Dodaj do ulubionych

EUROPROPAGANDA W SZKOŁACH

04.12.02, 23:09
To, co wyrabia MENiS w szkołach można śmiało porównać do propagandy sukcesu w
czasach Gierka.
Zapewne robią to ci sami ludzie, a napewno z tej samej partii, tyle, że
przemalowanej.
Mój brat, który uczy się w liceum jest bombardowany konkursami o Unii.
Jako, że chce zdawać na dziennikarstwo, to bierze w nich udział.
Przynosi mi do domu materiały. Poziom wielu z nich do czyste agitki.
Tyle, że zamiast RWPG jest UE. Styl jest często totalnie napuszony, niektóre
sformułowania to czysty kabaret w stylu MOJA OJCZYZNA EUROPA.
Zamiast informacji młodzież na lekcjach WOS dostaje zbiór frazesów.
Nauczyciele boją się wyrażać swoją opinię. Wielu z nich pamięta jeszcze czasy
PRL. Uczniowie w większości boją się, że nauczyciele będą karać niepoprawnych
politycznie.
Zwycięża oportunizm i podporządkowanie się nowej ideologii : poprawnej
politycznie europejskości.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztofsf Re: EUROPROPAGANDA W SZKOŁACH IP: 213.155.166.* 04.12.02, 23:20
      dederes napisał:

> To, co wyrabia MENiS w szkołach można śmiało porównać do propagandy sukcesu w
      > czasach Gierka.
      > Zapewne robią to ci sami ludzie, a napewno z tej samej partii, tyle, że
      > przemalowanej.
      > Mój brat, który uczy się w liceum jest bombardowany konkursami o Unii.
      > Jako, że chce zdawać na dziennikarstwo, to bierze w nich udział.
      > Przynosi mi do domu materiały. Poziom wielu z nich do czyste agitki.
      > Tyle, że zamiast RWPG jest UE. Styl jest często totalnie napuszony, niektóre
      > sformułowania to czysty kabaret w stylu MOJA OJCZYZNA EUROPA.
      > Zamiast informacji młodzież na lekcjach WOS dostaje zbiór frazesów.
      > Nauczyciele boją się wyrażać swoją opinię. Wielu z nich pamięta jeszcze czasy
      > PRL. Uczniowie w większości boją się, że nauczyciele będą karać niepoprawnych
      > politycznie.
      > Zwycięża oportunizm i podporządkowanie się nowej ideologii : poprawnej
      > politycznie europejskości.

Problemem jest to, ze propaganda za PRL przegrywala ze swiatem zewnetrznym, bo
      wystarczylo tylko sie rozejrzec, zeby stwierdzic, jakie bezsensy wciskaja.

Propaganda unijna jest trudniejsza do zwalczenia, bo dotyczy blizej
      niesprecyzowanej przyszlosci, a jako argumenty sa pokazane rzeczy ktore
      funkcjonuja w innych panstwach, wypracowane w innych czasach i realiach (plan
      Marshalla np.) a mlodziez sie zapewnia, ze to kwestia paru podpisow i wszystko
      bedzie automatycznie przeniesione do nas (wrecz z budynkami)

Krzysztof
      • Gość: Flint Re: EUROPROPAGANDA W SZKOŁACH IP: *.chello.pl 04.12.02, 23:32
        Gość portalu: Krzysztofsf napisał(a):

> dederes napisał:
        >
        > > To, co wyrabia MENiS w szkołach można śmiało porównać do propagandy sukces
        > u w
        > > czasach Gierka.
        > > Zapewne robią to ci sami ludzie, a napewno z tej samej partii, tyle, że
        > > przemalowanej.
        > > Mój brat, który uczy się w liceum jest bombardowany konkursami o Unii.
        > > Jako, że chce zdawać na dziennikarstwo, to bierze w nich udział.
        > > Przynosi mi do domu materiały. Poziom wielu z nich do czyste agitki.
        > > Tyle, że zamiast RWPG jest UE. Styl jest często totalnie napuszony, niektó
        > re
        > > sformułowania to czysty kabaret w stylu MOJA OJCZYZNA EUROPA.
        > > Zamiast informacji młodzież na lekcjach WOS dostaje zbiór frazesów.
        > > Nauczyciele boją się wyrażać swoją opinię. Wielu z nich pamięta jeszcze cz
        > asy
        > > PRL. Uczniowie w większości boją się, że nauczyciele będą karać niepoprawn
        > ych
        > > politycznie.
        > > Zwycięża oportunizm i podporządkowanie się nowej ideologii : poprawnej
        > > politycznie europejskości.
        >
        > Problemem jest to, ze propaganda za PRL przegrywala ze swiatem zewnetrznym,
        bo
        > wystarczylo tylko sie rozejrzec, zeby stwierdzic, jakie bezsensy wciskaja.
        >
        > Propaganda unijna jest trudniejsza do zwalczenia, bo dotyczy blizej
        > niesprecyzowanej przyszlosci, a jako argumenty sa pokazane rzeczy ktore
        > funkcjonuja w innych panstwach, wypracowane w innych czasach i realiach (plan
        > Marshalla np.) a mlodziez sie zapewnia, ze to kwestia paru podpisow i
        wszystko
        > bedzie automatycznie przeniesione do nas (wrecz z budynkami)
        >
        > Krzysztof

Mi również się to nie podoba, ale z innych przyczyn. Po pierwsze propaganda w
        miejsce informacji może poskutkować u niektórych (tych co w nią uwierzą), tym
        że później się rozczarują. Po drugie nachalna agitacja wzbudza u normalnych
        ludzi aprioryczną niechęć. Informacje można zaakceptować, odrzucić, dyskutować
        itd. natomiast na agitację odpowiedzią jest tylko odrzucenie. Boję się, że
        przez komuszą głupotę Polska pogrzebie swoją szansę na normalność (który to
        już zresztą raz :).
    • Gość: podroznik Re: EUROPROPAGANDA W SZKOŁACH-GDZIE !? IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.02, 02:58
      DEDERES !!!,
      Ty takie materialy dostajesz gratis i ich nie cytujesz !??? Daj sie posmiac
      innym, na forum jest naprawde nie wiele przykladow tej propagandy a z samego
      komisarza Verheugena smiac sie nie wypada bo to nie po chrzescijansku a i wstyd
      ze taki facet kreci wladzami 38.000.000 narodu (z dostepem do morza).
      No dalej napisz co masz !
      Pozdrawiam
      "podroznik"
      • legal.alien Re: EUROPROPAGANDA W SZKOŁACH-GDZIE !? 05.12.02, 07:34
        Gość portalu: podroznik napisał(a):

> DEDERES !!!,
        > Ty takie materialy dostajesz gratis i ich nie cytujesz !??? Daj sie posmiac
        > innym, na forum jest naprawde nie wiele przykladow tej propagandy a z samego
        > komisarza Verheugena smiac sie nie wypada bo to nie po chrzescijansku a i
        wstyd
        > ze taki facet kreci wladzami 38.000.000 narodu (z dostepem do morza), sadzac
        po buzce to IQ ma nie wieksze niz 50!!
        -------------\\- -//---------
    • dederes Przeczytajcie to ! 06.12.02, 08:14
      Oto fragment ulotki rozdawanej uczestnikom olimpiady o Unii ( dostał ją brat ).
      Autor ulotki się nie przedstawił.
      Napisano tam m.in. :
      "Korzyści gospodarcze
      Będziemy w pełni korzystaćze swobody podejmowania i prowadzenia działalności
      gospodarczej, świadczenia usług i wykonywania zawodu we wszystkich krajach
      członkowskich. Znikną obecne ograniczenia dotyczące podejmowania pracy lub
      otwierania własnej firmy w UE.
      Jednolity rynek Unii Europejskiejzostanie w pełni otwarty dla polskich towarów.
      Będzie to oznaczało zniesienie wszelkich ograniczeń w kontaktach handlowych
      Polski z UE, takich jak kontrole graniczne, bariery celne i kontyngenty."

• Gość: Slawomira Kto bedzie placic EMERYTURY po ROZPADZIE UE? IP: *.tnt38.det3.da.uu.net 16.12.02, 07:41
        UE czy predzej czy pozniej sie ROZPADNIE, wskotek roznych konfliktow narodowych
        podobnych do tych co byly i sa w bylej Jugoslawi i ZSRR.

Przy zalozeniu, ze UE jeszcze prztrwa po dojsciu 10 nowych czlonkow, ktore
        CAKOWICIE i OSTATECZNIE skonfliktuja doprowadzajac do ROZPADU UE i Wojny
        lokalnej w Europie - KTO BEDZIE PLACIL EMERYTURE i zbespieczy swiadczenia
        lekarskie dla tych co PRZEZYJA ta WOJNE EUROPEJSKA i beda w wieku
        emerytalnym ???
        • Gość: smutny Re: Kto bedzie placic EMERYTURY po ROZPADZIE UE? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 16.12.02, 16:29
          Obu jak najszybciej się rozpadła i my niestety zostaniemy tam ostatni
    • Gość: wikul Re: EUROPROPAGANDA W SZKOŁACH IP: *.acn.waw.pl 16.12.02, 23:50
      Rękopis męża stanu znaleziony w Tworkach

MACIEJ RYBIŃSKI

Ludzie, Polacy, Rodacy! Nie dajcie się oszukać. To wszystko było ukartowane.
      Cała Kopenhaga to była tylko inscenizacja. Decyzje już dawno temu podjął tajny
      rząd międzynarodowy, na którego czele stoi rabin Weiss z Nowego Jorku. Dwa
      tygodnie temu Millera wezwał kanclerz Schr�der do Hanoweru i tam, w bunkrze
      Hitlera, Sturmbanf�hrer Brunner, syn tego Brunnera z gestapo przekazał mu
      instrukcje, szyfry i dyrektywy.

W Kopenhadze było przedstawienie dla telewizji. Zamknęli się i rzekomo rokowali
      do końca, a tak naprawdę to gawędzili o wakacjach, wypytywali o zdrowie żony i
      dziatek, opowiadali ohydne dowcipy o Polakach kradnących samochody. Millera
      zakneblowali, żeby nie przeszkadzał i tylko patrzyli na zegarek, żeby zdążyć na
      główne wydanie "Wiadomości". Nawet parę minut przeciągnęli, żeby było bardziej
      dramatycznie i żeby wiadomości sportowe się opóźniły, żeby Polacy nie mogli się
      od razu dowiedzieć, jak ładnie skoczył na treningu Adam Małysz. Bo Małysz to
      nasz, z Wisły, a teraz będzie musiał skakać bliżej, żeby mógł wygrywać jakiś
      Schmidt albo Hannawald.

Dadzą wam po parę euro, ale będziecie musieli kupować oliwki zamiast rzepaku.
      Będziecie musieli być Europejczykami. Ja się nie zgadzam. Już mój dziadek nie
      był Europejczykiem, mój ojciec nie był Europejczykiem, ja też nie jestem
      Europejczykiem. Wśród moich przyjaciół i znajomych politycznych nie ma ani
      jednego Europejczyka. Sami prawdziwi Polacy z atestem po analizie. Spytajcie
      ordynatora. Ja nie chcę, żeby moje dzieci były Europejczykami i one też nie
      chcą. A jakby chciały, to rózga. Namoczona w polskiej wodzie z Wisły.

Wolę polskie gówno w polu niż fiołki w Neapolu, no bo kogo to nie wzruszy,
      kiedy w gównie tkwi po uszy. Mówią wam, że chłop wyciąga rękę. Prawda, ale
      chłop wyciąga rękę do ojczyzny po złote, a nie po euro, bo wie, że Balcerowicz
      musi odejść, a wtedy złoty spadnie i będzie więcej wart niż euro. Teraz zmuszą
      chłopa do brania w euro. Wszyscy urzędnicy będą musieli brać w euro. To jest
      szarganie godności narodowej i europejska pańszczyzna. Zamiast na swoim, chłop
      będzie robił u komisarza Fischlera, bo całą ziemię wykupią Niemcy sudeccy.
      Premier Kalinowski chwali się, że sprawdziło się staropolskie przysłowie o
      krowie, która dużo ryczy - dostaje najwięcej siana. A tu potrzebne jest nowe
      przysłowie. Krowę, która dużo ryczy, doją pierwszą. Dadzą nam siana, a potem
      wydoją tak, że zejdziemy na księgosusz i nosaciznę.

A co to jest Europa? Francuzi to zboczeńcy, Anglicy zdrajcy, Niemcy odwetowcy,
      Grecy oszuści, Włosi to mafia, Irlandczycy pijacy. A jeszcze teraz jakieś
      Pepiki, Boćwiny litewskie. Szlachetni Polacy nie mają czego szukać w tym
      towarzystwie.

Kopenhaga to największa klęska narodowa od czasu bitwy pod Warną. Za króla
      Olbrachta wyginęła szlachta, za premiera Millera wszystko wzięła cholera. Źle
      się stało w państwie duńskim i miał rację wielki wizjoner tamtejszy, książę
      Hamlet, że życie jest opowieścią wariata, pełną rozpaczy i krzyku. Precz z
      Europą! Proszę mnie stąd zabrać. Przenieście mnie z sali ogólnej do izolatki.
      Tylko nie zapomnijcie o basenie. -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka