Gość: Matt IP: *.eranet.pl 08.06.06, 23:06 Witam, mam pytanie, czy to normalne że włączona plazma przy wyłączonych głośnikach (mute) emituje cichy dźwięk, takie delikatne brzęczenie dobiegające ze środka od elektroniki? Matt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: azm2 Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.06, 23:24 jest tam przynajmniej jeden transformator, a transformatory lubią brzęczeć. Nie przejmuj się. jeżeli będziesz głośno słuchał, to nie usłyszysz tego brzęczenia. przy okazji, gdy będziesz słuchał głośno i długo, to popsuje ci się słuch i tym bardziej nie będziesz słyszał brzęczenia. a teraz ciesz się, że jeszcze masz dobry słuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.eranet.pl 09.06.06, 00:11 Ten model plazmy to LG 42PX5R. Wcześniej byłem przyzwyczajony do "bezszelestnej" pracy 20" LCD. Ten przydźwięk jest stosunkowo cichy i zmienia się wraz ze zmianą natężenia jasności obrazu. Dochodzi wyraźnie od środka czyli elektroniki. Przy głośnym słuchaniu nie do wychwycenia, natomiast przy cichym trochę drażni. Rozumiem że to zjawisko typowe dla tv plazmowych bo nie chcę się wygłupić składając reklamację..... Matt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azm2 Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.06, 01:59 przy jaśniejszym obrazie ekran pobiera większy prąd - na blachy transformatora działają większe siły, dlatego głośniej brzęczy (jeżeli nie ma blach, bo rdzeń jest ferrytowy, to też może brzęczeć - np. karkas cewki luźno nałożony na rdzeń). Nie przypuszczam, żeby serwis wymienił telewizor z powodu cichego brzęczenia. W moim telewizorze (CRT Thomson) transformator piszczy przez kilka minut po włączeniu, dopóki nie rozgrzeje się. Część rodziny słyszy ten pisk, ale ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 12.06.06, 11:39 Też twierdzę, że to BARDZO DZIWNE. U mnie nic nie brzęczy, nie piszczy, nie dzwoni........ Słuch mam dobry z tendencją do b. dobrego. Nie trzymałbym takiego sprzętu w domu ani jednego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Plazma - czy to normalne? 10.06.06, 17:42 absolutnie normalne.. zresztą większość dużych plazm ze względu na duuuuuży pobór prądu (zobaczysz rachunek) i co za tym idzie duuuuuże wydzielanie ciepła (przy plazmie 52 cale nie potrzeba już w pokoju kominka) ma chłodzenie wymuszone wentylatorem, co słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
sosna78 Re: Plazma - czy to normalne? 12.06.06, 15:01 Taaa... Jak ja załączam moją plazme to w Bełchatowei muszą uruchomić kolejny blok energetyczny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Plazma - czy to normalne? 10.06.06, 21:01 To dziwne, bo u mnie nic nie słychać ! Odpowiedz Link Zgłoś