Dodaj do ulubionych

Prosba o rade! Chce kupic TV

10.03.09, 20:28
Sory Panie i Panowie ale jestem totalny leszcz w tych sprawach. Ale zona
wymaga, abym ruszyl sprawe ... Stad moja prosba.

Chce kupic TV, 32 cale. Tak mi sie wydaje...

Ogladanie z 3-4 metrow normalnej dostepnej TV (jedynka, dwojka, polsat, TVN
itp.) Tv umieszczony bedzie na jakims wysiegniku, dobrze aby mial mozliwosc
ustawienia kata polozenia w poziomie tak do 45stopni i w pionie tak z 20 stopni.

Do tego odtwarzacz DVD. Generalnie dobrze, aby odtwarzal wszystkie dostepne
formaty na nosnikach CD/DVD, ale to z tego co sie orientuje to juz standard.

Od odtwarzacza do do Tv odleglosc jakies 8 metrow kabla. Sa takie kable??

I dobrze by bylo, aby mogl film z kompa (z laptopa z dysku) odtworzyc na TV

Audio z TV aby moglo byc podlaczone do mego wzmacniacza lampowego ;-)))

???? Na co zwrocic uwage? jakie parametry TV? Musi miec jakies specjalne
wejscia/wyjscia? Tak, abym mogl pogadac na temat w sklepie....

Dzieki
Obserwuj wątek
    • pkjohnson Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 10.03.09, 20:41
      Napisz więcej jaki sygnał odbierasz lub jaki zamierzasz(ale nie za 5lat, bo do
      tego czasu jak dobierzesz zły to żona na Ciebie nakrzyczy).Chodzi mi o:antena
      naziemna(sygnał SD), kablówka(SD),kablówka cyfrowa(SD i HD),czy platforma
      cyfrowa(SD i HD).Bo od tego się zaczyna wybór.Pokój czy jest nasłoneczniony
      przez większość dnia, czy raczej ciemniejszy.Są kable tej długości ale zależy
      jakie wyjścia ma te DVD najlepiej jakby miał HDMI v.1.3a.I jeszcze jedno czy
      będziesz często używał na nim laptopa lub XBOX360,PS3.
      • adamlysy Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 10.03.09, 20:53
        Sygnal... ;-)) Wiesz, mam normalna antene na dachu. Z tego "koncentryk"
        puszczony na dol do tv.

Tak wogole to musze troche uprzedzic... Sam nie wiem jak sie uchowalem... W
        sumie to zawsze mialem odraze do tv i nie chcialem miec w mieszkaniu. I udalo
        sie 2 lata do czasu... az zona przytargala jakas 14stke do kuchni i tak czasami
        jakis meczyk sie przy piwie z kumplem ogladnie... bardziej dla towarzystwa i
        pogadania ... no ale czas leci nam.. potrzeby sie zmieniaja i dzieci tez u ludzi
        widza takie cuda ze trzeba cos zmienic...

Moze tez wkrotece pomysle o jakiejs platformie cyfrowej bo naswietil mi kumpel
        mozliwosci "n" tv i podoba mi sie pare opcji, typu np. niewyobrazalna ilosc
        staji radiowych...

Pokoj jest od strony zachodniej na parterze. Wiec srenio nasloneczniny w porze
        letenij w godzinach popoludniowych. A w zimowuch miesiacach raczej slabo.

No to trzeba kupic DVD takie, aby mialo takie wyjscia, tak? Aby starczylo na te
        8 metrow od tv do DVD??

Uzywanie laptopa... nie czesto, rzadko, doraznie. Po prostu chce czasami
        (2/miesiac)moc ogladnoc film z dysku lub nagrany wczesniej filmik albo zdjecia
        ogladnac na tv. Jest taka mozliwosc??
        • Gość: Miras Re: Prosba o rade! Chce kupic TV IP: *.acn.waw.pl 10.03.09, 23:11
          Powiem tam na wstępie jeśli antena jest siatkowa to nie spodziewaj się rewelacji
          na zwykłych programach, dopiero dobrej jakości sygnał oferują anteny kierunkowe
          ( i tu też musi być dobra instalacja). Co do długości kabla- nie da się bliżej?
          Pamiętaj, że im dłuższy kabel tym większe straty na jakości po drodze i tym
          droższy musisz kupić, żeby to zniwelować, dvd najlepiej kupować teraz z wyjściem
          hdmi, a osobiście wolałbym teraz kupić blu ray- jest coraz tańsze teraz
          chociażby niezłe s350 można dostać w okolicach 700zł. W kwestii laptopa podaj
          model to się sprawdzi jakie ma wyjścia, najprościej przez hdmi jeśli posiada.
      • pkjohnson Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 10.03.09, 22:17
        Jeśli sygnał ze zwykłej anteny lub kablówki to tak naprawdę polecałbym zwykły
        CRT(kineskopowy) gdyż on będzie najlepiej zbierał taki sygnał np.
        www.allegro.pl/item576911743_samsung_ws32z419p_hdmi.html
        .Jeśli zależy Ci na tym żeby koledzy Twojego dziecka się nie śmiały z niego w
        szkole czy gimnazjum lub Ty chcesz pokazać się przed znajomymi :).To do tego
        sygnału pod warunkiem że go nie zmienisz przez dłuższy czas polecam plazmę, tak
        plazmę i nie słuchaj jakiś głupot w stylu:a ona tak dużo prądu ciągnie, plazma
        maksymalnie pobiera Watt przy całym białym ekranie a to się zdarza w filmach czy
        programach bardzo rzadko.LCD za to jedzie non stop całą parą niezależnie czy tło
        jest czarne czy białe.Jeszcze mówią że się loga albo duszki wypalają:jezus maria
        trzeba zostawić na kilka dni włączony TV żeby to uzyskać.A i jeszcze mówią że
        żywotność jest krótka, tak 100.000 tys. godzin w porównaniu do LCD 60.000 tys.
        jest krótsza :/.Kolory są bardziej naturalne, czas reakcji większy czyli 0.001
        ms. a LCD 4-6 ms. i kontrast lepszy.Aha i do tej odległości polecam nie 32"
        tylko 37", w domu jakoś telewizory się kurczą.I jak na razie faworytem
        cena/jakość wśród plazm jest Panasonic 37-THPV80(100HZ).Jeśli nie chcesz plazmy
        bo za dużo ludzi którzy nie widzieli jej w działaniu tak Ci mówią to LCD.Na
        pewno z LCD żaden Szajsung,LG,Thomson itd. według mnie to Sharp,Toshiba,Sony.I
        LCD musi mieć na pewno 100HZ, 10bit a czy FullHD czy HDReady to bez różnicy i
        tak tego nie zauważysz przy tych calach.Wyjścia nie martw się starczy Ci
        standard.Jak jakieś pytania pisz bo spadam...
        • adamlysy Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 10.03.09, 23:29
          według mnie to Sharp,Toshiba,Sony.I
          > LCD musi mieć na pewno 100HZ, 10bit a czy FullHD czy HDReady to bez różnicy i
          > tak tego nie zauważysz przy tych calach.Wyjścia nie martw się starczy Ci
          > standard.Jak jakieś pytania pisz bo spadam...

Mozesz dać jakiś przykład??

Kineskop raczej odpada. Chce to powiesić na czymś takim
          www.allegro.pl/item571074185_uchwyt_lcd_tvs_10_30_30kg_fv_szybka_wysylka.html
          Musi być na uchwycie, poniewaz będie na wys ok. 2 m powieszony, lekko z boku do
          kanapy. Niestety, ciasne mieszkanko i meble nie były planowane pod kątem
          oglądania w przyszłości TV

Dzieki wszystkim za zainteresowanie i cierpliwość ;-))
        • Gość: Profi Re: Prosba o rade! Chce kupic TV IP: *.anonymouse.org 11.03.09, 22:25
          Oj z tym zbieraniem sygnału lepszym przez CRT to trochę popłynąłeś wszystko
          zależy od jaką instalacje się ma, czy antenę siatkową czy też kierunkową, jakie
          wzmacniacze etc. więc tutaj nie generalizuj z marnego sygnału cudów nie
          wyczarujesz... Tak samo czasy reakcji bo fajnie, że ludzko wychwyci różnice 2ms
          czy 7ms. Zresztą to już pisałem, dużo zależy od tego ile można przeznaczyć na
          sam tv za 4600zł widziałem ostatnio w Euro 40 calowego w4500, 100 hz, 10 bitowy
          panel... czyli to co się tak naprawdę najbardziej liczy, full HD zawsze lepiej
          mieć na zapas TV nie wymieniasz co 2 lata, trzeba wybiec trochę na przód z
          planowaniem...
          • pkjohnson Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 11.03.09, 22:49
            Profesjonalista amator, miałem w domu na prezentacji Panasonic 37THPV80, Sony
            KDL37V4000 i Toshiba 37R3500PG.Wygrywa Toshiba.Jak chcesz pomóc to pomóż a nie
            piszesz dla pisania.Czytaj napisał naziemna a nie siatkowa specjalisto za 3
            grosze.Napisz co polecasz tylko sensownie a nie typu"tak bo tak a on głupio
            pisze bo ja wiem lepiej".
            • adamlysy Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 11.03.09, 23:37
              czytam i czekam cierpliwie ;-)
              • viole-ta73 Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 12.03.09, 15:40
                w tych czasach jest naprawde duży wybór
                przede wszsytkim należy się zastanowić jaką kwotę chcesz przeznaczyć
                na ten telewizor, jaka przekątna ekranu Cię interesuje itp. itd.
                z mojego doświadczenia moge polecić tv LG - jest wiele opinii o tej
                firmie, ale trzeba zwrócić uwagę na fakt, że większość matryc LCD na
                świecie jest produkowana właśnie przez LG - daje to pewność, że
                firma ma duże doświadczenie i nie montuje w swoich produktach "bubli"
              • pkjohnson Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 12.03.09, 19:04
                Ile pieniędzy jesteś w stanie przeznaczyć?
                • adamlysy Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 13.03.09, 00:10
                  max 2000 zl. ale kazda stowka jak zostanie to bedzie dobrze

acz w tym chce miec odtwarzacz DVD i uchwyt (zmiana konta w poziomie i pionie)
                  • pkjohnson Re: Prosba o rade! Chce kupic TV 13.03.09, 21:54
                    Jak na dobry Tv to trochę mało, a może Panasonic 32"/37"THPV80
            • Gość: Profi Re: Prosba o rade! Chce kupic TV IP: *.anonymouse.org 12.03.09, 23:37
              Napisał naziemna, a w następnym poście (trzecim patrząc na drzewku) "normalną"
              nie wiem jak sprawa wygląda u Ciebie, ale u mnie najbardziej popularne są
              siatkowe, stąd mój wniosek (być może mylny). Twoja prezentacja coś mało
              miarodajna Tośka 3800zł, Soniacz 2300zł, Panas 2100zł przy takiej rozpiętości
              cen czego innego można się spodziewać? Tym bardziej, że sam nic nie pisałem o
              v4000 tylko w4500 różnica bardzo istotna jak porównasz specyfikacje. Więc
              szczerze mówiąc nie wiem o co bijesz pianę, tutaj chodzi przecież o podanie
              kilku modeli, potem zainteresowany idzie do sklepu i porównuje co bardziej
              odpowiada, chyba nikt nie kupuje w ciemno (a przynajmniej mam taką nadzieje).
              Jeśli chcesz dyskutować ok, ale niech to będzie na poziomie.
              Pozdrawiam
    • Gość: ? Re: Prosba o rade! Chce kupic TV IP: 77.236.12.* 10.03.09, 22:16
      sygnał "z powietrza" antena na dachu...
      tylko kineskop :-)

jak poczekasz na naziemną cyfrową tv i będą
      ją nadawać w HDTV to kupuj co chcesz /rok 2011 gdzieniegdzie wcześniej/

i też kupuj co chcesz jak kupisz odtwarzacz blueray
      i będziesz sobie oglądał wyłącznie filmy HDTV...
      • Gość: wujek dobra rada Re: Prosba o rade! Chce kupic TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 10:18
        Całe Mazowsze ,część woj. łódzkiego i kilka innych miejsc obecnie objętych jest zasięgiem naziemnej telewizji cyfrowej, więc ktoś kto kupił tv z tunerem mpeg4 często przypadkiem dowiaduje sie, że może już korzystać, mimo że w sklepie mówili, że dopiero od 2012 (znam własnie taki przykład)

Jeśli ktoś ma antenę "dachową" i nie jest w obrębie multipleksów niech kupuje kineskop, bo szkoda kasa na technologie stworzone do trochę innego sygnału.

Ludzie powinni zrozumieć, że sprzęt typu LCD powinno się kupowac po spełnieniu dwóch warunków (albo przynajmniej jednego):
        1. TV - dobry sygnał cyfrowy (satelita, naziemna), lub BARDZO DOBRY analogowy
        2. Tworzenie z tv centrum rozrywki - z czasem podłączanie sprzętu, którzy zapewnia niesamowite doznania. Kino domowe (dobry zestaw z blu-rayem). podłaczenie komputera, zabawa z multimediami (aparat czy kamera). Z czasem multimedia z netu. No i oczywiście konsola.

Wiem, że nie każdy musi się ze mną zgodzić, punkt 1 jest oczywisty ale drugi dla wielu osób może być dyskusyjny. Ale moim zdaniem każdy kto miał możliwość obejrzeć film czy koncert w full hd czy pograć na konsoli na 40/45 calowym LCD przyzna mi rację, ze telewizor to coś więcej niż telewizja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka