li13 11.11.09, 16:44 Witajcie. Mam problem jak senesownie przetlumaczyc chłoporobotnik - chodzi o dwuzawodową ludność wiejską. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł? Dzieki z góry ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uleczka_k Re: "chłoporobotnik" 11.11.09, 18:01 Myślę, że nie obejdzie się bez opisu. Może coś w stylu "a farmer employed outside agriculture" lub coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysterious1988 Re: "chłoporobotnik" 11.11.09, 19:31 a jest takie slowo jak chloporobotnik w jezyku polskim? :) w angielskim na pewno nie ma - opisz zawod tego czlowieka i bedzie ok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
li13 Re: "chłoporobotnik" 14.11.09, 01:53 Dziekuje Wam wszystkim ;-) Zdecyduje sie oczywiscie na "a farmer employed outside agriculture" - tez mialam taki pomysl bo przyznam ze nawet po polsku termin "chloporobotnik" brzmi żałośnie ;-) Potrzebuje w pewnej pracy psiemnej użyć dokładnie tego terminu jak najwierniej przetłumaczonego/wyjaśnionego a że sama koncepcja jest dość nietypowa to i o wyjaśnienie nie jest łatwo. Miałam nadzieje, że może ktoś się spotkał z jakimś tłumaczeniem wcześniej. Dzieki wielkie raz jeszcze i miłego wieczoru ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
torys Re: "chłoporobotnik" 14.11.09, 14:40 przecież ten wyraz można znaleźć w słowniku PWN, oczywiście nie jest to jedno słowo tylko opis - a peasant farmer who works in a factory Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "chłoporobotnik" 14.11.09, 18:31 torys napisał: > przecież ten wyraz można znaleźć w słowniku PWN, oczywiście nie jest to jedno s > łowo tylko opis - a peasant farmer who works in a factory Co to za określenie "a peasant farmer"? Chłop-rolnik? Czy są jacyś inni farmerzy? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "chłoporobotnik" 14.11.09, 18:34 A poza tym - chłoporobotnik nie musiał pracować w fabryce. Wielu z nich pracowało na budowach (socjalizmu :) Odpowiedz Link Zgłoś
li13 Re: "chłoporobotnik" 14.11.09, 20:55 Jasne ze mozna i znalazlam ;-), tylko czasem bywa tak, ze ktos mial do czynienia z "tematem" i moze sie podzielic swoim doswiadczeniem, bo to ze slownika uznalam za niesatysfakcjonujace. Stad moje pytanie. Ale dzieki za podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: "chłoporobotnik" 11.11.09, 20:00 Commercial farmer... Industrial farmer... Farm worker... Odpowiedz Link Zgłoś
karul ampolion, nie o 12.11.09, 04:24 to chodzi. to taka polska specjalnosc - drobny rolnik uprawiajacy z rodzina swoj hektar czy dwa, ale glownie pracujacy w pobliskim miescie w fabryce. ile ich teraz zostalo za kapitalizmu nie wiem. propozycja ULECZKI dobra, nie widze lepszej. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: ampolion, nie o 12.11.09, 11:46 karul napisał: > to chodzi. to taka polska specjalnosc - drobny rolnik uprawiajacy z > rodzina swoj hektar czy dwa, ale glownie pracujacy w pobliskim > miescie w fabryce. ile ich teraz zostalo za kapitalizmu nie wiem. > > propozycja ULECZKI dobra, nie widze lepszej. Karul ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ampolion, nie o 12.11.09, 17:37 Worker with a cultivation (arable) plot Tak trochę łopatologicznie?... Odpowiedz Link Zgłoś
john_doaw Re: "chłoporobotnik" 15.11.09, 15:37 a farmer-cum-workman(worker) www.ceeol.com/aspx/issuedetails.aspx?issueid=0dc38fe3-d2a7-42a2-9efb-12b9dbbef8dc&articleId=afcfb245-a33b-4672-ba4a-031cf23bcae5 a peasant-wokman? a farming workman? Odpowiedz Link Zgłoś
ptolemeusz102 Re: "chłoporobotnik" 20.11.09, 22:38 ERROR! chłoporobotnik a peasent labourer Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "chłoporobotnik" 21.11.09, 02:13 ptolemeusz102 napisał: > ERROR! chłoporobotnik > > a peasent labourer ERROR! peasent Odpowiedz Link Zgłoś