Dodaj do ulubionych

KAZIRODZTWO

14.01.06, 14:48
Zastanawiam się ,czy współżycie z kuzynem(synem siostry mojego taty ) jest
kazirodztwem.. Stary testament mowi o tym,ze nie mozna spac z:
mama,tata,siostra,bratem,z macocha,z ojczymem,wujkiem,ciocia.Nie ma mowy o
kuzynie-kuzynce.Wiecie cos moze na ten temat?
Obserwuj wątek
    • adelajdusia Re: KAZIRODZTWO 14.01.06, 14:55
      z medycznego punktu widzenia nie można sie "parzyć" w rodzinie żeby zmutki nie
      powstały (gdy np dzieci bedziesz planować)jezeli jestes "na tyle" religijna, ze
      z ciocią nie chcesz to moze kuzyna też sobie daruj. słyszałam o parach, które
      są kuzynostwem, ale słyszłam też o dziadku, który pukał wnuczki wiec rób co
      chcesz!!
      • sabinka_20 Re: KAZIRODZTWO 14.01.06, 15:00
        Haha dziadkowi puknac sie nie dam:P Chodzi mi jak to jest odbierane w aspekcie
        religijnym i prawnym.Chodzi o KUZYNA nie o ciocie,czy dziadka (Daaaaaaaaaaa???????)
        • adelajdusia Re: KAZIRODZTWO 14.01.06, 15:02
          Nie jestem pewna ale wydaje mi się , że z takim najbliższym kuzynem nie można
          tworzyć związku (syn cioci np) ale z dalszym i chyba juz tak
          • Gość: angel Re: KAZIRODZTWO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.02.06, 22:21
            heheh ale beka

kochanie spytaj sie katechety ;-)

wiem,ze chodzi o linie spokrewienstwa,ale juz nie pamietam od ktorej bylo
            mozna ;-) katecheta bedzie wiedzial

wrrryyyy jak ja lubilam dyskutowac z moim katecheta ;-)

a motyw z dziadkiem byl...odjechany ;-)

milego wieczorku
            • Gość: katarzyna Re: KAZIRODZTWO IP: *.chello.pl 08.02.06, 23:59
              tu nie chodzi chyba o grzech tylko wlasnie o kazirodztwo... kuzyn to czwarty
              stopien pokrewienstwa! to rodzina! niech nie daj boze trafi sie wam wpadka to
              dziecko moze nie byc normalne... grrr
    • Gość: Dobra to nie jest kazirodztwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:17
      kuzynka to powinowata, a zabronione prawym karnym i moralnym są stosunki o
      charakterze seksulanym, czy erotycznym miedzy osobami spokrewnionym w pierwszej
      i drugiej lini,
      • Gość: omnis Re: to nie jest kazirodztwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:37
        Syn siostry ojca to nie kuzyn tylko BRAT CIOTECZNY!
        Pokrewieństwo na tyle bliskie, że zakazane prawnie i religijnie - to tzw. druga
        linia.
        • annal_anna Re: to nie jest kazirodztwo 14.01.06, 16:57
          adam pukal ewe a pozniej pukala sie cala rodzina i zyli po tysiac lat
          • sabinka_20 Re: to nie jest kazirodztwo 14.01.06, 18:50
            HHmmm to lipa lipa.Świat jest okrutny :(
        • misiu_koala87 Re: to nie jest kazirodztwo 08.02.06, 19:05
          jak to nie kuzymen:/? ja corki brata mojej matki uwazam za kuzynki:>?nie
          realizuje to definicji kuzynostwa? czyli kogo niby powinnismy za takowe uwazac?
        • Gość: Enigma Re: to nie jest kazirodztwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:00
          syn siostry ojca = syn ciotki = kuzyn (a nie jakis brat cioteczny)
    • yo-anna84 Re: KAZIRODZTWO 15.01.06, 23:23
      Wg prawa jest to zabronione ... Bo to za bliski stopień pokrewieństwa w linii
      bocznej Nom chyba że "po drodze" pokrewieństwa zaistniałaby gdzieś adopcja to
      co innego
    • Gość: bb Re: KAZIRODZTWO IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 15.01.06, 23:59
      Z kuzynem to nie jest kaziorodztwo.Można się pobierać.Jest to zgodne z prawem.
      Ale osobiście mówiąc przy takim wyborze szukać męża w rodzinie,mieć tych samych
      dziadków to niesmaczne.
      • Gość: oBoże Re: KAZIRODZTWO IP: *.konin.edu.pl 16.01.06, 07:54
        Wiecie co dziewczęta... Jestem ateistą i już nie raz robiłem rzeczy które mogły
        by być różnie odbierane...Dotego zawsze mnie wkurzało jek ktoś tu sobie wrzuca
        więc przepraszam za to co powiem ale musze to napisać "Sabina ma nieźle zrytą
        banię" i to w tym negatywnym sensie!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: taki jeden Re: KAZIRODZTWO IP: 198.36.86.* 16.01.06, 10:09
          Sabinko jak potrzebujesz dobrego ogiera to zapraszam do mnie :)) tez cie
          moge przeleciec
          • sabinka_20 Re: KAZIRODZTWO 17.01.06, 15:15
            Pffff.A czy ja napisałam coś o tym,że to ja sypiam z kuzynem??? Ludzie czytajcie
            dokładnie :) Ogerów to cały świat jest... heh
            • Gość: Mike Re: KAZIRODZTWO IP: *.konin.edu.pl 18.01.06, 08:00
              a to przepraszam...... faktycznie nie napisałaś że chcesz z nim współżyć... i
              mam nadzieję że tak nie będzie... Jestem trochę zrażony do tego tematu bo
              pewien osioł zgwałcił kiedyś kuzynkę, która mieszka niedaleko mnie... w sumie
              super dziewczyna a on potraktował ja jak szmatę.... Pozdrawiam
    • Gość: aaa Re: KAZIRODZTWO IP: *.media4.pl 18.01.06, 17:59
      dozwolone sa zwiazki w rodzinie chyba dopiero co 3 pokolenie wiec w twoim
      przypadku to jeszcze za wczesnie
    • anik223 Re: KAZIRODZTWO 19.01.06, 20:41
      Takie zwiazki nie są nielegalne w Polsce.Sa jak najbardziej legalne z prawnego
      punktu widzenia.Sa legalne w wiekszosci stanow USA.
      Kościół katolicki nie uznaje takich związków,więc ze ślubem kościelnym byłoby
      ciężko (ale nie niemożliwe).

Ryzyko wad genetycznych u potomstwa jest bardzo małe.
      W przeszłości wiele związków małzenskich było zawieranych miedzy kuzynami
      pierwszego stopnia.

Na stronie www.cousincouples.com/ mozna obejrzec znanych ludzi,ktorzy
      poslubili kuzynow.
      • Gość: majki Re: KAZIRODZTWO IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.06, 18:56
        miałem znajomego który walił swoją kuzynke teraz siedzi w pace ale nie wiem czy
        za to:)a czy prawo zabrania nie wiem ale taki Heniu Sienkiewicz ozenil sie z
        kuzynka i uszło mu to na sucho a jak Nobla odbierał to nikt mu tych ekscesów
        nie wypominał :P
    • Gość: niuniaa Re: KAZIRODZTWO IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:27
      a co z synem siostry babci tez lipa? czy to juz jest dalszy stopien
      pokrewienstwa i juz luz? :)
      • dzioobi Re: KAZIRODZTWO 09.02.06, 13:01
        6 Nikt z was nie będzie się zbliżał do ciała swojego krewnego, aby odsłonić
        jego nagość. Ja jestem Pan! 7 Nie będziesz odsłaniać nagości swojego ojca lub
        nagości swojej matki. Jest ona twoją matką - nie będziesz odsłaniać jej
        nagości. 8 Nie będziesz odsłaniać nagości swojej macochy, bo to jest nagość
        twojego ojca. 9 Nie będziesz odsłaniać nagości swojej siostry, córki twojego
        ojca lub córki twojej matki, bez względu na to, czy urodziła się w domu, czy na
        zewnątrz. 10 Nie będziesz odsłaniać nagości córki twojego syna lub córki twojej
        córki, bo są one twoją nagością. 11 Nie będziesz odsłaniać nagości córki żony
        twojego ojca, bo jest ona dzieckiem twojego ojca, jest twoją siostrą. 12 Nie
        będziesz odsłaniać nagości siostry swojego ojca, bo ona jest krewną twojego
        ojca. 13 Nie będziesz odsłaniać nagości siostry swojej matki, bo jest ona
        krewną twojej matki. 14 Nie będziesz odsłaniać nagości brata swojego ojca: nie
        będziesz się zbliżał do jego żony, bo jest ona twoją ciotką. 15 Nie będziesz
        odsłaniać nagości swojej synowej, bo jest ona żoną twojego syna, nie będziesz
        odsłaniać jej nagości. 16 Nie będziesz odsłaniać nagości swojej bratowej, jest
        to nagość twojego brata. 17 Nie będziesz odsłaniać nagości kobiety i jej córki.
        Nie będziesz brał córki jej syna ani córki jej córki, aby odsłonić jej nagość,
        bo są one jej ciałem. Byłaby to rozpusta! 18 Nie będziesz brał kobiety razem z
        jej siostrą, aby odsłonić jej nagość za życia tamtej, byłoby to sposobnością do
        niezgody.

(Kpł 20)

A co do prawa karnego:

USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny
        (Dz. U. z dnia 2 sierpnia 1997 r.)
        Art. 201 [Kazirodztwo] Kto dopuszcza się obcowania płciowego w stosunku do
        wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry,
        podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka