Dodaj do ulubionych

LCD na transformatorze 110V-220V

21.04.09, 18:18
Mam pytanie do kogos, kto naprawde zna sie na rzeczy. Mam telewizor
Samsunga LCD przywieziony z USA (pomijam kwestie regionow NTSC i
PAL), ktory podlaczylam przez transformator 110V-220V o mocy 2000W.
Bylo wszystko ok. Nastepnie przeszlam na tranformTor o mocy 500W,
tez bylo wszystko ok, do czasu. Wylaczylam transformator z listwa i
sprzetem z pradu, po wlaczeniu wywalily korki (zdarzalo sie tez to
przy wiekszym transformatorze). Ale niestety z kazda nastepna proba
z TV korki wywalaja (przy uzyciu obu transformatorow). Jak odlacze
TV z listwy, wszystko dziala. Boje sie, ze cos sie stalo z TV, ale
nie wiem co to moze byc. Prosze o rade kogos, kto naprawde
wiedzialby co z tym zrobic.
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Re: LCD na transformatorze 110V-220V IP: *.warszawa.mm.pl 22.04.09, 10:45
      Wizualnie opisując, powstało zjawisko podobne do tego w samochodowej cewce
      zapłonowej. Przy odłączeniu zasilania z pierwotnego uzwojenia transformatora
      pracującego bez obciążenia, powstaje przepięcie (wzrost napięcia) i może ono
      osiągnąć taką wartość, która może uszkodzić układy elektroniczne pracujące na
      niskim napięciu. Teoretycznie zakładając, że wyłączyłaś TV i zasilany był tylko
      moduł StandBy (w nowych OTV jest to ok. 1W czyli bardzo mało) to przepięcia
      jakie powstało, mogło uszkodzić blok zasilania w TV. Zjawisko opisane jest np
      w tym
      artykule
      , w dziale Zabezpieczanie przed przepięciami zostało ono
      opisane tak: Najgroźniejsze przepięcia występują podczas odłączania zasilania
      po stronie pierwotnej transformatora przekształtnikowego pracującego w stanie
      jałowym (bez obciążenia).

Jeśli listwa zasilająca TV była wyposażona w zabezpieczenie przeciwprzepięciowe
      to może ona powoduje "wywalanie korków", jeśli wyłączasz TV a listwa jest cały
      czas pod napięciem i nie wyrzuca korków, to raczej uszkodzony jest zasilacz (oby
      tylko) w TV. Bez wizyty w serwisie lub u fachowca się nie obędzie, jedynie przy
      wymianie, można zamontować właściwy dla naszego napięcia w sieci, czyli 230V i
      nie bawić się już w żadne trafo.
      • evelne Re: LCD na transformatorze 110V-220V 22.04.09, 17:04
        dzięki wielkie za Twoją opinię. Tylko jak myślisz, gdzie najlepiej
        udać się z TV? Do serwisu Samsunga czy gdzieś indziej? I czy muszę
        im też użyczyć transformatora? Nie wiem czy się orientujesz, są one
        dość drogie:/, dlatego wolalałabym, żeby prawdziwy fachowiec się
        zajmował moim sprzętem:/
        i można go przerobić na 230V? mam większość sprzętów w domu na
        transformatorach z tego względu, że przeprowadziłam się właśnie z
        USA i zabrałam wszystko ze sobą, także to nie jest problem, ale może
        z tym TV bo by faktycznie lepiej było.
        • Gość: Romek Re: LCD na transformatorze 110V-220V IP: *.warszawa.mm.pl 22.04.09, 19:07
          Jeśli TV ma uszkodzony zasilacz, i nic więcej, to jest szansa że dałoby się
          tylko ten moduł wymienić i włożyć przystosowany do napięcia w naszej sieci.
          Znajomy dostał od córki odtwarzacz dvd ze stanów i kupił niewłaściwą
          przetwornicę tyrystorową przy pomocy której spalił sobie zasilacz. W serwisie
          wymienili mu na taki który pracuje z naszej sieci. Niewiele zyskał na tym, bo
          kod regionalny nie dał się usunąć.
          Musisz się liczyć z tym, że firmowy serwis Samsunga może wziąć dużo za taką
          usługę, zorientuj się ile Cię to wyniesie u jakiegoś dobrego magika od TV i
          porównaj ile weźmie serwis (może prywatnie z magikiem z serwisu pogadaj).
          Transformator nie powinien być im potrzebny, chyba że przyczyna awarii będzie
          inna. Nie znam konstrukcji tych TV, ale może mają zabezpieczenie
          przeciwprzepięciowe na wejściu zasilania i owe zabezpieczenie po przepięciu
          zadziałało. Zwykle w takich sprzętach stosuje się warystor, gdyby tak było,
          naprawa nie byłaby droga, o ile trafiłabyś na uczciwego mechanika. Cena (gdybyś
          chciała montować oryginalny 110V) zapewne byłaby większa od takiego na 230V, bo
          ten pierwszy, musieliby specjalnie sprowadzać dla Ciebie.
          • Gość: dfg Re: LCD na transformatorze 110V-220V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 19:28
            Nie pomogę ci z popsutym tv, ale może ta strona osłodzi ci smutek ;-)

www.videohelp.com/dvdhacks
            Jeślimasz szczęście, i znajdziesz swój odtwarzacz dvd w
            wyszukiwarce, to da się prosto rozkodować (zmienic z amerykańskiego
            1 na uniwersalny 0)

pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka