Gość: Chłopek roztropek Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:54 Jednak miał rację Michnik, że w piątkowej Wyborczej nie poprał Unii Wolności na pierwszej stronie gazety. Apeluję więc do Pana red. Adama Michnika - niech pan poprze Samoobronę i zacznie nosić biało-czerwony krawat! Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta pamięta KOLEJNY POSTBOLSZEWICKI BEŁKOT CZYLI OCENA WYNIKÓW IP: *.torun.mm.pl 14.06.04, 11:56 JAK ZWYKLE GW CZUJNIE STOI NA STRAZY POSTĘPU, POPRAWNOŚCI I NIEPRZYZWOITOŚCI;"ANALIZA" ELEKTORATÓW POSZCZEGÓLNYCH PARTII ORAZ PRZYCZYNY NP BARDZO DOBREGO WYNIKU LPR!Towarzysze z GW odrobina przyzwoitości, uczciwości intelektualnej!Apeluję! Przez nascie lat kreo9waliście postkomunę, dzisiaj nawet nie stać was na obiekttyywna ocenę wyników z wczorajszych wyborów.Czyzby BIELMO POPRAWNOŚCI WSZELAKIEJ TAK BARDZO WAM UTRUDNIA UCZCIWIE OCENIĆ TE WYNIKI!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszolom Re: KOLEJNY POSTBOLSZEWICKI BEŁKOT CZYLI OCENA WY IP: *.ncac.torun.pl 14.06.04, 12:21 Popieram. Analiza sugeruje, ze osoby z wyzszym wyksztalceniem popieraja UW (30% zwolennikow) gdy tymczasem LPR ma tylko 7% popierajacych w tej grupie. Biorac jednak pod uwage ilosc uzyskanych glosow poparcie LPR wsrod inteligencji jest prawie takie samo, jak dla UW (!), dla PiS chyba nawet wyzsze, o PO nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Wyższe wyksztalcenie IP: *.centertel.pl 14.06.04, 16:00 Bzdury. Z tych tabelek oraz z szacunkowego poparcia całkowitego mozna łatwo obliczyc, ze gdyby glosowali ludzie tylko z wyzszym wyksztalceniem, to PO mialoby 29%, UW 19%, PIS 16%, a LPR tylko 11%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Hihi prawda boli? IP: *.bg.am.poznan.pl 14.06.04, 12:29 Bardzo dobry wynik? LPR ma stałe poparcie w kółkach matek różańcowych. Ile to jest? 16% z 20% = 3,2% poparcia... Bierne prawo wyborcze ma ok. 25 mln mieszkańców - czyli wychodzi jakieś 800 tys. Rzeczywiście przewodnia siła narodu. Pamiętam jak Giertych kiedyś w podobny sposób przeliczał głosy SLD, czy za wejściem do Unii, już nie pamiętam, plotąc farmazony, że zwyciężyła opcja, która ma poparcie tylko X z Y procent, bo reszta która nie poszła na wybory, z pewnością głosowałaby przeciwko. A teraz jak inni robią to samo to się nie podoba? Hipokryzja czystej wody... Swoją drogą, wielu zwolenników UE w du zych miastach (wiem po znajomych) nie poszło głosować, bo im się nie chciało, takie u nas poczucie obowiązku obywatelskiego i odpowiedzialności za Polskę. A babcie zmobilizowane przez xiędza do dania odporu wrogim siłom, karnym rządkiem sunęły po mszy do komisji, oddać głos na jedynie słuszną siłę "Boże chroń ojca dyrektora" (o przepraszam a może trzeba z dużej: Ojca Dyrektora :D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Każdy w analizie widzi to co chce. IP: *.bg.am.poznan.pl 14.06.04, 12:40 A z faktami nie ma co polemizować. LPR to frakcja starych dewot z pierwszych rzędów w kościołach (45% elektoratu) i tyle. Nie przeczę, przydałoby się również przedstawić rozbicie głosów różnych grup społecznych na poszczególne partie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Każdy w analizie widzi to co chce. IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 13:13 "> Nie przeczę, przydałoby się również przedstawić rozbicie głosów różnych grup > społecznych na poszczególne partie. " Popatrz tam: www.rzeczpospolita.pl/tematy/wyborype2004/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Dzięki ws :-) I co kolego <oszolom>? IP: *.bg.am.poznan.pl 14.06.04, 14:31 Mimo 2x gorszego wyniku od LPR, w wartościach bezwzględnych, wśród ludzi z wyższym wykształceniem 2x więcej głosowało na UW... To też jest manipulacja GW? Tylko coś tam chyba pochrzanili... 30% głosujących w małych miasteczkach głosowało na Polską Partię Pracy, a 15% na OKO a sumarycznie dostały poniżej 1%? Poza tym jak zsumować małe miasteczka, to PO 50%, PPP 30%, OKO 17%, UPR 12%, SLD-UP 10%, LPR 10% i już mamy 125% :-) Jeśli chodzi z kolei o płeć jakieś dziwne podziały: na Zielonych same kobiety, na NOP sami faceci? :) Poza tym w podziale na płci w [%] na Samoobronę głosowało 2x więcej kobiet niż mężczyzn, a w podziale na komitety wyborcze 2x więcej mężczyzn? Co to za bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania to jest do obliczenia IP: *.centertel.pl 14.06.04, 16:02 Pacal, ale to łatwo sobie samemu wyliczyc na podstawie powyzszych danych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWerp Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.ifpan.edu.pl / *.ifpan.edu.pl 14.06.04, 12:00 Brawa dla UW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twój_pan Te policjan walnięty pałą w łeb IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 14.06.04, 12:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policjan Re: Te policjan walnięty pałą w łeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:20 Jestem kochanie. " Kto Gazetę Wyborczą kupi jak przed lekturą, tak po lekturze głupi." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.gorzow.mm.pl 14.06.04, 12:08 Brawo lewica. Dory wynik, mimo, że trzeba sprzatać po czarnych - Buzku, Maryjanie, Władku Rokicie, Donaldzie, Wieczerzaku, Jamrozym i innym " asom ". Z biegiem czasu lewica będzie umacniała swoją pozycję - jeszcze katoprawica nie zwyciężyła. Koniowaty Giertych i Jsio - Władzio - Marysia niech się nie cieszą. Brawo Leszek Miller, Pani Ola Jakubowska, Pan Janik. Tak trzymać. Jest nas coraz więcej............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOCJOLOG Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:09 Niska frekwencja to wynik oszukańczej polityki. Ludzie maja już dość tego. Poza tym dlaczego sami obywatele pochodzenia żydowskiego ? Oczywiście samo pytanie klasyfikuje mnie jako antysemitę. Po prostu, politycy muszą zatroszczyć sie w końcu o Polskę , a wiec ludzi w niej żyjącuch w wiekszości poniżej poziomu socjalnego i wogóle się to nie poprawia, wręcz odwrotnie. A politycy dbają tylko i wyłącznie o swoje interesy i interesy gigantów gospodarczych z zagranicy. Po prostu im za to płacą. POZA TRYM DROBNA POPRAWKA DO KOMENTARZA, GDYBY ELEKTORAT LPR BYŁ NAPRAWDĘ ZMOBILIZOWANY, TO LPR BY WYGRAŁA. NIE JEST TO ŻADNA NIESPODZIANKA. DUŻO WIĘKSZĄ JEST NAPEWNO WYSOKI WYNIK UNII WOLNŚCI. I TU RACZEJ MOŻNA MÓWIĆ O WYSOKIM ZDYSCYPLINOWANIU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzi0 POczatk konca PO IP: *.centrum.gliwice.pl / *.gl.digi.pl 14.06.04, 12:10 Paradokslanie najwiekszy zwyciezca eurowyborow, PO ma najmniej powodow do radosci. Po pierwsze, okazalo sie, ze ludzie dla zasady, bo tak wypada, deklarowali poparcie dla PO, i ich sondazowe 28 procent w rzeczywistosci okazalo sie poparciem niewiele wiekszym od 23 procent. Po drugie, prawie 7 % wynik UW jest dla PO bardzo niebezpiecznym precedensem. Teraz bowiem, Ci wszyscy ktorzy sympatyzowali z UW, ale nie chcielu tracic glosu popierali PO, teraz juz bez zadnych watpliwosci wraca do "swojej" UW. W sierpniowych wyborach parlamentarnych UW dzieki temu bez problemu przekroczy 10 procent, a kto wie, czy nie bedzie tego poparcia jeszcze wiecej. A wszystko kosztem wlasnie PO, ktorej w najblizszych wyborach nie wroze wyniku powyzej 20 procent, a realnie bedzie to na poziomie dzisiejszego popracia dla LPR. Niestety... Niesttey, bo rozdrobnienie na polskiej scenie politycznej tym samy siegnie zenitu i juz jestesmy bez zadnych szans i nadziei na to, ze moze sie pojawic partia ktora zjednoczy elektorat na tyle duzy, by mogla rzadzic sama a nie w jakiejs egzotycznej kolalicji, takiej jak np. AWS bis, czyli koalicja PIS, PO i UW. Tylko, czy ponownie chcemy to przerabiac ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: POczatk konca PO ??? No nie wiem IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 12:22 Jezeli UW zyska kosztem PO, to nic strasznego sie nie stanie. Koalicja PO i UW to nie koalicja egzotyczna a raczej naturalna. To, ze to jeszcze na wiekszosc bez PiS nie starczy, to nie wina wzmocnienia UW kosztem PO. Wrecz przeciwnie: Te 3%, ktore do tej pory dostawala Unia i ktore byly tracone teraz tracone nie beda i wzmocnia potencjal partii liberalnych. Ten potencjal to obecnie okolo jednej trzeciej glosow. To jeszcze za malo ale moze byc wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzi0 Re: POczatk konca PO ??? No nie wiem IP: *.centrum.gliwice.pl / *.gl.digi.pl 14.06.04, 13:51 Kolajicja PO, UW i PiS to jest dla mnie koalicja egzotyczna. Juz bowiem raz mielismy malzenstwo liberalow z konserwatystami i wiemy jak to sie skonczylo. Tym razem bedzie podobnie, a nawet jeszcze gorzej, bo jesli wszystkie trzy ugrupowania zdobeda po nascie procent glosow, to zadne nie bedzie sila przewodnia, i wszystkie decyzje zdominuja nieknczoce sie targi i dyskusje pomiedzy trzema. Za taka AWS bis ja serdecznie dziekuje :-) Co wiecej, w obliczu powrotu UW na scene polityczna, liberalny charakter PO zupelnie nie ma juz sensu. Liberalowie beda sie skupiac w UW, a PO kierowana przez Rokite ostatecznie zmieni sie w partie konserwatystow, nie wiele rozniaca sie od PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: POczatk konca PO ??? No nie wiem IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 14:11 Tak z dnia na dzien to sie PO w PiS nie zamieni. Nie wierze tez, ze wszyscy liberalnie nastawieni wyborcy od jutra glosowac beda tylko na UW. W koalicji AWS-UW liberalowie byli w roli mlodszego brata. W koalicji PO, UW, PiS (zgadzam sie z toba, ze to dosc egzotyczna koalicja ale inne w tej chwili mozliwe bylyby jeszcze egzotyczniejsze) to liberalowie grali by pierwsze skrzypce. To jedno, a drugie to to, ze PiS w odroznieniu od AWS to jako tako zdyscplinowana partia. AWS, to byla tylko luzna banda zwiazana tylko jednym celem: uzyskania miejsc w sejmie. Powodem zlego rzadzenia koalicji UW/AWS nie byly niemozliwe do pogodzenia przeciwienstwa liberalow i konserwatystystow a warcholstwo wsrod tych ostatnich. Najlepiej by bylo, zeby PO/UW starczylo glosow na wiekszosc rzadowa. To byc moze wcale nie takie nierealne. W porownaniu do ostatnich wyborow do sejmu poparcie dla obu tych partii prawie sie podwoilo. Mysle, ze wielu wyborcow poprze wlasnie te partie w obawie przed wzrastajacymi wplywami oszolomow z LPRu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzi0 Re: POczatk konca PO ??? No nie wiem IP: *.centrum.gliwice.pl / *.gl.digi.pl 14.06.04, 14:35 Chcialbym, zeby to w przyszlej koalicji rzadowej liberalowie grali pierwsze skrzypce. Za bardzo nie widze jednak takiej mozliwosci. Przeciez juz od jakiegos czasu (odkad Tusk pozwolil rozpanoczyc sie Rokicie), Kaczynski z Rokita snuja piekne wizje o jedynie slusznej koalicji. A chyba nie musze mowic, ze z tych dwoch panow (liderow obu formacji) sa liberalowie jak z Kwasniewskiego maz stanu. Chyba, ze rzeczywiscie zdarzylo by sie tak(w co niestety trudno mi uwierzuc), ze PO i UW uzyskalyby na tyle duze poparcie, ze PiS okazalby sie zbedny. W takiej koalicji to liberalowie dyktowaliby warunki. Boje sie jednak, ze destrukcyjny talent Rokity nie pozwolilby PO na dlugie i spokojne rzadzenie z UW. Szybko bysmy mieli kolejny podzial, w wyniku ktorego konserwatywna frakcja PO poszla by za Rokita, a osieroceni liberalowie z PO ostaliby sie sami,albo poszli tam skad przyszli, czyli do UW... Innymi slowy, PO nie ma przed soba swietlanej przyszlosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: POczatk konca PO ??? No nie wiem IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 14:55 Mysle, ze Rokita odgrywa w tej chwili role faceta do czarnej roboty. On pokazuje, ze PO to nie liberalne mieczaki, ze jak trzeba to w morde tez dac moga (Pojedynek radiowy z Lepperem). Tu jego destrukcyjny talent jest dosyc przydatny. Ale masz racje, ze na dlugie i spokojne rzadzenie to nie sa najlepsze rekomendacje. Ale coz, trzeba miec nadzieje, ze facet zrozumie, ze na wiecej rozlamow to on sobie juz nie moze pozwolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pizarro CZY MICHNIK UZGODNIŁ WYNIKI WYBORCZE Z MOSKWĄ/IPN/ IP: *.torun.mm.pl 14.06.04, 12:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleblek Wybory do PE w Polsce - wyniki IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 14.06.04, 12:15 Realne poparcie dla kandydatów partii politycznych jest przerażająco niskie, a kształtuje się następująco: PO 4,8 proc. LPR 3,35 proc. Samoobrona 2,36 proc. PiS 2,56 proc. SLD-UP 1,86 proc. PSL 1,41 proc. UW 1,41 proc. SDPl 1,04 proc. - licząc w stosunku do liczby wszystkich uprawnionych do głosowania. Pozostawiam ten fakt bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawiedziony A ja nie poszedłem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:18 Jak w temacie. Nie poszedłem, bo mam już dość negatywnych wyborów. Dość wybierania ludzi z którymi mi zupełnie nie po drodze po to tylko, by nie zwyciężyli jeszcze gorsi. I nie mówicie mi panowie analitycy, że mi nie zależy. Zależy mi i nawet jest mi teraz trochę głupio, ale cóż: mleko się wylało. Naszym bilborodowym politykom wystarczą ich własne głosy. Ci ludzie żyją na zupełnie innej planecie skąd zerkają na nas z politowaniem. Miller głosuje zgodnie z numerkami popierając raport żądający postawienia go przed trybunałem, a później pokazuje pełną troski twarz w telewizji grając męża stanu. Facet robisz ze mnie idiotę czy co? Albo jesteś niespełna rozumu, albo przyznajesz się do winy, albo prezentujesz najgorszy rodzaj wyrachowania i podłości.Pozostali nie lepsi. PO i inni mają świadomość tego, że sytuacja w parlamencie jest patowa a jednak okopali się na swoich pozycjach i trwają. I co chcecie przez to osiągnąć ? Co, k@#$%%, może to państwo na tym zyskać? Niedawno czytałem w jednym z pism, że komisje sejmowe praktycznie nie pracują ponieważ posłowie nie są pewni, czy ich wysiłek nie pójdzie na marne!!! Co mnie obchodzą wasze wątpliwości. Bierzecie kasę więc macie tyrać, a nie zastanawiać się co będzie później. W każdej komercyjnej firmie nie do pomyślenia jest odmowa wykoania poleceń "ponieważ nie wiem po co miałbym to robić".Ech wy ... Mamy wzrost gospodarczy. Nie wiadomo jak długo potrwa ale jest. I to pomimo tych wszystkich politykierów. I dlatego nie poszedłem na wybory. Wy żyjecie beze mnie, ja żyję bez/pomimo was. Wiecie co ... Źle się stało, że nie trenowaliśmy demokracji gdy nie było jeszcze internetu i środków masowego przekazu. Wtedy kształtowały się zasady. O głos trzeba było walczyć własną twarzą i czynami. Wy natomiast wykluliście się z jajka marketingi i pr-u. Macie świadomość tego, że możecie robić co wam się podoba byle na czas kampanii mieć kilka dobrych spotów. I wiedzie, że to zadziała. Zawsze działa. Więc trzymajcie się ciepło. Mnie do tego nie mieszajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morał Re: A ja nie poszedłem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:24 Nie poszedłeś na wybory i w ten sposób pozwoliłeś, aby to stare, znane jak zły szeląg polityczne gówno wypłynęło na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: A ja nie poszedłem! IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 14.06.04, 13:22 A ja poszedłem na wybory i zagłosowałem na gościa z UW. I zagłosowałem na gościa - a nie na partię. A nawet jeśli na partie to tylko dlatego że oni już dość dostali w dupę i mam nadzieję że wyciągą z tego wnioski. I dlatego też że nie ma tam tak umoczonych ludzi jak w pozostałych naszych partiach. Poza tym, myślę że nie było na kogo głosować i rozumiem rożalenie większości ludzi. Ja też mam dość głosowania na kogoś tylko dlatego żeby gorsi nie trafili na stołki. A niska frekwencja jest właśnie wynikiem takiego myśłenia społeczeństwa i o zgrozo!!! - braku kadnydatów!!! a nia jak stwierdził p.prezydent niedojżałości!!! Pan p. prezydencie też ponosi za to winę, ta frekwencja jest odzwierciedleniem polityki jaką prowadzi pan i pańscy kolesie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.blaster.pl / 62.233.226.* 14.06.04, 12:27 Kto pod kim groby kopie itd...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marol Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 14.06.04, 12:28 "PO Jedną trzecią głosów dostali od najmłodszych wyborów, a jedną czwartą - od najstarszych. PO jest równie popularna wśród Polaków z wykształceniem podstawowym, jak i średnim. Najmniej głosów dostała od wyborców z wyższym wykształceniem. Co czwarty głos zawdzięcza wsi, najmniejsze poparcie miała w największych polskich miastach." Pominawszy kwestie sympatii politycznych zapytuje: jaki sens ma powyzsza informacja (i pozostale poswiecone innym ugrupowaniom politycznym) z ktorej mozna wyciagnac bledne wnioski. PO to ugrupowanie ludzi w wyksztalceniem glownie srednim i podstawowym o najmniejszym poparciu w najwiekszych miastach? Dopiero zestawiajac WSZYSTKIE takie opinie o poszczegolnych ugrupowaniach mozna pokusic sie o syntetyczna informacje, ale ograniczajac sie jedynie do sformulowan takich jak powyzsze, GW daje wyraz braku profesjonalizmu. Kluczem do dywagacji na temat elektoratu powinno byc wagowe rozlozenie glosow uwzgledniajace strukture ludnosci Polski ze wzgledu na miejsce zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Unia Wolnosci - gratulacje IP: 217.153.47.* 14.06.04, 12:41 To jest duzy kredyt zaufania. Mam nadzieje, ze UW wrocila do polityki juz na dobre i tym razem nie zostana juz popelnione takie bledy jak na ostatnim kongresie tej partii. Wyniki pokazuja, ze w tym kraju jest jeszcze wielu ludzi bez uprzedzen, ktorzy wierza ze na stanowiskach w tym panstwie moga zasiadac ludzie umiarkowani i kompetentii. To wlasnie my wierzymy, ze taka formacja jak UW moze wyciagnac ten kraj z impasu. Nie zawiedzcie. Nadchodzi czas Unii Wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp999 Re: Unia Wolnosci - gratulacje IP: 195.94.201.* 14.06.04, 13:13 Nie przesadzamy z tym sukcesem UW. Wystawili najbardziej znane nazwiska jakie można było i dlatego zagłosowano na ich. Biorąc to pod uwagę, to wynik UW jest wcale nie jakiś nadzwyczajny i wcale nie gwarantuje sukcesu w polskich wyborach. Moja ocena nie jest być może obiektywna, bo mam dosyć tych autorytetów w sylu Geremka, Lityńskiego czy Minchnika. Ich madrości, umiarkowania czy "rożowatowości". Już widzę Geremka, który będzie międlił swojej mądrości. Całe szczęście, nie grozi nam przynajmniej w związku z tym (mam nadzieję, że to On sie dostał) oglądanie tego Pana w przyszłym polskim sejmie. PS: Ostanio Prof. Geremek napisał książkę "Szanse i zagrożenia" [coś o roli Polski w UE]. Czy może być coś bardziej nijakiego i mętnego,co może charakteryzować UW niż tytuł tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Troche masz racji IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 13:18 Ale z drugiej strony to lepsi nudziarze niz oszolomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Wracaj do czytania kolorowych komiksow!!! IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 14:00 "Czy może być coś bardziej nijakiego i mętnego,co może charakteryzować UW niż tytuł tej książki." Ksiazka prof. Geremka jest bardzo dobra analiza sytuacji Polski w Europie. Jaki tytul bys zaproponowal? "Przygody Kaczora Donalda"??? Rozumiem, ze okladka jest za malo kolorowa i bez obrazkow, ale sekcja z komiksami jest w innej czesci sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wowa Pietiagoras Zwycięstwo ROZUMU czyli 80% absencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:52 Jakich wyborów? Kogo i gdzie można było wybierać? Mnie się wyniki wyborów w Polsce od dawna nie podobają, ponieważ za każdym razem ludzie wybierają osoby myślące tylko o szybkim dorobieniu się dzięki "posadzie" posła, senatora itd. Nie ma innych kandydatów na listach. Nie bylo wczoraj między kim wybierać, więc 80 % Poladków potraktowało sprawę tak jak powinno - zostali w domu lub pojechali wypoczywać. To nie byly wybory i nikt ich nie wygrał. Ludzie zbojkotowali paradę skorumpowanych i nieudolnych karierowiczów występujących pod różnymi flagami. Cala klasa poltyczna, łącznie z Lepperem, poniosła wczoraj klęskę. Zwyciężył rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Zwycięstwo tumiwisizmu IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 13:38 Nie dorabiaj tu zadnej ideologii. To nie zaden bojkot. To po prostu wynik takiego chlopskiego myslenia: "a co ja z tego bede mial?". Stosunek sredniej frekwencji w krajach "starej" UE (ok. 47%) ma sie tak do frekwencji wyborczej w Polsce jak sredni Produkt Krajowy Brutto tych krajow do polskiego PKB. I to nawet dosycc dokladnie: polski PKB to 46% sredniego "staroeuropejskiego". Polska frekwencja wyborcza to 43% sredniej frekwencji "staroeuropejskiej". Mysle, ze to nieprzypadkowa zbieznosc. Niska frekwencja wyborcza swiadczy o niskim stopniu rozwoju spoleczenstwa i jego zacofaniu. Dorabianie tu na sile jakiejs ideologii niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zwycięstwo tumiwisizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 14:13 Nie byłam wczoraj na wyborach. Nie myślę "po chłopsku", zacofana też nie jestem i wypraszam sobie tego rodzaju teksty i pouczanie innych. Na wczorajsze wybory celowo nie poszłam, bo to nie były wybory tylko cyrk, nie było na kogo głosowac. I nie opowiadaj komunałów o PKB albo zacofanym społeczeństwie bo to jest tania ideologia. Podejrzewam, ze tak jak ja większość ludzi nie poszła na wybory bo nie chciała nurzać się w naszym politycznym bagnie. Nie dorabiaj tu zadnej ideologii. > To nie zaden bojkot. > To po prostu wynik takiego chlopskiego myslenia: "a co ja z tego bede mial?". > > Stosunek sredniej frekwencji w krajach "starej" UE (ok. 47%) ma sie tak do > frekwencji wyborczej w Polsce jak sredni Produkt Krajowy Brutto tych krajow do > polskiego PKB. > I to nawet dosycc dokladnie: polski PKB to 46% sredniego "staroeuropejskiego". > Polska frekwencja wyborcza to 43% sredniej frekwencji "staroeuropejskiej". > Mysle, ze to nieprzypadkowa zbieznosc. > Niska frekwencja wyborcza swiadczy o niskim stopniu rozwoju spoleczenstwa i jeg > o > zacofaniu. > Dorabianie tu na sile jakiejs ideologii niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Zwycięstwo tumiwisizmu IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 14:30 " Nie byłam wczoraj na wyborach. Nie myślę "po chłopsku", zacofana też nie jeste > m" Ty moze nie ale te 80% to w wiekszosci tak. "> i wypraszam sobie tego rodzaju teksty i pouczanie innych." Ty tu nic nie masz do wypraszania sobie. To jest wolne forum. "Na wczorajsze wybory > celowo nie poszłam, bo to nie były wybory tylko cyrk, nie było na kogo głosowac" To, ze twoim zdaniem nie bylo na kogo glosowac, to oznaka tego, ze to spoleczenstwo nie potrafi wylonic swoich przedstawicieli do ktorych ma zaufanie. Bo jest zacofane, bo mu sie nie chce patrzec poza czubek wlasnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Re: Zwycięstwo tumiwisizmu IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 15:11 "To, ze twoim zdaniem nie bylo na kogo glosowac, to oznaka tego, ze to spoleczenstwo nie potrafi wylonic swoich przedstawicieli do ktorych ma zaufanie" Idiotyczny argument. To ze anna twierdzi, ze "nie bylo na kogo glosowac" swiadczy tylko o tym, ze ona nie potrafila nikogo wybrac. To jej ulomnosc, a nie calego spoleczenstwa. Przedstawicieli wylania sie wlasnie przez wybory. Nie glosujesz, tracisz prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Zwycięstwo tumiwisizmu IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 15:18 "> Idiotyczny argument. To ze anna twierdzi, ze "nie bylo na kogo glosowac" > swiadczy tylko o tym, ze ona nie potrafila nikogo wybrac." No chyba nie tylko ona a wiec problem jest glebszy. Jezeli wiekszosc spoleczenstwa uwaza, ze "nie bylo na kogo glosowac" to swiadczy to wlasnie o tym, ze spoleczenstwo nie potrafi wylonic reprezentantow, do ktorych ma zaufanie. To jest ulomnosc calego spoleczenstwa. Tu caly mechanizm sie zacina a nie tylko jedna srubka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Skad wiesz dlaczego spoleczenstwo nie glosowalo? IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 15:27 Ja nie wiem dlaczego "spoleczenstwo" nie poszlo gloswac. Osobiscie mysle, ze "spoleczenstwo" nie rozumie do konca zasad demokracji. Nie rozumie co to znaczy miec prawo do glosowania. Nie rozumie, ze to jest jego - "spoleczenstwa" obowiazek by wybrac sobie wladze. Nikt tego za "spoleczenstwo" nie zrobi. Ale to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws O co my sie klocimy IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 15:36 "> Ja nie wiem dlaczego "spoleczenstwo" nie poszlo gloswac. > > Osobiscie mysle, ze "spoleczenstwo" nie rozumie do konca zasad demokracji. Nie > rozumie co to znaczy miec prawo do glosowania. Nie rozumie, ze to jest jego - > "spoleczenstwa" obowiazek by wybrac sobie wladze. Nikt tego za "spoleczenstwo" > nie zrobi. > > Ale to tylko moje zdanie." Moje tez, wiec o co my sie klocimy. Zgadzamy sie przeciez co do tego, ze te 80% absencji to nie objaw zadnej madrosci (jak to wielu na forum uwaza) a dowod niedojrzalosci i zacofania spoleczenstwa ( w cudzyslowie czy bez) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedi Re: O co my sie klocimy IP: *.bphpbk.pl 14.06.04, 15:42 A skąd pewność, że 20% uczestnictwa w wyborach to objaw dojrzałości politycznej. Bo pan prezydent wszystkich komuchów tak powiedział? A może on właśnie jest najmniej dojrzały w tym społeczeństwie? I co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Nie klocimy sie, ale dyskutujemy. IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 15:43 I ciesze sie, ze mamy podobne zdanie. :) Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Wdepniesz w gowno, czysc buty i idz dalej. IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 14:51 "Podejrzewam, ze tak jak ja większość ludzi nie poszła na wybory bo nie chciała nurzać się w naszym politycznym bagnie." Bardzo MADRY argument! Cos jak: "Ups, wlazlam w gowno. Smierdzi. Ale gowno to nie ja. Po co mam wyjsc z gowna? Przeciez to nie ja smierdze." Bardzo MADRZE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK WIECEJ OPTYMIZMU!!!!!!!!!! IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 14:11 Rozczarowanie polska scena polityczna nie jest argumentem przeciwko glosowaniu w wyborach. Nie glosujac ludzie nie tylko pozbawiaja sie podstawowych praw przyslugujacych obywatelom ale i nie wykonuja swojego obywatelskiego obowiazku. Jest to objaw braku poszanowania demokracji oraz braku troski o kraj. Wczoraj znowu przewazyla degrengolada i brak wiary w zmiane. Ale to nic. Wierze ze ludzie w koncu zrozumieja. BEZ NASZEGO UDZIALU NIC W POLSCE SIE NIE ZMIENI!!! Powiem wiecej: BEZ WASZEGO UDZIALU NIC W NASZYM ZYCIU SIE NIE ZMIENI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzislaw Oczywiscie to polski przewal IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 12:56 i Samoobrona sprawdzi osobiscie te wyniki na podstawie orzeczenia sadu, czy Komisji Parlamentarenj. To kolejne oszustwo, przypominajace bezkrwawy zamach stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UPA LUDZIE nie jest zle !!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 14.06.04, 12:56 -------------------------------------------------------------------------------- CIEKAWE ILU JEST GLUPKOW W TYM KRAJU CO WIERZY W JEGO BREDNIE ???? NO 11.5 % Z 20 % TO OKOLO 700 TYS PRZYGLUPICH POLACZKOW !!!! TO NIE TAK DUZO LUDZIE NIE JEST ZLE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re BRAWAO...PiS... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.06.04, 13:09 ...wiedzialem...,ze jest dobrze i wiedzialem , bedzie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
balickia Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte 14.06.04, 13:22 Głosowałem na Unię Wolności myślę, że najwyższy czas aby ta partia podniosła głowe do góry bo nam potrzeba mądrych ludzi, którzy coś zrobią dla tego kraju. Ludzie pokroju Lepera, LPR, czy SLD nic nie pokazali i nic nie pokarzą. Będą nabijac tylko swoją kasę. Partia która chce byc zawsze popierana przez ludzi musi umieć oczyszczać się z wszelkiej swołoczy,pazerności,złodziejstwa itp. Musi działać dla Społeczeństwa i w jego imieniu a nie dla własnej parti i swoich pachołkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte-balickia IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 14.06.04, 13:40 TO szczegół, ale nie można zapominać żę to UD do spółki z KLD,ze względu na własny interes(ówczesne sondaże)przeforsowała ordynację którą dziś mamy,tego typu przykładów jest mnóstwo, cała historia warsiawskich salonów to historia prywaty,twórczej indolencji,i nikompetencji,to o nich myślą publicyści i obywatele używając pojęcia "zdrada elit".Ale cóż prawa demokracji są takie że nawet zdrajca może mieć swój elektorat.Tylko demokracja nie do końca polega na tym że ta sama grupa tworzy dla siebie prawa i pózniej czuwa nad ich przestrzeganiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte-balickia IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 13:47 "> TO szczegół, ale nie można zapominać żę to UD do spółki z KLD,ze względu na > własny interes(ówczesne sondaże)przeforsowała ordynację " Przefosowala ja nie (przynajmniej nie tylko) dla wlasnego interesu. Poprzednia ordynacja byla absurdalna, faworyzowala kanapy i uniemozliwiala tworzenie wiekszosci rzadowych w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte-balickia,ws IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 14.06.04, 13:56 Jeżeli nie widzicie ułomności tej "ordynacji" to pozostaje mi tylko Wam pogratulować.A jeśli tłumaczyć to będziecie zasadą mniejszego zła,to nie po drodze nam razem , ja wybieram zasadę większego dobra,i to dobra obywatela nie elitek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Wytlumacz prosze IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 14:12 w czym obecna ordynacja jest gorsza od poprzedniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Ordynacja jak kazda inna... IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 14:24 Ta ordynacja jest tak dobra jak kazda inna... Nie sadze by inna ordynacja w jakis istotny sposob zmienila wyniki wyborow. Problem nie lezy w ordynacji ale w tym, ze obywatele nie poszli od wyborow, nie skorzystali ze swoich praw i nie wypelnili swych obowiazkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Ordynacja jak kazda inna..WS,BK. IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 14.06.04, 14:50 No cóż ordynacja nie jest ważna,a ta jest nawet lapsza niż obowiązująca w XVII w.Nie ważne jest też to że po kilku ostatnich wyborach rządząca szajka miała pełnię władzy,nie ważne jest że również po następnych "wyborach",kolejna czy inna szajka będzie ustawiała zarówno władzę ustawodawczą,wykonawczą jak i sądowniczą.NIe ważne jest że fundament DEMOKRACJI(czyli rozdział władzy) jest w tzw. demokracjach europejskich fikcją.Bierzmy przykład z mądrych Niemców czy Francuzów,zapominając o Planie Marshala i o tym że wiele z obecnych potęg gospodarczych to byłe państwa kolonialne i z tąd przynajmniej część ich dobrobytu.W końcu nieważne również jest to że obywatel nie ma żadnej kontroli nad tymi którym płaci,a władza po wyborach spoczywa w wąskim kręgu ludzi-GTW nazywa się zarząd partii.To oni decydują poprzez rozdział pozycji na listach o wyniku wyborów,to oni premiują miernych,biernych ale wiernych.To wszystko nie ważne, ważne jest to czy do PE wszedł Gieremek,PIskorski czy Hołowczyc.GRATULUJĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Jak inna ordynacja by to zmienila??? IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 14:57 Czy mozesz mi to wytlumaczyc? Jaka ordynacja bybaby wedlug ciebie lepsza? Czy jest ona mozliwa do wprowadzenia. Czlowieku, jesli przekonasz mnie, ze jest jakis "zloty srodek" po wprowadzeniu, ktorego bedzie w polsce "cacy" popre Cie w 100%!!! Jaki to srodek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Nie lej wody IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 15:02 Powiedz o co ci konkretnie chodzi. O zniesienie progow wyborczych? O to, zeby jak przy poprzedniej ordynacji, kazda kanapa mogla wejsc do sejmu i sie tam warcholic? I co to ma wspolnego z planem Marshala i koloniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Nie lej wody-WS,BK IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 14.06.04, 15:55 Nie jestem aż tak oświecony,jak promowani przez Was ludzie spod znaku UW,zresztą może promujecie się sami,macie do tego prawo.Najmniej mi chodzi o ordynację do PE,gdyż w/g mojego bardzo skromnego zdania PE jast niewiele znaczącym ciałem i mniej ważne jest to czy mam rację-niska frekwencja w całej Eurpie( poza obowiązkowcami i tam gdzie były to wybory przy okazji)świadczą o tym że swoim,może mylnym zdaniu nie jestem wyjątkiem, a może większość Europejczyków nie dojrzała do Demokracji. Nie ma sensu podawać wam przykładów inaczej funkcjonujących demokracji, chociażby takich, w których wyborca ma szansę utożsamić się ze swoim elektem, takich w których z ust zwykłego obywatela można usłyszeć "mój senator",jak usłyszymy to w Polsce to będzie znaczyć że coś się zmieniło. Moim,nie omieszkam dodać skromnym zdaniem ordynacja funkcjonująca w Demokracji powinna zapewniać warunki,aby wybory były reprezentatywne. Dlaczego premiujemy mniejszości narodowe,czego nie kwestionuje, a odbieramy prawo do reprezentacji nawet kilku milionom obywateli gdy ich reprezentanci nie przekroczą takiego czy innego progu.Wniosek wyciągnąć można jeden,obywatel Polski innej narodowości ma większe prawa niż rdzenny Polak. Władza pochodzi od obywateli więc jedynym sposobem żeby wybierali obywatele,a nie wierchuszka partyjna są wybory bezpośrednie w okręgach jednomandatowych,może poprzedzone wyborami wstępnymi,aby ograniczyć rolę komitetów centralnych.Ludzie mają prawo się nawet mylic,a może uważacie podobnie jak omc mgr.czy Mazowiecki że Polacy nie dorośli do demokracji i nie można pozwolć im wybierać? Dobra ordynacja powinna przewidywać prostą( aczkolwiek z ograniczeniem np. minimalny termin) możliwość odwołania posła przez jego elektorat,do tego trzeba jednak wyborów bezpośrednich i zmiany konstytucji UW i kwasa.Posłowie powinni reprezentować swoich wyborców,a nie naród ,czyli nikogo.NIe wspominam o immunitetach,mniejszych podatkach dle parlamentarzystów(PE),czy podobnych zasadach dla równiejszych.; Moim zdaniem dobra ordynacja i dobra konstytucja powinna dążyć do ciągłośći władzy ustawodawczej,może poprzez wybory 1/2 parlamentu co pół kadencji. Dobra ordynacja,to nie przeliczanie wyników w zależności od interesu aktualnej GTW,lecz najprostsza z możliwych,jasna dla każdego obywatela,bo to on jest podmiotem.Wybory demokratyczne i odzielne do KAŻDEJ z władz.Tego typu rozwiązania funkcjonują na świecie,tylko my zawsze musimy korzystać z najgorszych wzorców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moderator Re: Nie lej wody-WS,BK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 16:08 Dlaczego premiujemy mniejszości narodowe,(ja, moderator to kwestionuje), a odbieramy prawo do reprezentacji nawet kilku milionom obywateli gdy ich reprezentanci nie przekroczą takiego czy innego progu. Wniosek wyciągnąć można jeden,obywatel Polski innej narodowości ma większe prawa niż rdzenny Polak. I tu jest zło pogrzebane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws To zlo IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 16:25 to o ile wiem jeden (niech mnie ktos poprawi jezeli jest dwuch lub trzech) posel mniejszosci niemieckiej w sejmie. Ty naprawde myslisz, ze jak tego Niemca w sejmie nie bedzie, to wszystko bedzie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Ludzie mają prawo się mylic... IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 16:18 Piekna ta Twoja ordynacja Panie zib. Piekna i jakze nierealna, utopijna rzeklbym. A szkoda. Demokratyczne wybory do trzech wladz nie istnieja nigdzie. Podobnie jest z pelna niezaleznoscia trzech wladz. Piszesz : "Tego typu rozwiązania funkcjonują na świecie,tylko my zawsze musimy korzystać z najgorszych wzorców." Gdzie??? Gdzie Mocium Panie? USA? Przyklad tych wolnych wyborow mielismy 4 lata temu. Czy wiekszosc zadecydowala o wyborze prezydenta, czy moze sad? Jak to bylo Panie zib? Kim sa kandydaci na prezydentow w USA? Czy aby nie kandydatami "wierchuszki partyjnej"? Ja Panie zib uwazam, ze "Ludzie mają prawo się mylic". Ale tylko raz. Pozniej powinni sie juz uczyc na swoich bledach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Ludzie mają prawo się mylic... IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 14.06.04, 16:39 Dla jednych normalność jest utopią,dla drugich fasadowość jest zbrodnią.Możemy oczywiście nic nie zmieniać,dla elitek to najlepsza wiadomość-również dla Leppera(on też na trwałe wszedł do tego oświeconego grona,zgodnie z najlepszą opartą na najlepszych wzorach ordynacją).Co do USA,to oczywiście zdecydował sąd,lecz nie wybrał,a wcześniej były prawybory.To oczywiście też festiwal, ale jednak na wyższym poziomie.Co sądzisz Mocium Panie na temat systemu Kalifornijskiego-Ok. 35mln. mieszkańców,powierzchnia zbliżona do Polski i demokracja bezpośrednia(prawie),może nie ideał,lecz o tysiąc lat świetlnych przed naszą demokratyczną farsą. Widzę jednak że mam do czynienia ze zwolennikami względności prawa-po co pisać w konstytucji o czymś(rozdział władzy), o czym z góry wiadomo że jest "utopią",chyba dla takich prostaczków jak ja.Widać są tacy zwolennicy,czy członkowie UW,którzy uważają że wszystko jest w porządku,a ostatnie 15lat to pasmo nieprzerwanych triumfów.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws ach zib, zib IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 16:54 "> Widzę jednak że mam do czynienia ze zwolennikami względności prawa-po co > pisać w konstytucji o czymś(rozdział władzy), o czym z góry wiadomo że > jest "utopią",chyba dla takich prostaczków jak ja.Widać są tacy zwolennicy,czy > członkowie UW,którzy uważają że wszystko jest w porządku,a ostatnie 15lat to > pasmo nieprzerwanych triumfów.Powodzenia. " Nikt przeciez tego nie twierdzi. To tylko twoja obsesja na temat ordynacji jest troche smieszna. I tak naprawde to nie wiadomo czego chcesz. Chcesz reprezentacji jak najwiekszej liczby obywateli i proponujesz do tego celu wybory w okregach jednomandatowych, gdzie przeciez z definicji, wszystkie glosy oprocz tych oddanych na zwyciezkiego kandydata przepadaja. Tak ze w rezultacie swoja reprezentacje w parlamencie uzyskuje tylko mniejszosc glosujacych (chyba ze jest druga tura, ale i wtedy wiele glosow jest straconych). A co do Kaliforni, to nie zartuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: ach zib, zib-WS<BK IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 14.06.04, 17:18 Oczywiście,nikt nie zna systemu wyborczego który zapewnia 100% reprezentacji,tzw. demokracja parlamentarna polega, oczywiście na wyborach,a diabeł tkwi jak zwykle w szczególach.Tutaj istotne jest kto wybiera i dopóki będą to wybierać liderzy partyjni,a nie wyborcy, to dla mnie to nie jest w porządku. Co do przezwisk to przepraszam najmocniej, nie sądziłem że nazwanie kogoś czLonkiem UW tak zostanie odebrane.A co do KALIFORNI to tam wybory nie są obowiązkowe,lecz frekwencja zwykle ponad 4xwyższa niż u nas. Jeśli zaś chodzi o generalia to nie mam zamiaru licytować się z Wami uważam że jest coraz gorzej,jak większość nie wierzę że retusz reprezentacji spowoduje zasadnicze zmiany w jakości rządzenia,oraz uważam, bez monopolu na rację(bo taki jest w posiadaniu naszych elitek), że trzeba szukać rozwiązania,elitki za nas tego nie zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: ach zib, zib-WS<BK IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 17:24 "> Co do przezwisk to przepraszam najmocniej, nie sądziłem że nazwanie kogoś > czLonkiem UW tak zostanie odebrane." Ty mnie nazwales biurokrata. Masz racje, trzeba szukac rozwiazan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Re: Ludzie mają prawo się mylic... IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 16:57 Kalifornia - "Golden State", co? Ok, moze i maja tam lepszy system... Ale co z tego? Jak sobie wyobrazasz wprowadzenia takiego systemu w Polsce rzadzonej przez ... (ktokolwiek rzadzi w tej chwili - bo juz stracilem rachube). Kto uwaza, ze "wszystko jest w pozadku"??? UW??? Przeciez UW stracila wladze, ba nie jest w parlamencie nawet. Myslisz, ze ktos z UW albo jej zwolennikow mysli, ze w Polsce jest w pozadku? :) Nie, nie masz do czynienia ze "zwolenikami względności prawa". Jednak zapisanie "rozdzialu wladzy" (choc szlachetne) w konstytucji nie gwarantuje tejze w rzeczywistosci (patrz przyklad USA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Nie na temat. Siadaj, dwoja. IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 16:20 Pytanie bylo: W czym byla lepsza ordynacja do sejmu przed 1993 od tej wprowadzonej (rzekomo tylko dla wlasnej korzysci) przez (miedzy innymi) UW a nie jaka ordynacja jest idealna. Moge sie tylko domyslac, ze ta zmiana na gorsze jest wprowadzenie progu wyborczego bo "odbieramy > prawo do reprezentacji nawet kilku milionom obywateli gdy ich reprezentanci nie > > przekroczą takiego czy innego progu" Ale kilka wierszy dalej piszesz: "> Władza pochodzi od obywateli więc jedynym sposobem żeby wybierali obywatele,a > nie wierchuszka partyjna są wybory bezpośrednie w okręgach > jednomandatowych," W wyborach do okregow jednomandatowych uprzywilejowane sa duze partie (patrz Wielka Brytania), kandydaci niezalezni i malych partii nie maja w nich praktycznie zadnych szans. To znaczy, ze: ""odbieramy > prawo do reprezentacji nawet kilku milionom obywateli" i to w znacznie wiekszym stopniu niz poprzez 5% progu wyborczego. A wiec zastanow sie o co ci chodzi: albo o reprezentacje jak najwiekszej liczby obywateli albo o okregi jednomandatowe. Jednego z drugim pogodzic sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Nie na temat. Siadaj, dwoja. IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 14.06.04, 16:47 Tam gdzie zaczynają się stereotypy kończy się myślenie i wyobraznia.Współczuje mentalności biurokraty,gdyby Ludzkość patrzyła tylko za siebie(po dzisiejszemu stosowała procedury),wciąż bylibyśmy w jaskiniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Ciagle jeszcze nie odpowiedziales na pytanie. IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 16:57 Zamiast tego zaczynasz rzucac wyzwiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK ws zostaw zib'a w spokoju IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 17:04 Czlowiek jest pewnie mlody jeszcze, pelen marzen i idealow. Moze nie powinnismy tak do konca sprowadzac go na ziemie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws zostawiam IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 17:08 Tu nie chodzi o marzenia i i idealy, tylko o logiczne myslenie. I o to zeby on w koncu odpowiedzial na moje pytanie. Ale masz racje, daje spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Re: zostawiam IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 17:12 "Tu nie chodzi o marzenia i i idealy, tylko o logiczne myslenie. I o to zeby on w koncu odpowiedzial na moje pytanie" :) ws, Uczysz na niemieckiej uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Nie IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 17:20 Byla kiedys slynna polska szkola logiki. Nie nie, nie ucze na zadnej uczelni. Jestem grafikiem, ktory w skutek kryzysu ma sporo czasu zeby troche sie forach GW pomadrzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Co to byly za czasy... IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 17:26 Polska szkola logiki... Co to byly za czasy... Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal niestety nie IP: *.bg.am.poznan.pl 14.06.04, 15:01 1) wg różnych ordynacji te same wyniki głosowania mogą dać przydzial mandatów nawet o kilkadziesiąt procent większy/mniejszy. System przydzielania mandatów wg d'Hondta na przykład promuje duże ugrupowania, zaniża wyniki średnich (wprowadziła ją SLD, pod siebie, bo była wtedy dużą partią, teraz pewnie woleliby tą poprzednią:) ). 2) z tego co wiem to ordynacji wyborczej do PE nie przegłosowała UD z KLD, bo niby kiedy miała to zrobić??? W 1993 roku??? Nie wiem dokładnie, ale pewnie ustalono ją rok-dwa temu najwcześniej - czyli zrobiło to SLD. 3) ws - ordynację niestety mamy zbyt zawikłaną. Chociaż z każdego okręgu dostaje się paru kandydatów, nie można było głosować np. na jednego z UW i jednego z PO, ale paru z tej samej listy już tak. Dlaczego??? Znowu mamy głosowanie na listy a nie na konkretnych kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: niestety nie IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 15:11 "Chociaż z każdego okręgu dostaj > e > się paru kandydatów, nie można było głosować np. na jednego z UW i jednego z PO > , > ale paru z tej samej listy już tak. Dlaczego??? " Nieprawda. Mozna bylo glosowac tylko na jednego kandydata z listy. Roznica jest ta, ze w przypadku zakreslenia krzyzykow na dwuch roznych listach glos byl niewazny. W przypadku zakreslenia dwoch krzyzykow na jednej liscie glos pozostawal wazny ale liczyl sie tylko ten krzyzyk, ktory byl zakreslony przy nazwisku kandydata, ktore znajdowalo sie wyzej na liscie. To bylo glosowanie na listy i na kandydatow. To rozsadne bo czyste glosowanie na kandydatow doprowadziloby do tego, ze ludzie by gwiazdorow filmowych powybierali, bo tych przeciez najlepiej znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Uff, czyli ordynacja nie jest taka zla... IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 15:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Ludzie Uni Wolnosci przyniesli Polsce nadzieje!!! IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 14:18 Bez tych "elit" nie bylo by w Polsce zadnej zmiany. Nie mowie, ze nie popelniono bledow za rzadow UW-AWS. Bledy zostaly popelnione. Ale bledow nie popelni a tylko ten kto nic nie robi. Dzieki ludziom UW mozna dzis mowic o nadziei dla tego kraju i jego obywateli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.cdprojekt.pl 14.06.04, 13:29 Nie przesadzajmy, po co od razu kopać grób? Wystarczy na nich nie zagłosować w najbliższych wyborach parlamentarnych :) A w jakim celu przytoczyłeś nazwisko Berman (niby dawne nazwisko Borowskiego)? Nawet jeżeli tak było to co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naash Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 14.06.04, 13:36 Z tego co wiem, to masymalnie może głosować 100% uprawnionych??? W zestawieniach sondażowych wg. wieku, wykształcenia i zamieszkania tych procentów w każdej kolumnie i w każdym wierszu powinno być 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Nie,... 14.06.04, 14:17 Gość portalu: naash napisał(a): > Z tego co wiem, to masymalnie może głosować 100% uprawnionych??? > W zestawieniach sondażowych wg. wieku, wykształcenia i zamieszkania tych > procentów w każdej kolumnie i w każdym wierszu powinno być 100%. ... tylko w każdej kolumnie. I tak chyba rzeczywiście jest, z dokładnością do jednego procentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pub2004 Re: Wybory do PE w Polsce rozpoczęte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:39 Co za bzdury kolego wypisujesz wykop najpierw sobie ..... I nie myśl, że jestem sympatykiem SLD albo SdRP, ale taki bezmyślny szowinizm jaki przedstawiasz sobą moze rozsadnego człowieka tylko zbulwersować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: BOLSZEWIKOW ...TRZEBA SIE POZBYC... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.06.04, 13:48 ...bolszewikow czas rozliczycz...wybory w polsce jak najpredzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jang Jak to w Unii będzie dobrze IP: 80.50.28.* 14.06.04, 13:53 Dziś rano pan w telewizorze wyjaśniał,że emeryci mogą zamieszkać w każdym z krajów UE, a emerytury będzie im przesyłać ZUS na ich konto. Wyobrażam siebie w banku w Niemczech,Francji czy innym odbierającego swoje 200 Euro ,a obok tubylca odbierającego swoje marne 1000 czy 1200 Euro. Zapadłbym się ze wstydu, tak że chyba jednak zostanę w kraju, gdzie mojej emerytury jeszcze niejeden może pozazdrościć Tym samym jeszcze bardziej się utwierdziłem w przekonaniu,że dobrze zrobiłem zostają w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Jak to w Unii będzie dobrze IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.06.04, 13:57 ...drogi emerycie...zapewne zawsze siedziales w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mee... co ten kozi syn tutaj jeszcze robi- wyp..dalaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: co ten kozi syn tutaj jeszcze robi- wyp..dala IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.06.04, 15:57 ...rozliczyc bolszewikow...czas juz nadchodzi...beda sie wic ...jak ten -j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Moze wzialby Pan swoje zycie w swoje rece? IP: *.resnet.uconn.edu 14.06.04, 14:34 Moze powinien Pan, Panie jang wiecej dzialac i pracowac a mniej ogladac telewizji. Moze wtedy nie byloby panu tak wstyd? Moze nie musialby Pan zamykac sie w domu? Moze korzystalby Pan ze swoich praw z duma i poczuciem dobrze spelnionego obowiazku? Moze wzialby Pan swoje zycie w swoje rece? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Jak to w Unii będzie dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:46 Emerytura 200 euro, to jest średnia z powszechnych (nieuprzywilejowanych). Sporo jest emerytur na poziomie 120 euro. Tacy niech nie jadą do UE, bo tam nikt nie uwierzy, ze takie emerytury mogą istnieć w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Jak to w Unii będzie dobrze IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.06.04, 16:06 ...moze jaruzelski sie z panem podziely...swa emerytura... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: czy to nie ta partia od zydow czystej zydokom IP: *.ceron.pl 14.06.04, 13:54 Otwierasz lodówkę, a tam żydokomuna. Człowieku, paranoję się leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielka_Polska Re:Wielka Polska Katolicka- liczy się tylko LPR IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 13:56 I wszyscy razem sto lat, sto lat... Odpowiedz Link Zgłoś