Dodaj do ulubionych

Gitara + wzmacniacz

IP: *.devs.futuro.pl 03.02.03, 23:38
Hej !
Mam problem: czy do zwykłego wzmacniacza audio video - np tehcnics - moge
podlaczyc gitare ??? Czy to bedzie grało ??
Wiem ze niby moge i to moze byc smieszne pytanie ale nie znam na sprzecie
wiec wole zapytac kogos kto wie lepiej....
Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: Gitara + wzmacniacz IP: 195.41.66.* 04.02.03, 06:37
      Bedzie gralo ale cicho!
      Zaskakujaco cicho bo wej/wyj nie beda dopasowane. Zylowanie wzmacniacza takze
      nie jest moze zbyt dobrym rozwiazaniem. Dlaczego wiec nie kupic czegos
      specjalnego? Male piecyki do gitar (jedno pudlo zawierajace wszystko), uzywane,
      chodza bardzo tanio. Mysle, ze 300 - 500 zl wystarczy.

pzdrw

soso
      • Gość: Ing. elec. Re: Gitara + wzmacniacz IP: proxy / 212.6.124.* 04.02.03, 11:28
        Gość portalu: soso napisał(a):

> Bedzie gralo ale cicho!
        > Zaskakujaco cicho bo wej/wyj nie beda dopasowane.

To pierwszy mankament.
        Drugi, to to, ze dzwiek nie bedzie taki, jak oczekiwujesz. Dedykowane
        wzmacniacze gitarowe sa albo specjalne lampowe, albo takiez nasladuja w
        zachowaniu. Charkterystyczny dzwiek gitary elektrycznej pochodzi wlasnie z
        takiej przesterowanej ponad ludzkie pojecie lampy plus kilka innych efektow,
        ktorych w normalnym wzmacniaczu hi-fi albo wogole nie ma, albo zachowuja sie
        zupelnie inaczej (nadzwyczaj nieprzyjemnie dla ucha).

> Zylowanie wzmacniacza takze
        > nie jest moze zbyt dobrym rozwiazaniem. Dlaczego wiec nie kupic czegos
        > specjalnego? Male piecyki do gitar (jedno pudlo zawierajace wszystko),
        > uzywane,
        > chodza bardzo tanio. Mysle, ze 300 - 500 zl wystarczy.

Taaajeeest. A jak ma byc glosniej, to dopiero wyjscie z takiego wzmacniacza
        pusc na Technicsa.

Sa tez kieszonkowe, tranzystorowe wzmacniacze podrozne, albo ciwczebne z
        wyjsciem line/sluchawki, ktore udaja sygnalem wyjsciowym porzadne wzmacniacze
        gitarowe. Musisz wyprobowac, czy efekt Cie zadowoli, czy moze jednak wyladujesz
        w firmie Marshall :-))

> pzdrw
        > soso

Pozdr.
        I.
        • Gość: ANCS Re: Gitara + wzmacniacz IP: *.devs.futuro.pl 04.02.03, 17:41
          a jak podłącze gitarę do karty dźwiękowej w komputerze ? :)
          • Gość: Ing. elec. Re: Gitara + wzmacniacz IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 04.02.03, 19:28
            Gość portalu: ANCS napisał(a):

> a jak podłącze gitarę do karty dźwiękowej w komputerze ? :)

A czym sie rozni stopien wejsciowy karty muzycznej od stopnia wejsciowego
            normalnego wzmacniacza (poza jakoscia i buforowaniem)? :-)

Jest to zwykle wejscie line.
            Poszukaj na stronach dla muzykow, poszperaj w gazetach ze sprzetem estradowym i
            studyjnym (w Polsce mozesz zaczac od stoiska w Empiku).

Efektami podlaczenia gitary do wejscia line zrazisz sie na reszte zycia do gry
            na jakimkolwiek instrumencie, a to mogla by byc strata przynajmniej dla czesci
            ludzkosci :-)
            (co prawda z dziewczecia (o kobiecie nie wspominajac) znacznie ciekawsze
            dzwieki, nizli z gitary, niechby i elektrycznej, wydobyc mozna, jednakoz
            gitara, i to elektryczna, moze byc niezlym otwieraczem i przecieraczem szlaku.
            Haslo "pokaze ci moja gitare" ciagnie lepiej, niz "pokaze ci moje znaczki" :-)

Pozdr.
            I. (grajacy czasem na mieszaczu :-)
            • Gość: ANCS Re: Gitara + wzmacniacz IP: *.devs.futuro.pl 04.02.03, 19:43
              spoko, znaczki tez mam :D
              kombinuje co zrobic bo kiedys bylem u kuzyna - niestety daleko w Polsce - i
              mial gitarke podlaczona do takiej malej gow___nej wiezy i jakos to grało, w
              pokoju mam wzmacniacz a/v wiec gitara+fuzz i jazda ;] a dodatkowy wzmacniacz to
              400-500zł a z tą dźwiękową to widzialem programy do strojenia gitary przez
              kompa wiec moze sa jakies do 'podrasowania' dzwieku.
              pozdr.
              ANCS

ps: nie znam sie na tym w ogole dlatego pytam sie ludzi na forum :)
    • Gość: ANCS Dzieki... IP: *.devs.futuro.pl 04.02.03, 15:56
      Dziekuje za odpowiedz :-)
    • Gość: otto1 Re: Gitara + wzmacniacz IP: *.acn.pl 06.02.03, 21:27
      Można, ale nie należy.
    • blasphemy Re: Gitara + wzmacniacz 11.02.03, 07:11
      Gość portalu: ANCS napisał(a):

> Hej !
      > Mam problem: czy do zwykłego wzmacniacza audio video - np tehcnics - moge
      > podlaczyc gitare ??? Czy to bedzie grało ??
      > Wiem ze niby moge i to moze byc smieszne pytanie ale nie znam na sprzecie
      > wiec wole zapytac kogos kto wie lepiej....

Jak wspomniano powyzej - bedzie gralo ale cicho. Jezeli skombinujesz
      przedzwzmacniacz bedzie gralo, i to glosno, ale ryzykujesz uszkodzenie kolumn.
      Sam pare spalilem nie majac dedykowanego wzmacniacza gitarowego. Chyba chodzi o
      to, ze gitara, zwlaszcza po przejsciu przez efekty, moze miec tak
      znieksztalcona sinusoide, ze zaden 'soft clipping' wzmacniacza nie pomoze.
      Wzmacniacz dolozy swoje znieksztalcenie i kolumne masz usmazona.
      • Gość: o_ Re: Gitara + wzmacniacz IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.02.03, 10:11
        spalisz gwizdki w kolumnach. w sumie jednak lepiej kupic maly piecyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka