Gość: newman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:23 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: newman Re: cyfra+ w dolby surround IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:30 Mam problem. Właśnie wymieniłem dekoder cyfry+ mediasat na thompsona. Zależało mi na dźwięku 5.1. Już w trakcie odbioru u dystrybutora zorientowałem się, że dekoder nie ma wyjścia optycznego. Jednak miła pani zapewniła, że ten sam efekt osiągnę przez kabel tzw. coaxialny. Zakupiłem, podłączyłem go do amplitunera Yamaha V-440 i nic. Cisza. Dopiero jak podłączyłem "stare" dwa kable do gniazd cinc, to uzyskałem dźwięk, ale znów tylko stereo. Czy możecie mi pomóc i powiedzieć, co mam zrobić, aby wreszcie odbierać niektóre programy w 5.1. Czy pozostaje mi tylko zakup dekodera Philips z wyjściem optycznym? Czy jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: cyfra+ w dolby surround IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:51 > Już w trakcie odbioru u dystrybutora > zorientowałem się, że dekoder nie ma wyjścia optycznego. Jednak miła pani > zapewniła, że ten sam efekt osiągnę przez kabel tzw. coaxialny Miła Pani miała rację :-) > Cisza. Dopiero jak > podłączyłem "stare" dwa kable do gniazd cinc, to uzyskałem dźwięk, ale znów > tylko stereo Nie znam tego dekodera, moze mu trzeba coś w ustawieniach przestawić, aby podał sygnał cyfrowy na wyjście. Ale o ile wiem, to Cyfra+ nie nadaje programów z dźwiekiem 5.1 (DD lub DTS). Przynajmniej ja nie znalazłem jeszcze nigdy takiego programu, a też ma Cyfrę. I dlatego pewnie nie masz sygnału na wyjsciu z dekodera. To na chwilę obecną "bajer" który będzie pewnie przydatny za klika lat. Zamiana dekodera na taki z wyjsciem otycznym nic tu nie zmieni. Ale jest też troszkę lepsza informacja. Do odtworzenia sygnału surround nie potrzebujesz wyjścia cyfrowego. Podłacz zwykłe stereo i w receiverze wybierz układ Prologic (lub Prologic II jeśli chcesz miec dźwięk rozkodowany na 5 głosników). To wprawdzie tylko namiastka "prawdziwego" czyli dyskretnego 5.1, ale programów z dźwiękiem surround jest w Cyfrze sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Trzeba uaktywnic wejscie elektryczne 28.03.06, 19:31 Gość portalu: newman napisał(a): > Mam problem. Właśnie wymieniłem dekoder cyfry+ mediasat na thompsona. > Zależało mi na dźwięku 5.1. Już w trakcie odbioru u dystrybutora > zorientowałem się, że dekoder nie ma wyjścia optycznego. Jednak miła pani > zapewniła, że ten sam efekt osiągnę przez kabel tzw. coaxialny. Miala racje. > Zakupiłem, > podłączyłem go do amplitunera Yamaha V-440 i nic. Cisza. Dopiero jak > podłączyłem "stare" dwa kable do gniazd cinc, to uzyskałem dźwięk, ale znów > tylko stereo. Musisz odkopac instrukcje od wzmacniacza i przypozadkowac podlaczone wejscie pod jeden z klawiszy wyboru wejsc (zrodel). Albowiem fizycznych wejsc roznego rodzaju jest wiecej, niz klawiszy zrodel, a domyslnie/fabrycznie aktywne sa przewaznie wejscia analogowe. Polaczenie cyfrowe jest korzystniejsze niezaleznie od tego, czy nadawane jest 2.0, czy 5.1. Przetworniki cyfrowo-analogowe i inne uklady przenoszace dzwiek sa we wzmacniaczach nieco leoszej jakosci, niz w odbiornikach. > Czy możecie mi pomóc i powiedzieć, co mam zrobić, aby wreszcie > odbierać niektóre programy w 5.1. Czy pozostaje mi tylko zakup dekodera > Philips z wyjściem optycznym? Aby uzywac polaczenia cyfrowego, wystarczy uaktywnic wejscie, aczkolwiek nadawany przez polskie nadajniki sygnal jest najczesciej dwukanalowy. Aby wykorzystac posiadany zestaw 5.1, mozna nastawic wzmacniacz na tryb surround, albowiem sciezki dzwiekowe stereo w filmach juz kilkunastu lat nagrywane sa w suroundzie. Co innego inne kraje. Np filmy nadawane przez satelite na Pro7 albo 3sat (niemieckojezyczne, satelita Astra) dosc czesto ida w DD5.1. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newman Re: cyfra+ w dolby surround IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:56 Do Kornika. To chyba nie do końca tak, bo coraz więcej filmów na Canal+ oraz HBO poprzedza czołówka "Dolby Surround"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: cyfra+ w dolby surround IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:08 No właśnie! DOLBY_SURROUND a nie Dolby Digital 5.1 czy DTS.:-) DS koduje sygnały dla 4 głosników (Przód:lewy, centralny, prawy: Tył:centralny) w zwykłym dźwięku stereo. Do rozkodowania słuzy dekoder Prologica (Prologic II rozkowdowuje sygnał na dwa tylne głosniki zamiast na jeden). Do dźwieku %.1 gdzie każdy kanał jest oddzielnie kodowany służą dekodery DolbyDigital i DTS, ale muszą one dostac taki sygnał. Na stronie Cyfry+ nie ma słowa, że coś tak nadają www.dolby.com/resources/tech_library/index.cfm www.cyfraplus.pl/cyfraplus.php?menu=140 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newman Re: cyfra+ w dolby surround IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:24 Faktycznie, chyba się nieco zagalopowałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gboy Re: cyfra+ w dolby surround 31.03.06, 12:57 Przecież TVN nadaje ciągle w Prologic, a często seriale lecą w Dolby Digital, np Magda.M i ostatnio np Inni z N.Kidman.Ja mam Humaxa z wyjściem optycznym i Dolby gra super .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berry Re: cyfra+ w dolby surround IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.04.06, 15:43 TVN pisze na swojej stronie, że nadaje i w dolby surround i w dolby digital 5.1 www.tvn.pl/327457,onas.html Odpowiedz Link Zgłoś