Dodaj do ulubionych

jaką książkę przeczytałyście ostatnio?

07.10.03, 12:57
czytacie coś w ogóle? :)
podobno statystyczny polak czyta jakieś zastaraszająco małe ilości. prawda li
to? lektury szkolne się nie liczą.
Obserwuj wątek
    • dani777 Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 07.10.03, 13:03
      moj młodszy brat przyniósł do domu "wojnę polsko ruską pod flaga biało
      czerwoną " masłowskiej wogóle wydawała mi sie przereklamowana ta ksiazka za
      duzo było wokól niej zamieszania i nie chciałao mi sie jej czytać ale pewnego
      dnia zaatakowała mnie nuda i ją zaczęłam czytać !!!! bardzo sie cieszę z tego
      powodu bo niexle smiałam !!! niezła i ostania którą przeczytałam ksiazeczka :)
      • Gość: Ola Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.infinity.waw.pl / 192.168.1.* 18.10.03, 20:08
        Generalnie czytam ksiazki dotyczace mojego fachu. Na przyklad : Business
        English.
      • Gość: yupi Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: 80.51.255.* 25.10.03, 16:54
        "Ono", polecam całkiem fajna książeczka :)
    • Gość: kohol Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.crowley.pl 07.10.03, 13:24
      Statystyczny tak, ja nie. Ostatnio czytam stare kryminały, seria "ze srebrnym
      kluczykiem", nie mogłam sie powstrzymać i sobie tego nakupowałam (trafiłam tez
      na wręcz archiwalne wydanie "Tysiąca i jednaj nocy", cacuszko, niestety tylko
      pierwszy tom).
      Bardzo dobra była z tej serii kryminalnej książka "Znajomi z pociągu", ostatnio
      pochłonęłam "Nawet umarli kłamią", teraz czytam "Kastet z dębowym listkiem".
      Niewiele Wam to powie pewnie :)
      No i chyba zacznę "Świat dysku: Kolor magii" i "Cyberiadę", gdy tylko mój facet
      ją skończy.
      • Gość: kali Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: 62.233.243.* 07.10.03, 13:32
        ja nie czytam za duzo ksiazek, ale kiedys mnie cos naszlo na Alex Kava 'Dotyk
        zla'. widzialam duzo reklam w gazetach i postanowilam kupic i przeczytac w
        wakacje. ksiazka tak mi siem spodobala, ze zamiast czytac ja przez
        przynajmniej czesc wakacji,preczytalam ja w 5 dni:) ale naprawde tak bardzo mi
        siem podobala!!!pierwszy raz zdarzylo mi sie przeczytac ksiazke z wlasnej
        nieprzymuszonej woli:D hehe teraz wyszla druga ksiazka tejze autorki ' W
        ulamku sekundy', ktora jest nawiazaniem do ' Dotyku zla'. jestem juz na 360
        stronie i staram sie ograniczac,zeby nie skonczyc jej tak szybko, jak
        poprzedniej;) bo potem bedzie zal,ze juz sie skonczylo:P czytala ktoras z Was
        ksiazke Alex Kava?:>
      • soczewica Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 07.10.03, 13:42
        Gość portalu: kohol napisał(a):

> No i chyba zacznę "Świat dysku: Kolor magii"

mam w formacie pdf - albo doc - trochę pratczetów :) jak chcesz to wal na priv.
        tylko trochę cieżko się czyta z komputera.
        • Gość: kohol Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.crowley.pl 07.10.03, 14:01
          Ok :)
          Bedę pamiętać, dziękuję :)
          Na razie mam w formie papierowej, ale jak skończę, to się odezwę :)
          • Gość: Marta Re: Ja czytałam Alex Cava IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 07.10.03, 14:12
            "Dotyk zła" - fantastyczna ! Zakonczenie bowiem okaże się zaskaujące.Mi się
            udało połknąć ją w 1 dzień. Oprócz tego super książka "Nie mów nikomu". Teraz
            przymierzam sie do czytania J.C. Grange- Purpurowe rzeki.

A na codzien uwielbiam Agatkę Christie.
        • kasia.lomanczyk Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 18.10.03, 15:32
          Soczewico! Proszę, mi przyślij!!!
    • Gość: Kasia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 14:19
      A ja przeczytałam "Bajki terapeutyczne" :o To z powodu problemów mojego
      dzieciaka i sporo dowiedziałam się o lęku dziecięcym.
    • Gość: Smartinka Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.icpnet.pl 07.10.03, 17:21
      "RUBI" Whartona a na codzień wszystkie możliwe podręczniki do angielskiego -
      douczam się żeby nie wciskac moim uczniom kitu:>
      • Gość: ola Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.tarchomin.waw.pl / 192.168.1.* 07.10.03, 17:31
        wharton- spóźnieni kochankowie
    • Gość: tkanka Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.necik.pl 07.10.03, 17:32
      Ja od paru miesiecy jestem fanka Stephana Kinga.
      Polecam "Lśnienie", "Miasteczko Salem" albo "Misery". Czesto ekrazniuja
      powiesci Kinga- "Miserey" jest godna obejrzenia czy "Dreamcatcher". Ostatnio
      ogaldalam "Rose Red" (niestety nie spotkalam nigdzie ksiazki) i bylam pod
      wrazeniem. Film trwa 245 min. ale WARTO !!
      Pozdrowka
    • Gość: gia69 Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: 217.153.19.* 07.10.03, 19:12
      Waris Dirie Corka Nomadów
    • r.richelieu Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 07.10.03, 19:39
      soczewica napisała:

> czytacie coś w ogóle? :)
      > podobno statystyczny polak czyta jakieś zastaraszająco małe ilości. prawda
      li
      > to? lektury szkolne się nie liczą.
      >

"Problemy zagospodarowania przestrzeni miast" Marszała, dziś
      "Przemiany struktury społeczno-przestrzennej miasta polskiego a świadomość
      terytorialna jego mieszkańców" Rykiela, w tamtym tygodniu od połowy do
      niedzieli
      " Gospodarka przestrzenna miast polskich w okresie transformacji" w tamtym
      tygodniu do połowy, chyba to środa była
      "Filozofia cywilizacji" Bańki między czasie męczę, 2 tyg temu kupiłam, a
      przeczytałam i zrozumiałam mniej więcej 30 stron ;) taki zonk, że tego nie
      można do torby załadować i w pociągu czytać, bo nie da się skupić gdy wsiądą
      np. takie kokoszki co przez całą drogę nadają. Gdybym tak filozofię kiedyś
      studiowała to byłoby koniec z przygotowywaniem się do zajęć w pociągu

2 tyg wcześniej aż do początków września nie pamiętam dokładnie tyt. ale
      poradniki metodyczne garściami
      a w sierpniu zagłębiałam się w historii mojego miasta stąd wszystko co
      wysępiłam

ps. ja wiem, że to niby lektury, ale ja nic z beletrystyki nie czytuję,
      kompletny ignorant jestem. prawie kompletny

ps2. statystyczny Polak czyta 1 książkę na rok? bosz, wywaliliby mnie z roboty
      za nieczytanie, no ale to mus za który mi płacą ;)

• Gość: cinka Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 20:50
      "grona gniewu" steinbecka
      poplakalam sie kilka razy...
    • Gość: Kasia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.acn.pl / 10.66.4.* 07.10.03, 21:33
      Ja czytam wiele. Studiuję na filologii polskiej, więc to pewnie mówi samo za
      siebie:)Czytam głównie lektury z kanonu literatury pięknej(takie tez kocham).
      Serdecznie polecam książki Jane Austen, "Moulin rouge"-Pierre`a le Mure
      i "Pasję życia" Irvinga Stone`a. Poza tym świetny jest Dostojewski, Orwell i
      Szekspir(przekład Barańczaka). Wiele jest ciekawych książek, każdy może znaleźć
      coś dla siebie. Książka to nasz najlepszy przyjaciel.
      • Gość: alka22 Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 07.10.03, 21:42
        "Jaskinia filozofów" Somozy , "Wielki Gatsby" Fitzgeralda:)
    • Gość: mala ja ostatnio serie R.Rankina IP: 81.21.197.* 07.10.03, 23:07
      smieszne i... zreszta nikt tego nie zrozumie poki sam nie spobuje
      czyli "Ksiega Prawd Ostatecznych", "Nostradamus zjadł mi chomika", "Największe
      przedstawienie zza światów" "Antypapież" "Sex, drugs and sausage roll" i szukam
      jeszcze "Poszukiwacze zaginionego parkingu" może ktoś by mi odsprzedał??
      a wsześniej "Mężczyzna i chłopiec", "Rodzina Borgiów", "Czas Cappucino",
      "Zapiski na pudełku zapałek", "Dziecko", "Na pastwę aniołów", a teraz czytam
      "Das Intimleben des Adrian Mole 13 3/4 Jahre" bo niemieckiego sie ucze...

to lektury z tego roku, nieobowiazkowe, obowiazkowych nie bede wymieniac... bo
      same nudy "TCP/IP administracja sieci""Java server pages" itd. mhhm chyba
      nadrabiam za niektórych
      • Gość: mala zapomnialam jeszcze o "Czarodziej Snów" IP: 81.21.197.* 08.10.03, 11:59
        super, zakrecona i polecam, pozyczylam przyjaciolkom i one tez byly zachwycone
    • losiu4 Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 08.10.03, 13:43
      soczewica napisała:

> czytacie coś w ogóle? :)
      > podobno statystyczny polak czyta jakieś zastaraszająco małe ilości. prawda li
      > to? lektury szkolne się nie liczą.

Soczewko, a czy Ty przypadkiem forów nie pomyliłaś? ;)))

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: Kasia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 14:26
        Nie, ona je zmusza do myślenia! Z marnym skutkiem zresztą :)
      • Gość: mala nie pomylila, chce tylko udowodnic ze siedza tu IP: 81.21.197.* 08.10.03, 14:28
        same idiotki, ktore jak widza ksiazke to pytaja "a co to jest...?" i ze jak
        ktos zaglada na cosmo forum to traktuje to pisemko niczym biblie...

a w moim i wielu innych przypadkach jest to diagnoza bledna
        aczkolwiek jak patrze na niektore wypowiedzi to sie soczewicy nie dziwie...
        • soczewica ależ po czym wnosisz? 08.10.03, 15:05

• Gość: mala Re: ależ po czym wnosisz?- to jest rozwinieta IP: 81.21.197.* 09.10.03, 00:06
            forma partykuly "tak" soczewico?
            ale zauwazylas ze nie odezwaly sie autorki najciekawszych watkow? tych o
            lodach, orgazmach analnych, seksie grupowym...

ciekawe...
            • soczewica Re: ależ po czym wnosisz?- to jest rozwinieta 09.10.03, 23:59
              Gość portalu: mala napisał(a):

> forma partykuly "tak" soczewico?

nie wiem, sprawdzę. czy "tak" jest partykułą? :) nic, idę sprawdzać.

> ale zauwazylas ze nie odezwaly sie autorki najciekawszych watkow? tych o
              > lodach, orgazmach analnych, seksie grupowym...
              > ciekawe...

część się odezwała. pocieszające ;)
              • soczewica Re: ależ po czym wnosisz?- to jest rozwinieta 10.10.03, 00:07
                soczewica napisała:

> nie wiem, sprawdzę. czy "tak" jest partykułą? :)

jest :) o ja niewyedukowana :)
    • pstosia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 08.10.03, 16:11
      "blondynka spiewa w ukajali" beaty pawlikowskiej. polecam. swietna :))
      ps. a propos czytania, slyszalam ze polak srednio czyta 4 ksiazki w ciagu roku
      • Gość: paulinka gdańsk Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.dywizjon.net / 192.168.1.* 08.10.03, 18:09
        ja ostatnio przeczytałam ,,wyznania gejszy,, artura goldena .to super książka.
        polecam.
    • evvusia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 08.10.03, 18:29
      Uwielbiam czytac ksiazki! :D Teraz jestem w trakcie poznawania Kronik Wamprzych
      Anne Rice. Obecnie czytam "Krolowa Potepionych". :)
      • pstosia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 10.10.03, 11:11
        evvusia napisała:

> Uwielbiam czytac ksiazki! :D Teraz jestem w trakcie poznawania Kronik
        Wamprzych
        >
        > Anne Rice. Obecnie czytam "Krolowa Potepionych". :)
        a czytalas "mumie" tej autorki?? polecam
      • Gość: Kitki Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 21:30
        kiedyś nie lubiłam czytać ale kiedy zaczęłam pracować mam czas żeby poczytać
        sobie polecam bardzo "Spotkajmy się pod drzewem ombu" i "Szanghajska kochanka".
        Super pozycje :o)))
    • Gość: ja Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 19:31
      miejce kobiety
      mowa pierwszych zon
      nigdy w zyciu (2x)
      rodzice dzieci z dworca centralnego
      patrz jak jane ucieka
      pozdrawaiam
      polecam ostatnia!!
      • Gość: ania Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.03, 20:11
        "szukam impotentnego mezczyzne na cale zycie"nie wiem na 100% jak jest ten
        tytul w polsce
        • Gość: timona Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: 213.7.190.* 08.10.03, 22:38
          gra w klasy
          dzienniki Anais nin
          katecheci i flustraci
        • Gość: timona Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: 213.7.190.* 08.10.03, 22:42
          gra w klasy
          dzienniki Anais nin
          • Gość: Kasia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.acn.pl / 10.66.4.* 09.10.03, 11:46
            Czy naprawdę nikt z was nie ma nic do polecenia z kanonu literatury pięknej?
            czytacie tylko to, co jest na topie?:(Przykre:(
            • soczewica Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 10.10.03, 00:01
              Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Czy naprawdę nikt z was nie ma nic do polecenia z kanonu literatury pięknej?
              > czytacie tylko to, co jest na topie?:(Przykre:(

próbuję ambitnie zwałkować Łagodną. krótka, ale ciężka. przynajmniej dla mnie.
              literaturę piękną czytam z obowiązku więc nie wymieniam :)
            • soczewica a swoją drogą... 10.10.03, 00:04
              czy czytanie topowej literatury to coś złego? jak sobie popatrzę na znajomego,
              który będąc studentem akademi ekonomicznej nie ma w domu ani jednej książki (!)
              nawet podręcznika (!!) a z gazet tylko tempo i playboya, to cieszmy się że ktoś
              w ogóle coś czyta. gdyby wszyscy byli podobnego stosunku do książek, empik
              poszedłby na makulaturę.
              • Gość: Kasia Re: a swoją drogą... IP: *.acn.pl / 10.66.4.* 10.10.03, 10:48
                Literaturę piękną czytasz z obowiązku? dlaczego? czyżbyś studiowała to co ja?:)
                Pewnie, ze lepiej czytać to, co jest na topie niż nic nie czytać. Ale moim
                zdaniem niektóre książki są naprawdę koszmarnie ogłupiające. Można z nich się
                pośmiać, ale co więcej? ja muszę książkę przeżyć w jakiś sposób. Lubię jak
                wywołują we mnie jakieś emocje i nie zapominam o niej szybko. Dlatego kocham
                literaturę piękną, dlatego studiuję to, co studiuję.
                • Gość: mala literatura piekna... a ksiazki pisane wspolczesnie IP: 81.21.197.* 10.10.03, 12:21
                  nie moga byc zaliczane do literatury pieknej?
                  nie mowie o popularnych ostatnio dziennikach w stylu B.J.
                  gdzie wg ciebie jest granica? ja czytam to co mnie zaintryguje, jesli tytul
                  przyciagnie moja uwage, sprawdzam opis, jesli jest ok zaczynam czytac jak styl
                  mi sie podoba ide z nia do kasy,
                  bardzo lubie Bulhakova wlasnie z powodu humoru zawartego w jego ksiazkach i
                  opowiadaniach czy dlatego ze dobrze sie przy nim bawie znaczy ze sa ogupiające??
                  wreszcie znalazlam wspolczesnego pisarza ktory pisze podobnie do niego R.Rankin
                  nie slyszalam by byl na topie tzn na pewno nie w Polsce

a wogole Kasiu sprobuj "Czarodziej Snów" Barbary Gowdy i powiedz mi do jakiej
                  kategorii to wrzucisz
                  • Gość: Kasia Re: literatura piekna... a ksiazki pisane wspolcz IP: *.acn.pl / 10.66.4.* 10.10.03, 12:25
                    Nie chcę krytykować ludzi, którzy czytają tylko ksiązki takie, jakie są na
                    topie. Chociaż czasem wydaje mi się to dziwne, bo wiem, ze niektórzy je czytają
                    tylko dlatego, że akurat są w modzie i że dobrze by było:)Jestem za tym, żeby
                    każdy czytał to, co chce. Aby nie było mu to przez nikogo narzucane. Ja sama
                    czasem lubię przeczytac coś wesołego, coś współczesnego i dobrze się przy tym
                    bawię. Ale wiem też, że potrzebuję czegoś więcej i że tylko takie książkimi nie
                    wystarczają.
            • Gość: Carmen Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.futuremedia.pl / 10.0.75.* 10.10.03, 19:36
              zagłębiam się w poezję Pablo Nerudy. Pocieszona? :)
            • kasia.lomanczyk Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 18.10.03, 15:42
              Jest taka zasada: człowiek, który chce uchodzić za oczytanego, czyta zarówno
              kanon, jak i książki mu współczesne. Kanon, by poznać formy, a współczesną
              literaturę, by poznać obecnie poruszaną tematykę oraz awangardę formy.
              A tak w ogóle, to należy się zastanowić po co czytamy. Ja się przyznam, że
              czytuję zarówno klasykę, jak i współczesną awangardę, jak i zwykłą
              popliteraturkę. Popliteraturka to nie wstyd, bo w końcu trudno w intercity
              Warszawa-Gdańsk czytać, kurdebele, Platona dzieła zebrane.
    • Gość: mala wczoraj skonczylam "Lot nad kukułczym gniazdem" IP: 81.21.197.* 12.10.03, 21:51
      i musze dorwac film z Nicholsonem, nigdy kiedy lecial w tv nie udalo mi sie go
      obejrzec :(
    • Gość: kitana Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.elsat.net.pl / 10.2.0.* 12.10.03, 22:33
      "Zmrok" Deana Koontza- jednym tchem.
    • Gość: agnieszka Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: 80.51.159.* 14.10.03, 10:38
      Waris Dirie "Kwiat pustyni", John Gray "Mezczyzni sa z Marsa, kobiety z
      Wenus", "Marsjanie i Wenusjanki w sypialni"
      • Gość: Gosia Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 00:28
        "Pachnidło" by P.Suskind jest cudowne!!!!Że też nikt jeszcze tego nie wymienił.
        Książka nie do zapomnienia.
        "królowa deszczu", brzmi jak romansidło ale przygodowa i wciągająca.
        "Mrok: petera jamesa dla tych co lubią z dreszczykiem
        i książki naszego Kosińskiego
    • Gość: mala dzis skonczylam "Myśląc..." Davida Logde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 14:41
      kupilam ja "na droge" dla mojego chlopaka i wczoraj wreszcie mialam okazje ja
      zaczac czytac niby banalna historia ale polecam ja kazdemu kto na temat
      naukowo-filozoficznego podejscia do swiadomosci ma mgliste podejscie
      ksiazka wciaga i romans bedacy tlem dla filozofiznej dyskusji, jest naprawde
      tlem a to co najbardziej mi sie podoba(u autora) to ze na koncu ksiazki autor
      wymienil tytuly artykulow, ksiazek o sztucznej inteligencji i innych
      poruszanych naukowych kwestiach i jak tylko wroce do domu spedze troche czasu
      w bibliotekach
    • Gość: mala mam, mam, mam, mam "Poszukiwacze... IP: 81.21.197.* 24.10.03, 21:32
      zaginionego parkingu" ;) udalo mi sie ja znalesc i kupic, a jutro ide na Targi
      Ksiazki w Kraku, jezu chyba caly dzien tam spedze, mam nadzieje ze bardzo
      glosno nie bedzie, niecierpie przekrzykujacych sie ludzi w ksiegarniach, chyba
      dlatego przerzucilam sie na netowe...
      • soczewica Re: mam, mam, mam, mam 'Poszukiwacze... 24.10.03, 23:03
        Gość portalu: mala napisał(a):

> zaginionego parkingu" ;)

a w desie na rynku krakowskim można było swego czasu kupić malutką, niebieską
        okarynę :))))
        • Gość: mala Re: mam, mam, mam, mam 'Poszukiwacze... IP: 81.21.197.* 24.10.03, 23:45
          mozna dalej, ale ja nie mam ochoty sie zapuszczac do "stref zakazanych" po
          stosy dlugopisow jednorazowych oraz zagubionych skarpetek... chociaz te
          diamenty... podobno najlepszy przyjaciel kobiety
          • Gość: Julia Re: mam, mam, mam, mam 'Poszukiwacze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 00:02
            Uwielbiam książki kryminalne, jak np. "Wszyscy jesteśmy podejrzani" Joanny
            Chmielewskiej, "Brakujący element", "Krzyk w ciemności". Ale nie czytam tylko
            tego typu książek... Generalnie uwielbiam czytać, chociaż nie wszystko...
            Niestety na codzień nie mam zbyt wiele czasu, za to nadrabiam w czasie ferii,
            wakacji i świąt...
            • matka_joanna_od_aniolow Re: mam, mam, mam, mam 'Poszukiwacze... 25.10.03, 01:44
              120 dni Sodomy,Kamasutrę i Biblię :P
              • soczewica Re: mam, mam, mam, mam 'Poszukiwacze... 25.10.03, 17:01
                matka_joanna_od_aniolow napisała:

> 120 dni Sodomy,Kamasutrę i Biblię :P

jesteś przykładem osoby na którą chyba trochę za bardzo wpływają przeczytane
                lektury?
                lepiej nie czytaj czterech pancernych i psa :) bo odrzucisz swój lekko zbereźny
                habit, i jeszcze zaczniesz z pepeszą biegać po podwórku...

:)
    • Gość: ania Pestka IP: *.chello.pl 25.10.03, 09:44
      A ja wlasnie jestem po lekturze "Pestki" Anki Kowalskiej.
      Znana powiesc, wiec moze mi Drogie Kolezanki rzucicie na nia troche swiatla.
      Dziwi mnie to, ze Agata popelnila samobojstwo, tak jakby nagle odkryla, ze
      swiat idealny nie jest i zawsze, ktos musi cierpiec, zeby inny szczesliwy byl??
      I tak sobie mysle, czy to nie wina czasow, kiedy ksiazka byla pisana?!
      Czy teraz, ktorakolwiek autorka tak z latwoscia zabilaby swoja bohaterke?!
      Obecnie takie kobiety jak Agata na pewno nie rzucaja sie pod tramwaj,
      oczywiscie rozpaczaja, ale czy az tak, zeby sie zabic?!

I troche zaluje, ze Janda zrobila pod siebie "Pestke", a nie tak jak w
      powiesci. Krytycy nie przyjeli tego filmu pochlebnie. Po lekturze ksiazki,
      stwierdzam, ze mieli racje.
    • black_amri Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 25.10.03, 22:09
      Polecam książke Krystyna Kofty pt: "Lewa, wspomnienie prawej-z dziennika"
      Warto przeczytac. Co prawda jestem w trakcie, ale już moge powiedziec, że
      bardzo mi przypadła do gustu. O czym??
      Krótkie streszczenie z okładki:
      "Opowieść o zakończonych szczęśliwie zmaganiach z chorobą, przeplatana
      listami od przyjaciół i urywkami felietonów. Krystyna Kofta pisze o tym, jak
      mimo cierpienia zmusić się do aktywności, choćby miała ona polegać na
      najprostszych czynnościach, nie poddać się bólowi i depresji i przy całym
      zaangażowaniu w walkę z rakiem zdobyć się na dystans, a nawet poczucie humoru.
      Przekonuje, że można żyć twórczo nawet w tak trudnej sytuacji, że choroba-
      paradoksalnie-daje nam nowy rodzaj poczucia wolności. Książka to także zapis
      wewnętrznej przemiany: zmiany hierarchii wartości, relacji z ludźmi, stosunku
      do własnego życia."

Jeżeli ktoś lubi książki tego typu to gorąco zachęcam do przeczytania.
    • Gość: mala nie moglam sie powstrzymac... IP: 81.21.197.* 26.10.03, 21:18
      Inspektor Hovis mókł niemiłosiernie.
      Leżał na plecach na środku Kew Green, ubrany jedynie w bielizne z monogramem i
      ręcznie robione skarpetki.
      Był bardzo mokry. Taki był jego los.
      Wszędzie wokół i wokół wszędzie leżały strzępy jego niedawno jeszcze
      nieskazitelnego garnituru. Poszarpanego niemal na nitki. Brylanty Godolphina nie
      były już własnością człowieka ze Scotland Yardu.
      Hovisa obudziło wzdrygnięcie. Charkął i splunął. Westchnął i zaklął. Spróbował
      się unieść, ale opadł na plecy. Stęknął. Pomacał się po głowie. Uniósł tułów
      kilka centymetrów, alespadł bezsilnie na plecy. Tym razem próbie powstanie
      towarzyszył potężny i straszliwy wrzask. Zaczął się jako koszmarne stęknięcie,
      ponieważ Hovis już raz stękał, w powtórce nie było nic szczególnie nowego.
      Stęknięcie zaczęło jednak przechodzić w coraz wyższe tonacje. Pomknęło w górę
      przez kilka oktaw, dotarło do końca istniejących skal i wykoczyło poza nie.
      Wrzask skończył się jako pisk tak ultradźwiękowy, że niewiele psów w Kew - z
      królewskimi włącznie - zachowywało spokój ducha.
      Czy wydał go z siebie z powodu zniszczenia garnituru? O, nie.
      Czy ze wstydu za lanie, które wziął? Nie.
      Może z powodu utraty brylantów Godolphina? Nic z tego.
      Dlaczego więc? Dlaczego? Dlaczego? Dlaczego?
      Zpowodu klingi swego floretu-laski ze srebną gałką. Oto dlaczego. Właściwie z
      powodu miejsca, w którym klinga przebywała. Ostrze wznosiło się ekskaliburzasto
      w niebo, dumnie kierując ku górze gałkę, a szpic zagłębiając w Matkę Ziemię. Z
      tym tylko, że ta część ostrza, która znajdowała się między gałką, a szpicem,
      przechodziła dokładnie przez krok majtek inspektora.
      O MÓJ BOŻE!
      Hovis uniósł się na łokciach i popatrzył z przerażeniem na błyszczącą stal.
      Został przygwożdżony do ziemi, przybity niczym mól do tablicy z owadami.
      Pytanie tylko, jak był przyszpilony?
      Na wylot przez miękkie części, oto jak był przyszpilony!
      Z okrutnie wykrzywionych ust pobitego detektywa wydarł się kolejny bezbożny
      lament. Przyszpilony za fiutasa! Koszmar zrodzony z horroru, horror rodem z
      nocnego koszmaru, dziecię makabry! Pradziadek najpotworniejszego z wyobrażeń!
      Hovis odrzucił głowę do tyłu i zawył.

Wiatr także zawył. Grzmot zadudnił. W środku furgonetki do lodów Anna kipiała,
      Cornelius projektował, a Tuppe zapytał:
      - Jak ściągnęliście mnie z góry?
      - Podziękuj Annie.
      - Musi? - spytała Anna.
      - To była magia - odparł Cornelius. Uformował przemoczoną czapkę i nałożył ją z
      powrotem na głowę. - Wszystko spowodowały dźwięki, które zagrałeś, Tuppe. Może i
      otwierają wrota, ale ten, kto je zagra, ląduje na orbicie.
      - Niezłe zabezpiecznie. - Tuppe poruszał ramionami. Wszystko go bolało. - Nie
      można ich nie doceniać, co? Co więc zrobiłeś?
      - Zagrałem dźwięki w odwrotnej kolejności. Złamało to zaklęcie i spłynąłeś na
      dół. No, spadłeś. Prawie cię złapaliśmy.
      - Wielkie dzięki. Naprawdę. Na czym więc teraz stoimy?
      - Nie stoimu. Będziemy grzecznie siedzieć - Cornelius Murphy uśmiechnął się od
      ucha do ucha, w taki sposób, jak tylko on umiał. - Ponieważ teraz ja mam plan.

Inspektor Hovis nie uśmiechał się. Nie miał też planu. Za to przestał wyć. Nie
      życzył sobie, by ktokolwiek znalazł go w takim stanie, żadne pogotowie, nikt.
      Musiał sam z tego wybrnąć. Przemoczony do suchej nitki, leżał i dygotał. Był
      trupem - doskonale zdawał sobie z tego sprawę. Odcięto mu najlepszą cząstkę.
      Odebrano męskość. Teraz pozostawał mu jedynie klasztor. Saint Sacco Benedetto.
      Inspektor Hovis spróbował uporządkować myśli, nie chciały jednak stanąć w
      ordynku. Atakowały bezładną ławą. Wypominały mu z wrzaskiem, czego dotychczas
      nie zrobił, czego dotychczas nie zrobił i teraz już nigdy nie zrobi. Wrzeszczały
      o kilku spikerkach telewizyjnych i pokazach filmów porno, skierowanych do
      ekspertyzy, na które zapraszali go nieraz kumple z obyczajówki. W
      rozpoczynającym się delirium, myśli ryczały o spikerkach grających w pornosach,
      o nim samym grającym w pornosach ze spikerkami i o nim, znajdującym się w domu
      ze spikerkami, oglądającym się w pornosie ze...
      I tak dalej.
      I tak dalej.
      Hovis szarpnął głowę ku górze i wbił wzrok w swe lędźwie.
      Były tam dwa Ekskalibury. Jeden wznosił się z ziemi obok majtek, drugi -
      wystający ze środka majtek - starał się połączyć z pierwszym.
      - O radości! - Hovis wyrzucił ramiona ku strugom deszczu. Ostrze mineło go. Jego
      fiutas nie poszedł fiu-fiu. - O radości. O szczęście. Wielkie dzięki za
      łaskawość, Panie! - Kompletny inspektor złączył dłonie w modlitwie. - A teraz,
      dokąd ten gnojek polazł z brylantami?!

fragment środkowy "Poszukiwacze zaginionego parkingu" Roberta Rankina
    • rzymianka20 Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 27.10.03, 12:17
      "tato" ,autora niestety nie jestem wstanie teraz podać.
      Ale książka zrobiła na mnie duże rażenie.Fantastyczny opis relacji ojca z
      synem na przykładzie dwóch pokoleń
      POLECAM!
      • ald-ona Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? 06.11.03, 19:15
        Wharton?
        rzymianka20 napisała:

> "tato" ,autora niestety nie jestem wstanie teraz podać.
        > Ale książka zrobiła na mnie duże rażenie.Fantastyczny opis relacji ojca z
        > synem na przykładzie dwóch pokoleń
        > POLECAM!
        • Gość: ryba Re: jaką książkę przeczytałyście ostatnio? IP: *.waw-smy.leased.ids.pl 13.11.03, 12:49
          Wharton. Z całą pewnością.
    • klaudia01 bardzo interesującą ;) 28.10.03, 00:33
      pare książek psychologicznych
      • Gość: Ola Re: bardzo interesującą ;) IP: *.icpnet.pl 11.11.03, 14:02
        Co ostatnio?
        "przeklinam Cie ciało" W.Lachowicz
        Zamowiłam sobie w KKK "Chłopiec zwany niczym"
        a poza tym...ciagle cos czytam. TO JEST WSPANIALE.
        wyobraźcie sobie...
        Cisza lub spokojna muzyka, kominek, pada śnieg za oknem, ciepłe kakao, kawa,
        herbatka z miodem..i książka... baaajer :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka