Dodaj do ulubionych

Psy i koty

19.11.11, 21:54
Na szachownicy o wymiarach 5 na 5 należy rozmieścić 5 psów oraz 3 koty tak, aby koty nie były w polach szachowanych przez psy. Psy szachują pola podobnie jak hetman w szachach, więc w uproszczeniu można powiedzieć, że należy tak rozmieścić 5 hetmanów, aby 3 pola pozostały nie szachowane.
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Psy i koty 20.11.11, 16:16
      Moje kotki siedzą na b5, e4 i e5. A psy na swoich miejscach ;-)

k.
      • smiechowiec Re: Psy i koty 20.11.11, 19:52
        > Moje kotki siedzą na b5, e4 i e5. A psy na swoich miejscach ;-)

To dobre rozwiązanie.
        Gratuluję!

Możesz zdradzić w jaki sposób na nie wpadłeś ?
        • kornel-1 Re: Psy i koty 21.11.11, 00:08
          Obyło się bez googli, excela i fortranu ;-) Użyłem kartki papieru, monet i palców. Psy nie mogą stać w 4 ani tym bardziej w 5 kolumnach - niech zajmą 3 różne kolumny; Skoro 5 psów to w dwóch kolumnach muszą stać po 2 psy a w 3 - jeden. Reszta to przesuwanie monet ;-)

Kornel
          • smiechowiec Re: Psy i koty 21.11.11, 20:04
            > Obyło się bez googli, excela i fortranu ;-)
            A to podwójne brawa !
            Jesteś pierwszą osobą, która podeszła w ten sposób i odniosła sukces.
            Możliwe jest równoważne podejście od strony kotów, tzn tak stawiamy 3 koty, aby 5 pól pozostało nieszachowanych. Jest to nieco prostsze podejście bo 3 koty dają znacznie mniej możliwości rozkładu na 2 liniach.
    • jacekstu Re: Psy i koty 22.11.11, 22:28
      jesli nie ma zadnych dodatkowych warunków to rozwiązanie jest trywialne.. wystarczy psy usadzić "w kupie" w jednym z narożników szachownicy a koty również "w kupie" w rogu na przeciw ległym (po przekątnej)
      • tomasz.kielpinski Re: Psy i koty 23.11.11, 10:49
        jacekstu napisał:

> jesli nie ma zadnych dodatkowych warunków to rozwiązanie jest trywialne.. wysta
        > rczy psy usadzić "w kupie" w jednym z narożników szachownicy a koty również "w
        > kupie" w rogu na przeciw ległym (po przekątnej)

I postawić wysoki płot? :-) Warunek dodatkowy, jest taki, że psy (hetmany) nie mogą szachować pól z kotami.
        • jacekstu Re: Psy i koty 27.11.11, 22:23
          aaaaa hetmany.. nie wiem czemu pomyslałem, że psy mają być skoczkami :-/
          siadam za chwile do szachownicy i dam znać co mi sie uda wymyślić
          • jacekstu Re: Psy i koty 27.11.11, 22:37
            koty na a2, a5, b5
            psy na c1, d1, d4, e3, e4
            ale zdaje się, że to jakieś "lustrzane odbicie" rozwiązania kornela ;-)
            • kornel-1 Re: Psy i koty 28.11.11, 07:32
              Tak, miałem dla psów d1, d2, a2, a3, c1.
              Takich równoważnych rozwiązań jest, oczywiście, osiem.

k.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka