Dodaj do ulubionych

Herr Doktor, eine Frage !

IP: 80.51.161.* 02.12.04, 20:16
BARBURKA
Hört Ihr sie noch läuten
Die Glocken von Beuthen?
Von Trinitatis und Barbara,
Besonders, wenn Barburka war.
Dann sollten alle kommen,
Die Lauen und die Frommen.
Dann konnte man sie alle schön
Richtig Barburka feiern seh’n.
Die Patronin - ohne Frage -
Von Unter- und Übertage,
Denn auch die Artilerie
Sollte dann verehren sie. –
Bei Knoke und bei Schwiedernoch
Es ganz schnell nach Fusel roch.
Bei Kissling, Klumbacher und Siechen
Konn’t man ebenfalls es richen.
Denn jeder nahm paar Sobczyk mit,
Nur wenig Saft, viel Dynamit. –
Wellfleisch gab’s und Krupniokes,
Und die hellen Semmelokes,
Dicke Oppeler, Krakauer,
Oder Dzur, besonders sauer –
Kapusta und Kleeßel auf jeden Fall
Brachten Luft hier in den Saal,
In dem man konnte Laute hören,
Die uns jetze noch betören:
Pitwok, Tuleja, Klapidudek,
Schlimok, Schmarkotsch, Schellen-Duppek,
Pieron, Gruchlik, Zygan, Spitzok,
Gupi, koptschulont und Spirlok –
Matka moja, staro Babka,
Dziocha, Mo-Babe, Zyganka.
Krause, Tunke Lusche, Sieste,
Klippa, Tytka, bleede biste. –
Flakki, Dzur, Kapusta, Kleeßel,
Roboter von Nachtschicht, Esel. –
Skrent und Elkopp, paß doch Obacht!
Ja, so ging’s die ganze Nacht. –
Wieder mal ein Stickel Wurst
Und Flaschka Piwo für den Durscht. –
Jessus, Maria, war das scheene –
Und ganz schnelle war es zehne.
Oh, doz goble! Welch ein Schreck!
Der Bus, der fuhr allein weg –
Und ließ uns, mit Bschiuch wie Tonne,
Besoffen in der Mittagssonne.

Beuthen-1943.
Dr. K.D. Kirschke
prakt. Arzt

Jetzt die Frage Herr Prass: Es gibt da viel von gemischten (polnich/deutsch)
Wörter,z.B.: "Krupniokes", "Dzur", "Wellfleisch", "Schmarkotsch",
"koptschulont", "Klippa", "Bschiuch". Könnten Sie sie uns erklären? Und
natürlich, ob Sie das Gedichtchen überhaupt verstehen?

Mit freundlichen Grüßen.
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: Herr Doktor, eine Frage ! 02.12.04, 20:29
      Przepraszam ,ze sie wtracam !!
      To jest raczej slozko/niemiecki ,a nie polsko/niemiecki.
      Jedynymi polskimi slowami jakie znalazlam sa: kapusta,piwo i evtl. dynamit.

P.S.Ja w tego typu "poezji" nie gustuje!
      :o)
    • dr.prass Mir läuft schon das Wasser im Munde zusammen 02.12.04, 21:17

Liebe Pippi,

Du hast mir Appetit auf krupniok und żymlok gemacht. Mir läuft schon das Wasser im
      Munde zusammen. Auf polnisch sagt man kaszanka und bułczanka dazu.
      An Wellfleisch (gekochtes Bauchfleisch von frisch geschlachteten Schweinen)
      möchte ich gar nicht denken, oder an unseren schlesischen żur und noch
      a Stickel Wurscht dazu. Es ist ein sehr heiteres Gedicht , schade nur, dass
      die meisten Nicht-Schlesier es wahrscheinlich nicht verstehen werden.
      Ich habe Hunger bekommen und würde gerne von jeder schl. Späzialität
      a bisele probieren.

viele liebe Grüße
      • kokolores Re: Mir läuft schon das Wasser im Munde zusam 02.12.04, 21:29
        dr.prass napisał:
        schade nur, dass
        > die meisten Nicht-Schlesier es wahrscheinlich nicht verstehen werden.

Ich bin zwar nicht aus Schlesien ,verstehe es aber.
        Das sclesiche Essen ist auch sehr lecker(zB. Wodzionka) und am Weinachtstisch
        dürfen Makowki nicht fehlen!
        Gruss Koko!

:o)
        • dr.prass Re: Mir läuft schon das Wasser im Munde zusam 02.12.04, 21:36
          Liebe kokolores,

Bald wird es Makówki geben. Ich freue mich schon darauf.

viele Grüße
        • Gość: Pippi Re: Mir läuft schon das Wasser im Munde zusam IP: 80.51.161.* 02.12.04, 21:50
          Ja, von der liebe Mutti schmaeckten die Makowki am besten!!!!!!

MfG.
          • dr.prass Re: Mir läuft schon das Wasser im Munde zusam 02.12.04, 22:25
            Es sind nur noch gute 3 Wochen und dann können wir maszkiecić und maszkiecić.....
            Ich habe gelernt, dass man in der Polska (ausserhalb von Schl.) darauf łasuchować
            sagt................ und nun muss ich mich mit einem Käsesemmel trösten.
            Ich denke gerade an die leckere Fischsuppe von der Grußla mmmmm.........

viele Grüße
            Paul P.
            • Gość: tiggerific Re: Mir läuft schon das Wasser im Munde zusam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:35
              łasować :)

Mahlzeit!
          • Gość: abigail Das darf doch nicht wahr sein`??????? IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.04, 22:34
            Po dlugim milczeniu odzywa sie Abi.Teraz macie szanse ty pipi i dr.prass
            naskoczyc na mnie werbelnie za sam fakt ze mam odwage i czelnosc pokazywac sie
            tu jeszcze,po tym jak wyrazilam swoje zadnie na poprzednim watku.Po tym jak
            zostalam poddana analizie pseudo-fachowej.naprawde nie moge pojac w jakim celu
            ty pipi wypisujesz na forum niemieckim jakies dziwne wierszyki, gdzie osoby
            uczace sie tego jezyka szukaja, ja ktos tu juz wspomnial, fachowej porady, moze
            czytaja rowniez twoje wypowiedzi, ktore jak sama wiesz nie odzwierciedlaja w
            duzym stopniu mowy niemieckiej takiej jaka ona jest.Robisz mnustwo bledow
            stylistycznych i mam nadzieje nie chcesz, zeby ktos uczyl sie od ciebie z
            bledami.Sama przyznajesz,ze wciaz uczys sie niemieckiego ale nie piszesz po
            polsku(moze wladasz polskim tak jak niemieckim) tylko tluczesz sie z tym
            delikatnie mowiac dziwnym niemieckim i mieszasz ludziom w glowach.Swoja droga to
            dziwi mnie pewien fakt.Wnioskuje ze znasz niemiecki od dziadka, dlaczego wciaz
            nie nauczylas sie tej mowy?Ja wcale nie mieszkam w Niemczech 30 lat,jestem
            jeszcze bardzo mloda osoba,kilka lat po studiach.zaczelam nauke niemieckiego od
            zera z ewidentna antypatia ,ktora w pewnym stopniu nadal mi towarzyszy, do tego
            jezyka(wszystko to z uwagi na meza ktory jest Niemcem),on nauczyl sie dla mnie
            Polskiego bo English zna).Nauczylam sie mowic plynnie i opanowalam do
            perfekcji,mam jedynie delikatny akcent amer.ale podobno trzeba sie dobrze
            wsluchac,zeby zauwazyc.Czy to brak talentu lingwistycznego u ciebie?jesli tak to
            no problem.W takim razie radze ci szczerze dac sobie spokoj.A twoje watki
            naprawde denerwuja choc prywatnie jestes byc moze bardzo milym i wartosciowym
            czlowiekiem.Nie szkoda ci czasu na to pisanie?A jesli chcesz sie tu udzielac to
            moze wymysl cos innego albo zaloz forum prywatne i wtedy bedziesz mogla pisac
            cale mnustwo wierszykow dla obywateli ze Slaska.A swoja droga to zapewniam was
            wszystkich, ze nie jestem uprzedzona do zadnej rasy, zadnego wyznania.Zylam juz
            w kilku krajach i poznalam wiele kultur i jedno wiem, ze od kazdej mozna sie
            duzo fajnych spraw nauczyc ale musze nadmienic, ze niektore jednostki
            narodowosciowe sa ogolnie mowiac wyjatkowo trudne do wspolzycia i moim zdaniem
            zaliczyja sie do nich niestety Slazacy(ktorych poznalam dopiero tu w
            Niemczech,wczesniej wiedzialam tylko o ich istnieniu),choc wyjatki sa wszedzie a
            Kluski Slaskie smakuja np.bardzo.... sorry,musze wracac do Praxis.
            • Gość: tiggerific Re: Tatsaechlich! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:39
              droga Abi, nie musisz przecież tego czytać, a co więcej sama też nie musisz
              pisać takich tyrad, bo i tak nikt nie zdzierży do końca

Wracaj do praxis i polish your english or german, whatever you wish!
              • Gość: tiggerific Re: Tatsaechlich! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:48
                Dodam jeszcze, że swoimi poglądami kompromitujesz się na całej linii (to o tych
                trudnych w pożyciu ślązakach), wstyd po prostu, że ktoś taki posługuje się
                polskim. Powinni tego zabronić! :)
            • dr.prass Re: Das darf doch nicht wahr sein`??????? 03.12.04, 03:01
              Lateinunterricht für Abi.

Das Fremdwort - Abitur stammt aus dem Lateinischen von:

abiturus, -a, -um ---------> Partizip Futur Aktiv = der im Begriff ist wegzugehen,

der Infinitv Präsens Aktiv lautet abire = weggehen

der Imperativ -------> abi

Abi abi !

Ich entschuldige mich bei allen für diese "Lateinstunde", doch ich wollte damit
              etwas zum Ausdruck bringen, was ich in dieser Form "passend" fand.

Gru?
              Prass
            • Gość: BeKa Was darf doch nicht wahr sein? IP: *.versanet.de 03.12.04, 07:24
              Taaaa.... Z jednej strony "ewidentna antypatia", a z drugiej brak uprzedzeń do
              rasy i wyznań. Widocznie jedno nie ma z tym drugim nic wspólnego - z
              wyjątkiem "niektórych jednostek narodościowych"...
              • marijohanna Re: Was darf doch nicht wahr sein? 03.12.04, 10:43
                Gość portalu: BeKa napisał(a):

> Taaaa.... Z jednej strony "ewidentna antypatia", a z drugiej brak uprzedzeń
                do
                > rasy i wyznań. Widocznie jedno nie ma z tym drugim nic wspólnego - z
                > wyjątkiem "niektórych jednostek narodościowych"...

ewidentna antypatia moze sie wiazac z przykrymi doswiadczeniami i w zwiazku z
                takowymi brak checi do poznawania tej "rasy", bez tepienia jej.
            • Gość: fd Re: Das darf doch nicht wahr sein`??????? IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 03.12.04, 09:40
              "> Kluski Slaskie "

Na Slasku tych klusek sie nie zna!!!

"ogolnie mowiac wyjatkowo trudne do wspolzycia "

No niestety jest to tez opinia wielu Slazakow o Polakach.
              • kokolores Re: Das darf doch nicht wahr sein`??????? 04.12.04, 00:30
                Gość portalu: fd napisał(a):

> "> Kluski Slaskie "
                >
                > Na Slasku tych klusek sie nie zna!!!

Na slasku zna sie nawet dwa rodzaje klusek slaskich (biale i czarne)!
                Ja osobiscie wole biale!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka