 koła - 0g, 2 - 5g w aucie żony (5kkm, głównie miasto, termin j.w) 2 koła - 5g, 1 - 10g, 1 - 20g także wyważanie może zależeć od miejsca i osoby użytkującej pojazd Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 15:17 samspade napisał: > Miałem i takie które na > śniegu zachowywały się świetnie a na mokrym asfalcie to jedna wielka tragedia. > Mówię oczywiście o zimówkach. Dlatego najpierw czytam opinie. > Dlatego najprawdopodobniej kupię te całoroczne. Wychodzę z założenia że lepiej > mieć dobre całoroczne niż średnie zimówki. Lepiej mieć dobrą zimówkę niż dobrą całoroczną. Koszt zimówki pewnie niższy. > A co do wyważania nie dam się zwariować i nie będę wyważał co pół roku. Przecie > ż to nie ma sensu. Jeżeli po roku masz 0g, to nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 15:34 klemens1 napisał: > Dlatego najpierw czytam opinie. Opinie pisane przez ludzi, którym za to zapłacono? Według tych opinii opony marki avon ice touring to rewelacja. > > Dlatego najprawdopodobniej kupię te całoroczne. Wychodzę z założenia że l > epiej > > mieć dobre całoroczne niż średnie zimówki. > > Lepiej mieć dobrą zimówkę niż dobrą całoroczną. Koszt zimówki pewnie niższy. A dobra zimówka to? Oczywiście że kupisz tańszą zimówkę niż te 360-380 pln za sztukę. Tyle że jak będzie z jej rzeczywista jakością? Dodać trzeba jeszcze kolejny komplet opon letnich też za darmo nie jest. Na tych vectorach pojeżdżę z 3 lata potem będę myślał. Letnie czy zimówki też nie są wieczne. Choć zdaję sobie sprawę że jest wiele osób, które jeżdżą na tych samych oponach po 5 czy 6 sezon bo jeszcze dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 16:39 samspade napisał: > > Dlatego najpierw czytam opinie. > > Opinie pisane przez ludzi, którym za to zapłacono? Według tych opinii opony mar > ki avon ice touring to rewelacja. Dziwne, że im zapłacono, bo wg moich doświadczeń piszą prawdę. I to zarówno pod względem przyczepności, jaki i np. głośności. Ten ostatni parametr brałem pod uwagę przy zakupie zimówek i faktycznie - nawet na mokrym są ciche jak letnie. > > Lepiej mieć dobrą zimówkę niż dobrą całoroczną. Koszt zimówki pewnie niższy. > > A dobra zimówka to? > Oczywiście że kupisz tańszą zimówkę niż te 360-380 pln za sztukę. Tyle że jak b > ędzie z jej rzeczywista jakością? Semperit jest np. dużo tańszy, a jakość ma klasy premium. Tyle że głośny. > Dodać trzeba jeszcze kolejny komplet opon let > nich też za darmo nie jest. Ale za to pojeździsz na nim 2x dłużej. A letnie w nowym aucie i tak są. To co - mam je wywalić i kupować całoroczne? > Na tych vectorach pojeżdżę z 3 lata potem będę myślał. Letnie czy zimówki też n > ie są wieczne. Choć zdaję sobie sprawę że jest wiele osób, które jeżdżą na tych > samych oponach po 5 czy 6 sezon bo jeszcze dobre. Moje zimówki (odziedziczone przez następnego właściciela) będą właśnie przejeździły 8. sezonów. Letnie 6. Ile by przejeździły całoroczne? Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 16:55 klemens1 napisał: > Moje zimówki (odziedziczone przez następnego właściciela) będą właśnie przejeźd > ziły 8. sezonów. Letnie 6. Ile by przejeździły całoroczne? zimowe opony powyżej 8 lat? nie zachowują się one jak plastikowe kółka z auta zabawki? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 17:14 Hamują na śniegu rewelacyjnie. Nie wiem, jak to wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 17:26 4letnie Dunlopy miały problemy z trzymaniem kierunku w czasie jazdy po łuku na śniegu dobrze się "kopały" ale lekki deszcz, śnieg... trochę zawiana droga i trzeba było się pilnować Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 17:31 szelest_papierkow napisał(a): > 4letnie Dunlopy miały problemy z trzymaniem kierunku w czasie jazdy po łuku > na śniegu dobrze się "kopały" ale lekki deszcz, śnieg... trochę zawiana droga i > trzeba było się pilnować Może to były 4-letnie od daty zakupu, a nie produkcji? Wiesz, że oponiarze uznają opony za nowe aż 3 lata od daty produkcji? Trochę mnie zaniepokoiłeś, bo teraz właśnie mam dunlopy - wcześniejsze semperity przez 8 sezonów trzymały przyczepność. Nieprędko się przekonam, jak jest z tymi - dopiero 1 sezon przejeździły. No i miały kilka miesięcy, gdy je kupiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 17:35 opony były z 2008r (DOT ##08) # = nie pamiętam który tydzień 2008r, ale w 2012r miały one 4 lata od daty produkcji ! Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 17:54 Teraz czeka mnie kupno zimowek a za pol roku letnich bo obecne sa juz zjechane. Wiec nie bede sie bawil w osobne kupowanie i czekanie potem w kolejkach. Wole kupic jedne a dobre. A ile wytrzymaja? Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 15.10.14, 11:49 samspade napisał: > Teraz czeka mnie kupno zimowek a za pol roku letnich bo obecne sa juz zjechane. > Wiec nie bede sie bawil w osobne kupowanie i czekanie potem w kolejkach. Wole k > upic jedne a dobre. A ile wytrzymaja? Zobaczymy. Teraz zapłacisz taniej, ale na przestrzeni kilku lat - drożej. Ale wcale nie twierdzę, że to najgorsze wyjście. Sam bym może uczynił tak jak ty, gdybym nie jeździł w miarę często po naprawdę śliskich nawierzchniach. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 15.10.14, 13:08 Ile zapłacę na przestrzeni kilku lat to się okaże. Jako że jeżdżę głównie po mazowszu nie obawiam się że gdzieś nie dadzą rady. Bo wiadomo że dadzą. Czy to śnieg sypki ubity zmrożony, lód czy asfalt. Dadzą radę. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 15.10.14, 14:28 Z tego co właśnie wyczytałem, w zimie całoroczne radzą sobie faktycznie bardzo dobrze. Jeżeli już, to zastrzeżenia userów są odnośnie jazdy letniej. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: AS testuje wielosezonówki 15.10.14, 14:37 Jedni mają zastrzeżenia drudzy nie. Najprawdopodobniej przekonam się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 20:12 we wrocławiu -10 w październiku i +15 w grudniu do nic szczególnego. Śnieg w zimie na ulicach leży może kilka dni. reszta to lód (gdzie 4seasony wygrywają) i mokro. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: AS testuje wielosezonówki 15.10.14, 11:59 tiges_wiz napisał: > we wrocławiu -10 w październiku i +15 w grudniu do nic szczególnego. Śnieg w zi > mie na ulicach leży może kilka dni. reszta to lód (gdzie 4seasony wygrywają) i > mokro. Trochę z opinii na oponeo (GY 4seasons): Bardziej polecam je na zimę niż na lato. Na letnich oponach jeździ mi się lepiej. Dla osób, które mają auta typowo miejskie i nie rozwijają dużych prędkości latem, są to idealne opony. (...) Jedyny minus - ścieralność po 8 000 km, na lato założyłem opony letnie, aby nie dobijać całorocznych (...) Latem owszem trochę głośniejsze niż typowe opony letnie, Czyli te całoroczne to praktycznie zimówki. Kiedyś jechałem z zimówkami na jednej osi w lato w długą trasę. Nie było źle. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: AS testuje wielosezonówki 15.10.14, 12:14 Może to zależy od rozmiaru. ja miałem 195/60 r15 H (czyli homologowane do 210 km/h) i po niemieckich autostradach jechało mi się normalnie szybko bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 14:50 > > Caloroczna jest kompromisem. Mam na kolach opony, ktore > > poradza sobie w kazdych warunkach. > > Nie poradzą sobie tak dobrze na śniegu, jak poradzi sobie zimówka na ciepłym, s > uchym asfalcie. Poradza spokojnie. Używam wilosezonu /Nexen, polecam/, co prawda w furgonie 3.5 dmc, spisuje się znakomicie latem i zimą, w śniegu nawet głębokim i deszczu również ulewnym. Fakem jest natomiast że, ani to konstrukcja, ani potrzeba, nie przekraczam zazwyczaj 90-100. Ale rozważałem zastosowanie w Audi i tu mam obawy czy faktycznie przy wyższych prędkościach nie zawiodą. Do jazdy po mieście rewelacja ale w trasie zwłaszcza przy wysokich prędkościach nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: AS testuje wielosezonówki 14.10.14, 14:26 ale dla własnego bezpieczeństwa chyba warto mieć na felgach świeże opony (czyli takie które rzekomo zużywają się 2x szybciej) niż takie z ładnym bieżnikiem (i rocznikiem 2008 i starsze) nie neguje używania 2 kompletów, ani wielosezonowych co kto lubi, co kto uważa ale uważam, że lepiej jeździć na nowych oponach z klasy budżetowej niż starych premium Odpowiedz Link Zgłoś