Dodaj do ulubionych

SACD denon ratunku.

30.03.05, 18:23
mam zestaw kina domowego firmy denon.
po podłączeniu dvd do amplitiunera 6 niezaleznymi kablami (zgodnie z
instrukcją) do odsluchu plyt SACD, nie pracuje mi subwoofer przy puszczaniu
takich płyt,
może ktoś mi pomóc?

dziękuje.
Obserwuj wątek
    • ing.elec It's not a bug 30.03.05, 19:23
      dreamsville napisał:

> instrukcją) do odsluchu plyt SACD, nie pracuje mi subwoofer przy puszczaniu
      > takich płyt,

Wiele plyt SACD jest nagranych w 4.0 albo 5.0 (o 2.0 nie wspominajac). Sprawdz
      najpierw, czy rzeczywiscie na plycie jest nagrany kanal 0.1 (LFE).

Jesli 0.1 jest na plycie, to musisz jeszcze raz przejsc caly setup wzmacniacza i
      odtwarzacza. Moze gdzies po drodze subwoofer sie odkonfigurowal ;-)

POzdr.

I.
      • dreamsville Re: It's not a bug 31.03.05, 08:57
        dziekuje,
        jesli dobrze rozumiem, plyte 4,0 tez mozna prawidlowo odsluchac przestawiajac
        parametry wzmacniacza?
      • dreamsville Re: It's not a bug 31.03.05, 09:27
        no wiec plyta jest SACD stereo (?) po przestawieniu wzmacniacza na EXT IN
        (podlaczenie SACD) nie mam mozliwosci wyboru trybu odtwarzania (np stereo),
        wiec subwoofer nadal milczy :-(
        • Gość: Robert Re: It's not a bug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:20
          Spróbuj SACD Pink Floyd Dark side of the moon
          Odjazd totalny
        • ing.elec Re: It's not a bug 01.04.05, 18:54
          dreamsville napisał:

> no wiec plyta jest SACD stereo (?) po przestawieniu wzmacniacza na EXT IN
          > (podlaczenie SACD) nie mam mozliwosci wyboru trybu odtwarzania (np stereo),
          > wiec subwoofer nadal milczy :-(

To zalezy od wzmacniacza. Sa takie, ktore w sygnal na wejsciu 5.1 wogole nie
          ingeruja, lecz przekazuja go 1:1 na odpowiednie wzmacniacze koncowe niezleznie
          od konfiguracji i mimo np. nastawy glosnikow przednich "small".

W innych natomiast mozna rowniez zewnetrzny sygnal rozdzielic na glosniki i
          subwoofer. Np. Yamaha 620 dawala na 0.1 tylko 0.1, a Yamaha 630 (i pozniejsze)
          rozdzielaja wszystko jak leci zgodnie z podana czestotliwoscia podzialu.

Czyli dokladne wertowanie instrukcji i przejscie calego setupu Cie nie ominie.

BTW Ogolnie rzecz biorac wejscie 5.1 i zrodlo SACD jest w zasadzie po to, aby
          sygnaly byly tak rozdzielane, ja z zewnatrz przychodza :->

POzdr.

I.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka