Dodaj do ulubionych

Plazma - czy to normalne?

IP: *.eranet.pl 08.06.06, 23:06
Witam,

mam pytanie, czy to normalne że włączona plazma przy wyłączonych głośnikach
(mute) emituje cichy dźwięk, takie delikatne brzęczenie dobiegające ze środka
od elektroniki?

Matt
Obserwuj wątek
    • Gość: azm2 Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.06, 23:24
      jest tam przynajmniej jeden transformator, a transformatory lubią brzęczeć. Nie
      przejmuj się. jeżeli będziesz głośno słuchał, to nie usłyszysz tego brzęczenia.
      przy okazji, gdy będziesz słuchał głośno i długo, to popsuje ci się słuch i tym
      bardziej nie będziesz słyszał brzęczenia. a teraz ciesz się, że jeszcze masz
      dobry słuch.
      • Gość: Matt Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.eranet.pl 09.06.06, 00:11
        Ten model plazmy to LG 42PX5R. Wcześniej byłem przyzwyczajony
        do "bezszelestnej" pracy 20" LCD. Ten przydźwięk jest stosunkowo cichy i
        zmienia się wraz ze zmianą natężenia jasności obrazu. Dochodzi wyraźnie od
        środka czyli elektroniki. Przy głośnym słuchaniu nie do wychwycenia, natomiast
        przy cichym trochę drażni. Rozumiem że to zjawisko typowe dla tv plazmowych bo
        nie chcę się wygłupić składając reklamację.....

Matt
        • Gość: azm2 Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.06, 01:59
          przy jaśniejszym obrazie ekran pobiera większy prąd - na blachy transformatora
          działają większe siły, dlatego głośniej brzęczy (jeżeli nie ma blach, bo rdzeń
          jest ferrytowy, to też może brzęczeć - np. karkas cewki luźno nałożony na
          rdzeń). Nie przypuszczam, żeby serwis wymienił telewizor z powodu cichego
          brzęczenia.
          W moim telewizorze (CRT Thomson) transformator piszczy przez kilka minut po
          włączeniu, dopóki nie rozgrzeje się. Część rodziny słyszy ten pisk, ale ja
          nie.
      • Gość: end Re: Plazma - czy to normalne? IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 12.06.06, 11:39
        Też twierdzę, że to BARDZO DZIWNE. U mnie nic nie brzęczy, nie piszczy, nie
        dzwoni........ Słuch mam dobry z tendencją do b. dobrego.
        Nie trzymałbym takiego sprzętu w domu ani jednego dnia.
    • tymon99 Re: Plazma - czy to normalne? 10.06.06, 17:42
      absolutnie normalne.. zresztą większość dużych plazm ze względu na duuuuuży
      pobór prądu (zobaczysz rachunek) i co za tym idzie duuuuuże wydzielanie ciepła
      (przy plazmie 52 cale nie potrzeba już w pokoju kominka) ma chłodzenie wymuszone
      wentylatorem, co słychać.
      • sosna78 Re: Plazma - czy to normalne? 12.06.06, 15:01
        Taaa...

Jak ja załączam moją plazme to w Bełchatowei muszą uruchomić kolejny blok
        energetyczny :-)
    • rickky Re: Plazma - czy to normalne? 10.06.06, 21:01
      To dziwne, bo u mnie nic nie słychać !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka