Dodaj do ulubionych

Prawidłowe ustawienie swiateł drogowych

IP: *.pekao.com.pl 19.01.07, 15:47
Witajcie,

w jaki posob powinny byc odpowiednio ustawione swiatla drogowe? W chwili
obecnej swieca u mnie na jednakowa odleglosc (ustawienia fabryczne - nowy
samochod) i zastanawiam sie, czy przypadkiem nie oslepiaja kierowcow z
naprzeciwka. W ciagu przejechanych ok. 1200 km na trasie, z 4-5 krotnie ktos
z mrugnal swiatlami z naprzeciwka (brak policji).

Dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: t Re: Prawidłowe ustawienie swiateł drogowych IP: *.chello.pl 19.01.07, 16:04
      lol ;)
    • Gość: cytrynka Re: Prawidłowe ustawienie swiateł drogowych IP: *.pekao.com.pl 19.01.07, 16:04
      dodam tylko, ze wysokosc swiatel jest przecietnie na poziomie gornej granicy
      tablic rejestracyjnych samochodów jadacych przede mna.
      • Gość: Kodem_PL Jestes pewna, ze chodzi Ci o swiatla drogowe? IP: *.hor.brad.ac.uk 19.01.07, 16:37
        Drogowe to inaczej dlugie, mijania to krotkie. Jak jezdzisz na drogowych to nic
        dziwnego, ze Ci migaja.
        • Gość: t Re: Jestes pewna, ze chodzi Ci o swiatla drogowe? IP: *.chello.pl 19.01.07, 16:40
          przecież drogowe są do jeżdzenia po drogach...
          • radiomis Re: Jestes pewna, ze chodzi Ci o swiatla drogowe? 19.01.07, 17:00
            jesli bedziesz jezdzila na drogowych 0 beda mrugali
            jesli bedziesz jezdzila na postojowych - tez beda mrugali.
            nie poprawiaj po producencie.
          • Gość: Driverka Re: Jestes pewna, ze chodzi Ci o swiatla drogowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 13:06
            Rece opadaja.Moze najpierw zdaj prawo jazdy bez łapówek apotem sie wypowiadaj
            do czego służą światła drogowe!!! A mijania to twoim zdaniem do czego są?????Z
            nazwy wywnioskowac mozna ze do mijania sie,wiec jak sie mijasz to masz mijania
            a jak nigomu nie swiecisz po oczach to drogowe.
            • Gość: t Re: Jestes pewna, ze chodzi Ci o swiatla drogowe? IP: *.chello.pl 20.01.07, 16:09
              ty też nie powinnaś jeździć po drogach, wszystko bierzesz na poważnie i jesteś strasznie nerwowa...

A poza tym światła drogowe są faktcznie do jeżdzenia po drogach, i w tym stwierdzeniu nie ma za grosz fałszu. A mijania do jazdy w trakcie której samochody się mijają, to zdanie też jest prawdziwe. Światła przeciwmgłowe służą do jazdy w trakcie mgły na przykład. A kierunkowskazy pokazują kierunek. Pozycyjnę pozycję pojazdu. Światło cofania pokazuje, że samochód cofa. Może to nie ja kupiłem prawko?
    • Gość: Driverka Re: Prawidłowe ustawienie swiateł drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 13:02
      no wcale sie nie dziwie!!!! Na drogowych-dlugich jechal i sie dziwi,ze mu
      mrugali!!!!!A mowia,ze baby sa strasznymi kierowcami,ale przy Tobie kazda baba
      sie chowa!!!
    • Gość: Driverka Re: Prawidłowe ustawienie swiateł drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 13:08
      Cytrynka jesli jestś kobietą to niech Cię szlag!!!Ja walcze o to,zeby nie bylo,
      ze baby sie nie nadaja do jezdzenia a Ty pokazujesz ze wszyscy Ci faceci maja
      podstawy zeby tak twierdzic.POwiedz,ze jestes facetem...
      • Gość: t A po Tobie widać, żę jesteś 100% kobietą.. IP: *.chello.pl 20.01.07, 16:10
        Serio ;)
    • crannmer Regulacja swiatel z miejsca kierowcy 20.01.07, 13:33
      Gość portalu: cytrynka napisał(a):

> w jaki posob powinny byc odpowiednio ustawione swiatla drogowe?

Zakladam dobrodusznie, ze piszac "drogowe" masz na mysli swiatla mijania
      (niebieska kontrolka sie _nie_ pali).

> W chwili
      > obecnej swieca u mnie na jednakowa odleglosc (ustawienia fabryczne - nowy
      > samochod) i zastanawiam sie, czy przypadkiem nie oslepiaja kierowcow z
      > naprzeciwka. W ciagu przejechanych ok. 1200 km na trasie, z 4-5 krotnie ktos
      > z mrugnal swiatlami z naprzeciwka (brak policji).

Ewentualna jazda z pasazerami lub/i bagazem powoduje pewne obnizenie sie tylu
      samochodu, przez co nawet dobrze ustawione swiatla oslepiaja. Daltego
      wspolczesne samochody maja urzadzenie do regulacji nachylenia swiatel z miejsca
      kierowcy. Jest to galka albo pokretlo z oznaczeniami 0-1-2-3-4. Zero to jazda
      samemu, 4 to jazda bez pasazerow, ale z pelnym obciazeniem w bagazniku i ew.
      przyczepa.

Kierujacy _musi_ pamietac o wlasciwe dla aktualnego obciazenia samochodu
      nastawie. Inaczej albo oslepia, albo niedoswietla sobie droge.

A teraz marsz do instrukcji i naumiec sie, jakie nastawy jakim obciazeniom
      odpowiadaja!

RTFM!
      pl.wikipedia.org/wiki/RTFM
      MfG

C.
      • pacanek_ten_prawdziwy Re: Do crannmer 20.01.07, 14:22

Hallo crannmer !!!!

Czytam to forum juz od dluzszego czasu i musze stwierdzic ze jest tutaj badzo
        duzo aktywnych " oszolomow" .
        Nie potrafia oni na zadane pytanie odpowiedziec to wypisuja rozne glupoty
        lacznie z obrazaniem innych !!!
        Natomiast Twoje odpowiedzi sa zawsze na temat i w sposob rzeczowy starasz sie temu
        komus odpowiedziec na jego pytanie ,nawet jak to pytanie nie jest poprawnie
        "postawione" -
        MOJ SZACUNECZEK DLA CIEBIE - pozostan taki jaki jestes ,tzn:
        pomocny i kulturalny pomimo ze "odbijasz" sie od wielu innych w tym forum !!!
        • Gość: zrob_se_dobrze Re: Do crannmer IP: *.c29.msk.pl 21.01.07, 04:20
          pacanek_ten_prawdziwy napisała:

Twoje odpowiedzi sa zawsze na temat i w sposob rzeczowy

to ma byc odpowiedz na temat ?
          poucza jak uzywac pokretla regulacji swiatel zaleznie od obciazenia a pytanie
          bylo o to JAK ustawic swiatla
          co z tego ze bedzie sobie krecic pokretelkiem ,jak na starcie bedzie miec zle
          ustawione swiatla ?
          • crannmer Chcesz trolowac, czy chcesz pomoc? 21.01.07, 11:29
            Gość portalu: zrob_se_dobrze napisał(a):

> to ma byc odpowiedz na temat ?
            > poucza jak uzywac pokretla regulacji swiatel zaleznie od obciazenia a pytanie
            > bylo o to JAK ustawic swiatla

To zalezy, czy chcesz sie madrzyc i trolowac, czy chcesz udzielic pomocy
            autorowi watku.

Informacja o zasadach ustawiania swiatel jest dla osoby poczatkujacej
            bezwartosciowa. Musialaby pojechac do warsztatu i kazac sprawdzic (i ustawic)
            swiatla. Zapewne odbyoby sie to bez obciazenia i bagazu.

Natomiast z pytania odnioslem wrazenie, ze zostala oblyskana na trasie, gdzie
            prawdopodobienstowo bagazu i wiekszej ilosci pasazerow jest wyzsze. Wniosek:
            swiatla sa ustawione poprawnie, ale regulacja nachylenia wlasciwa dla obciazenia
            nie miala miejsca.

> co z tego ze bedzie sobie krecic pokretelkiem ,jak na starcie bedzie miec zle
            > ustawione swiatla ?

W przypadku nowego samochodu zle fabryczne ustawienie swiatel nie jest wysoko
            prawdopodobne. Natomiast niewlasciwa obsluga regulatora nachylenia swiatel owszem.

MfG

C.
            • Gość: zrob_se_dobrze Re: Chcesz trolowac, czy chcesz pomoc? IP: *.c29.msk.pl 21.01.07, 23:33
              crannmer napisał:

> Informacja o zasadach ustawiania swiatel jest dla osoby poczatkujacej
              > bezwartosciowa. Musialaby pojechac do warsztatu i kazac sprawdzic (i ustawic)
              > swiatla. Zapewne odbyoby sie to bez obciazenia i bagazu.

no i o to chodzi ,nie trzeba bylo tak od razu napisac ?
              • crannmer Re: Chcesz trolowac, czy chcesz pomoc? 22.01.07, 07:57
                Gość portalu: zrob_se_dobrze napisał(a):

>> > Zapewne odbyoby sie to bez obciazenia i bagazu.
                >
                > no i o to chodzi ,nie trzeba bylo tak od razu napisac ?

Po czym zaladowalaby bagaze i rodzine i znowu dziwilaby sie, ze z przeciwka brugaja.

Umiejetnosc przewidywania skutkow na kilka ruchow do przodu przydaje sie w
                zyciu. I to nie tylko za kierownica.

MfG

C.
                • w_r_e_d_n_y Re: Chcesz trolowac, czy chcesz pomoc? 22.01.07, 23:48
                  crannmer napisał:

> Umiejetnosc przewidywania skutkow na kilka ruchow do przodu przydaje sie w
                  > zyciu. I to nie tylko za kierownica.

ooooooooo i ty tu wszystkich tego nauczasz a sam nie przewidziales ze moze nie
                  miec regulatora i twoje "rady" potrzebne jej jak ........!!!
        • crannmer do pacanka :-) n/t 21.01.07, 17:07
          :-))

MfG

C.
    • Gość: opona balonowa Cytrynko Ty, biedactwo, jak udało Ci się IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 23:55
      ukończyć kurs i zdać egzamin?

Analfabetyzm motoryzacyjny jest stanem świadomości osób nie posiadajcych
      umiejętności samodzielnego myślenia. A umiesz Ty czytać?

Sięgnij po notatki z kursu albo po instrukcję obsługi samochodu
      i poproś sąsiadkę, aby Ci to na głos przeczytała. A Ty się w tym czasie skup
      na zrozumieniu tekstu.

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Do zrob_se_dobrze 21.01.07, 16:01
        Hallo zrob_se_dobrze !!!!!!!

Napisales :

„pacanek_ten_prawdziwy napisała:

Twoje odpowiedzi sa zawsze na temat i w sposob rzeczowy

to ma byc odpowiedz na temat ?
        poucza jak uzywac pokretla regulacji swiatel zaleznie od obciazenia a pytanie
        bylo o to JAK ustawic swiatla
        co z tego ze bedzie sobie krecic pokretelkiem ,jak na starcie bedzie miec zle
        ustawione swiatla ?“

Wiec ja stwierdzam ze byla to prawidlowa i na temat dopowiedz na zadane przez
        „cytrynke“ odpowiedz :

Moze samo swormulowanie tego pytania :
        “w jaki posob powinny byc odpowiednio ustawione swiatla drogowe? W chwili
        obecnej swieca u mnie na jednakowa odleglosc (ustawienia fabryczne - nowy
        samochod) i zastanawiam sie, czy przypadkiem nie oslepiaja kierowcow z
        naprzeciwka.”
        bylo nie najbardziej precyzyjne ,ale zdanie :
        „W chwili obecnej swieca u mnie na jednakowa odleglosc“
        pozwala wnioskowac ze „cytrynce“ chodzi o swiatla mijania !!!!!

A moze uwazasz ze odpowiedzi typu :
        „Cytrynko Ty, biedactwo, jak udało Ci się ukończyć kurs i zdać egzamin?

Analfabetyzm motoryzacyjny jest stanem świadomości osób nie posiadajcych
        umiejętności samodzielnego myślenia. A umiesz Ty czytać?

Sięgnij po notatki z kursu albo po instrukcję obsługi samochodu
        i poproś sąsiadkę, aby Ci to na głos przeczytała. A Ty się w tym czasie skup
        na zrozumieniu tekstu.“
        sa wlasciwymi odpowiedziami na zadane pytanie .

Uwazam ze ludzie posiadajacy choc troche kultury osobistej i troche wiedzy o
        motoryzacji w ten sposob by nie odpowiedzieli !!!!!

Uwazam ze jezeli nie kots nie zna odpowiedzi to powinien zamilknac a nie obrazac
        ludzi zadajacych na forum pytania !!!!!!!

Jesli na forum motoryzacyjnym nie mozna zadac pytan bo sie jest zaraz
        „analfabeta motoryzacyjnym“ to po co nam takie forum??????

• Gość: na zimno Po co tyle slow? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.01.07, 10:33
          Jeden rysunek >= 1000 slow:

Prosze sobie poczytac te "stronke":

www.mototechnika.republika.pl/pliki/swiatla.html
          Pozdrawiam.

• Gość: Jacek Re: Po co tyle slow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:41
            Proponuję wstąpić do Stacji Kontroli Pojazdów - jak nie ma kolejki, to sprawa zajmie góra 15minut, a kosztować będzie od 10 do 15zł..
            Osobiście raz w roku zaglądam do stacji, by sprawdzić ustawienia (nie pobierają nawet opłaty, jak nie ma regulacji i są poprawnie usatwione światła).
            Tydzień temu jechałem do rodziny wieczorem i zauważyłem, że mam za wysoko ustawione światła - potwierdziło to kilka aut z naprzeciwka, mrugając mi długimi (przepraszam ich za moje "oślepianie"). W najbliższej miejscowośći poświęciłem pół godziny (była kolejka) na ustawienie świateł, zapłaciłem 12zł.
            Pozdrawiam
            • Gość: na zimno Warsztacik jest zawsze dobry, ale IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.07, 16:30
              "cytrynka" zadala na forum pytanie o takiej tresci, ze pierwsza reakcja z
              mojej strony bylo podanie linku do takiej informacji, ktora nie tylko wyjasni z
              jakimi rodzajami swiatel mamy do czynienia w samochodzie, ale takze przedstawi
              jednoznacznie problem regulacji od strony teoretycznej i praktycznej.

Mysle, ze "cytrynka" sie za to na mnie nie skrzywi tak jak po wypiciu
              soku z cytrynki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka