edgar22 Jasne 24.11.08, 12:40 Podskoczył na muldzie i rozpadł się przy lądowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaqkaba Re: Jechal za szybko? ;-) 24.11.08, 13:18 Za szybko to jechał przód. A tył za wolno. Dlatego się rozpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e Re: Jechal za szybko? ;-) 24.11.08, 20:38 Tak zwykle wygląda traktor po lekkim uderzeniu w bok. One tylko wyglądają tak solidnie... Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 09:24 Zwykły pirat drogowy i tyle. Takich to by....... Pozdr. Pazdzioch Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 10:47 mejson.e napisał: > Tak zwykle wygląda traktor po lekkim uderzeniu w bok. > One tylko wyglądają tak solidnie... Byc moze masz racje choc nie bardzo widac gdzie moglo dojsc do kolizji. Ale jak sie blizej zastanowic i skonfrontowac z nasza wiedza n/t dzialan ubezpieczycieli, to byc moze ten ciagnik KIEDYS dostal w bok, a potem TU nakazalo NAPRAWE, a nie WYMIANE uszkodzonych elementow... Bo przeciez nie od dzis wiadomo jak TU wiele robia na polu poprawy bezpieczenstwa! Bezpieczenstwa wlasnego konta oczywiscie :-P Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 13:49 Nie widzę tu nic dziwnego. Cignikom starszych generacji, szczególnie Ursusom z silnikami Perkinsa to się zdarzało i bez uderzenia. Po prostu - miały felerne ramy, które z czasem nie wytrzymywały drgań... Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 14:32 kozak-na-koniu napisał:"Ursusom z silnikami Perkinsa to się zdarzało" Może z objawami Parkinsona? A tak dla rozrywki: jaka jest różnica pomiędzy chorobą Parkinsona a Alzheimera? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 15:19 to o tym piwie było? lepiej rozlać podczas picia niż zapomnieć wypić czy jakoś tak :D Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 23:55 trypel napisał:......dokładnie. Pozdr. Pazdzioch Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Fascynujace 25.11.08, 14:51 kozak-na-koniu napisał: > Cignikom starszych generacji, szczególnie > Ursusom z silnikami Perkinsa to się zdarzało i bez uderzenia. Po > prostu - miały felerne ramy, które z czasem nie wytrzymywały drgań... Fascynujace, jak moze nie wytrzymac drgan element, ktorego tam nie ma. oferty.moto.pl/pliki/ogloszenia/4790/12416_ursus_c-330.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Fascynujace 25.11.08, 14:53 no chyba przesadzasz ze nie ma .. facio zaslania, a widac znad jego reki lewarek zmiany biegow. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Ramy nie ma 25.11.08, 15:19 tiges_wiz napisał: > no chyba przesadzasz ze nie ma .. facio zaslania, a widac znad jego > reki lewarek zmiany biegow. To, co facet zaslania, nie jest rama, lecz skrzynka biegow. W tym ciagniku elementem nosnym sa zblokowane ze soba elementy silnik-skrzynia biegow-tylny most. Rama wystepuje tam tylko w formie szczatkowej, jako krociotki lacznik przedniej osi z czolowa strona silnika. Ramy idacej przez cala dlugosc pojazdu i laczacej podzespoly w calosc definitywnie w tym nie ma. Jest to dosc typowe rozwiazanie dla tej klasy ciagnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Ramy nie ma<a href="https://forum.gazeta.pl/i/16/forum/w" targe 25.11.08, 15:24 a, ok ... wiem jak to jest ... myslalem ze ty piszesz ze nie ma skrzyni biegow, a chodzi i ta kozakowa rame ... tam nie ma ramy prakrycznie :P wszystko "doczepione" do silnika .. normalnie formula 1, panie :P Odpowiedz Link Zgłoś
edgar22 Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 19:18 kozak-na-koniu napisał: > Po prostu - miały felerne ramy To ciągnik ma ramę? Jako wiejski weterynarz mógłbyś być bardziej zorientowany. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 19:52 edgar22 napisał: > To ciągnik ma ramę? Niektore firmy produkuja standardowe ciagniki o konstrukcji ramowej, gdzie ani silnik, ani skrzynia biegow nie sa elementami nosnymi. Ale przedstawiony ciagnik definitywnie nie ma konstrukcji ramowej. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar22 Re: Jechal za szybko? ;-) 26.11.08, 07:43 crannmer napisał: > Niektore firmy produkuja standardowe ciagniki o konstrukcji > ramowej, gdzie ani silnik, ani skrzynia biegow nie sa elementami > nosnymi. Tego nie wiedziałem. Może więc kozak jest bardziej zorientowany niż myślałem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mobile5 Re: Jechal za szybko? ;-) 26.11.08, 15:04 www.deere.com/pl_PL/ag/products/tractors/6030/index.html Tu piszą że jest na ramie. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar22 Re: Jechal za szybko? ;-) 26.11.08, 15:22 Czego to ludzie nie wymyślą... Samokrytycznie przyznaję, że moja wiedza oparta była na naszych ursusach. Takich jak ten ze zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Ramowe Ursusy 26.11.08, 16:21 Tu, na stronie 11, jest rysunek ramy www.deere.com/region_ii/media/application/equipment/agriculture/tractors/6030/6030_series_brochure_de.pdf edgar22 napisał: > Samokrytycznie przyznaję, że moja wiedza oparta > była na naszych ursusach. Takich jak ten ze zdjęcia. Rodzina ciagnikow, jak na zdjeciu, rzeczywiscie ma konstrukcje bezramowa. Jednak im maszyna wieksza i silniejsza, tym konstrukcja ramowa powszechniejsza. Ciezkie rodziny Ursusa (min. C-385, 1201 i C-3110) mialy rowniez konstrukcje ramowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Ramowe Ursusy 27.11.08, 14:01 Sie czepiacie... Rama, czy nie rama - coś tam nie wytrzymywało i od czasu do czasu puszczało w najmniej odpowiednim momencie, a wiejski weteryniarz nie jest od zaglądania ursusom w ramy, tylko od grzebania w krowich dupach i wycinania śfyniakom cynadrów.:P Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Ramowe Ursusy 27.11.08, 14:44 Cynadrow - nereczek, czy cynadrow - jajeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Ramowe Ursusy 01.12.08, 13:05 Tych drugich - potocznie zwanych jajami.:) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 15:29 emes-nju napisał: > to byc moze ten ciagnik KIEDYS dostal w > bok, a potem TU nakazalo NAPRAWE, a nie WYMIANE uszkodzonych > elementow... Jesli masz doswiadczenia w wyciaganiu, prostowaniu i szpachlowaniu odlewanych przewaznie z zeliwa i dosc grubosciennych blokow silnika, skrzyn korbowych, kopul kola zamachowego ze sprzeglem i skrzyn biegow, to podziel sie z nami ta wiedza. Chetnie dowiem sie rowniez czegos o regeneracji zerwanych srub laczacych skrzynie biegow ze skrzynia korbowa i blokiem silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 16:09 crannmer napisał: > emes-nju napisał: > > > to byc moze ten ciagnik KIEDYS dostal w > > bok, a potem TU nakazalo NAPRAWE, a nie WYMIANE uszkodzonych > > elementow... > > Jesli masz doswiadczenia w wyciaganiu, prostowaniu i szpachlowaniu > odlewanych (...), to podziel sie z nami ta wiedza. Nie sadze, zebys musial byc az tak zlosliwy. To po pierwsze. A po drugie. Niedawno ogladalem reportaz o panu, ktoremu TU goraco i bez dyskusji "poleca" prostowanie zgietego tylnego mostu w dostawczym Mercedesie. Taka naprawa wymaga "wyciagania, prostowania" (szpachlowac chyba nie trzeba :-P ) elementow zdecydowanie nienaprawialnych - byc moze rowniez odlewanych. Naprawic tez trzeba laczenia uszczelniane (bez uszczelek) w procesie technologicznym w fabryce. TU laskawie jest gotowe zaplacic za wymiane czesci kompletnie zniszczonych, a nie "tylko" skrzywionych - klopot w tym, ze czesci do naprawy mostu nikt nie oferuje, bo czescia jest kompletny most. Pokornie, po laicku prosze o wybaczenie, ze ten reportaz tak wryl mi sie w pamiec, ze przenioslem go na "prostowanie" zespolu napedowego ciagnika. Jakos tak jedno do drugiego podobne mi sie wydalo :-P Nie ja wymyslilem takie "naprawy"... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
killer-tom Re: Jechal za szybko? ;-) 25.11.08, 23:24 To traktor, teraz doczytałem. Kiery spojrzałem na zdjęcie, myślałem, że to Ferrari... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Jechal za szybko? ;-) 28.11.08, 15:42 chtóś go maluchem stuknął i zbiegł z miejsca wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Jechal za szybko? ;-) 28.11.08, 20:21 Raczej nie - Maluch przejechałby pod spodem lub przewrócił ciągnik na bok. IMHO było to zderzenie z rowerem. Oczywiście przy nadmiernej prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś