Gość: jolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.03, 17:24 jak na początku przypuścmy w pierwszym miesiącu usunąć ciążę?pytam z ciekaosci,jest jakas mozliwosc?i ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Martusiaczka szkoda ze ciebie nie usuneli IP: *.aster.pl / 10.65.6.* 20.10.03, 17:37 z czym ty do ludzi wyskoakujesz?? zastanow sie a pozniej pisz.. i nie wydaje mi sie aby bylo to z ciekawosci.. jak bylas na tyle doirosla aby isc do lózka powinnas byc na tyle dorosla aby dziecko wychowac a nie uówac jak zbedny przedmiot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Brzuszki... IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.03, 19:12 biegać, brzuszki itd.. a niby dlaczego kobiety w ciązy muszą odpoczywać? nie mogą myć okien? Odpowiedz Link Zgłoś
kalia2010 Re: Brzuszki... 20.10.03, 19:53 Moja mamcia bedac ze mna w 8 miesiacu ciazy tapetowała pokoj dla mnie;]]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triss Merigold Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 20:07 Pod każdym ogłoszeniem "zabiegi", "wywołuję miesiączki" kryje się lekarz, który dokona aborcji. Koszty zależne od miasta i standardu usługi od 1200 zł do 2500 zł. Znieczulenie ogólne, potem kontrola. Zero problemu o ile ktoś ma pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.03, 21:40 piczo pytałam z ciekawosci.to do pierwszej komentatorki :) co do nastepnych pań a głównie tej z wysportowaną ciężarną mamusią-hehe..fajnie fajnie.co do ostatniego odpisu-czy te zabiegi są bezpieczne?czy później mozna miec dzieci? tyle sie słyszy o pseudo-lekarzach którzy takim zabiegiem rujnują zycie.przynajmniej późniejsze macierzyństwo.co o tym myslicie?jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triss Merigold Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 21:48 Robią je ci sami lekarze którzy pracują w szpitalach i klinikach (a nie baby z szydełkiem) więc są bezpieczne o tyle o ile nie wystąpią nieprzewidziane komplikacje. Można później mieć dzieci przynajmniej w tych przypadkach, które znam, kobiety po skrobance bez problemów zachodziły w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.03, 22:06 yhy..a do którego miesiąca mozna ją robić?czy lezy sie gdzies pare dni czy hop siup i do domku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triss Merigold Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 22:12 Po zabiegu który trwa ok. pół godziny wychodzisz do domu. Nie musisz leżeć, chyba, że masz duże krwawienie (to oczywiste, że sport i duży wysiłek przez parę dni odpada). Nie wolno współżyć przez dwa tygodnie. Prywatnie lekarze usuwają gdzieś do 3 miesiąca, potem za duże ryzyko. Zdajesz sobie sprawę, że usunięcie ciąży "na życzenie" to w świetle obecnego prawa przestępstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.03, 22:34 wiem.hej!ja niczego takiego nie planuje!powaznie!!!a od ciekawosci do przestępstwa to daleka jeszcze droga!jakie jest twoje zdanie na ten temat? według ciebie to tez przestepstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triss Merigold Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 22:44 Według mnie aborcja powinna być wykonywana na życzenie kobiety. Nie znam kobiety, która zrobiłaby ją sobie dla sportu czy z ciekwości, to trudna i kosztowna emocjonalnie decyzja. Będąc w sytuacji uznanej przeze mnie za dramatyczną życiowo zrobiłabym skrobankę traktując ją jako "mniejsze zło". Niestety są małe szanse, że ustawodawcy wezmą moje zdanie pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martusiaczka wez walnij sobie w łeb IP: *.aster.pl / 10.65.6.* 20.10.03, 22:45 tak tak widac ze pytasz tylko z ciekawosci... ile kosztuje, ile trwa, do ktorego miesiaca mozna ja zrobic...tak tak to ciekawosc... o ile nie jestes w ciazy to probujesz zabezpieczyc sie na przyszlosc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: wez walnij sobie w łeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.03, 22:57 słuchaj-jak nie masz ochoty tego czytac i draznią cie moje pytania to po cholere tu włazisz???to co-pytac juz nie mozna???a nawet jesli ktos napisze ze mysli o czyms takim to kij ci do tego! jesli chodzi o mądrą odpowiedz :) no równiez uwazam ze skrobanka z ciekawości..nie no bez przesady.zastanawia mnie podejscie kościoła i w ogóle prawa do tej kwestii.kościół mówi "NIE" aborcji a potem mamy programy typu "kochaj mnie" gdzie widzimy głodne zaniedbane dziecko..porzucone lub kochane lecz wychowywane w domu w którym zimą jest zimniej niz na dworze.przeciez nie kazda kobieta ma warunki,nie oszukujmy sie jest coraz gorzej!wiec mysle ze powinnismy zastanowic sie równiez nad tym jak te dziecko bedzie wychowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triss Merigold Re: wez walnij sobie w łeb IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 23:03 Zadawałaś konkretne pytania więc Ci konkretnie odpowiadałam nie wdając się w dylematy etyczne. Oczywiście, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć ale nie zawsze w życiu jest różowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: wez walnij sobie w łeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.03, 23:06 no i otóż to :) pozdrawiam i dziekuje za miłą pogawedke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarna Re: wez walnij sobie w łeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 09:54 Mi również się wydaje, że nie z ciekawości pytasz tylko z przymusu. Ja mam 20 lat i 14 miesięczną córeczkę którą kocham ponad wszystko na świecie, gdybym mogła dałabym jej wszystko, bo na wszystko zasługuje. Na początku przyznaję się bez bicia, że pomyślałam o tym co ty, ale mój obecny mąż nigdy się na to nie zgodził, kocham go za to( bo jeżeli bym TO zrobiła to tylko dla niego). Proszę spróbuj, na pewno pokochasz swoje dziecko, bo ono już bardzo Cię kocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuu Re: wez walnij sobie w łeb IP: 217.11.141.* 21.10.03, 10:22 i Jezus tez cie kocha co? Odpowiedz Link Zgłoś
coquette18 Re: wez walnij sobie w łeb 21.10.03, 10:29 znam osobę, która usunęła ciąże a teraz nie będzie mogła mieć dzieci.. i zrobiła to u najlepszych lekarzy ( w województwie ), ale ludzi są tylko ludźmi... Nigdy nie mogłabym usunąć ciąży, pomimo , że dzidziuś skomplikowałby mi troche życie itp. Odrazu sobie wyobrażam jakiegoś bobaska, który się uśmiecha, jak go można tak po prostu zabić ? A jak już się podejmie taka decyzje to potem całe życie żałować i mieć problemy z psychiką. Najważniejsze to być odpowiedzialnym a kazdym znaczeniu tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
olciak Re: komplikacji - i tak i nie 21.10.03, 13:42 moja kolez anka, mama dwóch maluchów: kilka lat i kilka miesięcy - była w ciąży 5 razy... pierwsza sama sobie poszła, dwie następne - po urodzeniu starszego dziecka - usunęła, bo uznała, że to nie czas i pora, na kolejne. Drugie urodziło sie zdrowe, duze, bez komplikacji, ciąża przebiegała wspaniale... nie ma wiec reguły. A jesli choidzi o emocjonalna stronę... patrząc na nią, jej podejscie do dzieci - własnycnh i cudzych - oddanie, z jakim się nimi zajmuje, to dochodze do wniosku, że to tylko brednie o syndromie poaborcyjnym... moze też być tak, że cierpoisz nań wóczas, gdy nie amsz dzieciaczków. Pozdrawiam i trzymam kciuki, abyś nie musiała sie takiemu zabiegowi poddawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: wez walnij sobie w łeb IP: 62.233.216.* 29.10.03, 16:48 DLA WSZYSTKICH KTORZY UWAZAJA ZE ABORCJA TO MNIEJSZE ZLO POLECAM: www.seva.sotiko.pl/harek/texts/aborcja2.html ZOBABCZCIE I POWIEDZCIE CO MYSLICIE TERAZ O ABORCJI?? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrecona1881 Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? 21.10.03, 14:27 dowiedzialm sie o ciazy jak bylam 12 tyg. wiec raczej teoretycznie bylo juz niemozliwe z eebym usunela ale byl taki lekarz ktory chcial sie podjac zabiegu jak bylam w 15 tyg. fakt faktem bylo o wiele wieksze ryzyko tego ze moge dostac krwotoku, nie miec jzu nigdy dzieci itp. nie podjelam sie tego pomimo ze naciskali w szyscy i nawet ojciec dziecka . ja zostalam sama nom i jeszcze moi rodzice.potoczylo sie to w szystko tak ze postanowilam urodzic.mam 19 lat i zostalam sama. mature w maju termin na marca.ale coz nie bede sie zalamywac jakos s ie to w szystko na pewno ulozy. na brak kasy nie moge narzekac i na brak milosci i opieki ze strony rodzicow. i nie zaluje ze tak zrobilam. tylko sie w stydze z e chcialam to zrobic. ze lzami w oczach wchodzilam do gabinetu zeby "to" zrobic.ten z abiek mial kosztowac 2000 zl.ale wiadomo z jakich powodow a i jeszcze bez calkowitego z nieczulenia. a we wczesnych miasiacach kosztuje ok.800 zł wzwyz zalezy tez gdzie. ja tam nie zaluje. i kocham moje sloneczko. a jak ktos ma ochote to moze tam z agladnoc bajo www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=216&w=8580428 Odpowiedz Link Zgłoś
82misia Do zakręconej... 21.10.03, 22:51 Witaj zakrecona! Szczerze powiem ze po przeczytaniu tego co napisalas zakrecila mi sie lezka w oku!Gratuluje odwagi i tego ze NIE usunelas tej malutkiej istotki i mam nadzieje ze bedziesz szczesliwa mamą i że wszystko Ci się ułoży!!!Zyczę Ci tego z całego serca. A tak na marginesie - nigdy bym nie usuneła ciąży! Jak jestesmy na tyle dorosli aby współzyc trzeba ponosic tego konsekwencje a nie zabijac niewinne istotki! gorąco pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Do zakręconej... IP: *.eu.org 22.10.03, 15:42 Zaraz się chyba popłaczę.To jest dziewczyny naprawdę bardzo piękne,kiedy walczy sie o swoje,kiedy ma sie taką siłę i wolę,by móc przez to wszystko przejśc,nawet samemu.To wspaniałe żyć dla kogoś,trzymać maleństwo,które nosiło się przez 9 miesięcy w sobie pod serduszkiem.Każdy z nas chce żyć ,więc pozwólmy żeby inni także mieli szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASKA Re: Do zakręconej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 17:26 CZYTAM NIEKTORE ODPOWIEDZI I JESTEM W SZOKU!decyzja o aborcji nalezy do kobiety i nie mozna jej potepic za to ze wybrala to co dla nie lepsze.ja,gdybym teraz zaszla w ciaze usunela bym na bank(mam 22 lata i koncze studia)bez wzgledu na wszystko uwazam ze nie dorosla do roli mamy,nie chce dziecka,dbam o to aby nie byc w ciazy i mam nadzieje nie bede.a odpowiedz w stylu:jestes dorosla na tyle aby uprawiac seks to i dojrzalas do roli mamy sa kretynskie!nie mozna traktowac ciazy jako dopust Bozy,kare za beztroskie zycie seksualne.uwazam jednak ze w Polsce rzadzi Kościół,panuje opacznie rozumiana polityka prorodzinna i tak naprawde nie sa wpelni respektowane prawa kobiet,w tym prawo do samodzielnego rozporzadzania wlasnym cialem.prawo do aborcji wejdzie u nas moze za 100 lat! sama raz bylam w sytuacji podbramkowej,zsunela sie nam gumka,ehh,zpanikowalam i caly nastepny dzien siedzialam i ryczalam w domu.w koncu poszlam do ginekologa- najpierw mni opierdolil ze tak pozno przychodze i ze nie moze mi zaaplikowac np.pianki plemnikobojczej ale dostalam recepte na postinor-duo.to dwufazowa pigulka ,ktora o ile jest przyjeta w 72 godziny po takim niefortunnym stosunku zapobiega ciazy w ten sposob ze nie dopuszcza do zagniezdzenia sie komorki.pozdrawiam,to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martusiaczka Re: Do ASI... IP: *.aster.pl / 10.65.6.* 23.10.03, 18:20 wez dziewczyno idz sie lep[iej poruchaj beztrosko moze ci wszystko minie i moze gdyby twoja mama byla tak glupia (lub madra) to ciebie by tez usunela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martusiaczka Re: Do zakręconej... IP: *.aster.pl / 10.65.6.* 23.10.03, 18:22 wiecej pisac tu nie bede bo sa tu same puste baby.. no oprocz zakrecone misi i jeszcze jednej! zakrecona wspaniala dziewczyna z ciebie!!!trzymaj tak dalej i nie boj sie wszystko sie ulozy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo/bajda Re: Do zakręconej... IP: *.eu.org 24.10.03, 14:41 Wy chyba na głowe poupadałyście.Bzykać to się każa może ,a odpowiedziałności to żadna nie może przyjąć na siebie??To po co to robicie??Czysta przyjemność?? Jeśli wybieracie swojego partnera to zobaczcie wcześniej czy nadaje sie na ojca waszego dziecka.Już pisałam,że to wspaniale mieć małego perypecia,ukochane malenstwo i nigdy bym go nie usuneła,a chłopak jakby o tym się dowiedział,że to zrobiłam,to by mnie chyba zabił.Ale tak nigdy się nie stanie i nie chodzi tu o zacofanie narodu i że kościół katolicki jest górą.Jestem wierząca,ale nie zgadzam sie z niektórymi poglądami kościoła, a jak sobie ich czasami posłucham to mi sie niedobrze robi.Ja nie wierze w kościół,tylko w Słowo(jeśli wiesz o czym wogóle mówie}Nie potępiam nikogo za takie decyzje.Każdy ma własny wybór,ale większość tych którzy tak postępują żałują tego z całego serca,jeśli oczywiście mają sumienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo/bajda pomyłka IP: *.eu.org 24.10.03, 14:50 Gość portalu: elo/bajda napisał(a): > Wy chyba na głowe poupadałyście.Bzykać to się każa może ,a odpowiedziałności to > > żadna nie może przyjąć na siebie??To po co to robicie??Czysta przyjemność?? > Jeśli wybieracie swojego partnera to zobaczcie wcześniej czy nadaje sie na ojca > > waszego dziecka.Już pisałam,że to wspaniale mieć małego perypecia,ukochane > malenstwo i nigdy bym go nie usuneła,a chłopak jakby o tym się dowiedział,że to > > zrobiłam,to by mnie chyba zabił.Ale tak nigdy się nie stanie i nie chodzi tu o > zacofanie narodu i że kościół katolicki jest górą.Jestem wierząca,ale nie > zgadzam sie z niektórymi poglądami kościoła, a jak sobie ich czasami posłucham > to mi sie niedobrze robi.Ja nie wierze w kościół,tylko w Słowo(jeśli wiesz o > czym wogóle mówie}Nie potępiam nikogo za takie decyzje.Każdy ma własny > wybór,ale większość tych którzy tak postępują żałują tego z całego serca,jeśli > oczywiście mają sumienia... TO OCZYWIŚCIE BYŁO DO ASI I TYCH KTÓRE NIE MAJĄ SUMIENIA. DOBRZE,ŻE SĄ JESZCZE TAKIE DZIEWZYNY JAK ZAKRĘCONA I DZIEKI IM ZA TO.POZDRAWIAM I BUZIACZKI.PAPA Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Szydełkiem.... 24.10.03, 15:17 ...a kosztuje to ok. 3 zł, czyli tyle ile szydełko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carpe_diem Do jolki i zakręconej IP: *.chello.pl 24.10.03, 17:34 Jolka, szkoda, że ciebie nie usunięto. Nic nie jest tak pięknego jak dziecko. Nic nie może być cenniejszego, niż życie. Do Zakręconej - Gratulacje. Podziwiam cię zupełnie szczerze. Wydajesz mi się wielkim człowiekiem. Życzę ci szczęśliwej drogi życia reazem z twoim słoneczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrecona1881 ........... 24.10.03, 18:17 oczywiscie zapomnialam dodac ze na samym poczatku ciazy mialam usg i lekarz nie zauwazyl ze jestem w ciazy tylko stwierdzil...torbiel jajnika. a postinor tez jest dobrym rozwiazaniem tylko ze na 100 % nie dziala tak bylo w moim przypadku i bylo wszystko ok do 72 h po.ale nie bede teraz plakac ze tak sie stalo. mam teraz klopoty ze zdrowiem moge znalesc sie w szpitalu moge poronic ale bede sie starac zeby do tego nie doszlo za wszelka cene pomimo tego ze bedze sie w nocy mam rozne "akcje" to nie wkurzam sie i nie mysle z e moglam usunac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carpe diem Wejdźcie na... IP: *.chello.pl 27.10.03, 11:05 www.nienarodzone.blog.pl/ www.seva.sotiko.pl/harek/texts/aborcja2.html www.sjs.koszalin.opoka.org.pl/ABORCJA.html www.batman.icn.pl/abc/aborcja.htm www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/aborcja.htm prawazw.webpark.pl/prolife.html wiem.onet.pl/wiem/005af4.html www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/aborcja2.html www.gf-aborcja.prv.pl/ szwilk.republika.pl/okiem/index2.html?cnota/aborcja.htm&3 Teraz powiedzcie szczerze - ile z was płakało lub było tego bliskie? Ile z was zakrywało usta dłonią? Ile z was zmieniło zdanie? Szczególnie przy drugim linku... Te z was, które bez drgania powieki przyjęły to są pozbawione uczuć i mają chyba jakieś psychiczne wypaczenie które warto leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_bravo_odpowiada Problem usuwania ciazy przezywalismy niedawno 28.10.03, 00:39 Witam, Otoz zmowilismy u znanego fotografa sesje mody zimowej dla nastolatek, jednoczesnie u tego samego pana zamowil sesje magazyn "Bede mama". W wyniku pomylki asystenta fotografa do nas trafila sesja z modelka w zaawansowanej ciazy a nasze zdjecia wyladowaly w tamtej redakcji. Jako ze nie mielismy czasu na przesylanie zdjec nasz wspanialy informatyk szybciutko napisal programik do usuwania ciazy a nasz dyzurny grafik za pomoca programu do obrobki zdjec odmlodzil modelke o jakies 7-8 lat. Bylismy zachwyceni efektem. Program do usuwania ciazy przeslalismy kolezankom z redakcji Cosmopolitan, aby ich stale czytelniczki tez mogly z niego skorzystac. pozdrawiam redakcja ps. z plotek srodowiskowych wiadomo nam, ze magazyn "Bede mama" w najblizszym numerze bedzie mial kolumny mody zatytulowane "To bedzie modne za 15 lat, juz dzis kup ciuszki swojej nienarodzonej corce". Odpowiedz Link Zgłoś
l2m wpis na serio 29.10.03, 15:55 Wielce szanowna Redakcjo_bravo_..., Twój wpis - to super! Przepraszam, że sprowadzam na serio, ale, niestety, temat jest smutny. Więc, ludzki embrion - to jest jeden z etapów rozwoju indywidualnego człowieka. Taki samy, jak niemowlę, dziecko, dorosły lub starzec. A to znaczy, że ma dokładnie takie same prawo do życia, jak i my. Niestety, przez nierozumienie, a teraz - poprzez inercję często nie szanuje się tego prawa. Proszę mnie dobrze zrozumieć, nie zamierzam tutaj mieszać z błotem te kobiety, które usunęły kiedyś ciąże dlatego, że po prostu nie wiedziały i nie rozumiały, że w istocie taki zabieg jest zabójstwem istoty ludzkiej, która nawet nie potrafi w żaden sposób się bronić. Ja nie potępiam, tylko współczuję. Ale uważam za potrzebne uprzedzać o tym, w miarę mych możliwości, kobiety, które dopiero zamierzają pozbyć się ciąży. Często uważa się, na przykład, iż embriony nie posiadają układu nerwowego. Otóż nie, układ nerwowy - to jest jeden z pierwszych pojawiających się narządów. W ogóle, taki uśmiercany embrion jest znacznie bardziej rozwinięty, niż to się powszechnie uważa. Wiem o tym, bo z racji zawodu pracowałam przez kilka lat z t.zw. materialem abortywnym, to znaczy z ciałami uśmierconych nienarodzonych dzieci, i to uśmierconych na bardzo wcześnych stadiach rozwoju. I osobno do Triss Merigold. Triss, naprawdę czuję do Ciebie wiele sympatii, ale to jest jedna z kwestii, w których nie mogę się z Tobą zgodzić. I, wiesz, coś mi podpowiada, że Ty taka, jaką jesteś teraz, osobiście nigdy by nie przerwałaś ciąży, mimo tego wszystkiego, co w tym wątku napisałaś. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: JAK USUNĄĆ CIĄZĘ? IP: 62.233.216.* 29.10.03, 16:49 DLA WSZYSTKICH KTORZY UWAZAJA ZE ABORCJA TO MNIEJSZE ZLO POLECAM: www.seva.sotiko.pl/harek/texts/aborcja2.html ZOBABCZCIE I POWIEDZCIE CO MYSLICIE TERAZ O ABORCJI?? Odpowiedz Link Zgłoś