marta-martusia 26.06.06, 23:33 jak to rozroznic ? :( Die Waesche ist geblichen Das Wasser ist gelaufen Das Kind ist gewaschen prosze o wyjasnienie, bo niestety nie kapuje ... :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justine74 Re: Perfekt Aktiv, Zustandspassiv, Zustandsreflex 29.06.06, 09:48 1) Das Wasser ist gelaufen. (Perf. Aktiv) bo : mona utworzyć Prasens : Das Wasser läuft. 2) Das Kind ist gewaschen (dwa warianty, w zalezności od znaczenia) a) kontekst : dziecko umyło się (Zustandsreflexiv) bo : można utworzyć Prasens z czasownikiem zwrotnym : Das Kind wäscht sich b) kontekst : dziecko zostało umyte (Zustandspassiv) bo : można utworzyć Vorgangspassiv : Das Kind wird gewaschen 3) Die Wäsche ist geblichen.(podobnie dwa warianty, w zalezności od znaczenia) a) kontekst : bielizna/pranie zostało wybielone (Zustandspassiv) bo : można utworzyć Vorgangspassiv : Die Wäsche wird geblichen b) kontekst bielizna/pranie wypłowiało (Perfekt Aktiv) bo : można utworzyć Prasens : Die Wäsche bleicht Zusammenfassend :-): spróbuj sobie zawsze poprzekształcać zdania : a) jest możliwość utworzenia PRASENS / to jest Perfekt Aktiv b) jest możliwość utworzenia PRASENS + czasownik zwrotny / to jest Zustandsreflexiv c) jest możliwość utworzenia Vorgangspassiv / to jest Zustandspassiv mam nadzieję, że trochę pomogłam Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Perfekt Aktiv, Zustandspassiv, Zustandsreflex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 22:01 ja Odpowiedz Link Zgłoś