Gość: ds IP: *.pool.mediaWays.net 18.01.05, 19:31 Wolny rynek dla wolnej EU! A nie, ze zlodzieje w Polsce chca znowu zarobic na tych najmniejszych! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.telia.com 18.01.05, 19:58 Precz ze zlomem z UE! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza 18.01.05, 21:21 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Precz ze zlomem z UE! A polski złom lepszy ??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gin Gronicki - Jakie prawa nabyte??? IP: 80.48.4.* 20.01.05, 15:48 przecież posiadacz używanego 5 letniego poloneza nie ma nic płacić. tylko nabywca tego używanego poloneza powinien płacić tak samo jak przy kupnie używanego samochodu sprowadzanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAP Re: Niektorzy nie wiedza co to jest nalezec do UE IP: 80.146.215.* 19.01.05, 08:58 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Precz ze zlomem z UE! A polski zlom to lepszy?. A to naszy. Acha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koxs Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.05, 19:59 Lepiej niech zostganie akcyza zamiast podatku od pojemnosci teraz sie oplaca wozic auta kazdy pisze fikcyjne kwoty a rzad i tak na tym sporo zarabia i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tyggg Ani akcyza, ani podatek nie jest zgodny z prawem 18.01.05, 20:28 a prawa należy przestrzegać. Wejście do Unii dało nam prawo do swobodnego obrotu towarami w jej ramaach, czyli także do zakupu bez dodatkowych opłat używanych aut z zagranicy. One i tak są dużo lepsze od naszych starych fiacików. A na złomie można przecież zarabiać - jego przeróbka to kolejne miejsca pracy. Same podatki rejestracyjne pokryją kwotę potrzebną na przerób aut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 46 Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 20:32 AKCYZA NA SAMOCH. AKCYZA NA PALIWO.I AKCYZA NA GŁUPIE POMYSŁY RZĄDU.NA TEJ OSTATNIEJ ZAROBILIBY NAJWIĘCEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Jakie to mogą być konsekwencje dla budżetu - czy IP: *.icpnet.pl 18.01.05, 21:08 to ktoś policzył. Zwrot akcyzy z odsetkami oczywiście, a niedaj boże jeszcze koszty sądowe. Kilka miliardów we wariancie pesymistycznym. Ministrze finansów - trzymaj kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jakie to mogą być konsekwencje dla budżetu - 18.01.05, 21:22 Gość portalu: jack napisał(a): > to ktoś policzył. Zwrot akcyzy z odsetkami oczywiście, a niedaj boże jeszcze > koszty sądowe. Kilka miliardów we wariancie pesymistycznym. Ministrze finansów > - trzymaj kasę. A dlaczego mają zwracać ? Wystarczy, że nałożą akcyzę także na nasz złom. ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jakie to mogą być konsekwencje dla budżetu - IP: *.kochnet.tek.pl 19.01.05, 03:49 Ja to policzyłem: Z artykułu p.Kublika wynika, że miesięczny zysk państwa z akcyzy wynosił około 100mln złotych czyli roczny w przybliżeniu 1,2mld zł. Nie jest to kwota duża w porównaniu np. z akcyza od paliw , która rocznie wynosi przynajmniej kikanaście mld złotych. Wydaje mi się, że kwota pobranej akcyzy od importowanych samochodów (1,2mld zł) porównywalna jest ze stratą budżetu państwa z powodu afer paliwowych. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senność Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 08:20 Proszę o info. czy akcyza za samochód z USA pobierana jest od "wartości rynkowej" czy od kwoty na rachunku? Postanowiłem nie sprowadzać złomu z Europy tylko złom z USA ( volvo 850 kombi z 96r ) Przepraszam rząd,posłów,importerów no i koncerm Fiata że jestem niedobrym obywatelem i nie chcę kupić nowego fiata pandę.Proszę o łagodny wymiar kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep nie bede glosowal na nich!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 08:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:18 dobry wybor, ale transport z USA jest strasznie drogi, nie wiem czy ci sie oplaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 08:25 Sprowadzajmy trabanty - złomowi stanowcze NIE! no może jeszcze Renault Espace -on też ma plastikową karoserię. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza 19.01.05, 08:48 a jak jest w innych krajach UE, czy tylko w Polsce jest podatek (akcyza) na samochody ? podobno Finowie placa 60% a Dunczycy 180% od ceny importowej !!! jak wynika ze statystyk UE, samochody w Polsce sa najtansze w calym UE jak jest naprawde, prosze o jakies realne i wiarygodne dane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.atm2-0-1161025.0x3ef29b76.hrnxx3.customer.tele.dk 19.01.05, 09:57 > podobno Finowie placa 60% a Dunczycy 180% od ceny importowej !!! Niestety prawda :( Dunskie podatki rejestracyjne byly skarzone do EU, ale nic to nie pomoglo. Wg. przepisow Unii nie wolno nakladac wiekszych oplat na pojazdy importowane, niz na krajowe. W Polsce szansa jakas jest na zmiane, w Danii nie - nie produkuja wlasnych pojazdow, a nawet gdyby, to tez by je oblozyli takimi samymi oplatami. Te pieniadze to podstawa dunskiego systemu socjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary1 Dlaczego wszystko zwala się na ochronę środowiska IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 08:52 Jest napisane "...Zdaniem Gronickiego w tej sprawie nie chodzi o ochronę polskiego rynku, lecz polskiego środowiska przed starymi samochodami importowanymi z UE, które bardziej go trują...." Ciekawy jestem ile procent zanieczyszczeń środowiska ewmitują rocznie samochody. Ile emitowanych jest NOx, sadzy, związków siarki itp i jak to się ma np. do mleczarni, kotłowni osiedlowych czy prywatych domów których właściciele opalają swoje piece starymi oponami. Nie chce mi sie wierzyć że jak przestaniemy iomportować używane samochody z zagranicy to w ciągu kilku lat będziemy oddychać super czystym powietrzem. A tak swoją drogą ten złom kupuja przeważnie ludzie o mniej zasobnych portfelach którzy liczą każdy grosz i pewnie przynajmniej 70% z tych pojazdów zostanie przerobionych na gaz, ze względów ekonomicznych oczywiście. Instalacje do starszych technologicznie silników sa tańsze niż do najnowszych wozów. A podobno samochody z gazem mniej trują. Może się więc okazać że stary samochód z gazem truje mniej niż nóweczka z salonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bijo Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 19.01.05, 08:52 Co na to red.Kublik?Może napisze jakiś kolejny artykuł dot.złomu z zachodu ? Tak wprawnie to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.p.lodz.pl 19.01.05, 09:15 Artykuly tego pana pojawiaja sie srednio co 3 tygodnie, ostatnio byl jakis czas temu (chyba tydzien lub dwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.01.05, 09:51 Ej, nie czytacie dokładnie - to nie p. Kublik pisał ten artykuł ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.01.05, 10:13 Wreszcie jakiś w miarę sensowny artykuł gazety o używanych samochodach. Wg mnie import tanich używanych aut jest taki dlatego, że jest zapotrzebowanie w kraju na tanie auta. Niestety poziom cen nowych aut z segmentu tanich jest tak wysoki, że zwykłego zjadacza chleba zarabiającego średnio około 1600-1800 zł nie stać na kupno takiego na kredyt. Widmo płacenia ok. 400 zł/m-c rat przez 7 lat za Fiata Pandę odstrasza mnie bardzo (albo 800 zł/m-c za VW Polo lub Fabię, pozdrowienia dla p. Kulczyka). Po siedmiu latach używania tego auta w Polsce będzie już złom. Dlatego ciągnie się sprawdzone i solidne 8-10 latki, których cena nie przekracza 5-6 tys złotych. Kiedy rynek się nasyci na pewno import spadnie do akceptowalnego poziomu. Niestety lobbing dilerów jest silniejszy od głosu społeczeństwa, więc władza kolejny raz będzie chciała "uszczęśliwić" nas obywateli na siłę. Szkoda, że kolejny raz w obronie niewielkiej grupki interesów znów będą cierpieć miliony obywateli. Chyba będę głosował na LPR ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza 19.01.05, 11:15 a czy posiadanie samochodu jest koniecznoscia absolutna w spoleczenstwie, ktorego na to nie stac ? czytajac posty, wychodzi mi na to, ze to raczej "status symbol", choc bardzo watpliwy kupujac grata, ktorego Niemiec odstawil na zlom czy nam Polakom naprawde nie jest wstyd, kiedy rzucamy sie na odpady, ktorych nikt w zachodniej Europie juz nie chce, bo nie dotyczy to tylko samochodow ale takze np. jedzenia, ciuchow itd.itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.01.05, 12:50 Może dla Ciebie auto to jest jakiś symbol statusu społecznego ale dla kogoś, kto potrzebuje niezawodnego środka transportu żeby dojeżdżać codziennie 60km w jędną stronę do pracy bo nie ma innej możliwości (likwidacja lokalnych pociągów PKP, kiepskie połączenia PKS) auto staje się narzędziem dzięki, któremu może przetrwać i utrzymać rodzinę. Może lewica, która tak "walczy" o obywateli pomyśli o tym zanim ustanowi nowe przepisy w Sejmie. Może jakaś ulga w podatku dla tych osób czy cóś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza 19.01.05, 18:41 ale dla kogoś, kt > o > potrzebuje niezawodnego środka transportu żeby dojeżdżać codziennie 60km w jędn > ą no i wlasnie, jesli to nie symbol statusu spolecznego, to i Polonezem mozna te 60 km dojechac....a lepiej nowym, czy uzywanym krajowym, niz zasmrodzonym przez pierdzacego Niemca czy Belga argument o PKP i PKS jest tlumaczeniem dziecka, znajdz cos rozsadniejszego na brak narodowej ambicji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TP Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: 212.160.172.* 20.01.05, 12:41 No to dowaliłeś jak łysy kantem... Co za różnica czy pierdział tam Niemiec, Francuz, Belg czy Polak. Polonez ma tanie części ale bezpieczeństwo, bezawaryjność, emisja spalin, jak i tragiczna. No i swobodnie może porównywać sprowadzony siedmio letni samochód nawet z nowym Poldkiem i się okaże, że ma mniej wadliwych podzespołów , zdrowsze blachy jak i więcej elementów podwyżaszających bezpieczeństwo pasażerów i nie mówiąc o emisji spalin. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza 20.01.05, 12:56 a co ty wiesz o awaryjnosci samochodu kupionego za odra ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergun Jesteś chyba z MF. IP: 195.85.249.* 20.01.05, 16:09 Aż przykro czytać twoje wypociny. Wstyd, bo nie wierzę, że można być aż tak głupim. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Jesteś chyba z MF. 21.01.05, 08:41 najlatwiej oceniac innych po wlasnym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Jak byś nie miał 13 lat IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 16:49 i kręcony włosów to znałbyś życie jakie było 2-3 lata temu.Zakładam,że nie znasz bo wtedy jeszcze mama ci śniadanie do łóżka przynosiła a znajomość realiów rynku ograniczało się do cen zestawu w MC Donaldzie lub klocków Lego. Ale do rzeczy.Nie wiem czy wiesz,że 10-cio letni Polonez 2-3 lata temu kosztował około 5-7 tyś zł.Dzis taki samochód w bardzo dobrym stanie można kupić jak się poszuka nawet za 1500-2000.A to tylko dzięki temu,że jest duża podaż na rynku samochodów używanych.Zanim coś napiszesz pomyśl o ile potrafisz bo czytając twoje wypowiedzi widze ze masz z tym duze problemy a forum traktujesz głównie jako formę autoterapii swoich kompleksów w tym także skrzywień gastrycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: 195.116.84.* 20.01.05, 18:04 >to i Polonezem mozna te 60 km dojechac Nie przesadzasz? Polonez jest autem dla ludzi, którzy NIE potrzebuja pojazdu niezawodnego. Poruszanie sie tym wehikulem po naszych drogach bez zestawu samonaprawczego nie ma sensu bo nigdy nie wiadomo co sie w tym aucie zepsuje. Z drugiej strony jesli w nocy i rano pada deszcz i jest zimno to lepiej od razu iść łapać okazję bo poldek i tak niezapali. Piszę tak bo mialem kiedys poldka ale kiedy byla okazja zamienic 6 letniego poldka na 12 letniego opla zrobiłem to bez zastanowienia. Skończył się koszmar porannego odpalania w wilgotnym powietrzu. Teraz smigam 10 letnim VW trojka i mam gdzies zabytki polskiej motoryzacji. > a lepiej nowym, czy uzywanym krajowym, niz zasmrodzonym przez pierdzacego > Niemca czy Belga Czym według Ciebie różni się pierdzący Niemiec i Belg od smrodzącego Polaka? Dla mnie niczym. O ile wiem to właśnie Polacy uchodzą za naród najmniej używający mydła... więc dobrze zastanów się zanim wypocisz kolejny komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza 21.01.05, 08:48 Czym według Ciebie różni się pierdzący Niemiec i Belg od smrodzącego Polaka? Dl > a > mnie niczym. O ile wiem to właśnie Polacy uchodzą za naród najmniej używający > mydła... więc dobrze zastanów się zanim wypocisz kolejny komentarz. no, jesli ty sie nie myjesz to nie opowiadaj o reszcie rodakow ale masz troche racji bo poto, zeby kupic tego 10 letniego VW musiales oszczedzac na mydle goniony prze niemieckiego/belgijskiego chlopa, sypiajac u niego w chlewni a moze i dalej to robisz, bo przecie toto trzeba naprawiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~UE_fobia OPŁATA UTYLIZACYJNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 11:05 Na podstawie przepisów o recyclingu odpadów (w tym opakowań) można w prosty sposób wprowadzić "opłatę utylizacyjną" obciążając nią dowolnie producenta, importera, lub po prostu kraj pochodzenia w przypadku gdy producenci lub importerzy płacą stosowne opłaty środowiskowe w swoich krajach. Ordobina kreatywności w ochronie własnych interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damn^^ Zaskarżajmy akcyzę IP: *.itpp.pl 20.01.05, 11:51 Chciałbym zwrócić uwage na 2 fakty. 1. Planujemy zamienić akcyzę na opłatę rejestracyjną. Nie zmieni się jedno. Opłata będzie pobierana tylko od samochodów importowanych. Innymi słowy nowa regulacja znów będzie sprzeczna z Unijnym prawem ale procedura ponownie potrwa rok albo i więcej aż Unia się zorientuje. A pieniądze wpłyną do budżetu. 2. Obecny system prawny umożliwia odzyskanie akcyzy. Należy tylko zaskarżyć decyzję o akcyzie (w poszczególnym przypadku) do NSA. Zgdonie z prawem umowa międzynarodowa ma wyższą rangę od ustawy i to NSA musi uwzględnić. Innymi słowy nie trzeba się odwoływać aż do Unii aby odzyskać akcyzę, ale wystarczy postępowanie przed polskim sądem. W tym postępowaniu należy się powołać na przepisy unijne. Polskie sądy są już zobowiązane do ich przestrzegania. Zyczę woli walki z wiatrakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz Re: Zaskarżajmy akcyzę IP: *.pl / 62.233.173.* 20.01.05, 13:17 To jest cos! madrego to i ddobrze posluchac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EntreNous Re: Bruksela: Wątpliwa polska akcyza IP: *.softpro2.pl 20.01.05, 16:07 Banda palantów!!! Odpowiedz Link Zgłoś