26.08.06, 11:09
Witam wszystkich!!!

Chcialabym sie Was poradzic. Bylam u Dr Urbaniaka w Poznaniu w klienice Luz
Med. Zrobil mi on cytologie. Z badan wyszla gr IIIa, odczyn zapalny. Badanie
mialam robione kilka dni przed okresem. Wiecie moze czy to moglo miec wplyw
na wyniki badan? Lekarz nie poinformowal mnie ze to zly termin. Dzien przed
badaniem na pewno nie wspolzylam ale nie jestem pewna co do 2 dni przed
badaniem. Czy ktoras z Was byla u tego lekarza? Jakie macie doswiadczenia?
Dr Urbaniak przepisal mi leki,powiedzial ze mam je brac przez 3 miesiace i
zglasic sie na wizyte kontrolna. Czy to nie za pozno?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kotek_vel_lol2 Re: Cytologia 26.08.06, 11:26
      proponuje pojsc na forum zdrowie ...
      tutaj pewnie malo kto jest Ci w stanie pomoc ...
    • daphny1 Re: Cytologia 28.08.06, 14:28
      Nie będę Cę straszyć, ale Grupa III to wynik dodatni (podejrzany). W rozmazie
      stwierdza się tzw. komórki dysplastyczne (nieprawidłowe). W zależności od
      nasilenia zmian i liczby tych komórek wyróżnia się dysplazję małego, średniego i
      dużego stopnia. Taki wynik wymaga kontrolnego ponownego badania w krótkim
      czasie, ewentualnie po leczeniu. Jeżeli zmiany utrzymują się nadal, należy
      pobrać wybrane odpowiednio (celowane) wycinki z tarczy części pochwowej. Do tej
      grupy cytologicznej zalicza się również ciężkie zmiany zapalne. Również niektóre
      zakażenia wirusowe (np. wirusem brodawczaka - infekcja najczęściej spotykana u
      młodych, współżyjących kobiet) mogą przyczynić się do powstania obrazu
      charakterystycznego dla tej grupy. Czy lekarz poinformował Cię o czymkolwiek?
      Np., że przed cytologią przyjmuje się tabletki dopochwowe, które mają za zadanie
      "oczyścić" pochwę, aby wynk był jak najbardziej prawdopodobny??? Proponuję
      wizytę u innego specjalisty, bo jeżeli rzeczywiście coś jest nie tak to 3
      miesiące jest zbyt długim terminem, aby czekać. Pozdrawiam.
      • agatka_to_ja Re: Cytologia 28.08.06, 15:36

daphny1 napisała:
        Czy lekarz poinformował Cię o czymkolwiek?
        > Np., że przed cytologią przyjmuje się tabletki dopochwowe, które mają za
        zadanie "oczyścić" pochwę, aby wynk był jak najbardziej prawdopodobny???

jakie tabletki? jakie oczyszczanie?????????????

na cytologie trzeba przyjsc w odpowiednim czasie w cyklu i NIE ZAZYWAC ZADNYCH
        LEKÓW DOPOCHWOWYCH bo to zmienia obraz cytologiczny... no i chyba trzeba nie
        wspolzyc na 2 dni przed....

leki przed cytologia? pierwsze slysze....
        • ghostdogg Re: Cytologia 28.08.06, 17:01
          no grubo panna sie bawi, domniewam ze bakterie żyjące w twej vaginie wynalazły
          już koło
        • Gość: Marta Re: Cytologia IP: *.wro.vectranet.pl 28.08.06, 17:14
          Boże, kolejny niedowiarek! Wszystkie jesteście takie mądre, a do dzisiaj nikt
          nie potrafił nic koleżance poradzić! Ja chodzę do prywatnych gabinetów, bo tylko
          takm lekarzom ufam. Dzień przed cytologią dostałam tabletkę dopochwową, nie
          pamiętam nazwy, miała na celu to co wyżej napisałam. Tylko takie badanie jest
          prawidłowe. Nie wiem do jakiego lekarza chodzicie, ja chodzę do jednego z
          najlepszych na dolnym śląsku, i chyba on się nie myli, prawda??? Więc zanim coś
          napiszesz agatka_to_ja - zastanów się, bo nie zawsze masz rację! Pozdrawiam.
          • agatka_to_ja Re: Cytologia 28.08.06, 18:08
            Tak sie sklada, ze ja chodze do ŚWIETNEGO ginekologa, poza tym wielokrotnie
            czytalam o cytologii i NIGDZIE nie spotkalam sie ze wzmianką o jakiejkolwiek
            tabletce dopochwowej przed cytologią. Wrecz przeciwnie - zabronione jest
            uzywanie tabletek dopochwowych przed cytologia, bo moze to zafalszowac wynik
            badania.
            Cytuje "Cytologię najlepiej jest wykonać w pierwszej połowie cyklu, 3-4 dni po
            ustaniu krwawienia miesiączkowego. Jeśli w tym czasie kobieta ma jakiś stan
            zapalny narządu rodnego (mogą o tym świadczyć m.in. upławy), lepiej jest
            badanie przesunąć w czasie i najpierw się wyleczyć. Przez trzy dni
            poprzedzające cytologię nie należy stosować leków dopochwowych (również
            dopochwowych środków antykoncepcyjnych), wykonywać irygacji, trzeba powstrzymać
            się od współżycia płciowego i/lub nie korzystać z wibratora."
            kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,72295,3246873.html
            z innej strony:"Przed badaniem pacjentka przez trzy dni nie może stosować
            żadnych leków dopochwowych, płukania pochwy ani odbywać stosunków płciowych."
            www.resmedica.pl/ffxart10994.html
            i jeszcze jeden "Materiału cytologicznego nie powinno się pobierać od kobiet
            dość obficie krwawiących, a pacjentka w ciągu 48 godzin poprzedzających
            pobranie materiału powinna zaniechać współżycia oraz nie wykonywać irygacji
            pochwy. W przypadku stosowania preparatów dopochwowych materiał należy pobrać
            dopiero w 3-4 dni po zakończeniu stosowania leku. Również ginekolog nie
            powinien stosować żadnych środków, np. odkażających na część pochwową przed
            pobraniem rozmazu."
            www.wizaz.pl/images/karolinaw/cytologia/

bede wdzieczna, jesli dasz mi link do wzmianki o globulkach, ktore
            nalezy "zażywać" przed cytologią.

a jesli chcialabys zmienic lekarza - polecam forum dobrych ginekologów
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090
            • daphny1 Re: Cytologia 28.08.06, 18:24
              Na każde forum wchodzisz i się wymądrzasz??? Myślisz, że jak przeczytasz coś w
              internecie to jesteś wszechwiedząca??? Nie muszę zmieniać lekarza, bo jest nim
              jeden z najlepszych na dolnym śląsku. Ty lepiej zmień swojego! Ja miałam robioną
              cytologię i wskazane jest przyjęcie tej tableti aby wynik był jak najbardziej
              prawdziwy!!! Spytaj się najpierw lekarza a potem podawaj linki. Boże co za
              głupia baba!!!!!!!!!
              • agatka_to_ja Re: Cytologia 28.08.06, 18:29
                na kazde? nie :)
                to jest moje ulubione forum :)
                a masz cos przeciwko??????????

buahahahahahal...... podaj choc jeden link o tym leku przed cytologią.. chociaz
                jeden malutki link!!!!!!!

buahahahahahahahaahaha...

glupia jestes ty... jak czytam pierdoly, ktore tu wypisujesz, to az mi rece
                opadają... żenada... wszedzie napisane JAK WÓŁ KROWIE NA ROWIE, ze ŻADNE
                TABLETKI DOPOCHWOWE przed cytologią, a ta swoje .. - DAJ LINK!!!!!
    • Gość: ania_831 Re: Cytologia IP: 194.72.148.* 29.08.06, 18:42
      dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Niedlugo zaczne przyjmowac leki i wtedy
      zglosze sie na powtorne badanie. Co do mojego lekarza, to nie poinformowal mnie
      ze nalezy zaniechac wspolzycia przez 2 dni poprzedzajace badanie, czy o jakis
      globulkach dopochwowych, ale i tak zamierzam go zmienic bo jakos mu nie ufam.
      Mam jeszcze jedno pytanie, czy Wasi lekarze poinformowali Was ze w czasie
      leczenia w zwiazku z III grupa nalezy zaprzestac przyjmowania tabletek
      antykoncepcyjnych? Mi lekarz powiedzial ze nadal moge je brac, ale nie jestem
      pewna czy tak powinno byc. Chcialabym tylko znac opinie Waszych lekarzy.
      • Gość: kasiaka Re: Cytologia IP: 82.177.183.* 29.08.06, 21:23
        czesc ja mialam kiedys nadżerke 3 stopnia i mnie wyslano na wycinek scianki
        pochwy do szpitala aby(nie chce cie straszyc) sprawdzic czy nie ma komorek
        rakowych.Mam 26 lat a to bylo ze 3 lata temu ,nie dostawalam zadnych tabletek
        dopoki nie przyszedl wynik czekalam na nie 3 dni w szpitalu i byly to jedne z
        najgorszych.dopiero po wyjsciu ze szpitala dostalam odpowiednie tabletki. nie
        wiem czy ty tez to masz ale lepiej idz z wynikiem do innego lekarza i sie
        upewnij.Co do przyjmowania jakichkolwiek taletek przed cytologia to nigdy nic
        nie dostalam,tylko dowiedzialam sie ze trzeba przyjsc naljlepiej po okresie
        gdzies 2-3 dni,poniewaz wychodza najbardziej wiarygodne wyniki Powodzenia
        Ps.co do pigulek ja rowniez moglam brac

• lucy48 Re: Cytologia 30.08.06, 13:15
      zaptyaj moze na forum zdrowie kobiety
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=216&t=1145364855642

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka