Dodaj do ulubionych

Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fachowca

01.10.04, 10:36
Lada moment kupuje tani tuner FTA i nie moge sie zdecydowac. Mam upatrzonych kilka modeli, ale nie bede zanudzac.
Nie moge w sieci znalezc odpowiedzi na nastepujace pytanie: Jeden z "kandydatow" ma mozliwosc podlaczenia do niego anteny telewizji naziemnej. Zakladam, ze nie chodzi tu o tv cyfrowa (nie ta cena), czyli zapewne zwykla antena (siatka, kierunkowa). Nie wiem po co to jest i co mozna w ten sposob zyskac.
Ciekawi mnie to tym bardziej, ze mam problemy z odbiorem tv naziemnej. Tzn. obraz jest super, ale na jednym programie (tvp1) mam irytujace odbicie. Wedrowki po dachu nie daly zadnej poprawy. Czy podlaczajac antene do takiego tunera FTA odbior sie poprawi?
Pomozcie:))
Pzdr
konrad
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach IP: 217.17.35.* 01.10.04, 11:08
      konrad.boryczko napisał:

> Lada moment kupuje tani tuner FTA i nie moge sie zdecydowac. Mam upatrzonych
      ki
      > lka modeli, ale nie bede zanudzac.
      > Nie moge w sieci znalezc odpowiedzi na nastepujace pytanie: Jeden
      z "kandydatow
      > " ma mozliwosc podlaczenia do niego anteny telewizji naziemnej. Zakladam, ze
      ni
      > e chodzi tu o tv cyfrowa (nie ta cena), czyli zapewne zwykla antena (siatka,
      ki
      > erunkowa). Nie wiem po co to jest i co mozna w ten sposob zyskac.
      > Ciekawi mnie to tym bardziej, ze mam problemy z odbiorem tv naziemnej. Tzn.
      obr
      > az jest super, ale na jednym programie (tvp1) mam irytujace odbicie. Wedrowki
      p
      > o dachu nie daly zadnej poprawy. Czy podlaczajac antene do takiego tunera FTA
      o
      > dbior sie poprawi?
      > Pomozcie:))
      > Pzdr
      > konrad

Nie - nie poprawi się - jest to bowiem tzw. gniazdo przelotowe , dla
      użytkownika podłączającego tuner po tzw. RF-ie , czyli poprzez modulator UHF.
      Jego obecność ma na celu jedynie zsumowanie sygnału tunera z sygnałem anteny i
      eliminuje konieczność przełączania kabli przy zmianie źródła sygnału.
      • konrad.boryczko Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach 01.10.04, 11:13
        Dzieki, myslalem podobnie. Ale, jesli masz chwilke spojrz tu:
        www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/30/3039.dat
        Wyraznie pisza: brak modulatora RF.

Inne pytanie dodatkowe: Mam przelacznik Diseqc 1.1 Cholera, z opisow wynika, ze nic tym nie steruje (tylko 1.0 i 1.2). Bedzie jakis problem?
        Pzdr.
        • ing.elec Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach 01.10.04, 11:28
          konrad.boryczko napisał:

> Wyraznie pisza: brak modulatora RF.

Jak rowniez brak gniazdka telewizji naziemnej. Przynajmniej na zdjeciu tylnej
          plytki i w spisie danych technicznych. Opis ponad danymi ma prawdopodobnie blad.

POzdr.

I.
          • konrad.boryczko Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach 01.10.04, 11:48
            Nie mozna tego wykluczyc...
            BTW czy przelotka "do tunera analogowego" pohula z Cyfra+, czy znowu cos przeoczylem?
            Pzdr i dzieki
            • Gość: Rafał Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach IP: 217.17.35.* 01.10.04, 12:14
              Owszem - pohula. Może się tylko zdażyć problem , gdy jeden z tunerów zażąda
              innej polaryzacji od anteny - wówczas będzie konflikt , na szczęście nie
              grożący awarią , tyle że uniemożliwiający odbiór ( na tunerze podłączonym
              jako "slave")
              • konrad.boryczko Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach 01.10.04, 13:27
                Dzieki. A masz jakas koncepcje co do tych diseqc'ow?
                • Gość: Rafał Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach IP: 217.17.35.* 01.10.04, 17:27
                  Też błąd opisu - jeżeli jest sterowanie wersją 1,2 , to 1,1 też zagada bez
                  problemu.
                  • konrad.boryczko Re: Pilna prosba-pytanie (tuner cyfrowy)- do fach 04.10.04, 09:23
                    Dzieki wszystkim, juz wiem co kupie:))
                    Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka