mikesz13 15.08.06, 16:54 jak to powiedziec po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: jeździć na saniach 16.08.06, 00:53 To go on a sleigh ride. countrymusic.about.com/blicqx10.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: jeździć na saniach 16.08.06, 07:19 ...in one-horse open sleigh. how about tobogganing? to takie zjezdzanie z gorki, na byle czym...bo oni nie maja pojecia, co to sa polskie sanki. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaskrak Re: jeździć na saniach 16.08.06, 22:55 to go toboggan - jeździć na sankach Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jeździć na saniach 17.08.06, 02:46 Toboggan to ani sanie, ani sanki: www.epinions.com/Paris_5_Deluxe_Toboggan_Toys Odpowiedz Link Zgłoś
karul kobieto, 17.08.06, 04:57 przeciez na ilustracji masz wlasnie sanki. a ze nie sa zrobione z pretow lecz z jednego kawalka drzewa, to tylko kwestia technologii. nawiasem mowiac, wyraz "toboggan, tobogganing" uzywa sie w kanadyjskiej angielszczyznie i pochodzi z jezyka indian plemienia micmac z dzisiejszej kanady nadatlantyckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kobieto, 17.08.06, 05:16 Ja tam wolę takie: www.schloesser-magazin.de/eng/objekte/ur/ur_schlittene.php Odpowiedz Link Zgłoś
lukaskrak Jeździć na saniach 17.08.06, 21:22 Toboggan to są również sanki, takie na jakich zjeżdżają dzieci. Sam pytałem o to wyrażenie lektora (Anglika). Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jeździć na saniach 18.08.06, 02:20 A czy on jako dziecko w Polsce na sankach z górki zjeżdżał? Odpowiedz Link Zgłoś
lukaskrak Re: Jeździć na saniach 18.08.06, 16:52 Nie, dzieciństwo spędził w Anglii Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jeździć na saniach 19.08.06, 02:54 A no własnie - co on wie o sankach? Tych jakie je tak w Polsce nazywamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaskrak Re: Jeździć na saniach 19.08.06, 23:08 Wie, pytałem go o to wyrażenie na kursie angielskiego. Wymienił ze 3 rodzaje sań: sanie ciągięte przez konie, psy Hasky, i takie na jakich zjeżdżają dzieci (o te mi wtedy chodziło). W Anglii to on pewnie porządnej zimy nie widział. Musiał je widzieć w telewizjii, albo na obrazku hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: jeździć na saniach 20.08.06, 05:29 Dla mnie takie sanki, ktore sie samemu ciagnie pod gore i potem na nich zjezdza z gory to "sleds". A jak sa wieksze, ciagniete przez konie, to "sleigh".Tak jak widac tutaj: washingtonmo.com/christmas/lyric/1044.htm Jakkolwiek Mikeszowi najprawdopodobniej chodzilo o takie male (sleds) w kuligu, doczepione do koni, gdzie nieuchronnie na koncu wszyscy sie i tak wywalaja :) Saneczki/ sanki/ krolewskie powozy zimowe maja plozy i tym sie roznia od tobogganow, ktore ich nie maja: en.wikipedia.org/wiki/Toboggan You can go sledding/sleighing/tobogganing. A ja i tak najbardziej zazdroszcze autorowi tego watku, ze mieszka nad pubem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz13 Re: jeździć na saniach 20.08.06, 15:00 Kwiatku_Leona! milo mi ze ktos moze mi zazdroscic tego tu zycia nad pubem! Ale dlaczego w sumie? tu sie ciezko pracuje i choc to super fajne miejsce to mam go czasem dosc, no bo to jednak jakby prawie zycie 24h nadobe w pubie!!! jest glosno, czuc kuchnie etc. ale rzeczywiscie trafilismy dobrze, bo maja tu super jedzenie, ludzie nawet z Lodnynu wpadaja, maja mnostwo nagrod, a sam pub jest bardzo klimatyczny oto stronka www.thecherrytreeinn.com milego ogladania! Odpowiedz Link Zgłoś