Dodaj do ulubionych

skoda oktavia czy ford focus- prosze o rade

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 08:59
To ma być 2-4 letnie auto disel.
Jak to jest z autami sprowadzanymi z zachodu?
Jak zdecyduje sie na forda to czy lepiej kupic to ktore zostalo sprowadzone z
zachodu, czy kupione u nas w salonie.
A moze to nie ma znaczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: skoda oktavia czy ford focus- prosze o rade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:05
      Moim zdaniem lepiej jest brać auto z polskiego salonu. Od pierwszego
      właściciela, z książką serwisową, której autentyczność można sprawdzić.
      W Niemczech auta w tym wieku, spełniające ww. kryteria, są droższe niż w Polsce.
      Więc przywozi się te tańsze, głównie powypadkowe, zajeżdżone itd.

Ogólnie trochę obawiałbym się kupować używanego nowoczesnego diesla. Te auta są
      wrażliwe na nieodpowiednią eksploatację, a naprawy horrendalnie drogie.

Pozdrawiam
      Adam
      • Gość: ja focusa odradzam zbyt czuly na paliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:13
        octavia z silnikiem vw tdi, jest to bardzo dobra konstrukcja,mniej wyczulona na
        paliwo i duzo bardziej trwala od tdci, skoda ma tansze czesci eksploatacyjne,
        drazki,amorki, bla bla bla ja wybral byl bez mrugniecia okiem cos z vw, w sumie
        lepszy, ladniejszy seat toledo niz octavia, ale fakt faktem ze z diesli to tylko
        rodzina vw tdi pzdr
        • Gość: kra Re: focusa odradzam zbyt czuly na paliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 18:04
          Dzięki za odpowiedź.
          Jestem pewna, ze ma to być disel, tylko zastanawiam się nad marką.
          Pozdrawiam
    • sceptyk-polski Zajechałem Skodę Octavię 22.02.06, 00:24
      "classic" (340.000km), żonie ukradli Focusa po 90.000.
      Powiem krótko: skoda (tdi z czerwonym i). Większa, bardziej niezawodna, lepiej
      trzyma się szosy, oszczedniejsza (przy jednakowej prędkości) i ładniejsza (IMO).
      Ale jeżeli tylko możesz - kup dowolne nowe auto (mniejsze?) - dobrze na tym
      wyjdziesz. Mój ulubiony mechanik mówi, że sam by w życiu nie kupił używanego
      (chyba, że merca).
      • dlugi_22 Re: Focus 22.02.06, 00:41
        Skoda, to niestety ciągle tylko Skoda. Focus jest mniej awaryjny. chcesz, to
        ryzykuj Skodę.
        • iberia30 Re: Focusa lubi rude.... 22.02.06, 09:22
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=37211272
          Nie jechałam nigdy focusem, octavia owszem zdarzylo mi sie byc wieziona-znjaomy
          taksowkarz bardzo sobie chwali, choc obecnie jezdzi zupelnie innym autem.Jak
          dla mnie octavia,sama mam forda, ale za bardzo ta marke lubi rude.
          • Gość: FRAGI Re: Focusa lubi rude.... IP: *.zebyd.com.pl 22.02.06, 15:43
            Dylemat czy z niemiec czy z polskiego salonu ja rozwiązałbym na korzyść
            niemieckiego. W polskich salonach są samochody produkowane na polskę czyli
            gorsze, słabiej wyposażone ogólnie niższa jakość. Kto nie wierzy niech porówna
            np proszek do prania z polskiego sklepu i z niemieckiego, piwo pilzner z
            Poznania i Pilzna lub inny produkt. Ostatnio dołączyła do tego herbata lipton.
            Orginalną saszetkę trzeba szybko wyjąć ze szklanki bo zrobi się smoła, a
            sprzedawany w takim samym opakowaniu produkt firmy Unilever Polska to zupełnie
            co innego.
            • Gość: fragi Re: Focusa lubi rude.... IP: *.zebyd.com.pl 22.02.06, 15:44
              No i te z niemiec jeździły po normalnych drogach a nie po naszych torach przeszkód.
            • o-l-o Re: Focusa lubi rude.... 22.02.06, 22:27
              Fragi, a porównałeś kiedyś proszek z polskiego sklepu i z niemieckiego? Pilzner
              jest jednako kiepski z KP jak i z PIlzna.
              Gdybym miał wybierać to "druga ręka" z polskiego salonu. Mam w ten sposób drugie
              auto i nie narzekam.
    • Gość: jimmy skoda octavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 21:21
    • callafior Re: skoda oktavia czy ford focus- prosze o rade 22.02.06, 21:43
      Skoda - ze względu na koszty eksploatacji i dużo lepsze silniki. TCDI są
      tragicznie wrażliwe na jakość paliwa (wiadomo, co u nas sprzedaje się jako
      paliwo), a TDI są bardziej "wszystkożerne". Druga sprawa to kultura pracy
      silników diesla forda a skody (czyt. VW) - TDi słychać jeszcze diesla, ale taki
      raczej "nieszkodliwy pomruk", natomiast w fordzie są moim zdaniem bociany pod
      maską.
    • Gość: Jaekk303 Re: Ford Focus ! IP: 217.97.177.* 28.02.06, 12:45
      Też miałem podobny dylemat tylko nad nowymi z salonu. Wybrałem Forda Focusa II
      i uważam że to był dobry wybór. Tańszy ( moja wersja kosztowała 74 000 zł, a
      podobna Octawia 85 000)w raportach awaryjności jest daleko przed Skodą i w
      testach zderzeniowych uzyskał 5 gwiazdek a Octawia II tylko 4. Jest bezpieczny
      pojemny ( w tym Skoda tylko wygrywa ) i mało pali ( 1,6 115 KM benzyna).
      Polacam.
      • Gość: androx Re: Ford Focus ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 01:07
        Mam nowego Focusa II 1.6 TDCI 109 KM.
        Pali przy umiarkowanej jeździe 5l/100 km. Idealnie się prowadzi- świetne zawieszenie, świetna praca skrzyni biegów. Silnik trochę słychać, ale hałas opon i powietrza go zagłusza.
        Nie ma tzw. "dziury" w obrotach - od wolnych obrotów płynnie przyśpiesza, przy ok 1800 obr dostaje wyraźnego "kopa" bo włącza się turbina.
        Widziałem na żywo "czołówkę" takiego modelu. Odpaliły poduchy, kabina została nie zdeformowana prawie choć przodu nie było. Facet wyszedł bez szwanku.
      • Gość: kra Re: Ford Focus ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 17:29
        dzięki, już wybrałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka