Dodaj do ulubionych

kotłownia

02.12.06, 15:21
Mam takie techniczne pytanie.Chcemy zbudowac kotłownie olejwą pow, grzewcz ok
1500m czy 60tysiecy złotych nam wystarczy/Pomieszczenie mamy własne po
wolnych piwnicach/Dzieki za podpowiedz
Obserwuj wątek
    • edigor Re: kotłownia 07.12.06, 23:43
      My w pażdzierniku wybudowaliśmy kotłownie gazową o mocy 150kW t.j. 3 kotły
      kondensacyjne połączone w kaskadzie, powierzchnia bloku 1835m2 za cenę
      ok.115000 zł. Przy budowie naszej kotłowni rozpoznawaliśmy różne warianty, ale
      Wasz wariant budowy kotłowni olejowej nie wydaje mi się rozsądny ze wzgledu na
      wysoką cenę oleju opałowego. Przy ogrzewaniu olejowym cena za 1 m2 powierzni
      wynosi co najmniej 4 zł, a nam wychodzi max 1,50 zł/m2. Na ogrzanie Waszej
      powierzchni wystarczy moc 100 kW. Z Pana pytania nie wynika czy macie możliwość
      wybudowania kotłowni gazowej, jeśli tak to proponuję tylko gazową bezobsługową
      kondensacyjną o sprawności 107%.
      • drwal14 Re: kotłownia 08.12.06, 07:32
        Niestety gazu nie mamy.Jedynym rozwiązaniem jest kotłownia olejowa lub
        elektryczna
        • ksieginice Re: kotłownia 08.12.06, 08:43
          A my rozwiązaliśmy to w następujący sposób, uchwała i każdy ma w domu to co
          chce, jedni gazowe drudzy węglowe, a jeszcze inni elektryczne. Można tylko
          ewentualnie jak poprzednik napisał dobrze oszacować koszty, ale nie te wymagane
          do budowy tylko te EKSPLOATACYJNE. Osobiście przy tych zimach jakie mamy ja
          średnio miesięcznie za elektryczność wykorzystywaną do ogrzewania 180 złotych,
          a ogrzewam 70 metrowe mieszkanie i co wazne moge obnizyc koszty wylaczajac
          poszczegolne pomieszczenia. Woda grzana w bojlerze. Ekologia się przy tym
          kłania, ale kto myśli o ekologi ci co mają kominy zatruwają tych co ich nie
          mają.
        • xxxll Re: kotłownia 10.12.06, 21:38
          ...a gaz bezprzewodowy i ogrzewanie indywidualne, jeden duzy zbiornik poza
          budynkiem, licznik gazu przed każdym lokalem...całość zarządzana przez wspólnotę
          ... to lepsze niż kotłownia olejowa.
    • drwal14 Re: kotłownia 10.12.06, 20:42
      to moze z innej beczki jak uwazacie jaką wersje budowy kotlowni wybrac?Jestesmy
      w kropce olejowa czy elektryczna na dzien dzisiejszy olej tanszy ale koszt
      budowy elektrycznej mniejszy i nie wiadomo co bedzie z olejem a prad ma zawsze
      jakis kaganiec panstwowy. co sadzicie?
      • zagorny4 Re: kotłownia 27.04.14, 23:00
        Witam, może troche nie w temacie, ale z doświadczenia. Mam spory budynek fabryczny do ogrzania, kubaturą można przyrównać do małego bloku. Powstał pięc lat temu i zdecydowałem się na ogrzewanie olejowe. Różne paliwa już były tam stosowane w sensie olejów i bardzo ekonomicznie wyszła nam wersja taka (klik). Od roku palę ekonomicznym i dobrze to wychodzi cenowo. Także przy wyborze kotłowni też warto taki olej wziąc pod uwagę.
        • pawelkos3 Re: kotłownia 28.04.14, 10:50
          Odnośnie do budowy takiej kotłowni, jak tu ktoś pytal, bardzo dobrą armaturę przemysłową robi ari armaturen. Tu macie namiary na dystrybutora w Polsce www.klimatech.net.pl.
          • pan.sergiey Re: kotłownia 01.04.17, 10:48
            pawelkos3 a próbowałeś jakiegoś innego dostawcy? Ja akurat kupując zawory kulowe czy zasuwy nożowe (taka branża, że trzeba o instalację dbać) zawsze korzystam z usług www.zawory.com.pl/ i powiem Ci, jeszcze się nie zawiodłem nigdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka