Dodaj do ulubionych

Stas i Grzes

29.03.06, 05:24
Stas i Grzes maja pewna ilosc olowkow, dlugopisow i gumek, iloczyn tych u
kazdego z nich jest 336.
A) Kazdy z chlopcow ma mniej olowkow niz dlugopisow
B) U kazdego iloczyn olowkow i dlugopisow rowna sie ilosci gumek
C) Stas ma wiecej dlugopisow niz gumek

Obliczyc ilosc olowkow, dlugopisow i gumek ktore maja STAS I GRZES
Obserwuj wątek
    • Gość: alstar Re: Stas i Grzes IP: 193.109.212.* 29.03.06, 10:40
      w zadaniu jest chyba jakiś błąd, bo punkt C jest zaprzeczeniem B.
      • Gość: dekornel 1 Re: Stas i Grzes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 10:54
        Z B wynika,że iloczyn wszystkich powinien być kwadratem, a nie jest.
        • Gość: klarnet Re: Stas i Grzes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 11:00
          Rzeczywiście o*d*g=336 i o*d=g <=> g^2=336 <=>g=18,3303027...
          Coś tu jest poknocone!
          • Gość: Krzyś Re: Stas i Grzes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:25
            może część z tych gumek to gumki innego rodzaju?
            • republican Re: Stas i Grzes, przepraszam 30.03.06, 03:56
              Gość portalu: Krzyś napisał(a):

> może część z tych gumek to gumki innego rodzaju?
              Hmmmmm, masz racje, to jest literowka, ma byc
              "Stas i Grzes maja pewna ilosc olowkow, dlugopisow i gumek, iloczyn tych u
              kazdego z nich jest 336.
              A) Kazdy z chlopcow ma mniej olowkow niz dlugopisow
              B) U kazdego iloczyn olowkow i dlugopisow rowna sie ilosci gumek i DLUGOPISOW
              C) Stas ma wiecej dlugopisow niz gumek

Obliczyc ilosc olowkow, dlugopisow i gumek ktore maja STAS I GRZES
              • Gość: dekornel 1 Re: Stas i Grzes, przepraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:11
                Znowu dałeś sprzeczne dane, Jezeli x,y, oznacza liczby ołówkow ,długopisów i
                gumek(odspowiednio), to dla Stasia - powiedzmy - mamy układ rownań:
                xyz=336 i xy=y+z<=>xyz=336 i z=y(x-1)=>x(x-1)y^2 = 336. Ponieważ y^2 może
                przyjmować tylko wartości1,4,16(inne kwadraty nie są podzielnkami 336)a
                powstale ilorazy 336,84,21 nie są iloczynami dwóch kolejnych liczb całkowitych
                (tylko takie moga być rozwiązaniami)
                Prawdopodobnie pomyliłeś się z liczbą 336
                • Gość: asia Re: Stas i Grzes, przepraszam IP: *.phlapa.east.verizon.net 31.03.06, 02:26
                  a dlaczego pod y podstawiles 1. nierozumiem!
                  • Gość: Kowal Re: Stas i Grzes, przepraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 15:31
                    Asiu!Nic tam nie jest podstawione za y, tylko z ułożonych dwóch równań wynika
                    trzecie, które jest sprzeczne dla liczb naturalnych,mianowicie x(x-1)y^2= 336,
                    gdzie y^2 musi być podzielnikiem 336.
                    • republican Re: Stas i Grzes, przepraszami jest mi gluuuuuupio 01.04.06, 05:29
                      do trzech razy sztuka:
                      B) U kazdego iloczyn olowkow i dlugopisow rowna sie SUMIE gumek , DLUGOPISOW i
                      OLOWKOW

JESTEM Wam wszystim winny dwa duze piwa
                      • kornel-1 Re: Stas i Grzes, przepraszami jest mi gluuuuuupi 01.04.06, 09:29
                        republican napisał:
                        > B) U kazdego iloczyn olowkow i dlugopisow rowna sie SUMIE gumek , DLUGOPISOW
                        > i OLOWKOW
                        Teraz to co innego :)
                        suma kwadratów liczb ołówków, długopisów i gumek o1^2+ g1^2+....d2^2= 592

kornel
                        • horpyna4 Re: Stas i Grzes, przepraszami jest mi gluuuuuupi 01.04.06, 09:38
                          No to dość łatwe. Nie podaję całego rozwiązania, niech inni trochę policzą.
                          Mnie wyszło, że Staś ma tyle długopisów, ile Grześ gumek, celowo nie piszę, ile.
                          Zgadza się?
                          • kornel-1 Re: Stas i Grzes, przepraszami jest mi gluuuuuupi 01.04.06, 22:15
                            horpyna4 napisała:
                            > No to dość łatwe. Nie podaję całego rozwiązania, niech inni trochę policzą.
                            > Mnie wyszło, że Staś ma tyle długopisów, ile Grześ gumek, celowo nie piszę,
                            ile
                            > Zgadza się?
                            Pewnie.
                            A teraz ciąg dalszy zagadki :)
                            1. prostsze pytanie:
                            czy istnieje mniejsza (od 336) liczba spełniająca warunki zadania? A która jest
                            większa?
                            2. pytanie trudniejsze:
                            Czy istnieją TRZY różne kolekcje ołówków, gumek i długopisów spełniające
                            warunki zadania (oczywiście dla liczby różnej od 336)?

Kornel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka