Gość: crash IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 17:21 Mam takie pytanie od laika ;-) Mam wzmacniacz 80W i pytam sie Was o jakiej max mocy kolumny moge podlaczyc do tego wzmacniacza zeby jakos to porzadnie jeszcze gralo... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ak Re: Moc kolumn IP: 217.153.131.* 24.07.04, 18:31 większej, żeby ich nie spalić, np. 100W, 120W, 150W itd Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Re: Moc kolumn 25.07.04, 16:46 Gość portalu: ak napisał(a): > większej, żeby ich nie spalić, np. 100W, 120W, 150W itd Bzdura. Za niespalenie kolumn odpowiedzialny jest uzytkownik. Nieodpowiedzialny uzytkownik za malym wzmacniaczem niszczy glosniki wysokotonowe, za duzym wzmacniaczem niszczy glosniki niskotonowe. Poza tym kolumny jako elementy pasywne mocy jako takiej nie maja. Maja co najwyzej obciazalnosc krotko- i dlugotrwala. A ta nie ma nic wspolnego ani z maksymalnym sensownym natezeniem dzwieku, ani z jakoscia dzwieku. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
soso_soso Re: Moc kolumn 26.07.04, 07:43 Idac tropem poprzedniej wypowiedzi - jezeli wzm ma 80 W dla obciazenia 8 ohm to przydadza sie kolumny o wiekszej mocy (mowie o tej sugerowanej na tabliczkach znamionowych czy w danych technicznych). Przyda sie przy organizowaniu prywatek. Do spokojnego sluchania w zasadzie wszystko jedno co wypisuja w danych technicznych kolumn bo zniszczenie nie grozi przy sensownym uzytkowaniu. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Moc kolumn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 00:25 Dlaczego za maly wzmacniacz nisdzczy gl.wysokotonowe? Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Re: Moc kolumn 06.08.04, 08:33 Gość portalu: Pytek napisał(a): > Dlaczego za maly wzmacniacz nisdzczy gl.wysokotonowe? Widmo gestosci mocy dla typowych sygnalow akustycznych ma tym mniejsze wartosci, im wyzsza jest czestotliwosc. Dlatego ze 100 % doprowadzonej do kolumny mocy w trakcie wysokotonowym laduje np. 5..30 % (zaleznie od czestotliwosci rozdzielania w zwrotnicy). I na te 5..30% calkowitej obciazalnosci wymiarowana jest obciazalnosc traktu wysokotonowego. Jesli mamy za maly wzmacniacz, a chcemy sluchac glosniej, niz on moze, to nastepuje przesterowanie stopnia wyjsciowego wzmacniacza. Sygnal zostaje powyzej wartosci maksymalnego napiecia wyjscowego wzmacniacza odciety. Takie odciecie sygnalu (zwane z angielska clipping) produkuje silne znieksztalcenia harmoniczne, ktorych czestotliwosc lezy z natury rzeczy powyzej czestotliwosci sygnalu muzycznego. Efekt: widmo gestosci mocy dla wyzszych czestotliwosci idzie w gore, a trakt wysokotonowy dostaje nie zakladane 5..30 % mocy calkowitej, ale np. 50..70. Co prowadzi do jego uszkodzenia. Natomiast przy wzmacniaczu o mocy wiecej, jak wystarczajaca (czyli prawie nigdy nie wchodzacemu w clipping), wlasciwie zwymiarowany trakt wysokotonowy jest praktycznie niezniszczalny. Jesli sie wtedy przesadzi, uszkodzenia powstaja w trakcie niskotonowym. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Moc kolumn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 23:27 Dzieki. Rozumiem juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azm2 Re: Moc kolumn IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.08.04, 10:27 ing. elec. napisał: "Jesli mamy za maly wzmacniacz, a chcemy sluchac glosniej, niz on moze, to nastepuje przesterowanie stopnia wyjsciowego wzmacniacza. Sygnal zostaje powyzej wartosci maksymalnego napiecia wyjscowego wzmacniacza odciety. Takie odciecie sygnalu (zwane z angielska clipping) produkuje silne znieksztalcenia harmoniczne, ktorych czestotliwosc lezy z natury rzeczy powyzej czestotliwosci sygnalu muzycznego." Od dawna dziwi mnie, że napięcia i wzmocnienia w sprzęcie akustycznym są tak dobierane, że możliwe jest przesterowanie stopnia mocy. Często jest tak,że potencjometr można odkręcić tylko do połowy (godz. 12), bo poza tym położeniem pojawiają się zniekształcenia. A przecież cały tor sygnału powinien być tak zwymiarowany, żeby we wzmacniaczu, który dostaje z dowolnego źródła znamionowy sygnał (np. 0,7 Vp-p, o ile pamiętam), można było odkręcić potencjometr do oporu, i żeby w tym położeniu gałki stopień mocy dostawał tylko np. 95% napięcia znamionowego, przez co nie wszedłby w clipping (albo takie napięcie za punktem minimum zniekształceń, żeby THD albo harmoniczne nie przekroczyły np. 0,5% - do dyskusji i ustalenia). Konsekwentnie każdy wcześniejszy element toru musiałby mieć konstrukcyjne ograniczenie napięcia na wyjściu do poziomu nie wyższego, niż akceptowany przez kolejny element. Wtedy nie byłoby sytuacji, że "chcemy sluchac glosniej, niz on moze", bo przesterowanie stopnia wyjsciowego wzmacniacza nie byłoby możliwe. A słuchacz musiałby tylko zadbać o dołączenie do wzmacniacza głośników o odpowiedniej = nie za małej obciążalności. Moje rozumowanie ma słaby punkt - korekcja brzmienia. To też jest do dyskusji. Więc mam pytanie, może potrafisz odpowiedzieć: dlaczego tak nie jest? Koszty? Czy po prostu dopiero ja to wymyśliłem? Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Moc kolumn 07.08.04, 14:24 Wydaje mi się, że sygnał "znamionowy" jest różnie rozumiany przez różnych producentów źródeł. Zobacz np tu (wejdź w 'a closer look'): www.nadelectronics.com/cd_players/C542_framset.htm - 2.2V RMS. A tu www.harmankardon.com/specifications.aspx?Region=EUROPE&Country=PL&Language=ENG&cat=CDP&ser=&prod=HD%20750/230&sType=C - 1V z CD, 2V z HDCD Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec I tu jest pies pogrzebany 08.08.04, 16:40 bwv1004 napisał: > Wydaje mi się, że sygnał "znamionowy" jest różnie rozumiany przez różnych > producentów źródeł. Tak jest. A to z tej prostej przyczyny, ze nie ma wlasciwie normy na poziom w pelni wysterowanego sygnalu audio w sprzecie konsumenckim (podana przez azm wartosc jest norma, ale dla sygnalow video :-). Tor musi sobie radzic zarowno z minimalnymi wejsciami (np. 250 mV z niektorych starych magnetowfonow i tunerow), jak i z 3 V (niektore CD). Do tego dochodza niebezpieczenstwa zwiazanie z brakiem gwarancji, ze kazdy sygnal bedzie normalizowany (maksymalnie wysterowany na najsilniejsze obecne miejsca). Dlatego grozba przesterowania przez nieumiejetnego i gluchego konsumenta jest mniejsza niz grozba niewysterowania za cichym zrodlem albo sygnalem. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nevermind Re: Moc kolumn IP: *.artnet.com.pl 04.08.04, 12:22 bzdura to malo powiedziane. To zgroza :). Pewnie kolega ak wciaz wierzy ze bociany to przynosza dzieci, a swiety mikolaj prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
soso_soso Re: Moc kolumn 09.08.04, 07:56 z mikolajem to akurat prawda. potwierdza sie doswiadczalnie co roku w okolicach 24 grudnia. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś