butterflymk 27.04.07, 10:37 Czy możecie mi powiedzieć jak się rządzicie pieniędzmi np. po wypłacie? Czy macie jakieś fajne sposoby gospodarowania nimi, przy okazji zaoszczędzenia. Denerwuje mnie że pieniądze wogóle się mnie nie trzymają!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Pieniądze $$$ IP: 213.17.152.* 27.04.07, 10:47 pieniadze maja to do siebie,ze jak masz je tylko na bierzaca konsumcje to wiele nie zdzialasz,trzeba miec tak zwany zastrzyk,zeby odpowiednio zaczely na siebie pracowac,pozniej przez ciecie kosztow badz zakup hurtowy pieniadz w prosty sposob zaczyna sie trzymac portfela,to jest klasyczny przyklad,dobrze jest nimi obracac przez odpowiednia dywersyfikacje, przez co mamy kapitalizacje zyskow,osobiscie uwazam ze jesli jest sie z kims powinno sie cala wyplate wnosic do gospodarstwa domowego,nie ma znaczenia kto ile ma,bo moze byc tak ze za pare lat ten co ma duzo bedzie mial mniej i na odwrot,wspolnosc majtkowa daje wiecej korzysci niz strat,bo latwo mozna rozproszyc kakpital z racji ze jest wiecej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluszaczek24 Re: Pieniądze $$$ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 12:24 Ja np mam okreslona kwote na jedzenie tygodniowo np 60 zł.I staram sie tak wydawac zeby jej nie przekroczyc,pisze sobie codziennie w zeszycie ile i na co wydalam.Czesto sie okazuje ze kaske wydalam na niepotrzebne rzeczy i nastepnym razem juz ich nie kupuje.Opłaty staram sie robic odrazu po wyplacie wtedy mam glowe spokojna .To co mi zostaje odkladam albo wydaje na jakies przyjemne lub pozyteczne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: Pieniądze $$$ 27.04.07, 12:52 No właśnie... ale ja jestem jakaś chora bo dużo za dużo wydaję na ciuchy,gazety,kosmetyki które mi nie są potrzebne. Denerwuje mnie to ale jednocześnie to uwielbiam i jest to jak lekarstwo na stres i bezndadziejność codzienną :) A może przez te karty płatnicze? Jak się nimi płaci to nie czuje się ulotności kasy. Może zacznę właśnie wszystko zapisywać, albo wypłacac określoną sumę od razu która musi mi wystarczyć i koniec... Po prostu potrzebny jest soponsor w takich sytuacjach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: Pieniądze $$$ 27.04.07, 19:12 Jestem ostatnią osobą ktora mogłaby udzielać rad dot. gospodarowaniem pieniędzmi :) Najwięcej kasy wydaję na słodycze, ciuchy, elektornikę (ho ho) i kosmetyki, gdyby nie istniały biblioteki musialabym jeszcze wygospodarować pieniądze na ksiażki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satelitka Re: Pieniądze $$$ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 23:15 porafie schowac, nawet jak zarabialam na stazu 460 zl to potrafilam wplacic na konto i jakby ich nie bylo,dzieki temu nie narzekam na brak kasy i nie pozyczam,to raczej znajomi odemnie pozyczaja a ja wcale kokosow nie zarabiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Pieniądze $$$ IP: *.lan.net.pl 27.04.07, 23:21 to z czego zylas jak 460 zl wplacilas na konto?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satelitka Re: Pieniądze $$$ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 23:26 utrzymanie rodzicow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmeksik Re: Pieniądze $$$ IP: *.lan.net.pl 28.04.07, 09:08 i tu jest pies pogrzebany bo kiedy rodzice przestaja utrzymywac musisz placic swoje rachunki itd. wtedy calej wyplaty nie mozna odlozyc na konto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satelitka Re: Pieniądze $$$ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:16 wiem wiem,ale poki co moge odlozyc i odkladam i jestem pewna,ze z wyplaty tez bym, cokolwiek odlozyla...no tez zalezy ile bym zarabiała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floortraders Re: Pieniądze $$$ IP: 213.17.152.* 28.04.07, 23:36 wydawac na potrzebne rzeczy,a pozostala czesc przeznaczac na inwestycje wszelakiego rodzaju,pozwolic zyska rosnac,choc nie kazdy moze z racji malych zarobkow ale warto nie wydac teraz zeby pozniej cieszyc sie potencjalnym zyskiem,ja mam cel zyc z obrotu gotowka,czyli zostac rentierem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floortraders Re: Pieniądze $$$ IP: 213.17.152.* 28.04.07, 23:44 trzeba tez wiedziec,ze ten co dopiero zaczyna oszczedzac musi miec chude lata zeby pozniej byly tluste,ale natury czlowieka nie da sie zmienic,nawet najbogatsi ludzie swiata jak Warren Buffet pozostal soba mimo posiadania fortuny,w dalszym ciagu jezdzi starym Lincolnem z rejestracja o napisie Skąpiec,mieszka w domu co kupil w latach piedziesiatych-po prostu jest soba- jesli ma sie pieniadze na bierzace potrzeby trudno mowic o oszczedzaniu badz trzymaniu pieniadza-wtedy nie warto zawracac sobie glowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floortraders Re: Pieniądze $$$ IP: 213.17.152.* 28.04.07, 23:55 ktos wczesniej pisal o kajeciku i notowaniu wydatkow,zycie ma to do siebie ze nie da sie dokladnie wyliczyc ile sie wyda,pewne ramy mozna miec,pamietam jak moj kolega notowal wszystko-grosz po groszu co kupil-kto madry powie ze wiecej by mial jakby ten czas przeznaczyl na cieciu kosztow,badz przerzucanie gotowki- wiecej wtedy mialby niz liczac grosze-trzeba miec szacunek do pieniadza ale tez nalezy pozwolic pieniazka pracowac-bo zycie to nie ceny w sklepie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floortraders Re: Pieniądze $$$ IP: 213.17.152.* 28.04.07, 23:58 ciecie kosztow nie znaczy-nie kupic,ale kupic po okazyjnej cenie badz wielkszej ilosci,wylapywac dywergencje Odpowiedz Link Zgłoś
cienmotyla Hmm 30.04.07, 00:17 Jestem strasznie zorganizowana i muszę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik. Najpierw robię listę rachunków. Od najwcześniejszych do najpóźniejszych. Potem wpłacam na konto to co muszę, opłacam i żyję z reszty. Czasem zdarzy się, że z zapłatą czekam na ostatni dzień przed terminem, ale zawsze płace w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś