Dodaj do ulubionych

Korektor Graficzny

16.07.03, 14:44
Ponownie potrzebuje Waszej rady ty razem jesli chodzi o korektory konkretnie
mam na mysli dwa SH-GE70 oraz 90 co sadzicie o obu a najlepiej jakie
ograniczenia ma 70 czy wystarczy on zeby wspomoc domowy sprzet audio i czy
nada sie do poprawienia wlasciwosci audio kina domowego ?

Bede wdzieczny za szybka reakcje

Z gory dziekuje

Plezi
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: Korektor Graficzny IP: *.int.warszawa.sint.pl 16.07.03, 15:09
      Są to urządzenia z innej epoki. 70 to zwykły korektor graficzny , a 90 - ma
      możliwość quasi - symulowania rozmaitych pól akustycznych poprzez generowanie
      pogłosów ( co do 90 to dokładnie nie wiem... ) Są to urządzenia konstrukcyjnie
      zabytkowe i na dzisiejsze standarty - więcej psują , niż poprawiają. Do kina
      domowego są zbędne - amplitunery posiadają wszystkie niezbędne filtry i
      opóźniacze. Do domowego Hi-Fi - generalnie również , gdyz jakość współczesnych
      elementów audio ( z segmentu nawet taniego )jest na tyle wysoka , że nie ma
      potrzeby modyfikowania charakterystyk pasmowych przy użyciu innych filtrów ,
      niż subtelny regulator barwy , czy loudness. Generalnie - odchodzi się od
      takich urządzeń.
      • Gość: cool_mike Re: Korektor Graficzny IP: *.toya.net.pl 16.07.03, 16:28
        Lepiej dać sobie spokój z korektorem a kasę wrzucić w lepszy sprzęt
    • krata Re: Korektor Graficzny -- KUPUJ !!! 18.07.03, 10:30
      Cześć,

Nie zgodzę się z Przedmówcami. Sam mam "dziewięćdziesiątkę" i jestem bardzo
      zadowolony. To prawda, do typowego dźwięku 5.1 się nie nadaje (tzn. przy
      odtwarzaniu aplituner fizycznie pomija kanał "monitor", na którym stoi
      korektor) jednak przy:
      - odtwarzaniu muzyki z CD
      - użytkowaniu tunera
      - oglądaniu filmów VCD
      - oglądaniu DVD bez 5.1 (takie też są, np archiwalne koncerty, filmy
      amatorskie, itp)
      - oglądaniu TV
      korektor sprawdza się ZNAKOMICIE. Szczególnie jeżeli włączysz Surround (3d z
      dźwięku stereo) - bardzo pomaga. Fantastycznie uwypukla basy... zresztą, to
      trzeba posłychać.
      Masz możliwość własnego, dowolnego kształtowania charakterystyki - przy
      odsłuchu muzyki z płyt albo radia niekoniecznie przydatne (ustawienia HEAVY,
      CLEAR i /o dziwo.../ CAR w zupełności wystarczają) ale już przy oglądaniu
      telewizji po prostu NIEZBĘDNE, szczególnie w przypadku filmów z fatalną ścieżką
      dźwiękową (kiedyś na Polsacie leciał "Duch i Mrok", kompletnie bez basów za to
      z wielkimi wysokimi). Wówczas na luzie wyrównujesz poziomy i pełen komfort.

Rozumiem, że dla audiofili ze słychem nietoperza (to komplement, nie obelga!!)
      jakiekolwiek udziwniacze to grzech śmiertelny, jednak jeżeli jesteś jednym
      ze "zwykłych łosi" - to zapraszam do klubu :-)

Osobiście odradzam model 70, bo nie ma wbudowanego DSP, który na niektórych
      ustawieniach daje niezłe efekty (theatre albo hall są bardzo dobre, szczególnie
      w Surround).

I jeszcze jedno - nowy ze sklepu jest bardzo drogi, coś koło 1500 PLN. Ja
      kupiłem na Allegro (bardzo często się pojawia) za 600 złotych i nie żałuję; w
      końcu to 100% elektroniki, zero części mechanicznych więc spoko...

Życzę trafnego wyboru, daj znać :-)

A wszystkich przeciwników zapraszam do polemiki

Pozdrawiam
      Krata
      • Gość: soso Re: Korektor Graficzny -- KUPUJ !!! IP: 195.41.66.* 18.07.03, 12:36
        Kinem sie nie interesuje bo nie mam czasu. Jak juz to ide do kina.

Co do muzyki, ktora zabiera moj telewizyjny czas :-) to wszelkie filtry sa
        niewskazane. Podstawa jest dobry sprzet bez zadnych regulacji barwy czy
        loudness. Jezeli ktos lubie przebierac w filtrach - kosciol, hala, disco,
        stadion, itp. to prosze bardzo. Dla mnie ma to jednak wartosc dokladnie taka
        jak skrzydlo samolotu doklejone do tylnej szyby malucha (tzw tuning-spoiler). A
        juz zachwyty na basem w sprzecie muzycznym to wprost oslabia - 'uzyskalem
        fantastyczny bas'.

pzdrw

soso
        • Gość: Rafał Re: Korektor Graficzny -- KUPUJ !!! IP: *.int.warszawa.sint.pl 18.07.03, 12:43
          Nie wspominając już o:
          - pogorszeniu odstępu sygnał - szum , przypuszczam że te analogowe urządzenia
          nie przekraczają 70dB/A.
          - zburzeniu charakterystyki fazowej , zależnym też od stopnia zadanej korekcji.
          - zawężeniu efektywnego pasma przenoszonych częstotliwości .
          Wybór należy do ciebie !
          • krata Re: Korektor Graficzny -- KUPUJ !!! 18.07.03, 13:16
            > - pogorszeniu odstępu sygnał - szum, przypuszczam że te analogowe urządzenia
            > nie przekraczają 70dB/A
            > - zburzeniu charakterystyki fazowej, zależnym też od stopnia zadanej korekcji
            > - zawężeniu efektywnego pasma przenoszonych częstotliwości

Rafal,

właśnie o takich uwagach myślałem pisząc o ludziach ze słuchem nietoperza
            (chociaż nie przypuszczam żeby "zburzenie charakterystyki fazowej"
            lub "zawężenie efektywnego pasma" było bezpośrednio słyszalne). Dla mnie efekt
            nie polega na tym co się po drodze burzy, pogarsza i zawęża, ale co słyszę na
            końcu. Dźwięk odbieram uszami, a nie oscyloskopem.

Jeżeli sobie dla porównania kilka razy włączę i wyłączę equalizer to zauważę
            nie pogorszenie dźwięku wynikające z dodatkowego toru, ale jego polepszenie
            spowodowane podbiciem/wytłumieniem częstotliwości które mnie interesują (to
            oczywiście subiektywna ocena, ale odnosząca się do 99% populacji)

Zupełnie zdaję sobie sprawę, że po drodze korektor cośtam zniekształca, obcina
            a może i burzy (sorry ale nie moge sie powstrzymać) ale to efekt uboczny
            kompletnie pomijalny przy pozytywach uzyskanych podbiciami czy też polem
            przestrzennym.

Kind Regards
            Krata

• Gość: Rafał Re: Korektor Graficzny -- KUPUJ !!! IP: *.int.warszawa.sint.pl 18.07.03, 13:40
              Są to sprawy związane z subiektywnymi odczuciami , a z tym nie zamierzam
              polemizować. Założyciel wątku zadał pytanie i z naszych odpowiedzi wypośrodkuje
              sobie własną opinię.
              Ja też przeszedłem przez okres fascynacji filtrami w wydaniu Technicsa :) , a
              teraz mam Musical Fidelity A2 , w którym jest tylko regulator wzmocnienia.
        • pacio Re: Korektor Graficzny -- KUPUJ !!! 21.07.03, 16:35
          Gość portalu: soso napisał(a):

> Kinem sie nie interesuje bo nie mam czasu. Jak juz to ide do kina.

i to jest sedno wypowiedzi o kinie domowym.
          Oby stało się qltowe :)))

>
          > Co do muzyki, ktora zabiera moj telewizyjny czas :-) to wszelkie filtry sa
          > niewskazane. Podstawa jest dobry sprzet bez zadnych regulacji barwy czy
          > loudness. Jezeli ktos lubie przebierac w filtrach - kosciol, hala, disco,
          > stadion, itp. to prosze bardzo. Dla mnie ma to jednak wartosc dokladnie taka
          > jak skrzydlo samolotu doklejone do tylnej szyby malucha (tzw tuning-spoiler).
          A
          >
          > juz zachwyty na basem w sprzecie muzycznym to wprost oslabia - 'uzyskalem
          > fantastyczny bas'.
          >
          > pzdrw
          >
          > soso

realizator i kapela ustaliła jak brzmi najlepiej ich muza i kiego czorta to
          zmieniać ???

• Gość: Plezi Re: Korektor Graficzny IP: 62.29.248.* 21.07.03, 14:59
      Dzieki za pozostawienie mozliwosci wyboru z wyposrodkowania wiedzy ktora mi
      daliscie ;)
      Tzw nietoperzem z gatunku audiofilus nie jestem choc wydaje mi sie ze moge
      rozpoznac "czystosc" brzmienia i ewentualne granice tego co chce slyszec i jak
      chce slyszec :)
      mimo wszystko chyba najpierw zainwestuje w dodatkowe B&W 309 a pozniej jesli
      bedzie mi czegos brakowalo w dzwiekach rozchodzacych sie po domu to moze sub a
      moze korektor choc najpierw pewnie sub - korekcja to ostatni krok :)
      Dzieki jeszczze raz wszystkim za info

Plezi
      • Gość: Rafał Re: Korektor Graficzny IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.07.03, 16:38
        Gość portalu: Plezi napisał(a):

> mimo wszystko chyba najpierw zainwestuje w dodatkowe B&W 309 a pozniej jesli
        > bedzie mi czegos brakowalo w dzwiekach rozchodzacych sie po domu to moze sub

I ona jest słuszna ( ta koncepcja ....)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka