Dodaj do ulubionych

Trzy pytania

15.11.08, 00:15
Mamy 3 maszyny mogące udzielić jednej z dwu odpowiedzi na pytania, na które odpowiedź brzmi tak lub nie.
Trulalia - zawsze odpowiada na pytania zgodnie z prawdą (dotyczy to pytań, na które maszyny są w stanie odpowiedzieć, korzystając z obszernych baz danych i sztucznej inteligencji, np. na pytanie czy w roku 2777 będzie koniec świata nie uzyskamy odpowiedzi)
Falsalia - zawsze odpowiada na pytania niezgodnie z prawdą
Randomiza - odpowiada zgodnie ze wskazaniem tokena zgodnie z prawdą gdy token wskazuje 1 oraz niezgodnie z prawdą gdy token wskazuje 0.
Wskazania tokena są nikomu nieznane poza maszyną, a podane zostają przez token dopiero po ustaleniu odpowiedzi przez maszynę.
Niestety maszyny w odpowiedzi podają 3 lub 7, a my nie jesteśmy poinformowani co cyfry te oznaczają.
Możemy zadać maksymalnie 3 pytania.
Każde pytanie może być skierowane najwyżej do jednej maszyny.
Naszym zadaniem jest ustalenie jak nazywają się te ciekawe maszyny.
Obserwuj wątek
    • kihooj Re: Trzy pytania 15.11.08, 09:45
      Czy dobrze zrozumiałem - Randomiza różni się od pozostałych maszyn tym, że po
      odpowiedzi podaje dodatkowo wskazanie tokena? Czyli w odróżnieniu od pozostałych
      mówi np. siedem-zero?
      • smiechowiec Re: Trzy pytania 15.11.08, 10:29
        kihooj napisał:

> Czy dobrze zrozumiałem - Randomiza różni się od pozostałych maszyn tym, że po
        > odpowiedzi podaje dodatkowo wskazanie tokena? Czyli w odróżnieniu od pozostałych
        > mówi np. siedem-zero?
        Nie, randomiza jak pozostałe maszyny podaje tylko1 cyfrę w odpowiedzi.
        Gdy już ustali poprawną odpowiedź, zanim ją poda odczytuje nowy kod z tokena i w
        zależności od jego wartości podaję odpowiedź prawidłową lub jej negację. Nikt
        poza maszyną nie zna wskazania tokena, jest to odpowiednik tokena, który
        wykorzystuje się jako hasło jednorazowe przy operacjach bankowych.
        • kihooj Re: Trzy pytania 15.11.08, 11:06
          Nie wiem, jak się korzysta z tokena przy operacjach bankowych ale zasadę
          działania Randomizy, mam nadzieję, zrozumiałem. Randomiza nie jest głupią
          maszyną wypluwającą z siebie losowo liczby 3 i 7. Po udzieleniu odpowiedzi na
          jakieś pytanie dostaje ona poufną instrukcję: "następnym razem skłamiesz" albo:
          "następnym razem powiesz prawdę". Maszyna musi każde pytanie "przemyśleć" i
          znaleźć właściwą odpowiedź. Dodatkowo, o tym, czy ma skłamać, czy nie, "wie"
          jeszcze przed zadaniem pytania.

OK, zaczynam kombinować.
    • Gość: flm Re: Trzy pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 11:06
      Dla odróżnienia numerujemy maszyny: 1, 2, 3.

Zadajemy maszynie 1 pytanie: 'Czy jeśli zadam ci jakieś pytanie, odpowiesz zgodnie z prawdą?'
      Trulalia i Falsalia zawsze odpowiedzą na takie pytanie 'tak' (w takim przypadku wiemy już, który symbol co reprezentuje, oraz to, że maszyna 1 nie jest Randomizą).
      Randomiza nie odpowie na takie pytanie, bo to czy odpowiedź jest twierdząca czy przecząca zależy od (nieznanego) wskazania tokena w momencie zadawania tego potencjalnego pytania.
      W pierwszym przypadku zadajemy pierwszej maszynie pytanie 'Czy 2+2=4?' aby określić czy jest Trulalią czy Falsalią. Drugiej maszynie zadajemy jeszcze raz początkowe pytanie aby określić czy jest Randomizą.
      W drugim przypadku zadajemy drugiej maszynie jeszcze raz to samo pytanie (aby określić która liczba odpowiada za 'tak'), kolejnym pytaniem ustalamy czy jest Trulalią czy Falsalią.
      • Gość: flm Re: Trzy pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 11:11
        Jeszcze mała poprawka: w zasadzie zarówno Trulalia i Falsalia też nie potrafi
        odpowiedzieć na pytanie: 'Czy jeśli zadam ci jakieś pytanie, odpowiesz zgodnie z
        prawdą?', bo to zależy czy będą umiały odpowiedzieć na to pytanie. Można to
        poprawić modyfikując to: 'Czy jeśli zadam ci pytanie: "czy 2+2=4?", to odpowiesz
        "tak"?'
        • Gość: grzesiek Re: Trzy pytania IP: *.cbk.waw.pl 17.11.08, 11:45
          Czy mógłbyś to zebrać do kupy, bo coś mi się nie zgadza.
          • Gość: flm Re: Trzy pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.08, 11:20
            Przy wyniku np. zapis TFR oznacza, ze pierwsza maszyna jest Trulalią, druga Falsalią, a trzecia Randomizą.

Pytamy maszyny 1: "Czy jeśli zadam ci pytanie 'Czy w systemie dziesiętnym 2+2=4?', to odpowiesz zgodnie z prawdą?"
            *Tak: Pytamy 1: "Czy w systemie dziesiętnym 2+2=4?"
            **Tak: Pytamy 2: "Czy jeśli zadam ci pytanie 'Czy w systemie dziesiętnym 2+2=4?', to odpowiesz zgodnie z prawdą?"
            ***Tak: wynik TFR
            ***Brak odpowiedzi: wynik TRF
            **Nie: Pytamy 2: "Czy jeśli zadam ci pytanie 'Czy w systemie dziesiętnym 2+2=4?', to odpowiesz zgodnie z prawdą?"
            ***Tak: wynik FTR
            *** Brak odpowiedzi: wynik FRT
            *Brak odpowiedzi: Pytamy 2: "Czy w systemie dziesiętnym 2+2=4?"
            **Tak: wynik RTF
            **Nie: wynik RFT
            • Gość: grzesiek Re: Trzy pytania IP: *.cbk.waw.pl 24.11.08, 13:33
              Teraz już rozumiem. Przy okazji zauważyłem że trochę sobie
              za bardzo uprościłeś - po braku odpowiedzi na pierwsze pytanie
              nie wiesz jeszcze co znaczą 3 i 7. Musisz więc jeszcze raz zadać
              pytanie na które musi odpowiedzieć Tak, ale nie ma problemu bo
              w tym momencie masz jedno pytanie w zapasie.
            • Gość: grzesiek Re: Trzy pytania IP: *.cbk.waw.pl 24.11.08, 13:49
              Kiedyś była podobna zagadka, nazywała się Trzy Boginie. Początkowo
              myślałem że obie są identyczne, ale po dyskusji na temat działania
              tokena i po rozwiązaniu podanym przez Film widzę że jest istotna
              różnica. Tu przyjęliśmy że Randomiza nic nie odpowie jeśli zapytamy
              o jej odpowiedź na inne pytanie. Tymczasem bogini "Los" odpowiadała
              zawsze (oczywiście losowo), nawet gdy nie znała odpowiedzi.
              Czy ktoś podejmie się rozwiązać w tej wersji?
      • smiechowiec Re: Trzy pytania 16.11.08, 12:02
        Flm, jestem pod wrażeniem, naprawdę łebski z ciebie gość, skoro tak szynko udało
        Ci się z tym uporać, gratuluję !
        • kihooj Re: Trzy pytania 18.11.08, 11:16
          Smiechowiec, mi się ta odpowiedź nie podoba, ale zanim napiszę dlaczego to
          wyjaśnij mi co to znaczy "Każde pytanie może być skierowane najwyżej do jednej
          maszyny."
          • smiechowiec Re: Trzy pytania 18.11.08, 14:50
            > wyjaśnij mi co to znaczy "Każde pytanie może być skierowane
            najwyżej do jednej maszyny."
            W oryginale chodziło o to
            - żeby nie można było zadać 2 razy takiego samego pytania
            - oraz, aby ktoś błędnie nie zrozumiał treści i nie myślał, że można
            zadać 3 maszynom po 3 pytania.

Jednak pobieżna analiza pozwala dojść do wniosku, że takie same
            pytanie można bez trudu zastąpić masą pytań równoważnych, więc nie
            czepiałem się tego przy podanym rozwiązaniu.
            Jednak trzymając się ściśle treści można powiedzieć, że
            zaproponowane rozwiązanie można by jeszcze nieco ulepszyć.
            • kihooj Re: Trzy pytania 18.11.08, 15:17
              Ok, zgadzam się, że wystarczy nieco zmodyfikować drugie pytanie (np. zamiast
              "2+2" powiedzieć "3+1") i będzie ono już inne. Jeżeli chodzi o ścisłość, to do
              samego pytanie też mógłbym się przyczepić, ale daruję to sobie.
              Nie wiem czemu zrozumiałem, że nie można zadać dwóch pytań jednej maszynie i to
              uniemożliwiło mi rozwiązanie.
              Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka