diegosia 05.01.06, 22:57 Czy sluchal juz ktos z Was nowego nagrania Requiem w wykonaniu Concentus musicus / Nikolaus Harnoncourt. Znam tylko jego wersje z lat 80tych. Warto sie zaopatrzyc i w nowa? A moze sa jeszcze inne, warte uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bwv1004 Re: Mozart - Requiem 06.01.06, 00:16 Warte uwagi jest wykonanie Price/Schmidt/Araiza/Adam/Rundfunkchor Leipzig/Staatskapelle Dresden dyrygowane przez Petera Schreiera (tak, tego tenora). Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Mozart - Requiem 06.01.06, 19:30 bwv1004 napisał: > Warte uwagi jest wykonanie Price/Schmidt/Araiza/Adam/Rundfunkchor > Leipzig/Staatskapelle Dresden dyrygowane przez Petera Schreiera (tak, tego > tenora). Szukam tego wykonania od jakiegoś czasu, ale nigdzie nie ma :( Poza tym godne polecenia jest nagranie H. von Karajana z 1975 roku (podobnoo najlepsze). Ale tego z 1962r. raczej nie polecam, bo mimo że orkiestra (oczywiście) bardzo dobra, to całość nagrania, a zwłaszcza chór mi się nie podoba. Natomiast kiedyś, po wstępnych przesłuchaniach oraz jako ciekawostkę kupiłem nagranie słowaków: Slovak Philharmonic Orchestra/Kosler, Slovak Philh. Choir/Kimo plus słowaccy soliści i do dziś tą interpretację oceniam dość wysoko. Ale oczywiście najlepiej posłuchać sobie gdzieś fragmentów (EMPiK, ew. Amazon) i wybrać samemu :) Pozdrawiam, Jedrek Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Mozart - Requiem 06.01.06, 20:38 A ja mam do zaproponowania jeszcze inną wersję Requiem, wydaną na firmie Cascavelle pod dyrekcją Philippa Corboza z solistami: Catherine Dubosc -sopran, Ewa Podleś - alt, Guy de Mey - tenor, Michel Brodard - bas. Tylko nie jestem zorientowany czy ta wytwórnia jest dostępna w Polsce a także czy nagranie jest jeszcze w katalogu. Rok wydania 1991. VEL1012 Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Mozart - Requiem 07.01.06, 12:55 dla mnie każde wykonanie ma w sobie coś. Lubię słuchać i porównywać. Niekoniecznie musze oceniać "to lepsze to gorsze". Te słowackie wykonanie jest rzeczywiście niezłe a każde inne ma w sobie coś niepowtarzalnego. Owszem - zdarzają się wykonania nijakie, ale dobry prowadzący gwarantuje to że w jego wykonaniu jest jakaś koncepcja i myśl a to jest najważniejsze. To które wykonanie będzie się komuś podobało albo nie to zależy od tego jakie doświadczenia z muzyką miał ten ktoś, jaki ma temperament itd. Co z tego że napiszę kup Jonagorda skoro ty będziesz lubił skłodki smak Goldena. Mi osobiście podoba się Karajan, ale to tylko osobista dygresja Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Mozart - Requiem 07.01.06, 14:44 Mam to nagranie i chyba nic się nie stanie jak zrobię kopię:) Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: Mozart - Requiem 07.01.06, 15:53 ktore nagranie masz na mysli, bo padlo tu wiele propozycji ? Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Mozart - Requiem 07.01.06, 17:45 To, którego bezskutecznie poszukuje jdrk czyli ze Schreierem jako dyrygentem. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Mozart - Requiem 07.01.06, 18:45 Ja w razie czego też mam (na NRDowskim CD ETERNY :-) ) i nawet już robiłem komus kopie. Ale z powodu mojego oddalenia w przestrzeni i wynikajacych stąd komplikacji pocztowo-wysyłkowych chętnie sceduję piractwo na kogo innego tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Mozart - Requiem 07.01.06, 19:44 Ciiicho - jakie piractwo:) jedna malutka kopia dla będących w potrzebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Mozart - Requiem 08.01.06, 02:46 :-)) no pewnie. A z ciekawosci: masz też Eternę, czy Philipsa? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Mozart - Requiem 24.01.06, 11:01 Nie wahacie się piratować nawet tak apokaliptycznej muzyki jak Requiem Mozarta. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 gdzie kupic? 24.01.06, 13:39 > Szukam tego wykonania od jakiegoś czasu, ale nigdzie nie ma :( Jest na amazonie:) pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Mozart - Requiem 07.01.06, 13:36 Ja polecam nagranie wytwórni Decca z wiedeńczykami pod Soltim i chórem wiedeńskiej Staatsoper. Soliści: Arleen Auger, Cecilia Bartoli,Vinson Cole i Rene Pape. A Confutatis to prawdziwa uczta dla uszu/ oczywiście IMHO/. Odpowiedz Link Zgłoś
mkkraj Re: Mozart - Requiem 10.01.06, 10:59 zdecydowanie John Eliot Gardiner Willard White, Hans-Peter Blochwitz, Barbara Bonney, Anne Sofie von Otter Orkiestra i chor: Monteverdi Choir, English Baroque Soloists a takiego Kyrie nigdy nie slyszalem... Odpowiedz Link Zgłoś