Dodaj do ulubionych

Jack Russell terrier jak się przygotować

31.10.20, 15:26
Będzie u nas za 2 tygodnie. I pytanie do doświadczonych.
Co przygotować. Wiem, że podstawowe informacje znajdę w necie, ale z waszych doświadczeń:
Legowisko? Jakie? Woli ustronny kącik jakaś kotłownia czy w centrum uwagi, np w salonie? W sypialni?
Co się najbardziej dla takiego 8 tygodniowego szczeniaka suczki przyda?
Jaką karmę wasze lubiły najbardziej? Co się najbardziej przyda na spacery? Smycz? obroża? czy taka jakby uprząż, nie wiem jak nazwać? Które miski się sprawdzają a które w ogóle nie?
Co jeszcze na początek? o czym nie pomyślałam? Mogą być porady ze zdjęciami lub linkami.
To pies dla córki, wymarzony, wyczekany, obiecany, Bardzo się starała żeby go mieć. Warunki u nas powinny mu pasować, spory dom, działka, miejsce do wybiegania. Czy schody (dom 2 poziomowy) to problem?
Czy w ciągu dnia, ok 6 godzin będzie sam jak już dzieci wrócą do szkół. Czy wtedy zamykać w domu? czy woli zostać na dworze, mamy ogrzewany garaż do którego mógłby sobie wchodzić klapką w drzwiach tylnych - takową posiadamy jeszcze od czasów kota, ale nie ma przejścia do domu. W naszym ogrodzie, tzw koszowniku, czasem u nas a czasem u sąsiadów mieszkają też półdzikie koty, które dokarmiamy, będą się przeganiać?.

Obserwuj wątek
    • fitfood1664 Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:30
      Jack Russell zostawiany na 6 godzin samopas w ogrodzie? A ogrodzenie macie solidne z podmurówką? Jak nie, to kolejny pies się będzie szwędał samopas po okolicy.
      • jasnoklarowna Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:43
        tak, mamy z podmurówką smile.
    • berdebul Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:35
      Pies się sam nie wychowa i nie wybiega. Potrzebuje szkolenia i spacerów. Codziennie.
      Szelki są lepsze.
      Zdecydowanie zostawiać w domu, to nie jest pies z odpowiednim futrem do mieszkania na zewnątrz.
      Może ganiać koty, jest terrierem.
      • jasnoklarowna Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:45
        Dzięki.
        Ja nie chcę go hodować na zewnątrz, będzie normalnie w domu, moje pytanie dotyczy tych 5-6 samotnych godzin, czy wtedy będzie mu lepiej w domu, spory ale jednak zamknięty czy na zewnątrz z opcją ogrzania/odpoczynku w garażu.
        • mallgosia76 Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 16:05
          W domu oczywiście!!!
          Moja mama ma jacka- szybko marzną!
    • kanna Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:35
      To żywiołowy pies z silnym charakterem - potrzebuje jasnych zasad, od początku.
      Czyli psie przedszkole, szkolenie i dużo zabaw (wybieganie po ogródku nie wystarcza).

Koszyk z zabawkami - ucz go, które są jego, i nie pozwalaj ruszać innych. szybko załapie.

Na początek ogranicz mu przestrzeń - na pewno nie ma powodu, żeby łaził na górę (schody są trudne, poza tym - po co ma tam sikać?)

U mnie sprawdził się kennel, jako miejsce/ sposób na wyciszenie psa. Używaliśmy za szczeniaka, potem już nie potrzebował. Kiedy nasz zostaje sam w domu - po prostu śpi.
    • slonko1335 Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:36
      Juck Russelle to tornada. Glosne i z trudnym charakterem jak to tereriery. Jeżeli chcesz go zostawiać na ogrodzie to go dobrze zabezpiecz bo on się spokojnie pod ogrodzeniem przekopie i pójdzie za zwierzyną...
      • slonko1335 Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:38
        Acha on się sam na ogrodzie nie wybiega. Musisz mu zapewnić pracę i szkilenie i towarzystwo człowieka bo inaczej będziesz mieć ujadajacego sfrustrowanego psa który zdemoluje Ci ogród.
    • mama-ola Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:42
      Sąsiadka ma. Sympatyczny psiak bardzo. Wesoła iskierka. Do wychowania trudny, żadnej karności, nie słucha się, nie przychodzi na wołanie, jeśli nie chce. Potrzebuje mnóstwo ruchu. Sąsiadka się cieszy, gdy mnie spotka, bo spuszczamy wtedy obie nasze psy i one szaleją. Jej pies tego potrzebuje jak ryba wody. Więc przede wszystkim przygotuj córkę na to, że e ten pies musi codziennie biegać, szaleć. Jest myśliwski - będzie kopał dziury. No i może gryźć w domu tapicerkę.
    • majenkir Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 15:45
      O rany, dobrze sie zastanowiłas? big_grinwink
      • mallgosia76 Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 16:07
        Chyba zależy od osobnika
        Moja mama ma jacka-suczkę.
        Bardzo spokojna, towarzyska , nic nie niszczy.
        Zmarzluch
    • joanna05 Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 16:13
      Kuwetę! Koniecznie, zwłaszcza na zimę. Taka psia, z podkładami wymiennymi - nam się bardzo przydała przy 9-tygodniowym szczeniaku, który nie mógł wychodzić jeszcze przez ponad miesiac - szczepienia. Nauczył się do niej siusiać po ok. 2 tyg. w domu, kupy niestety nie robił do niej - ale i tak było łatwiej dzieki kuwecie, mniej sprzatania.
      Zabawki - np. piłki tenisowe nam sie bardzo sprawdzały. Karmę najlepiej tę sama, co u hodowcy. Obrożę i smycz - koniecznie. Szelki też. Obroża lepsza na szkolenia, szelki - na resztę spacerów.
      Plecak do noszenia psa na pierwsze wyjścia z domu, gdy nie może jeszcze sam łazić, a trzeba szczeniora socjalizować - to ważne.
      Legowisko nam się wcale nie przydało, pies ma dłuuuugie futro (to szpic wilczy) i śpi zawsze na gołej podłodze, tam gdzie najzimniej, ale może Wasz akurat polubi.
      6 godzin to za dużo na szczeniaka samego w domu. 2-3 godziny na poczatek to maks. Jednak macie przed soba zapewne dlługie miesiace bez szkoły stacjo, wiec pewnie dorośnie.
      I gratulacje z powodu nowego domownika! Nam szczeniak pozwolił przetrwać wiosne w zamknięciu i nie zwariować.
    • yadaxad Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 16:28
      Kontakt. Terierowate to nie są psy do odłożenia na bok. Jak sobie w samotności stworzy "własny kodeks moralny", to potem go broni.
    • stephanie.plum Re: Jack Russell terrier jak się przygotować 31.10.20, 16:44
      przygotuj zatyczki do uszu i pokaźny zapas rzeczy do gryzienia.
      a także dużo siły!

kiedyś opiekowałam się suczką tej rasy. bestyjka była inteligentna, z charakterem. i wyszczekana.
      bardzo lubię te psy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka