Dodaj do ulubionych

a+b+c=d - matematyczna krótka

IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 06.08.02, 08:51
znajdź błąd ??

a+b+c=d

Do powyższego równania wykonaj następujące działania

1) do obu stron dodaj ( a )
a+b+c=d )+a
2a+b+c=a+d
i dalej już samodzielnie ...
2) do obu stron dodaj (b+c)
3) do obu stron dodaj (a+b+c)
4) do obu stron dodaj (a+b+c+d)
5) od obu stron odejmij ( 5d )
6) po lewej stronie wyłącz przed nawias 4,
po prawej stronie wyłącz przed nawias 3
7) skróć obustronnie
Co wyszło ???

miłej zabawy - szkoda że tak krótkiej ...

Obserwuj wątek
    • Gość: daisy Re: a+b+c=d - matematyczna krótka IP: *.ey.com.pl / 195.187.60.* 06.08.02, 10:16
      nie możesz skracać (a+b+c-d) bo to może wynieść O.
      • Gość: Konrad-2 Re: a+b+c=d - matematyczna krótka IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 06.08.02, 10:28
        Gość portalu: daisy napisaý(a):

> nie możesz skracać (a+b+c-d) bo to może wynieść O.

Nie tylko "może" ale nawet to musi być zero; więc:
        cytuję "pamiętaj chol... nie dziel przez zero"

Oczywiście - proste ale ...pierwszy moment dla tych którzy tego nie znają ...?

• Gość: ja Re: a+b+c=d - matematyczna krótka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 17:01
      Go?? portalu: Konrad-2 napisał(a):
      > 7) skróć obustronnie

co to znaczy "skróć obustronnie"?
      • Gość: Baton Re: a+b+c=d - matematyczna krótka IP: *.psi-net.pl 14.08.02, 19:45
        Podziel obie strony przez to samo..... a co to juz sie latwo domyslec...
        • Gość: ja Re: a+b+c=d - matematyczna krótka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 20:07
          Gość portalu: Baton napisał(a):
          > Podziel obie strony przez to samo.....

hm ... mozna podzielic rownanie stronami, mozna skrocic ulamek (licznik z
          mianownikiem), a autor pomylil jedno z drugim (raczej nie mozna rownania
          skrocic stronami)
          • Gość: Konrad-2 Re: a+b+c=d - matematyczna krótka IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 19.08.02, 09:37
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Gość portalu: Baton napisał(a):
            > > Podziel obie strony przez to samo.....
            >
            > hm ... mozna podzielic rownanie stronami, mozna skrocic ulamek (licznik z
            > mianownikiem), a autor pomylil jedno z drugim (raczej nie mozna rownania
            > skrocic stronami)

nie mogłem używać sformułowań cytowanych, gdyż działanie które .... sugerowałem
            nie było poprawne w swoich założeniach .... do tego miejsca wszystkie działania
            były poprawne, dopiero gdy w rachubę wchodzi "0" w mianowniku, zaczynają sie
            problemy... mozna było np. podzielić obie strony przez zawartość nawiasu (ale
            to działanie też byłoby w tym miejscu już niedozwolone - stąd wybieg z
            określeniem "skróć obustronnie"), można byłoby podzielić obie strony przez
            jedną ze stron , uzyskalibyśmy licznik/mianownik=1 (zapis już też błędny - w
            mianowniku "0") i tutaj moglibyśmy skracać (?) ...
            w moim przypadku sformułowanie "skróć" było celowe ...
            niemniej gratuluję dokładności i precyzji ...
            Pozdrowienia dla "JA"
            • Gość: ja Re: a+b+c=d - matematyczna krótka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 22:58
              Gość portalu: Konrad-2 napisał(a):
              > niemniej gratuluję dokładności i precyzji ...
              > Pozdrowienia dla "JA"

;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka