Gość: Krzyś IP: *.3s.pl 21.01.09, 17:19 trzeba znaleźć wszystkie 8-cyfrowe liczby n, takie że n^2 da w wyniku liczbę której osiem ostatnich cyfr to n. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: empiotr1 Re: liczby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 11:09 CHYBA NIE MA TAKICH ... Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstu Re: liczby 22.01.09, 18:51 hmm, no nie wiem.. moim zdaniem jest tylko jedna: 12890625 Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstu Re: liczby 22.01.09, 23:40 no dobra, szukam dalej.. ale rozumiem, że operujemy na zbiorze liczb naturalnych w systemie dziesiętnym tak? czy niekoniecznie..? Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstu Re: liczby 23.01.09, 13:50 moim zdaniem jest jedna taka liczba, ta którą podałem (z przedziału 10000000 - 99999999) jeśli jest taka druga liczba proszę o podanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: liczby 23.01.09, 16:31 jacekstu napisał: >jeśli jest taka druga liczba proszę o podanie ;) Suma cyfr w drugiej liczbie wynosi 41 (a liczba zawiera zero). Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstu Re: liczby 23.01.09, 21:50 kurde nie wiem skąd macie tą drugą liczbę.. zapodałem skrypcik w vba pod excela, który metodą brutal force sprawdził cały zakres od 10000000 do 99999999 i znalazł tylko tą samą liczbę co ja :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: liczby IP: *.acn.waw.pl 24.01.09, 00:39 jacekstu napisał: > kurde nie wiem skąd macie tą drugą liczbę.. zapodałem skrypcik w vba pod excela > , > który metodą brutal force sprawdził cały zakres od 10000000 do 99999999 i > znalazł tylko tą samą liczbę co ja :/ A jak sobie poradziłeś z zaokrągleniami do 15-u miejsc w excelu? Bo vba też mi w liczbach więcej niż 15-to cyfrowych zaokrąglał ostatnie cyfry na zero, tak samo jak zwykłe potęgowanie w excelu. Ale jestem początkujący w makrach, więc może o czymś nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstu Re: liczby 24.01.09, 01:16 oooo, rzeczywiście.. na ostatniej pozycji zawsze jest 0.. dlatego mi nie znalazł drugiej liczby :/ szukam ręcznie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: liczby 24.01.09, 11:02 jacekstu napisał: > kurde [????] nie wiem skąd macie tą drugą liczbę.. zapodałem > skrypcik w vba pod excela, który metodą brutal force sprawdził > cały zakres od 10000000 do 99999999 i znalazł tylko > tą samą liczbę co ja :/ Na skrypty to ja jestem za głupi. Gdy próbowałem szukać wśród wszystkich liczb - mój Road Runner nie dawał sobie rady ;-) Po namyśle - doszedłem do wniosku: "A PO CO szukać wśród wszystkich liczb?" Które jednocyfrowe liczby spełniają ten warunek? Które dwucyfrowe liczby spełniają ten warunek? ... ... Które ośmiocyfrowe liczby spełniają ten warunek? Do tego wystarczy arkusz kalkulacyjny 10 x 4 Faktycznie, zaobserwowałem jakieś dziwne zaokrąglenia, znalezione liczby testowałem w kalkulatorze (wygląd profesjonalny). Jeśli ktoś zawinił, to i tak będzie na Microsoft ;-p Kornel Ciekawostka: Słownik ortograficzny Firefoksa nie zna słowa ośmiocyfrowy. Podkreśla go na czerwono i proponuje... siedmiocyfrowy (sic!) A zamiast dziwięciocyfrowy - dziesięciocyfrowy :D Odpowiedz Link Zgłoś
jacekstu Re: liczby 24.01.09, 13:20 faktycznie, sprawdzanie wszystkich liczb jest bez sensu znalazłem drugą liczbę, w której druga i siódma cyfra są jednakowe, dzięki za podpowiedz kornel Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: liczby 23.01.09, 16:48 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > trzeba znaleźć wszystkie 8-cyfrowe liczby n, takie że n^2 da w > wyniku liczbę której osiem ostatnich cyfr to n. Z tej pierwszej, podanej przez jacekstu, można "wycisnąć" liczbę 10-cyfrową spełniającą powyższy warunek (suma cyfr 43), z tej drugiej nawet liczbę 11-cyfrową (suma cyfr 57). Chętni znajdą ;-) Kornel Odpowiedz Link Zgłoś