zibiker 24.03.06, 11:09 czy ktoś pracował w Irlandii, ciekawe jakie macie doświadczenia? czekam na Wasze opinie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: manka Re: praca w irlandii IP: *.fbx.proxad.net 25.03.06, 14:25 moja siostra tam wlasnie mieszka i pracuje. jest tam juz ponad 7 lat i nienarzeka, niema zamiaru wraca do polski bo jak mowi niema po co. ma tam co chce i ejst szczesliwa a pracuje jako kelnerka w jednych ze znanych restauracji :) Odpowiedz Link Zgłoś
elamodela Re: praca w irlandii 25.03.06, 19:27 No ja tam ostatnio byłam i mam mnóstwo wspomnień, zwłaszcza niezbyt miłych jeśli chodzi o polską ambasadę gdy się straci paszport czy coś takiego, hehe. A jeśli chodzi o samą Irlandię to naprawdę spoko kraj, ludzie mili, trawa w styczniu, słoneczko rano.. Aż się rozmarzyłam. No ale co do pracy, owszem jest dużo i opłaca się bardzo, bo czasem ich tygodniówka to nasza miesięcznica albo jeszcze lepiej. Tylko jeden warunek: znać język. Przynajmniej w swojej dziedzinie. Bzdurą jest, że pojedziesz w ciemno i jakoś to będzie. Trzeba mieć jakiś punkt zaczepienia na wstępie. Jest tam naprawdę mnóstwo Polaków. Poznałam wielu ludzi, którzy po tygodniu wracali, bo skończyły im się pieniądze na hostel. Tak więc nie jechać w ciemno, poduczyć się języka i good luck:) Odpowiedz Link Zgłoś
kinia2505 Re: praca w irlandii 26.03.06, 13:24 Nie jestem orłem w angielskim, ale umiem sie porozumiec z ludzmi. Czy to że załatwię sobie nocleg przez internet i mam namiary na miejsca gdzie moge znaleźć prace to wystarczający punkt zaczepienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: praca w irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 17:38 Moi znajomi pojechali w ciemno i poszli do...kościoła. Mają wynajęty dom piętrowy z ogrodem. Znajoma sprowadziła tam syna i niedawno kupiła samochód a jej brat cały czas pomaga ojcu w Polsce. Oboje z angielskim w życiu styku nie mieli a teraz dogadają się wszędzie. Są tam 11 miesięcy i jakoś wątpię, że kiedyś wrócą, bo faktycznie nie mają po co skoro tam mają wszystko czego nie mieli tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
elamodela Re: praca w irlandii 27.03.06, 01:01 Bo to też zależy czy się ma szczęście czy nie. Można sobie pojechać i akurat się gdzieś wbić, a można się nałazić po ulicach ani be ani me ani kukuryku, nie w ciemno bez żadnych podstaw języka jednak nie radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
zibiker Re: praca w irlandii 27.03.06, 16:36 dziękuje za wszystkie odpowiedzi, poważnie zastanawiam się na takim wyjazdem :) Odpowiedz Link Zgłoś