Dodaj do ulubionych

złe zapięcie pasów

21.02.06, 10:02
Witam!
Co by się stało podczas wypadku z osobą, która źle zapina, a raczej układa
pasy? Chodzi mi tu o przełożenie górnej części pasa pod pachy... Ciekawa
jestem, czy pas w razie kolizji będzie spełniał swoją rolę? Chyba raczej nie-
wydaje mi się, że to jeszcze gorzej niż nie zapinanie w ogóle. A co Wy o tym
sądzicie?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: złe zapięcie pasów 21.02.06, 10:09
      Zapnij tak pas. Siadz na prawym fotelu i popros kogos o rozpedzenie sie do 50 km/h i gwaltowne zahamowanie. Tylko nie miej do mnie pretensji za skutki :-P Ale odpowiedz uzyskasz.

Faktycznie chyba lepiej w ogole nie zapinac pasa bo o ile twarz po zderzeniu z deska rozdzielcza lub szyba zmieni stan skupienia, o tyle moze uda sie uratowac kregoslup, zebra, obojczyki...
    • wiemicho1 Re: złe zapięcie pasów 21.02.06, 10:17
      Przeznaczeniem pasa bezpieczenstwa jest utrzymać ciało mozliwie blisko fotela samochodu. Szczególnie górną część ciała, która niesiona siłą bezwładności najczęściej trafia w twarde elementy pojazdu. Przełożenie pasa pod ramieniem uniemozliwia prawidłowe działanie tego urządzenia. Działa wówczas jak pas biodrowy, który jest tylko namiastką pasa. Nie na darmo w samochodach rajdowych stosuje sie pasy tzw. trójpunktowe, przytrzymujące obydwa ramiona kierowcy. Ale jeżeli zapięcie pasa ma służyć wyłącznie uniknięciu zapłaty mandatu...Zapinanie pasa dla Policji?
      W większości pojazdów pas posiada regulację wysokości zaczepu jego górnej części. Właśnie po to aby ułozyć go w miarę wygodnie na ramieniu.
      Prawidłowe działanie poduszki powietrznej jest równiez uwarunkowane prawidłowym używaniem pasa bezpieczeństwa. Skutki zderzenia z poduszką moga okazać się bardziej drastyczne od ewentualnych skutków kolizji.
      • Gość: ... Re: złe zapięcie pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 10:49
        > Nie na darmo w samochodach rajdowych stosuje sie
        > pasy tzw. trójpunktowe, przytrzymujące obydwa ramiona kierowcy.
        Gwoli ścisłosci, to w samochodach rajdowych stosuje sie pasy pięciopunktowe.
        • Gość: wiemicho1 Re: złe zapięcie pasów IP: 80.50.161.* 21.02.06, 10:55
          Nie mam nic przeciwko ;)
          • dlugi_22 Re: złe zapięcie pasów 22.02.06, 00:44
            Jest wiele wypadków, w których kierowca, lub pasażer odnoszą ciężkie obrażenia
            lub giną od źle zapiętych pasów. W większości są to powazne obrazenia
            wewnętrzna, nawet pęknięcie tętnicy z powody zbyt wysokiego ciśnienia krwi przy
            zapięciu pasa dolnego na brzuchu.
    • justyszda Re: złe zapięcie pasów 22.02.06, 14:54
      Dzięki wszystkim z odpowiedzi... Też tak myślałam, a pytałam, bo moja znajoma
      nagminnie tak "zapina" pasy, a na uwagi, żeby zapięła, stwierdza, że już to
      przecież zrobiła... Inna spraw, to jak ją przekanać, ale na głupiego nie ma
      rady. Gorzej, jak siedzi za mną, wtedy mam poważne wątpliwości co do mojego
      bezpieczeństwa :O( Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka