spolka69 21.09.09, 15:22 czy bedzie to brzmialo tak... Ich hoffe, mir alles gut zu gelingen czekam na potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja.nusz Re: mam nadzieje ze wszztko mi sie uda 21.09.09, 15:49 Ich hoffe es wird mir alles gelingen. "Gut" jest zbędne - pomimo, że powiedzenie "gutes Gelingen" sugeruje co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
topbolek Re: znaczy siem: 21.09.09, 20:50 jecki.p napisał: > "gelingen" IMPLIKUJE "gut". > :-) > > j. cóż... tak się składa, że wcale nie implikuje :(. gugeln und die Beispiele finden... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: znaczy siem: 21.09.09, 21:33 topbolek napisał: > cóż... tak się składa, że wcale nie implikuje :(. gugeln und die > Beispiele finden... Googel raczej potwierdza, że implikuje. Nie chodzi koniecznie o słowo "gut". "Gelingen" jest po prostu samo w sobie pozytywne (powieść się). To trochę podobnie jak z "gute Besserung" Odpowiedz Link Zgłoś
topbolek Re: znaczy siem: 22.09.09, 09:11 tak się składa, że właśnie w niemieckim "gut gelingen", "sehr gut gelingen" i "besonders gut gelingen" jest często używane. Oznacza to mniej więcej tyle, że coś się udało osiągnąć w sposób szczególny, zasługujący na wyróżnienie. Użycie samego "gelingen" wcale nie musi implikować, że coś jest "gut". Np. w zdaniu o pewnym malarzu było napisane "Das Bild ist ihm endlich gelungen", co wcale nie oznaczało (nie przytaczam tutaj trochę przydługawego kontekstu), że obraz jest dobry ale że obraz wreszcie ukończono. Sama ocena obrazu była jednak niska. Gdybyś do tego zdania wrzucił "sehr gut" (das Bild ist ihm endlich sehr gut gelungen), to zdanie natychmiast przybiera inne znaczenie i zawiera w sobie ocenę dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
kundel-bury ale:Das Bild ist ihm gelungen jest na wskroś 22.09.09, 10:53 pozytywne, pejoratywne znaczenie tylko przez "endlich". Podobnie endlich sehr gut gelungen oznacza po wielu poprawkach. Wniosek: samo gelingen wystarczy. A wracając do początków, moim zdaniem wystarczy: Ich hoffe, es wird alles gut. Względnie wierniej z oryginałem: Ich hoffe, es gelingt mir alles. Odpowiedz Link Zgłoś