o-lcia 13.09.08, 22:07 ..swince i rozyczce(tzw.MMR)? Bo tak sobie podczytuje,ze jest sporo mam ktore nie szczepia.Wyczytalam,ze sa opinie,ze szczepionki te powoduja autyzm.I,ze dopiero od zeszlego roku jest szczepieniem zalecanym. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migi-79 Re: Szczepilyscie przeciwko odrze.. 14.09.08, 00:04 Szczepiłam,tak jak jest w kalendarzu szczepień i nic małej nie było ani nie jest. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Szczepilyscie przeciwko odrze.. 14.09.08, 10:58 starszaka szczepilam 6 lat temu platna,na zyczenie. mala tez zaszczepilam mimo ze pozniej miala goraczke i czerwone plamki jak przy rozyczce (wzysto trwalo 3-4 dni) Odpowiedz Link
0.mamamartynki Re: Szczepilyscie przeciwko odrze.. 14.09.08, 11:32 Szczepiłam Martynkę (jak skończyła 15 miesięcy), ale priorixem, zero objawów po szczepieniu, nawet marudna nie była. Pozdrawiam Odpowiedz Link
o-lcia Re:OSPA!!! 14.09.08, 12:31 Chodzilo mi o ta szczepionke.Czytalam dyskusje na forum niemowle i przyzanm,ze zglupialam-szczepic czy nie szzepic???? Odpowiedz Link
0.mamamartynki Re:OSPA!!! 14.09.08, 19:15 Ja, bynajmniej narazie, nie szczepię. Szczepionka ponadto zabezpiecza (nie na 100%) na 8-10 lat, a lepiej żeby dziecko, jeśli już się zarazi, przeszło ospę im młodsze (np w przedszkolu). Ponieważ im dziecko starsze tym gorzej przechodzi. Ja miałam ospę w podstawówce i pamiętam to strasznie, potworne swędzenie. Szczerze mówiąc nawet nie myślałam o tym szczepieniu, na bilansie dwulatka pewnie spytam pediatry. Acha karmię jeszcze piersią więc Martynka dostaje przeciwciała ospy ode mnie tym bardziej narazie daję sobie spokój z tym szczepieniem Pozdrawiam Odpowiedz Link
o-lcia Re:OSPA!!! 14.09.08, 19:37 Oj ja tez pamietam to swedzenie.Cala fioletowa bylam od gencjany.Do tej pory mam slady po drapaniu. Ale podobno szczepionka nie chroni przed ta choroba,ale przed jej powiklaniami.Czyli dziecko i tak zachoruje mimo iz sie je zaszczepi. Czytalam tylko,ze wystepuja powiklania po tej szczepionce miedzy innymi autyzm,choc podobno nie jest to udowodnione. Mi pediatra ostatnio mowila,ze warto zaszczepic,koszt 190zl. Sama nie wiem co robic.... Odpowiedz Link
edzia.79 Re:OSPA!!! 15.09.08, 07:53 o powiklaniach slyszalam przy odrze,swince,rozyczce a nie przy ospie. zreszta nawet nie wiedzialam ze jest na to szczepionka. starszak chorowal w przedszkolu jak mial 4 lata,z cala grupa. przeszedl to nawet latwo i bez komplikacji Odpowiedz Link