bimota 26.03.15, 17:27 PODOBNO ZMALALA SMIERTELNOSC PIESZYCH I TO DZIEKI ODBLASKOM ! TRZEBA BYLO SIE ZAKLADAC GDY PROPONOWALEM... :p WLEPILI 15000 MANDATOW ZA BRAK ODBLASKOW I 8000 UPOMNIEN... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hasch1 Re: Odblaski 26.03.15, 22:52 > PODOBNO ZMALALA SMIERTELNOSC PIESZYCH I TO DZIEKI ODBLASKOM ! TRZEBA BYLO SIE ZAKLADAC GDY PROPONOWALEM... :p Nie wiem czy zmalała śmiertelność, bo może zwiększyła się nieśmiertelność ?! Faktem jednak jest że na 1000 kilometrów przebiegu spostrzegam większą widzialnośc pieszego i rowerzysty. Jeśli to ten efekt to Ja jestem ZA i klaszczę w łapki. Ludek faktycznie w większości wypadków opatrzony odblaskami lub wręcz kamizelkami, co powszechniejsze, JEST LEPIEJ WIDOCZNY i doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Odblaski 27.03.15, 00:40 ALE ROWERZYSCI OBOWIAZKU NIE MAJA, NIE WIEM CO NA TO STATYSTYKI... Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Odblaski 27.03.15, 07:57 Moim zdaniem chodniki (przynajmniej pomiędzy przystankiem PKS a wsią) jeszcze bardziej poprawiły by bezpieczeństwo i zmniejszyły ilość śmiertelnych wypadków pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Odblaski 27.03.15, 14:14 Faktem jednak jest że na 1000 kilometrów przebiegu spostrzegam większą widzialnośc pieszego i rowerzysty A CIEKAWE JAK ZMIENILA SIE NIEWIDZIALNOSC, KTOREJ NIE SPOSTRZEGASZ... Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Re: Odblaski 28.03.15, 13:46 > A CIEKAWE JAK ZMIENILA SIE NIEWIDZIALNOSC, KTOREJ NIE SPOSTRZEGASZ Niewidzialność się nie zmieniła i nadal zaskakuje mnie, jak kiedyś, ale znacznie żadziej niż kiedyś bo jednak widzialność jest znacznie częstrza. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Odblaski 28.03.15, 18:21 CIEKAWE JAK CIE ZASKAKUJE, SKORO JEJ NIE WIDAC... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Odblaski 27.03.15, 09:37 bimota napisał: > PODOBNO ZMALALA SMIERTELNOSC PIESZYCH Zmalała. > I TO DZIEKI ODBLASKOM ! Jasne. A w 2013 zmalała w porównaniu do 2012 dzięki czemu? Bo to podobny poziom spadku. Od 2004 zmalała o jakieś 45 % to dzięki czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Odblaski 27.03.15, 09:44 > Jasne. A w 2013 zmalała w porównaniu do 2012 dzięki czemu? Bo to podobny poziom > spadku. > Od 2004 zmalała o jakieś 45 % to dzięki czemu? Wiadomo - dzieki dzialaniom wladz. Gdyby wzrosla winna bylaby predkosc. Gdzies tam widzialem tekst na ten temat. Opatrzony byl zdjeciem bilboardu, promujacego uzywanie odblaskow. Napisano, ze to zakrojona na wielka skale akcja czy jakos tak. Hm.... Ja widzialem taki billboard raz - na zdjeciu w tym tekscie... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Odblaski 27.03.15, 09:48 Czemu spadek jest taki jak był kiedy nie było tej głupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Odblaski 27.03.15, 10:25 > Czemu spadek jest taki jak był kiedy nie było tej głupoty? Dzieki dzialniom wladz. Gazet nie czytasz? Jezeli chodzi o glupote odblaskow, to mam nadzieje, ze nie masz na mysli samych odblaskow, a tylko metode "uswiadamiania" rodakow przez nakazy i mandaty? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Odblaski 27.03.15, 10:35 Kiedy piszę o głup[ocie mam na myśli głupotę tej ustawy. Nakazuje ludziom idącym poboczem zakładanie odblasków. Zrzuca odpowiedzialność z zarządców na użytkowników dróg. Daje pole do oratorskich popisów różnych policjantów "ekspertów" itp. Przeczytałem nawet ze ten nakaz powinien obowiązywać wszędzie. I wreszcie jest to temat absolutnie zastępczy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Odblaski 27.03.15, 10:38 > Kiedy piszę o głup[ocie mam na myśli głupotę tej ustawy. Nakazuje ludziom idący > m poboczem zakładanie odblasków. Zrzuca odpowiedzialność z zarządców na użytkow > ników dróg. Daje pole do oratorskich popisów różnych policjantów "ekspertów" it > p. Przeczytałem nawet ze ten nakaz powinien obowiązywać wszędzie. > I wreszcie jest to temat absolutnie zastępczy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo pi > eszych. Nie rozumiem czemu tak sie rzucasz i widzisz tylko pieszych? Wladza w swojim wdupiemaniua i ignorancji traktuje w dokladnie taki sam sposob wszystkich obywateli. Urzadza populistyczne i oderwane tak od rzeczywistwosci, jak i logiki rozwiazan juz istniejacych, igrzyska dla czytelnikow tabloidow. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Mylisz się 27.03.15, 12:35 edek40 napisał: > Nie rozumiem czemu tak sie rzucasz i widzisz tylko pieszych? I odnośnie rzucania jak i widzenia pieszych > Wladza w swojim wdupiemaniua i ignorancji traktuje w dokladnie taki sam sposob >wszystkich obywateli. Urzadza populistyczne i oderwane tak od rzeczywistwosci, jak i logik > i rozwiazan juz istniejacych, igrzyska dla czytelnikow tabloidow. Waaadza waaaadza tamto. A piszę często o pieszych dlatego że choćby na tym forum głupie rozwiązania są chwalone o ile tylko są skierowane w pieszych czy rowerzystów. Był pomysł żeby rowerzysta miał obowiązek zatrzymać się przed skrzyżowaniem, przejazdem. Na szczęście upadł. Teraz jakiś (wstaw odpowiednie słowo za które nie grozi sprawa o pomówienie) chce żeby pieszy miał obowiązek zatrzymać się przed wejściem na przejście. Widać gołym okiem jakie są opory żeby pieszy miał pierwszeństwo na przejściu. Ale takie prawdziwe a nie wydmuszkę jak teraz. Widać że obecne przepisy po prostu nie działają. Kierowcy nie reagują kiedy widzą znak informujący o przejściu. Bo nie muszą. Tu już nie chodzi o to jaka jest to droga czy jest to przejście dobrze oznakowane czy bardzo dobrze. Olewają to w ogóle i nie zajmują się choćby spojrzeniem w okolice przejścia. Dlaczego? Audytor napisał dlaczego. Bo pieszy nie ma prawa wtargnąć. Piszesz w innym miejscu o współpracy pomiędzy pieszymi a kierowcami. Jednym z elementów koniecznych jest pierwszeństwo dla pieszych. Piszę o pieszych również dlatego ze sam nim jestem. Jestem pieszym W innych wątkach piszę również o zaniedbaniach wobec kierowców. W tym wątku jest mowa o odblaskach. Widać że nie wpłynęło to na ich bezpieczeństwo. Nie wchodź na przejście kiedy samochód jedzie( współpracuj z kierowcą i go przepuść) Nie przechodź poza przejściami (dokładnie sprawdź czy jest to skrzyżowanie i odległość od przejścia, ale i tak możesz spotkać się z policjantem) Ne przechodź na czerwonym. stój i patrz jak nic nie jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mylisz się 27.03.15, 12:42 > zystów. Był pomysł żeby rowerzysta miał obowiązek zatrzymać się przed skrzyżowa > niem, przejazdem. Na szczęście upadł. Obligatoryjny jest bez sensu. Warunkowy, ze znakiem STOP wart rozwazenia. Nie, nie dlatego ze rowerzysci sa gorsi. Dlatego, ze idioci projektuja DDR w taki sposob, ze czesto w ogole nie da sie na czas dostrzec pedzacego rowerzysty. Np. zza ekranow. Aby go dostrzec trzeba wjechac przodem na DDR. Albo zatrzymac sie i wysiasc. Ale tego zdaje sie zakazuje KD... Mozna oczywiscie pomstowac, doszukiwac sie, wskazywac, ze kierowca musi, a rowerzysta ma prawo. Faktem jest, ze rowerzysta w takim miejscu moze zginac. Oczywiscie z winy kierowcy, nie debila od DDR. > Widać gołym okiem jakie są opory żeby pieszy miał pierwszeństwo na przejściu. Ja tam nie mam zadnych. Ale nie dzis. Dlaczego, pisalem wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Mylisz się 27.03.15, 13:03 edek40 napisał: > Mozna oczywiscie pomstowac, doszukiwac sie, wskazywac, ze kierowca musi, a rowe > rzysta ma prawo. Faktem jest, ze rowerzysta w takim miejscu moze zginac. Oczywi > scie z winy kierowcy, nie debila od DDR. Wielokrotnie o tym pisano. Sam też o tym pisałem. Ale przecież osoba umieszczająca ddr za ekranem czy chodnikiem i drzewami ma uprawnienia. Ale właśnie dlatego piszę o pieszych. Właśnie dlatego piszę o rowerzystach. Właśnie dlatego terroryści upominają się o prawa pieszych i rowerzystów. Sposób rozwiązań dla samochodów to bajka w porównaniu z podejściem do pieszych i rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mylisz się 27.03.15, 14:00 > Wielokrotnie o tym pisano. Sam też o tym pisałem. Ale przecież osoba umieszczaj > ąca ddr za ekranem czy chodnikiem i drzewami ma uprawnienia. W jaki sposob te uprawnienia uchronia rowerzyste? > Sposób rozwiązań dla samochodów to bajka w porównaniu z podejściem do pieszych > i rowerzystów. Byc moze jestem wyjatkiem, byc moze wynika to z tego, ze potracilem pieszego, nie wiem. Ja nie czuje sie komfortowo jako kierowca w miejscach, gdzie wiadomo z gory, ze predzej czy pozniej dojdzie do tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Mylisz się 27.03.15, 14:07 edek40 napisał: > > Wielokrotnie o tym pisano. Sam też o tym pisałem. Ale przecież osoba umie > szczaj > > ąca ddr za ekranem czy chodnikiem i drzewami ma uprawnienia. > > W jaki sposob te uprawnienia uchronia rowerzyste? A kto powiedział że mają chronić? > Byc moze jestem wyjatkiem, byc moze wynika to z tego, ze potracilem pieszego, n > ie wiem. Ja nie czuje sie komfortowo jako kierowca w miejscach, gdzie wiadomo z > gory, ze predzej czy pozniej dojdzie do tragedii. Nie o tym piszę. Gdyby stosowali takie same standardy dla kierowców jak dla rowerzystów czy pieszych to były by przerwy w asfalcie z kałużami błota. Kierowca musiał by się zatrzymać żeby wcisnąć przycisk do zmiany zielonego światłą. Kierowca musiał by przez skrzyżowanie przepychać samochód. O czymś takim mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mylisz się 27.03.15, 14:10 > Nie o tym piszę. Gdyby stosowali takie same standardy dla kierowców jak dla row > erzystów czy pieszych to były by przerwy w asfalcie z kałużami błota. Kierowca > musiał by się zatrzymać żeby wcisnąć przycisk do zmiany zielonego światłą. > Kierowca musiał by przez skrzyżowanie przepychać samochód. > O czymś takim mówię. No tak, na to jeszcze nie wpadli. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mylisz się 27.03.15, 14:12 I CO CHWILE KRAWEZNIKI I SLALOMY, CHOC STOPNIOWO SIE DO TEGO ZMIERZA, I NAWOLUJA DO TEGO GLOWNIE ROWERZYSCI I PIESI... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mylisz się 27.03.15, 13:36 CZYLI KOLEJNY NAKAZ/ZAKAZ ZAMIAST ROZWIAZANIA PROBLEMU... BRAWO ! Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mylisz się 27.03.15, 14:07 > CZYLI KOLEJNY NAKAZ/ZAKAZ ZAMIAST ROZWIAZANIA PROBLEMU... BRAWO ! Mleko sie wylalo. Trzeba posprzatac. MOzna tez, jak to robia nasi wladcy, wskazac winnego i zamknac oczy. Oczywiscie winnym nie bedzie idiota od zlych rozwiazan. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mylisz się 27.03.15, 14:10 TO NIE JEST SPRZATANIE TYLKO ROZSYPYWANIE SMIECI. NIE MA NIC GORSZEGO OD NAKAZU... Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Mylisz się 27.03.15, 14:48 > NIE MA NIC GORSZEGO OD NAKAZU... Tu tez mleko sie rozlalo. Waaaadza tak odmozdzyla spoleczenstwo wlasnie nakazami na kazda okolicznosc. Wiekszosc zatem spoleczenstwa bez "drogowskazow" nie daje rady. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mylisz się 27.03.15, 15:56 NIE OBCHODZI MNIE WIEKSZOSC. MA BYC LOGICZNIE, A NIE GLUPIO... Odpowiedz Link Zgłoś
mcbet Re: Mylisz się 22.04.15, 20:51 Kończąc Wasze dywagacje - słusznie podejrzewaliście. W ogóle nie chodziło o pieszych. Coś zupełnie innego przyświecało (nomen omen) tej zmianie prawa: www.brd24.pl/spoleczenstwo/policja-slepa-odblaski-wiadomo-nowy-obowiazek-mial-sens/ Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Odblaski 22.04.15, 11:41 PROSZE JAK TO DZIEKI PRZEPISOM GOSPODARKA SIE ROZWIJA... CIEKAWE CZY FAKTYCZNIE DA SIE WYZYC Z TYCH ODBLASKOW... :) COZ... OSZUKIWANIE LUDZI JEST U NAS PROMOWANE... Odpowiedz Link Zgłoś
trollbyd Re: Odblaski 07.05.15, 18:04 Jeśli nawet zmalała z tego powodu, to śladowo, w granicy błędu statystycznego. Zdecydowana większość pieszych ginie w miastach, wielu na oznakowanych przejściach dla pieszych. Przepis jest ok, ale znowu policja wykorzystuje go głównie do wypełniania statystyk mandatowych. Odpowiedz Link Zgłoś
franz1337 Re: Odblaski 18.04.16, 13:31 Ostatnio jak jeździłem nocą to kilka razy odblaski pomogły mi zareagować, więc jestem wielkim zwolennikiem OBOWIĄZKU noszenia takowych Odpowiedz Link Zgłoś
seweryneczek Re: Odblaski 25.11.16, 19:25 Firma Euro Blask euroblask.pl/, produkuje i sprzedaje elementy odblaskowe bardzo wysokiej jakości, jak zawieszki odblaskowe, kamizelki odblaskowe, naklejki odblaskowe, emblematy odblaskowe, opaski odblaskowe, odblaski rowerowe. Jeśli potrzebujecie takie zamówienia, to jak ich rekomenduje, jest miły kontakt ze sprzedawcą./ Odpowiedz Link Zgłoś