Dodaj do ulubionych

post-dated cheques?

08.07.07, 19:24
Co to są "post-dated cheques"? Finanse to zupełnie nie moja działka
(niestety). I jeszcze gdyby ktoś był uprzejmy - jaka jest profesjonalna nazwa
przelewu - "bank transfer", czy jak? Dzięki.
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: post-dated cheques? 08.07.07, 19:32
      Masz cos zapłacić czekiem, ale zapomniałas. Wypisujesz czek z datą sprzed
      terminu płatnosci, że niby to na czas. Albo wysyłasz czek z data nie bieżącą
      lecz późniejszą bo na koncie pustki i liczysz na to, że zrealizują go po dacie
      na czeku. Złudzenia.
    • aga.p.p Re: post-dated cheques? 08.07.07, 20:21
      Czeki postdatowane, czyli wystawione z datą do przodu. Nie można go wcześniej zrealizować. A przelew to w rzeczy samej bank transfer:)

pzdr,
      Aga
      • mudzyn7 Re: post-dated cheques? 08.07.07, 20:41
        Kiedys na jednym mieszkaniu gosc chcial post dated checks (or cheques) za caly rok.
        Nie wiedzialem czy tak dlugo bede tam mieszkal, ale mu wypisalem na szesc miesiecy.
        • hormeza Re: post-dated cheques? 08.07.07, 21:05
          No właśnie o to chodzi :-) Szukam akomodacji w UK i właściciel chce post-dated
          cheques za 4 miesiace z góry. Ponoć jest to typowa praktyka, ale wolałabym po
          prostu przelewy, bo są dla mnie bardziej "zrozumiałe" i jakby bezpieczniejsze.
          Serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi.
          • mudzyn7 Re: post-dated cheques? 08.07.07, 21:18
            Nie wiem jak jest w UK, ale w Kanadzie nawet jak je wystawisz, to zawsze pozniej mozesz w banku zrobic tzw. "stop payment". Tylko zapisz sobie numery tych czekow.
            Hope everything is going to work fine for you.
          • la_dolce_vita Re: post-dated cheques? 08.07.07, 22:34
            nie powiedzialabym ze dawanie post-dated cheques to typowa praktyka, szczerze
            mowiac to nigdy nie slyszalam, wlasnie z tego powodu ze te czeki mozna
            zastopowac (dodatkowo banki czasem nie zwracaja uwagi na date na czeku i mozna
            post-dated czeki wplacic i zrealizowac przed data na czeku!!) Typowa praktyka
            przy wynajmie lokalu to zaplata kaucji wysokosci miesiecznego czynszu plus
            jeden miesiac z gory. Musisz miec tez umowe wynajmu - w UK to bardzo wazne!!
            • paper_mate Re: post-dated cheques? 09.07.07, 00:19
              la_dolce_vita napisała:

> nie powiedzialabym ze dawanie post-dated cheques to typowa praktyka, szczerze
              mowiac to nigdy nie slyszalam, wlasnie z tego powodu ze te czeki mozna
              zastopowac (dodatkowo banki czasem nie zwracaja uwagi na date na czeku i mozna
              post-dated czeki wplacic i zrealizowac przed data na czeku!!)

Otworz nowe konto. Wypisz 12 czekow do przodu i zaplac nimi za mieszkanie.
              Zamknij konto. Polak potrafi!

A teraz powaznie. To jest podejrzany proceder, kaucja + umowa albo szukaj dalej.

Co bedzie jezeli z jakiegos powodu przestaniesz tam mieszkac a wlasciciel
              bedzie cie scigal za czeki ktore bedzie mial w reku?
          • karul hormeza, zanim 11.07.07, 04:23
            wypiszesz takie czeki sprawdz wsrod anglikow czy ichnie prawo lokalowe nie
            zakazuje takich czekow.

w kanadzie w wielu prowincjach nie wolno zadac od potencjalnego lokatora takich
            czekow i nie zdziwilbym sie, gdyby i tak bylo w uk.
    • tuti Re: post-dated cheques? 10.07.07, 11:48
      aczkolwiek, platnosci na konto wydaja mi sie sa jeszcze mniej popularne w UK..

a z czekami post dated moze byc jeszcze aspekt waznosci czeku (6mcy), no i moze
      chodzic o to zeby nie "expire" - stracil waznosci.
      ?
      • tuti Re: post-dated cheques? 10.07.07, 11:50
        wpadnij na tinyurl.com/yp76d6

a tymbardziej na
        www.su.nottingham.ac.uk/support/support_house_cheques.php
        Many landlords ask students to hand over post-dated cheques before a tenancy
        has started, usually for the rent for the whole tenancy period. Whilst this is
        not illegal and is common practice, if you give a landlord post-dated cheques
        you are trusting him not to pay the cheques into the bank until the dates the
        rent payment becomes due.

Although it may seem as if you have no alternative, there are a number of
        issues students need to be aware of when handing over all your money before or
        at the start of your tenancy
    • tuti Re: post-dated cheques? 10.07.07, 11:55
      no, finally, chyba ze masz uk bank account to czemu nie direct debit or
      standing order..

www.bizhelp24.com/cash-flow-control-/standing-order-or-direct-debit--2.html
      • hormeza Re: post-dated cheques? 10.07.07, 17:39
        Dzięki. W Google już szukałam, strony Univ w Nottingham tez odwiedziłam. Konta w
        UK nie mam (na razie?). Właściciel dał się przekonać do bank transfer'u :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka