java9 02.12.05, 10:25 oswiadczenia o ilości osób przebywających w mieszkaniu ? Jeśli tak, to bardzo proszę o podanie podstawy prawnej , bo nigdzie nic na ten temat nie mogę wyczytać ( wiem, że ma obowiązek prowadzić ewidencję właścicieli). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josef.s Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 11:29 W mojej WM zarządca zbiera (po wypełnieniu) oświadczenia dotyczące ilości zamieszkałych osób przy okazji zebrań rocznych lub na wniosek mieszkańca. Dane te służą do naliczania zaliczek na ilość cieplej i zimnej wody (2 m3/os) oraz wywóz nieczystości stałych śmieci (3,5 zł/ os, m-c). Kto by nie nie roliczał (Zarządca czy ktoś ze WM) to takie dane sa potrzebne i nie można z tego robić tajemnicy, o ile rozliczenie ma być rzetelne. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 12:28 a jaka jest podstawa prawna ? Odpowiedz Link Zgłoś
josef.s Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 14:02 Nawet nie zastanawiałem sie nad tym, uważam że jest to oczywiste a np. gdybyś Ty prowadzila rozliczenia to jakbyś to zrobiła - skoro pewne rozliczenia wymagaja podania ilości zamieszkałych osób to trzeba to po prostu zrobić, przecież zużywana woda i wytważane śmieci mają związek z osobami a nie np z powierzchnią lokalu. Może masz jakis inny sposób rozliczania (wody i śmieci), ale tak robi większość S-ni i WM. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 14:15 woda średnim zużyciem z ostatnich kilku miesięcy ( nie naraża wspólnoty na zachwianie płynności fionansowej i ani ja nie muszę być finansowana przez innych ani inni przez mnie bo zaliczki nie adekwatne do rzeczywistości) wywóz nieczystości - udziałem Dlaczego w takim razie za windę i za sprzątanie klatek płaci się udziałami - przecież to ludzie tworzą brud i jeżdżą windą. a na jakiej podstawie zakładasz, że każda osoba produkuje tyle samo śmieci ? ja wywalam wór ze smieciami co 4 dni, a sąsiadka taki sam wór ale codziennie. Wychodzi na to, że powinnam płacić mniej, bo produkuję mniej smieci. Jak zatem zamierzasz rozliczyć mnie z wyrzuconych śmieci na koniec roku - przeciez to jest zaliczka. Muszę to znaleźć, ale gdzieś był taki wyrok sądu, w którym stwierdzono, że niemierzalne składniki zaliczek należy płacić udziałami. Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 16:51 java9 napisała: > Muszę to znaleźć, ale gdzieś był taki wyrok sądu, w którym stwierdzono, > że niemierzalne składniki zaliczek należy płacić udziałami. > Niewątpliwie, nie potrzeba sądu, to wynika wprost z ustawy ale dotyczy wyłącznie kosztów wynikających z funkcjonowania części wspólnej. Nieczystości stałe, woda, ścieki, ciepło to elementy kosztotwórcze ale zasadniczo ( w przeważajacej mierze)związane z poszczególnymi lokalami a nie częścią wspólną. Co do ich rozliczania przepisy prawa dają pewne ogólne wskazówki (np. co do ciepła) ale szczegółowych zasad nie ma. Podstawą prawną do rozliczania kosztów związanych z użytkowaniem lokali powinna być zatem uchwała wspólnoty wprowadzająca zasady rozliczania mediów (regulamin rozliczania). Nie oczekujmy jednak zasad, które dokładnie odzwierciedlać bedą "wkład" kazdego własciciela, zawsze jest to jakieś przybliżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 05.12.05, 10:43 Nie > oczekujmy jednak zasad, które dokładnie odzwierciedlać bedą "wkład" kazdego > własciciela, zawsze jest to jakieś przybliżenie. Zgodnie z UoWL częściami wspólnyymi sa grunty, budynki i urządzenia, które nie służą jedynie właścicielom lokali - czy śmietnik służy jednemu właścicielowi. Śmietnik jest częścią wspólną - kontener na śmieci,nie służy jedynie konkretnemu właścicielowi tylko wszystkim i koszty jego utrzymania powinna pokrywac wspólnota udziałami. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy.p Re: czy administrator WM ma prawo żądać 04.12.05, 08:46 java9 może podpowiesz kto według Ciebie i i za ile osób powinien płacić za śmieci w 3 przypadkach u mnie występujących: - w mieszkaniu stale przebywa niezameldowana osoba - osoba jest zameldowana ale w nim nie przebywa wcale - osoba zameldowana przebywa od czasu do czasu >ja wywalam wór ze smieciami co 4 dni, a sąsiadka taki sam wór ale codziennie W tym przypadku najlepiej byłoby posadzić jakąś babcię przy wejsciu niech liczy i spisuje kto ile śmieci wynosi - byłoby sprawiedliwie. java9 podejrzewam że gdybyś Ty była w zarządzie i musiałabyś robić rozliczenia to inaczej byś na to patrzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 05.12.05, 10:48 No widzisz jakie bzdury z tego wychodzą. A jak te osoby korzystają z windy ? pewnie dokładnie na tych samych zasadach, a czy przy windzie siedzi babcia i liczy ile razy kto windą przejechał ?nie A kto ponosi koszty gdy winda zepsuje się - cała wspólnota udziałami. Co to jest część wspólna ? między innymi urządzenia, które nie służą jedynie właścicielowi. czy śmietnik służy jednemu właścicielowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
hooverr Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 17:30 Witam Administrator nie ma prawa niczego żądać od właściciela bo nie ma między nimi żadnej zależności służbowej. Ustawa o własności lokali którą zobowiązany jest przestrzegać właściciel nic nie mówi na ten temat, nie szukaj więc sobie dodatkowej władzy. Żądać (zależy czego) może od Ciebie tylko zarząd bo tylko on we wspólnocie jest do tego uprawniony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 17:51 hooverr napisał: > Witam > Administrator nie ma prawa niczego żądać od właściciela bo nie ma między nimi > żadnej zależności służbowej. Żądać (zależy czego) może od Ciebie tylko zarząd bo tylko on > > we wspólnocie jest do tego uprawniony. Ale administrator działa w imieniu zarządu więc ma prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 18:08 asam11 napisał: >>Ale administrator działa w imieniu zarządu więc ma prawo.<< I na rzecz wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 20:24 Przeczytałam tą ustawę o obowiązku meldunkowym i nie ma nic na temat uprawnień administratora do żądania oświadczenia o pobycie kogos w moim mieszkaniu, lub pobycie mnie samej w moim mieszkaniu, pod warunkiem, że nie przebywam w nim dłużej niż ciągiem do 4 doby. Mam obowiązek zameldować się na pobyt czasowy ( lub zameldować na pobyt czasowy inną osobę przebywającą w moim mieszkaniu) przed upływem 4 doby. Przy przebywaniu ciągiem przez 2 miesiące mam obowiązek zameldować się na pobyt stały.Wogóle mam obowiązek być zameldowana gdzieś, w miejscu w którym zamierzam przebywać z zamiarem pobytu stałego. W moim przypadku ( zameldowanie w miejscu innym niż moje mieszkanie, bo w tym innym miejscu mam zamiar przebywać stale, a w moim mieszkaniu nie przebywam dłużej niż 3 doby) nie mam obowiązku zameldować się w moim mieszkaniu. Administrator powinien zgłosić fat braku zameldowania do własciwego organu wymienionego w ustawie, ale wtedy gdy nie zaledowałam się czasowo lub stale. Czy jest jakiś inny przepis prawny upowazniający administratora do żądania ode mnie oświadczenia o wskazaniu ilości osób przebywających u mnie w mieszkaniu przez 6 godzin na dobę ? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: czy administrator WM ma prawo żądać 04.12.05, 10:10 Java9 : Zapytam trywialnie: A czy jest taki przepis, że musisz jeść codziennie? ???????? Prawo wewnętrzne danej wspólnoty daje taką możliwość , aby żadać informacji związnych z ilośćią osób przebywających w loakalu. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 05.12.05, 11:23 Bzdura jakaś. Jakie wewnętrzne prawo wspólnoty stoi ponad prawem ogólnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: czy administrator WM ma prawo żądać 06.12.05, 16:07 Do java9: Jakie prawo ogólne (????) stoi nad prawem wewnętrznym wspólnoty odnośnie składania oświadczeń? Jak coś osmieszasz do do końca pisz prawdę w szczeółach a nie ogólniki Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 06.12.05, 16:25 treraz już wiem, że nie ma takiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 19:24 Jak nie ma tego ogólnego to.... obowiązuje prwo wewnętrzne danej wspólnoty. Ito ona może uchwalić treść i czasokres składania oświadczeń. NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 08.12.05, 09:36 no to nie czy tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
hooverr Re: czy administrator WM ma prawo żądać 02.12.05, 21:17 Witam Asam11 napisał: > Ale administrator działa w imieniu zarządu więc ma prawo. Ma prawo tylko wtedy gdy okaże piemne upoważnienie Zarządu dla właściciela, gdy tego nie dokona właściciel może odmówić jego żądaniu. Administrator może być upoważniony przez zarząd tylko do czynności zwykłego zarządu. Do czynności przekraczających zwykły zarząd administrator nie może być upoważniony. Akurat to wiem od znajomego radcy prawnego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 03.12.05, 00:07 hooverr napisał: > Witam > Asam11 napisał: > > Ale administrator działa w imieniu zarządu więc ma prawo. > Ma prawo tylko wtedy gdy okaże piemne upoważnienie Zarządu dla właściciela, gdy > > tego nie dokona właściciel może odmówić jego żądaniu. Prawo to on ma jeśli dostał upoważnienie a nie wtedy kiedy je okazał. To osoba, do której się zwraca może zażądać okazania i od tego uzależnić udzielenie odpowiedzi. > Administrator może być upoważniony przez zarząd tylko do czynności zwykłego > zarządu. Do czynności przekraczających zwykły zarząd administrator nie może być > > upoważniony. Akurat to wiem od znajomego radcy prawnego. To oczywiste. Nikt, tutaj zarząd, nie może dać upoważnienia do czynności, do których sam nie jest upoważniony. Jeśli do stwierdzenia tej banalnej prawdy potrzebny Ci radca prawny to radziłbym mniej kategoryczny sposób wyrażania własnych opinii. Trzeba ponadto dodać, ze administrator może być upoważniony do czynności przekraczających zwykły zarząd ale przez wspólnotę a nie przez zarząd. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gmj Re: czy administrator WM ma prawo żądać 04.12.05, 09:28 ma zastosowanie plan gospodarczy na kolejny rok w którym jest pozycja pod tytułem świadczenia, gdzie np. wywóz niecz.komunalnych 5 zł na 1 osobę i z tego wynika, że musi podać ilość osób zamieszkałych w lokalu, ponieważ zebranie podjęło taką uchwałe określającą podzielnik rozliczania śmieci.Przynajmniej tak jest u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 05.12.05, 10:53 a to ciekawostka. u mnie cały plan gospodarczy był bez udziałów,bo zarząd nie znał udziałów. np koszty sprzątania nieruchomości były liczone od metrażu mieszkania ( przy czym mamy jeszcze piwnicę i udział w garażu)a inne związane z częsciami wspólnymi - od osoby. z tego co ja wiem, w planie gospodarczynm akceptuje sie ostateczne kwoty a nie sposób ich naliczania. W ustawie zapisany jest sposób płacnia zaliczek związany z tymi kosztami.Wspólnotra nie może sobie tworzyć wewnętrznego prawa sprzecznego z ustawą. Odpowiedz Link Zgłoś
qix Re: czy administrator WM ma prawo żądać 04.12.05, 12:49 w jaki sposób administrator wszedł w posiadanie twoich danych? jeśli przetwrza je nielegalnie(samo posiadanie w zbiorze danych mieści się w pojęciu "przetwarzanie")zgłoś problem do głównego inspektora danych osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 04.12.05, 13:30 czy Ci coś na rozum padło ? przeczytaj ustawę o ochronie danych osobowych Odpowiedz Link Zgłoś
qix Re: czy administrator WM ma prawo żądać 04.12.05, 14:18 jestem tu od kilku godzin,a już mi się zebrało!co źle napisałem? Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 04.12.05, 15:05 bez przetworzenia danych nie jest możliwa realizacja uowl / tytuł własności, ilość osób, wpłaty zaliczek i rozliczenia finansowe, podejmowanie uchwał /; Wyjaśnienie Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych : Do wspólnot mieszkaniowych tworzonych na podstawie ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (t. j. Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903 z późn. zm.) stosuje się - w zakresie w niej nieuregulowanym - przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.). Z przepisów Księgi Drugiej Tytułu I Działu IV kodeksu wynika, że współwłaściciele dla prawidłowego zarządzania współwłasnością muszą znać dane osobowe pozostałych współwłaścicieli. Zgodnie bowiem z jego art. 200, „każdy ze współwłaścicieli jest obowiązany do współdziałania w zarządzie rzeczą wspólną". Podobnie wskazana wyżej ustawa o własności lokali w art. 29 ust. 3 stanowi, że prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu. Z powołanych przepisów wynika zatem uprawnienie każdego współwłaściciela dostępu do dokumentacji związanej z zarządzaniem nieruchomością. Wskazać w tym miejscu należy, iż zakres danych i informacji udostępnianych współwłaścicielom powinien być adekwatny do ich potrzeb związanych ze zgodnym z prawem celem udostępnienia. Przepis art. 26 ust. 1 pkt 3 ustawy o ochronie danych osobowych stanowi, iż „administrator danych (...) powinien dołożyć szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności jest obowiązany zapewnić, aby dane były merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane". Nie jest więc dopuszczalne udostępnienie współwłaścicielom określonej nieruchomości danych, których przetwarzanie nie jest niezbędne do współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną oraz do sprawowania kontroli działalności jej zarządcy. Stosownie do art. 16 ust. 1 ustawy o własności lokali, jeżeli właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od niego opłat lub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości. Aby wspólnota mogła skorzystać z tego uprawnienia, jej członkowie powinni znać dane osobowe właściciela i wysokość jego zadłużenia wobec wspólnoty. Wobec powyższego należy stwierdzić, że dopuszczalność udostępnienia członkom wspólnoty mieszkaniowej danych dotyczących zaległości we wnoszeniu opłat przez innych jej członków wynika z przepisów prawa, a tym samym znajduje oparcie w przesłance określonej w art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Czy zarząd może ? 05.12.05, 10:57 no a gdzie tutaj jesdt informacja o tym, ze jakiś tam sobie administrator zatrudniony na umowę o zarzadzanie ma prawo przetwarzać i gromadzić dane bez pozwolenia ? bardzo to ciekawe, podrąze sobie w owlnej chwili. na razie interesuje mnie czy zarząd może zażądać ode mnie podania ilości osób przebywających w lokalu, jesli tak to na jakiej podstawie prawnej ? Odpowiedz Link Zgłoś
hooverr Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 07:16 Witam Java9 nie ma takiej podstawy prawnej. Administrator nie ma takich uprawnień. Takie żądanie możesz spokojnie ignorować. Pokaż administratorowi jego miejsce w szeregu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hooverr Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 07:22 Jeszcze raz Przepraszam Java9 pomyliło mi się, pytałeś: czy zarząd może. Nie masz zadnego obowiązku udzielać takich informacji ani zarządowi ani też administratorowi. Żaden przepis prawa nie zobowiązuje Cię do tego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 10:06 Dla swiętego spokoju zapytam i zarząd i administratora- na piśmie ( znowu powitają moje zapytanie z radością). A ostatnio wyszperałam bardzo fajny opis co rozumiec pod pojęciem "współdziałania w sprawach zarządu nieruchomością wspólną" - między innymi było tam "czuwanie nad działalnością zarządu". Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 15:16 serafin666 napisał: > idiotka czemu ? bo mam zamiar zapytac zdministratora o podstawę prawną takiego żądania ? Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 15:16 czemu ? bo mam zamiar zapytac zdministratora o podstawę prawną takiego żądania ? Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 15:36 java9 napisała: > czemu ? bo mam zamiar zapytac zdministratora o podstawę prawną takiego żądania > ? Wewnetrzna uchwała wspólnoty w sprawach rozliczania (np.regulamin) jest wystarczającą podstawą do żądania takich danych. Pamietaj też, że uchwała może być ważna nawet wtedy kiedy jest, jak piszesz, "idotyczna". Ta chyba nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 15:50 Nie ma ŻADNEJ uchwały, w której właściciele ustalili sposób naliczania zaliczek na koszty indywidualne, nie ma też uchwały na temat ustalenia sposobu rozliczeń kosztów zarządu nieruchomością wspólną - ale to reguluje ustawa. Macie może wzór takiej uchwały ? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:09 Java9: Jak wiesz to po co pytasz naisz sobie uchwałę i zgłoś ja na zebraniu . Bedzie po sprawie i przestaniesz tu bić pianę. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:27 wiesz, gdybym tutaj nie spędziła tak miło czasu między innymi w Twoim towarzystwie to nie wiedziałabym, że takie kwestie powinny zostać uregulowane przez właścicieli w uchwale a nie przez zarząd czy administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
majkowa Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:08 java9 napisała: > czemu ? bo mam zamiar zapytac zdministratora o podstawę prawną takiego żądania > ? Podstawa prawną żądania administratora jest: Art. 13. 1. Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu, jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie, przestrzegać porządku domowego, uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej, korzystać z niej w sposób nie utrudniający korzystania przez innych współwłaścicieli oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra. W myśl ustawy o własności lokali jesteś obowiązana ponosić wydatki związane z utrzymaniem swojego lokalu. O tym jak obliczyć te wydatki decyduje wspólnota podejmując odpowiednią uchwałę. Uchwała jest podstawą prawną żądania administratora. Taka uchwała wynika z art. 13 ust 1 ustawy o własności lokali. Gdybyś znała system prawny obowiązujący w RP, to wiedziałabyś, że prawo musi być spójne, czyli nie może być sprzeczne. Akt prawny niższego rzędu musi wynikać z aktu prawnego wyższego rzędu i musi na niego się powoływać. Czyli wspólnota podejmując uchwałę o rozliczaniu śmieci proporcjonalnie do ilości osób w lokalu postępuje prawidłowo. Powołując się na akt wyższego rzędu (ustawę o własności lokali) uchwala akt niższego rzędu obowiązujący tylko na terenie waszej wspólnoty. Jeżeli nie podoba ci się przyjęty sposób rozliczeń, czyli oświadczenia właścicieli o ilości osób przebywających w lokalu, to możesz: 1. zaskarżyć tę uchwałę do sądu; 2. sprzedać lokal i przenieść się do wspólnoty w której jest inny system rozliczeń Mam nadzieję, że zrozumiałaś, że nie wszystkie aspekty naszego życia muszą i powinny być regulowane przez akty prawne wyższego rzędu (Ustawy, Rozporządzenia, Prawo Miejscowe). Ustawodawca pozostawił (na szczęście) dość duży margines swobody obywatelskiej po to, aby właśnie np. wspólnoty mogły ustalać sobie własne wewnętrzne regulaminy i statuty, a nie być zobligowanymi do poruszania się w sztywnych ramach ustaw. Zresztą co to byłoby za życie, gdyby o tym jak rozliczać śmieci w twoim domu decydowałaby przykładowo: "Ustawa o rozliczaniu śmieci i zasadach opróżniania kubełków w zależności od rodzaju pojemnika" z dnia 06.12.2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:11 A ja dodam "Ustawa o rozliczaniu śmieci i zasadach opróżniania kubełków w zależności od rodzaju pojemnika oraz wytycznych JAVA9" z dnia 06.12.2005 r." Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:23 wiesz, jeśli jestes adminisratorem i tak wnikliwie czytasz ze zrozumieniem i słuchasz ze zrozumieniem o co ludzie pytają to ja współczuję im takiego administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:28 java9 wobec tego wszystkiego co piszesz - BYWAJ! Niech ci się daży jak moim podopiecznym . Mają wszystkie media , remonty sa realizowane zgodnie z planem, konserwacjia NW też . Więć BYWAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:33 no widzisz, zamiast zapytać na wstępie ( Ty jako znawca tematu dokładnie wiesz o co zapytać, mnie kompletnego dyletanta) co na ten temat mówi UCHWAŁA właścicieli usiłujesz zrobić ze mnie idiotkę i naskakujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 18:46 Czyżby ego ucierpiało, ale nie miało powodu. Rozumiem czas depresji w pełni ale to ciebie nie dotyczy to co ktoś tam ci podsunął to raczej do tej sprawy nie pasuje , ale jak chcesz sie wzorować na sposobie zarządu spóldzielnianym to proszę. To twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 20:17 jesuuu :))) właśnie że nie chcę żadnego spółdzielnianego sposobu, dlatego uważam, że guzik obchodzi takiego administratora czy ja mam u siebie w domu stado cyganów czy mieszkam sama czy wogóle nie mieszkam. Po to kupiłam mieszkanie własnościowe, żebym nie musiała podlegać pod jakies durne zaśniedziałe komunistyczne metody. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 22:24 To sobie kup pałac i wtedy będziesz żyć bez problemów. hehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 22:42 no niestety tu musiałam sama ze sobą iśc na kompromis - albo mieszkanie blisko centrum bez problemów z przemieszczaniem się, albo domek pod warszawą i uzaleznienie od samochodu. gdybym teraz miała zdecydować się na taki krok, to pewnie wzięłabym pod uwagę "wspólnotowe życie". ale uważam, że nawet w takiej wspólnocie zasady powinny być uczciwe a kwestie, które tutaj poruszałam budzą moje wątpliwości co do przejrzystości tych zasad. i powiem szczerze dalej je mam. wracając do tematu , czy samowolne naliczenie sposobu naliczania zaliczek dotyczących kosztówm indywidualnych ( bez uchwały właścicieli) mozna uznać za przekroczenie czynności zwykłego zarządu ? czy zatwierdzenie przez wspólnotę planu gospodarczego ( podanego nam nie w treści uchwały ale w formie załącznika do zawiadomienia o zebraniu) ,w którym wszystkie koszty były wyliczone bez podania udziałów (wyliczenia były wg m2, były osoby, były lokale) można uznać za zatwierdzenie sposobu naliczania tych zaliczek ? czy zatwierdzanie planu gospodarczego polega na zatwierdzeniu ostatecznych kwot czy również sposobu ich naliczenia ? jeśli tak, to czy taką uchwałę można unieważnić bo w przypadku kosztów wspólnych nie była naliczona udziałami ? Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: Czy zarząd może ? 07.12.05, 06:03 Udziały powstały z m2 - art.3 ust.3 uowl. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 07.12.05, 09:56 w naszym przypadku metraż mieszkania nijak ma się do udziałów. liczenie kosztów wg metrażu nie odzwierciedla faktycznych udziałów w nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:21 :)))) no rozbawiłaś mnie :))) problem w tym, że my nie mamy takiej uchwały i właściciele nie decydowali o sposobie naliczania zaliczek na poczet utrzymania własnego lokalu. Czy masz gdzies wzór takiej uchwały ? Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: Czy zarząd może ? 06.12.05, 16:29 Czy w tej sytuacji zarząd przekroczył czynności zwykłego zarządu czy nie ? ( bez uchwały właścicieli regulującej sposób zapłaty zaliczek na poczet kosztów indywidualnych wyliczył opłaty dla każdego właściciela). Odpowiedz Link Zgłoś
qix Re: czy administrator WM ma prawo żądać 10.12.05, 15:19 do grona współwłaścicieli zaliczasz administratora,osobę nie będącą właścicielem rzeczy!nieźle! Odpowiedz Link Zgłoś
java9 uchwała... 06.12.05, 16:40 www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Wspolnota/spis_tresci.html#2 czy mówicie o takiej uchwale jak ten wzór numer 2-29 ? jeśli tak, to jak traktować osoby przebywające krócej niż 20 dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: uchwała... 06.12.05, 17:07 Jak ustalić? - w podanym przypadku jako członek zarządu przekonałabym pozostałych, żeby ustalić tak jak sobie życzy właściciel, jeżeli nie przekonałabym właściciela. Dziękuję za wzory. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
leo51 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 08:57 Musisz przede wszystkim odróżnić dwie sprawy: 1. Koszty zarządu nieruchomością wspólną 2. Koszty utrzymania lokalu Ustawa o własności lokali dotyczy tylko i wyłącznie kosztów zarządu nieruchomością wspólną. O konieczności pokrywania kosztów utrzymania lokalu ustawa wspomina tylko w jednym artykule , ale w żaden sposób nie ustala zasad ich pokrywania. Jeżeli więc mówisz o rozliczeniach kosztów utrzymania lokalu, to nie powołuj się na ustawę o własności lokali ale ewentualnie na kodeks cywilny. Cytat: Art. 1. 1. Ustawa określa sposób ustanawiania odrębnej własności samodzielnych lokali mieszkalnych, lokali o innym przeznaczeniu, prawa i obowiązki właścicieli tych lokali oraz zarząd nieruchomością wspólną. 2. W zakresie nie uregulowanym ustawą do własności lokali stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego. To, że w waszej wspólnocie nie jest uregulowany na piśmie (w formie umowy) sposób rozliczania wywozu śmieci, nie oznacza, że możesz za ten wywóz nie płacić. Musisz pokrywac koszty wywozu śmieci związane z twoim lokalem. Ponieważ zarząd nie wykazuje inicjatywy w sprawie sposobu i zasad rozliczania śmieci, proponuję, abyś to ty sformułowała na piśmie krótką propozycję umowy o sposobie rozliczania wywozu smieci i skierowała ją do zarządu, ponieważ to zarząd w imieniu właścicieli, wykonując nakazy innych ustaw zobowiązany jest do zapewnienia czystości i porządku w nieruchomości. Propozycja umowy powinna dotyczyć stron: wspólnota i ty. Jezeli zarząd nie zareaguje, lub sporządzi inną niekorzystną wg ciebie propozycje , to możesz sprawę skierować do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 09:03 nie masz racji - uowl odsyła do kc, a tam jest kluczowy art. 460 Odpowiedz Link Zgłoś
leo51 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 09:15 Właśnie to samo napisałem wyżej: "Jeżeli więc mówisz o rozliczeniach kosztów utrzymania lokalu, to nie powołuj się na ustawę o własności lokali ale ewentualnie na kodeks cywilny." Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 10:09 nie mam dostepu do KC :( mógłbyś ten artykuł tutaj zacytować ? Odpowiedz Link Zgłoś
leo51 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 12:12 Art. 460. § 1. Zobowiązany do złożenia rachunku z zarządu powinien przedstawić wierzycielowi na piśmie zestawienie wpływów i wydatków wraz z potrzebnymi dowodami. § 2. Jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że przedstawione zestawienie wpływów nie jest rzetelne lub dokładne, wierzyciel może żądać, ażeby dłużnik złożył zapewnienie przed sądem, iż sporządził zestawienie według swojej najlepszej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 12:24 a jak to się ma do rozliczania kosztów indywidualnych ? kompletnie nie wiem o co chodzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 10:06 Bardzo dziękuję :) dodam tylko, że wcale nie migam się od płacenia za śmieci, chciałabym za nie płacić na rozsądnych zasadach. Czy pomieszczenie śmietnika jest częścią wspólną ? czy kontener ze śmieciami jest urządzeniem ? jak to się ma do ustawy i punktu z definicją "częśc wspólna" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mark-56 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 07.12.05, 15:18 Witam java9 przeczytałem twoje posty i wyjaśnienia formułowiczów są tak jasne,że moim zdaniem powinnaś już zrozumieć sens tych wypowiedzi i oczywiście podpowiedzi jakie ci udzielono.Smietnik jest budowlą posadowiony jak przepuszczam na waszym gruncie i tylko wy zniego korzystacie.Grunt jest częścią wspólną i to co na nim stoi, więc za jego utrzymanie płacicie wszyscy.Pojemniki są napewno firmy,która wywozi śmieci i jest to wliczone w koszty za usługę.One nie są urządzeniami, urządzenia to taka rzecz co coś wytwarza, przetwarza,potrzymuje pracę(pralka,lodówka,radio,TV,mikser,satelita,wzmacniacze,odkurzacz itp.)To co jest częścią wspólną to już ci wyjaśniono. Pozdrawiam Marek Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 08.12.05, 16:58 no dobra: podsumowując: śmietnik nie jest częścią wspólną i za wywóz śmieci płacimy od ilości osób, bo tak sobie zarząd wymyślił a wymyślić może, bo nie przekracza to czynności zwykłego zarządu,a więc i wspólnota nie musi podejmowac uchwały w tej sprawie oświadczenie o ilości osób przebywających w lokalu muszę napisać, bo zarząd wymyślił sobie taki sposób naliczania opłat za wywóz śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
wankro Re: czy administrator WM ma prawo żądać 08.12.05, 23:15 Witaj java9. Kibicuję Ci i podziwiam za wytrwałość w drążeniu tematu. Świetne PODSUMOWANIE, które należy uogólnić na wiele, wiele...... innych spraw. Dużo się nauczyłam. Nareszcie przejaśniło mi się i już wiem, gdzie jest moje miejsce w wspólnocie i kto rządzi wspólnotą (nie mylić z zarządzaniem). Zawsze lepiej dla zarządu jak nie ma uchwały, bo nie ma co zaskarżyć i tym sposobem nawet niepokornych można zmusić do uległości. GDZIE W WSPÓLNOCIE JEST MIEJSCE DLA WŁAŚCICIELA??? Wydawało mi się, że już wiem. Jednak nie mogę się z tym pogodzić. Pozdrawiam. ó Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 08.12.05, 23:25 pleciesz głupstwa, a java9 jest - delikatnie mówiąc - niespecjalnie kompetentna Odpowiedz Link Zgłoś
wankro Re: czy administrator WM ma prawo żądać 09.12.05, 08:57 serafin666 napisał: > pleciesz głupstwa, a java9 jest - delikatnie mówiąc - niespecjalnie kompetentna -------- Tu nie chodzi o kompetencje. Nie chodzi tylko o konkretną sprawę, którą postawiła java9. Ona moim zdaniem tylko zgrywała taką naiwną. Z własnego doświadczenia wiem jak zarząd (zarządca) manipuluje właścicielami, w jaki sposób potrafi "sprowadzić na ziemię" tych, którym wydaje się, że w wspólnocie mają jakieś prawa. Przemyśl te głupstwa. Zyczę miłego dnia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 09.12.05, 11:33 serafin666 napisał: > pleciesz głupstwa, a java9 jest - delikatnie mówiąc - niespecjalnie kompetentna Chciałeś mnie obrazić a obrażasz tych, którzy udzielili mi odpowiedzi. Zgodnie z radą przeczytałam wszystkie wypowiedzi na tym wątku i wyszło właśnie takie podsumowanie - przecież to wszystko można wyczytać w postach powyżej. Ja to tylko zebrałam w całość. Ja tutaj po pomoc wchodzę i po radę, wiedzy na ten temat nie mam "kompetentnej" i właśnie dlatego tutaj jestem, żeby się dowiedzieć jakie mam prawa jako członek wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 09.12.05, 11:49 z tego co wiem serafin666 jestes zarządcą - rozumiem Twoją niechęć do takich jak ja,wiecznie pytających i dociekliwych,bo tacy dociekliwi nie są specjalnie wygodni dla zarządu czy dla zarządcy. Rozumiem, że w ten sposób ( na mnie) musisz odreagować za innych, którzy zawracają Ci tyłek i zadają niewygodbne pytania. Tylko tak potrafię to sobie wytłumaczyć,co nie oznacza,że to akceptuję. Wydawało mi się, że to forum z założenia służy pomocą takim jak ja zdezorientowanym właścicielom, którzy przy tak napisanej ustawie i braku interpretacji jej zapisów chcą skorzystać z doświadczenia życzliwych praktyków ( na szczęście są tutaj jeszcze tacy). Czy ja trafiłam na forum "pianie z zachwytu nad zarządcami i zarządami ?" Jeśli tak to przepraszam,teraz rozumiem te Twoje ataki. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: czy administrator WM ma prawo żądać 09.12.05, 14:14 A jak rozliczać śmieci z lokali użytkowych - biur, sklepów itp - jak są wspólne pojemniki z mieszkańcami? Od ilości pracowników, ich objętości w pasie czy długości nóg ? Żartuję sobie, ale to jeszcze powazniejszy problem niż te osoby zamieszkałe. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: czy administrator WM ma prawo żądać 09.12.05, 16:41 od rozmiaru buta, większe buciory to i wiecej śmieci naniosą :) no cóż, jest przecież w ustawie zapis wystarczy ją przeczytać :))) żartuję:) wg wypowiedzi powyżej można sobie uchwalić co się podoba, gorzej jednak to jakoś sensownie uargumentowac, prawda ? jak rozumiem właśnie tego sensownego argumentu wszyscy szukają wchodząc na forum. mam w domu linki do stron, na których są na ten temat wypowiedzi, podeślę Ci potem, może coś pomogą :) Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: czy administrator WM ma prawo żądać 09.12.05, 21:02 Dzięki za chęci. Sprawa wygląda tak: w 1994 r. Rada Miasta uchwaliła sposób ustalania kosztów za wywóz odpadów komunalnych dla komunalnych lokali użytkowych w zalezności od metrazu i branzy, lub ilości miejsc konsumentów w knajpach,. miejsc w żlobkach itp. W 1998 r. uchwała ta porzestała obowiązywać i nie wydano nic nowego, ale zarządcy nadal ustalali tak samo opłaty, a żaden z kilkuset najemców nie protestował..........do czasu. Teraz jedna się zbuntowała jak podpisała indywidualną umowę i wyszło, że miesięcznie płaci X zł, a przedtem płaciła 2x X. Mleko się rozlało i teraz ani zarządca ani Gmina nie wie co z tym fantem zrobić, jak ustalić te opłaty. Częśc lokali jest we wspólnotach i też przyjmuje sie po staremu: od ogółu kosztów odlicza się te ryczałty dla lokali uzytkowych a dopiero resztę na mieszkańców wg ilosci deklarowanych osób. A teraz nikt nie ma pomysłu jak to rozliczać, a ja czekam na dobre rady Javki :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: czy administrator WM ma prawo żądać 09.12.05, 21:33 Java9 A czy ty jesteś osoba wspólna czy prywatną? Czy ty wiesz co piszesz i o którtm lokalu? Czy ty masz coś takiego jak rozum i wykształcenie? Odpowiedz Link Zgłoś