IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 22:32
witam
mam pytanie odnośnie podłączenia subwoofera do wzmacniacza, otóż posiadam
wzmacniacz dwukanałowy firmy Sony (model TA-FE310R) 2x80w 4-16 ohm mam
podłaczone 2 kolumny podłogowe i do tego chciałem jakoś podłączyć subwoofer
aktywny, da się to jakoś zrobić???
Obserwuj wątek
    • Gość: vince87 Re: subwoofer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 19:58
      naprawde nikt nie wie jak to zrobic?? :/
    • ing.elec Re: subwoofer 23.10.05, 22:03
      Subwoofer musi byc wyposazony w wejscie tzw. (nieslusznie) wysokonapieciowe.
      Wtedy masz dwie mozliwosci.

1. Druga para kabli glosnikowych podlaczasz sie rownolegle do zasadniczych (ew.
      korzystasz z zaciskow B, o ile wzmacniacz ma dwie pary zaciskow). Tymi kablami
      idziesz do ww. wejscia wzmacniacza. Jesli dotychczasowe glosniki sa bassreflex
      (z otworami w ksztalcie rur), zatykasz te otwory np. zwinietymi ciasno starymi
      (czystymi) skarpetkami. Robisz setup (dopasowanie nastaw subwoofera (poziom i
      faza, miejsce ustawienia) do reszty zestawu. Cieszysz sie. Ew. poprawiasz
      ustawienie satelitow.

2. MOzesz uzyc wbudowanych w subwoofer (o ile sa obecne) filtrow. Niektore
      subwoofery maja nie tylko wejscie, ale i wyjscie glosnikowe. Wtedy podlaczasz
      dotychczasowe kable do wejscia glosnikowego na subwooferze, a od wyjscia idziesz
      nowymi kablami do dotychczasowych glosnikow. Setup jak wyzej.

Rozwiazanie 2 uwazam za mniej korzystne. Zalecalbym je tylko w przypadku mocno
      za malych satelitow (albo zalosnych kolomn podlogowych).

Pozdr.

I.
    • Gość: vince87 Re: subwoofer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 22:30
      wielkie dzieki za zainteresowanie postem!!!! :D

ale jednej rzeczy nie rozumiem ,,Jesli dotychczasowe glosniki sa bassreflex
      (z otworami w ksztalcie rur), zatykasz te otwory np. zwinietymi ciasno starymi
      (czystymi) skarpetkami" w jakim celu?? i czy to bedzie musiało tak zostać na
      zawsze?? mam 2 kolumny podłogowe Sony 150w
      czyli jak dobrze rozumiem, mam z jednego z wyjść głośnikowych na wzmaku puscic
      kabelek do tego wyjscia wysokonapieciowego na wzmaciaczu subwoofera...?
      • ing.elec Re: subwoofer 24.10.05, 20:57
        Gość portalu: vince87 napisał(a):

> ale jednej rzeczy nie rozumiem ,,Jesli dotychczasowe glosniki sa bassreflex
        > (z otworami w ksztalcie rur), zatykasz te otwory np. zwinietymi ciasno starymi
        > (czystymi) skarpetkami" w jakim celu??

Kolumny bassreflex pracuja ponizej pewnej czestotliwosci w akustycznym zwarciu,
        tzn. membrany wykonuja wielki (niedopuszczalny) skok bez wytwarzania
        odpowiadajacego mu dzwieku i pobieraja jednoczesnie niepotrzebnie duzo mocy.

Zatkanie kanalow bassreflex zmienia charakterystyke subsoniczna z bassreflex w
        kierunku troszke nieszczelnej obudowy zamknietej. Ktora o wiele lepiej znosi
        wysoki sygnal o za niskiej czestotliwosci. I przy okazji odciaza sie w tym
        zakresie wzmacniacz.

Jesli nie chcesz partout skarpetek, to mozesz uzyc dowolnej ciasno zwinietej
        dzianiny albo gestej gabki.
        Wiele renomowanych firm dodaje w zestawie seryjnym glosnikow gotowe korki z
        gestej pianki w celu umozliwienia dopasowania zachowania sie glosnika do wnetrza
        lub ustawienia.

Subbas z glosnikow nie bedzie potrzebny, bo do tego masz teraz subwoofer.

> i czy to bedzie musiało tak zostać na
        > zawsze??

Tak dlugo, jak kolumny beda uzywane jako satelity, a nie jako pelnozakresowe
        kolumny.
        To tylko dla ich dobra :-)
        (i dla dobra jakosci dzwieku)

> czyli jak dobrze rozumiem, mam z jednego z wyjść głośnikowych na wzmaku

Z obu. Z prawego i z lewego. Na subwooferze (jesi wogole posiada wejscie
        wysokonapieciowe) sa zaciski dla obu kanalow.
        Oczywiscie rownolegle do istniejacych juz przewodow do glosnikow. Tak, jak
        opisalem w wariancie 1.

> puscic
        > kabelek do tego wyjscia

Nie wyjscia. Wejscia. high level IN.

A, jeszcze jedno bylbym zapomnial. Jesli masz wzmacniacz z wolna petla
        magnetofonowa, to mozesz podlaczyc subwoofer kablami sygnalowymi (a nie
        glosnikowymi), jak na przedostatnim obrazku na tej stronie:
        www.hifi-regler.de/subwoofer/subwoofer-faq-2.php?SID=e88b7599bfe9a0b2d3120851f81ef5c7
        Zaleta: filtrownie sygnalu w subwooferze odciaza skuteczniej slabujace glosniki
        przednie.

POzdr.

I.
    • Gość: vince87 Re: subwoofer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 22:25
      A, jeszcze jedno bylbym zapomnial. Jesli masz wzmacniacz z wolna petla
      magnetofonowa, to mozesz podlaczyc subwoofer kablami sygnalowymi (a nie
      glosnikowymi)
      tak własnie myślałem zeby puscic to z wyjscia magnetofonowego, tylko wtedy
      głosność suba nie bedzie równoległa z głosnoscia głosnikow i musiałbym osobno
      regulowac głosnosc na subie i wzmacniaczu, a tego chce uniknac, chodzi mi o to
      zeby wszystkim sterowac z pilocika ;) Ale poprzednie rozwiazanie jest b.dobre i
      tak najprawdopodobniej zrobie i dziekuje za porade!!!
    • Gość: vince87 Re: subwoofer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 19:40
      wejście wysokonapięciowe czyli chodzi o te wejścia- (opisane jako ,,wejścia
      wysoki poziom")?? img457.imageshack.us/my.php?image=wzmaksub7rz.jpg
      • ing.elec Tak n/t 25.10.05, 20:50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka