Dodaj do ulubionych

Zwrotnica..

21.09.04, 20:41
Witam wszystkich.Jak już podałem w tytule mam pytanie dotyczące zwrotnicy,
jestem pusty na ten temat.Chciałbym zakupić zwrotnicę do kolumny ale nie wiem
jaki typ i parametry.Powiem tak że mam głośnik basowy 300 Wat, średniotonowy
i wysokotonowy, czy ktoś mi powie jaka jest różnica pomiędzy dwudrożną a
trójdrożną? Jaką powinna mieć moc?A najbardziej bym prosił o link to strony
na alegro na której się znajduje najbardziej odpowiadająca zwrotnica dla
mnie. Z góry dziekuję.I bez zbędnych komentarzy :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Nevermind Re: Zwrotnica.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:49
      Chryste Panie. masz samochod? Wsadzilbys do niego Goodyeary z Ferrari
      Schumachera zamiast opon na ktorych jezdzisz? Nie sadze, a jesli tak to mozesz
      zaczac krecic filmy science - fiction. Tak jak wsadzanie tych opon do Twojego
      auta jest delikatnie mowiac nie na miejscu, tak tez szukanie zwrotnicy na
      Allegro jest czyms w tym rodzaju. Nie tedy droga.
      • cwiertnia88 Re: Zwrotnica.. 21.09.04, 20:59
        Witam.A więc gdzie mam kupić? Jak ja nawet nie wiem jaką :( pomóż prosze
        • Gość: azm2 Re: Zwrotnica.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.04, 12:27
          Dwa głośniki, zwrotnica i wewnętrzna objętość obudowy to jest KOMPLET, który
          musi być obliczany jako całość. W innym przypadku będziesz działał na zasadzie
          składania przypadkowych elementów, na przykład: nadwozie Mercedesa A,
          zawieszenie od 30-tonowego TIRa, opony od Hummera, silnik od małego Fiata,
          skrzynia biegów od traktora.

W twojej sytuacji najlepiej by było kupić od jakiejś przyzwoitej firmy (np.
          Visaton - podaję ich dlatego, że są w Polsce i sprzedają takie zestawy)
          komplet głośniki + zwrotnica dostosowany do OBJĘTOŚCI WEWNĘTRZNEJ (bez drewna)
          skrzynek.

A najprostsze rozwiązanie, jak już kiedyś podawałem: głośniki samochodowe dwu-
          albo trzypasmowe. Wystarczy jeden głośnik na skrzynkę i nie potrzebujesz
          zwrotnicy.

Do ing.elec.: ty też nie byłeś fachowcem, gdy miałeś 14 albo 17 lat i nie
          ukończyłeś studiów politechnicznych.
    • ing.elec Re: Zwrotnica.. 21.09.04, 20:59
      cwiertnia88 napisał:

> I bez zbędnych komentarzy :-)

"Mam samochod. Czterodrzwiowy, bialy, ma cztery kola i piec miejsc siedzacych.
      POtrzebuje skrzynie biegow. Czy jest roznica miedzy trzy- a pieciobiegowa?
      POdajcie mi strone na allegro, gdzie moge znalezc taka skrzynie. Tylko bez
      zbednych komentarzy."

Czy uwazasz powyzszy tekst za absurdalny? Jesli tak, to zapewniam Cie, ze
      absurd Twojego zapytania jest na podobnym poziomie.

Pozdr.

I.
      • Gość: może taka a może Re: Zwrotnica.. IP: *.aster.pl 21.09.04, 21:33
        inną

powe.pl/sklep/product_info.php?products_id=36
        • Gość: ja Re: Zwrotnica.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:44
          wielkie dzięki!! żeby inni brali z ciebie przykład !! a nie o jakiś samochodach
          pieprzą! wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło !pozdrawiam
          • ing.elec Fachowcy od gumowych dzwonkow 22.09.04, 08:12
            Gość portalu: ja napisał(a):

> wielkie dzięki!! żeby inni brali z ciebie przykład !! a nie o jakiś
            > samochodach
            > pieprzą! wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło !pozdrawiam

Pieprza... Przyjmij do wiadomosci, ze zwrotnica to nie tylko mozliwosc
            podlaczenia ilus tam kabli, ale tez koniecznosc dopasowania parametrow
            zwrotnicy do parametrow zastosowanych glosnikow i obudowy.
            Zasadnicze parametry to wymagana czestotliwosc podzialu, stromosc filtrow, ew.
            konieczne dopasowanie poziomow torow (zwiazane rozna skutecznoscia
            zastosowanych napedow), ew. koniecznosc podlaczenia wysokotonowca odwrotnie etc
            etc..

Znajac parametry glosnikow (ew. do odnalezienia w sieci, haslo kluczowe Thiele-
            Small-Parameter i oznaczenie glosnika, z braku tychze przynajmniej
            charakterystke czsestotliwosciowa samego glosnika i wymagania obciazalnosci) i
            pojemnosc a takze rodzaj obudowy (zamknieta, bassreflex (z jaka rura) etc)
            mozna by sie pokusic o obliczenie mniej lub bardziej pasujacej zwrotnicy. Z
            niejakimi pretensjami do minimalnej przypadkiem jakosci dzwieku.

Ale zastosowanie przypadkowej zwrotnicy do przypadkowego hardware zaowocuje w
            najlepszym wypadku zla jakoscia dzwieku, w najgorszym wypadku uszkodzeniem
            napedu (albo kilku napedow) lub/i wzmacniacza.

W podanym przykladzie nie ma nawet informacji o czestotliwosci podzialu...

Ech, fachowcy...

Pozdr.

I.
            • Gość: Rafał Re: Fachowcy od gumowych dzwonkow IP: 217.17.35.* 22.09.04, 10:50
              > W podanym przykladzie nie ma nawet informacji o czestotliwosci podzialu...
              >
              > Ech, fachowcy...
              >
              > Pozdr.

Widoczna w linku zwrotnica to typowy przykład sprzętu kategorii "High Ymmmmck
              Ymmmck" , ałużącego zasadniczo do odtwarzania muzyki tej samej kategorii w
              warunkach montażu sprzętu w pomieszczeniu odsłuchowym klasy 126p lub Golf II.
              Częstotliwość podziału i różnica efektywności nie ma tu wielkiego znaczenia ,
              gdyż generalnie nie wpływa na skalę doznań. Cewka woofera 300W (?) i tak
              nawinięta jest drutem od spawarki , więc prawdopodobieństwo jej odparowania
              jest pomijalnie niskie ( przy uwzględnieniu średniego współczynnika
              WZA*) .Głośnik wysokotonowy jest prawdopodobnie piezoelektryczny , więc
              obejdzie się nawet bez zwrotnicy .
              Wzmacniacz do współpracy z w/w equipmentem jest zazwyczaj niezwykle
              zaawansowaną konstrukcją pracującą gdzieś na pograniczu klas A i Z, ze stopniem
              mocy zbudowanym na hybrydowym mostku tyrystorowym. Muzyka dedykowana do takich
              urządzeń wymaga bowiem wiernego przenoszenia dwóch zakresów częstotliwości ( ok
              100 Hz i ok. 10 khz ) , w związku z czym liniowość i niski poziom zniekształceń
              są parametrami dyskwalifikującymi urządzenia w takich systemach.

Do założyciela wątku :
              Pieprz te wszystkie dywagacje ( ze szczególnym uwzględnieniem parametru Thiela -
              Smalla) i połącz ten zestaw na zasadzie prób i błędów , nieważne - do plusa ,
              minusa , masy , cewki zapłonowej itp. ( na wszelki wypadek załóż okulary
              spawalnicze i gumowe rękawiczki !!!)
              A kiedy uzyskasz zadowalające efekty - powiadom nas tutaj.

>

*WZA - Współczynnik Zużycia Akumulatora.
      • Gość: ja Re: Zwrotnica.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:50
        Acha, a co ma piernik do wiartaka?
        • soso_soso Re: Zwrotnica.. 24.09.04, 07:49
          rece opadaja!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka