Dodaj do ulubionych

YAMAHA CZY MARANTZ ?

09.03.04, 10:02
Do wyboru mam Marantza SR-4400 / DV-4400 lub yamahę RX V440 + DVD S540. cena
właściwie ta sama, o Marantzu nie mogę znaleźć żadnych opinii na necie (facet
w sklepie radzi właśnie zakup tego zestawu). Yamaha - znalazłem kilka testów
(dobre opinie). Zestaw będzie pewnie użytkowany 70/30 (muzyka/filmy),
pomieszczenie ok 20 m2. Prosżę o info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lolo Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? IP: *.net 09.03.04, 23:29
      Mam ten sam dylemat tyle,ze celuje w Marantza DV-6400.
      Z tego co sie udalo mi dowiedziec to DVD Yamahy ma denerwujacy,glosno
      terkoczacy mechanizm napedu plyty z ktorym nawet serwisy sobie nie radza.
    • Gość: Stempur Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? IP: *.rzeczpospolita.pl 10.03.04, 11:23
      Mam Yamahe AV 440 i DVD 540. Amplituner brzmi fajnie, średnica i basy są OK, trochę brakuje
      wysokich tonów, ale to w końcu kino domowe a nie wzmacniacz audifilski, wię nie ma się czego
      czepiać. Fajna jest dynamika tego ampa. Jest też bogato wyposażony.
      Natomiast odtwarzacz DVD 540 to tragedia. I nie chodzi o brzmienie, ale o napąd ? zresztą w
      necie jest sporo podobnych opinii. Jest leniwy, nie reaguje na komendy z pilita i z przycików na
      panelu przednim a przede wszystkim głośny. Napęd pochodzący od Philipsa bardzo głośno
      terkocze. Straciłem cirpliwość, kiedy we wcale nie cichym fragmencie koncertu ?Rush in Rio?
      ciągle słyszałem terkotanie. I tak po dwóch miesiącach mój odtwarzaczh wylądował w serwisie.
      Choć wcześniej pan w TOP Hi FI na Andersa w Warszawie usiłował mi wmówić, że ten model tak
      ma i wszystko jest OK.
      Wymieniono cały napęd i terkotanie ustało, co nie znaczy,że napęd jest cichy. Dalej go słychać.
      Zmniejsza się nico, gdy odtwarzać się rozgrzeje, ale generalnie jestem średnio zadowolony.
      Podsumowując: amplituner cacy, odtwarzacz be.
      Pozdrawiam, Stempur
      • saju Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? 10.03.04, 11:41
        Dzięki za info. o yamaszce. Nikt nie ma tego MArantza ?
        • Gość: dodo Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? IP: 213.17.235.* 10.03.04, 21:44
          Z wszystkimi powyższymi uwagami na temat Yamahy się zgadzam. Mam 18m2 i
          proprcje muzy/filmów podobne. Amp sprawuje się świetnie - sporo możliwości w
          ustawieniach (z zastrzeżeniem na temat lekkiego niedosytu w zakresie wysokich
          tonów; znacząca poprawa brzmienia w muzyce, kiedy słucha się nieco głośniej).
          DVD zachowuje się krnąbrnie - czasem terkocze, czasem nie, jak się rozgrzeje
          chodzi ciszej, ale ponieważ dopiero od 3 miesięcy jest na gwarancji, czekam aż
          go terkoty bardziej dobiją i wtedy dopiero oddam do wymiany wnętrza. Amp
          zostanie, a DVD pewnię wymienię w przyszłości zmieniając markę.
          Do ampa podłączyłem stare CD i z niego słucham muzyki. Tak jest lepiej.
          Zwłaszcza kiedy słucha się płyt z tymi cholernymi zabezpieczeniami - tu dvd
          potrafi płatać niemiłe figle. Na CD jest OK.
          O Marantzu nic nie wiem.
          • Gość: markus Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? IP: *.k.mcnet.pl 11.03.04, 12:50
            Ja mam tego Marantza z DVD-4300. Caly komplet spoko. DVD tez jest ciche,
            slychac tylko cos jak sie wlozy plyte, a pozniej juz spox. Amplituner spoko jak
            na ta cene. Gra bardzo czysto, jest wygodny w uzyciu. U mnie moze mi troche
            brakuje wiekszej mozliwosci sterowania basem (troche bym go czasami podbil).
            Ale ja mam pokoj otwarty i powierzchnia razem to 35 m2.
            Jakbys mial pytania to pisz. na priv. markusj@o2.pl
            • saju Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? 11.03.04, 14:34
              Dzięki. Wczoraj właśnie "łyknąłem" Marantza (z dv 4300:)). Dzisiaj będe
              podłączał kabelki :))
              • Gość: markus Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? IP: *.k.mcnet.pl 11.03.04, 15:50
                Napisz najlepiej na priva (markusj@o2.pl) jak wrazenia i jakie masz kolumny.
                Ciekaw jestem czy ten lekki niedosyt basu wynika z mojej duzej przestrzeni, tak
                jak mysle. Ale zamierzam kupic sobie suba w najblizszym czasie to powinno pomoc.
              • niegruby MARANTZ 16.03.04, 10:42
                No i dobrześ zrobił.
                Jak muzyka to tylko marantz.
                Coć coraz częściej mówi się, że zestaw
                audio osobno a dvd osobno.

O wrażeniach napisz tu, a nie na privie!!!
                • saju Re: MARANTZ 30.03.04, 10:53
                  Na razie nic nie napiszę bo parę dni temu padł mi tv (Philips 100htz, 6
                  miesięcy po upływie gwarancji- bez komentarza).Po objawach zanosi się na to, że
                  tv wyląduje na śmietniku...
                  • Gość: arek Re: MARANTZ IP: *.wew / *.konskie.pl 04.04.04, 21:38
                  • Gość: arek Re: MARANTZ IP: *.wew / *.konskie.pl 04.04.04, 21:39
                    sorry za poprzedni list
                    ile miałeś gwarancji?
    • budciesla Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? 10.04.04, 22:59
      obecnie słucham zestawu Marantz w powyższej konfiguracji + podpiete kolumny
      Phoebe Audio Academy /bez subwoofera /. Wrażenia : zdecydowanie za mało basów,
      nawet mam wątpliwości czy przy innym zestawie kolumn nie uzyskałbym więcej
      oczekiwanego brzmienia. Amplituner oferuje +- 6db na basach - może tutaj jest
      zbyt mały zakres. Sterowanie i inne ustawienia parametrów OK!Odtwarzacz DVD nie
      sprawia zawodu - bez zastrzeżeń.
    • Gość: wiedzący Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.04, 23:45
      Ja przed zakupem zestawu zaczerpnąłem informacji m.in. na tutejszym forum i
      zakupiłem amplituner Yamahy (340) i dvd Pioneera (360) i całość chodzi bardzo
      ładnie, jakby była do siebie dopasowana. Tylko piloty trzeba 2 co jest minusem
      Zaskakują mnie opinie na temat dvd Yamahy. Pioneer jest zupełnie niesłyszalny
      jeśli chodzi o mechanizm ale też mógłby reagować szybciej na pilota,
      szczególnie filmy i zdjęcia JPG. No ale liczy się efekt końcowy czyli obraz i
      brzmienie a tu zarzutów nie mam
      • Gość: eMBe Re: YAMAHA CZY MARANTZ ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.09.04, 18:56
        Problem basu to nie problem amplitunera, wyłacznie kolumny, nie zapominajcie ze
        amlituner ma za zadanie tylko i wyłacznie wzmocnic dzwiek, a nie robic mu
        korekte, jesli chcemy miec duzo basu to kupujemy takie kolumny, jesli ma byc
        idelnie to zazwyczaj wiaze sie to ze strata basu, który zazwyczaj jest miara
        jakosci i tu wiele ludzi popelni błąd, yamaha/pionner to nizsza polka sprzetowa
        i tam zauwza sie mocniejsze basy, a marantz.. Panie i Panowie, toz to idealny
        sprzet, polecam, choc sam przechodze wlasnie na HarmanKardon, ale nigdy nie
        zapomne super dzwieku Marantza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka